Σύλληψη για εμπρησμό στο Μουστάκο

 

14/11/2015

Την εξιχνίαση μίας ακόμη πυρκαγιάς, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κισάμου.

Αυτή τη φορά από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής, στην περιοχή του Άγιου Δίκαιου, Δημοτικού Διαμερίσματας Μουστάκου, του Δήμου Κανδάνου – Σελίνου, συνελήφθη 48χρονος στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας, ο οποίος προέβει σε εμπρησμό έκτασης με χαμηλή βλάστηση.
Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κισάμου, αντιπύραρχος Γεώργιος Δ. Κουμουδέλης, ο δράστης ομολόγησε την πράξη του και σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό με πρόθεση ή από αμέλεια, προβλέπονται βαρύτατες κυρώσεις για τους εμπρηστές, όπως αυτόφωρη διαδικασία, ποινή φυλάκισης, χρηματική ποινή, διακοπή της επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κήρυξη καμένης περιοχής ως αναδασωτέας και απαγόρευση βόσκησης, καθώς και διοικητικά πρόστιμα. Επίσης, ο κ. Κουμουδέλης σημειώνει ότι «με την λήξη της αντιπυρικής περιόδου 2015 παρατηρήθηκε αυξημένη δραστηριότητα διαχείρισης γεωργικών υπολειμμάτων (π.χ. κλαδιών) μέσω καύσης. Δεδομένου ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν προς το παρόν στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερα ήπιες και συνεπώς υφίσταται ακόμη αυξημένη επικινδυνότητα, επισημαίνουμε τα κάτωθι προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία:

Σύμφωνα με το Άρθρο 4 παράγραφος 1 της 9ης/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ Β’ 1459/30-11-2000) όπως τροποποιήθηκε με την 9Α/2005 Πυρ/κή Διάταξη (ΦΕΚ Β’ 1554) επιτρέπεται από 1ης Νοεμβρίου μέχρι και 30 Απριλίου του επομένου έτους, το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο χωρίς την έκδοση άδειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την εκτέλεση γεωργικών ή άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης, για τις οποίες δεν προκύπτουν για το παραπάνω χρονικό διάστημα διαφορετικά μέτρα από την ανωτέρω ή άλλη διάταξη, εφόσον ληφθούν από τον ενεργούντα την καύση όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα κάτωθι προληπτικά μέτρα:

  • 1. Ενημέρωση της αρμόδιας κατά τόπους Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την αποφυγή άσκοπης κινητοποίησης.
  • 2. Επιλογή κατάλληλου αποψιλωμένου σημείου για την καύση.
  • 3. Εξασφάλιση παρουσίας κατάλληλων μέσων για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της πυρκαγιάς (πτυοσκάπανα, επαρκής παροχή νερού κτλ).
  • 
4. Η καύση θα διενεργείται μόνο όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (χαμηλή ένταση ανέμου, υψηλή υγρασία κτλ).
  • 5. Εξασφάλιση αδιάλειπτης επιτήρησης της πυρκαγιάς.
  • 6. Στην περίπτωση απομάκρυνσης των ατόμων που άναψαν την φωτιά υποχρεούνται στην πλήρη κατάσβεσή της.
6. Να μην προκαλείται όχληση περιοίκων ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος».

Πηγή : www.haniotika-nea.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.