Κατευθυντήριες Οδηγίες Πρώτων Βοηθειών 2015

 

22/11/2015

Από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης εκδόθηκαν τον Οκτώβριο 2015 οι ακόλουθες κατευθυντήριες Οδηγίες που αφορούν τις Πρώτες Βοήθειες

2015 – Ορισμός Πρώτων Βοηθειών

Ως Πρώτες Βοήθειες καθορίζονται οι ενέργειες που παρέχονται κατά την αρχική φροντίδα μιας αιφνίδιας ασθένειας ή τραυματισμού. Πρώτες Βοήθειες μπορεί να δοθούν από οποιονδήποτε και σε κάθε περίσταση.

Πάροχος Πρώτων Βοηθειών είναι κάποιος που έχει εκπαιδευθεί στις Πρώτες Βοήθειες και ο οποίος να μπορεί

  •  να αναγνωρίσει, εκτιμήσει και θέσει προτεραιότητες για ανάγκη παροχής Πρώτων Βοηθειών
  • να παρέχει φροντίδα χρησιμοποιώντας κατάλληλες δεξιότητες
  • να αναγνωρίσει όρια και αναζητήσει επιπλέον βοήθεια όταν απαιτείται

Στόχος των Πρώτων Βοηθειών είναι να προστατευθεί η ζωή, να ανακουφισθεί ο πάσχων, να προληφθεί επιδείνωση της πάθησης ή του τραυματισμού και να επιταχυνθεί η αποκατάσταση.

Πρώτες Βοήθειες σε παθολογικά επείγοντα

Τοποθέτηση θύματος που αναπνέει αλλα δεν ανταποκρίνεται

Τοποθετείστε άτομα που δεν ανταποκρίνονται αλλά αναπνέουν κανονικά, σε οριζόντια, πλάγια θέση ανάνηψης αντί να τους αφήσετε ανάσκελα. Σε κάποιες περιπτώσεις όπως σε αγωνιώδεις αναπνοές που μπορεί να σχετίζονται με αναζωογόνηση ή σε τραυματισμούς μπορεί να μην είναι σωστό να τοποθετηθεί σε θέση ανάνηψης.

Ιδανική θέση για θύμα με καταπληξία

Τοποθετείστε άτομα με καταπληξία σε οριζόντια ύπτια θέση (με την πλάτη κάτω). Όταν δεν υπάρχει ένδειξη τραυματισμού, η προσωρινή ανύψωση των ποδιών (<7 λεπτά) μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.

Χορήγηση Οξυγόνου στις πρώτες βοήθειες.

Δε συστήνεται η χορήγηση Οξυγόνου από παρόχους Πρώτων Βοηθειών..

Χορήγηση βρογχοδιαστολέων (Βρογχοδιασταλτικών)

Βοηθήστε ασθενείς με άσθμα που δυσκολεύονται να αναπνεύσουν, να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή εισπνοών. Οι παροχείς Πρώτων Βοηθειών πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι στις διάφορες μεθόδους χορήγησης βρογχοδιαστολέων. (βρογχοδιασταλτικών)

Αναγνώριση Εγκεφαλικού

Χρησιμοποιείστε ένα σύστημα εκτίμησης εγκεφαλικού ώστε να μειώσετε το χρόνο αναγνώρισης και αποτελεσματικής φροντίδας ατόμου με υπόνοια εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι πάροχοι Πρώτων Βοηθειών πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι στη χρήση του αλγόριθμου FAST (Face, Arm, Speech Tool) ή CPSS (Cincinnati Pre-hospital Stroke Scale) για τη διευκόλυνση έγκαιρης αναγνώρισης εγκεφαλικού.

Χορήγηση ασπιρίνης σε στηθάγχη

Στο προνοσοκομειακό περιβάλλον χορηγήστε άμεσα 150–300 mg μασώμενης ασπιρίνης σε ενήλικα με πόνο στο στήθος που πιθανολογείτε ότι οφείλεται σε έμφραγμα του μυοκαρδίου (ACS/AMI). Υπάρχει σχετικά μικρός κίνδυνος επιπλοκών από αναφυλαξία ή σοβαρή αιμορραγία. Μη χορηγείτε ασπιρίνη σε ενήλικα με πόνο στο στήθος άγνωστης αιτιολογίας.

Δεύτερη δόση αδρεναλίνης σε αναφυλαξία.

Χορηγείστε δεύτερη ενδομυϊκή δόση αδρεναλίνης σε προνοσοκομειακό περιβάλον σε άτομα που πάσχουν από αναφυλαξία και δεν βλέπετε βελτίωση μετά από 5 έως 15 λεπτά από την χορήγηση της πρώτης δόσης αυτοενέσιμης αδρεναλίνης. Δεύτερη δόση ενδομυϊκής αδρεναλίνης μπορεί να απαιτείται και αν επανεμφανισθούν τα συμπτώματα.

Φροντίδα υπογλυκαιμίας

Αντιμετωπίστε ανταποκρινόμενα θύματα με συμπτωματική υπογλυκαιμία με χάπια γλυκόζης που ισοδυναμούν σε 15-20g γλυκόζης.
Χορηγείστε σε ασθενείς με υπογλυκαιμία χάπια γλυκόζης 15–20 g εφόσον ειναι σε θέση να καταπιούν.
Αν δεν έχετε διαθέσιμα χάπια γλυκόζης, χρησιμοποιείστε άλλο είδος ζάχαρης.

Αφυδάτωση σχετιζόμενη με Άσκηση και ενυδάτωση

Χρησιμοποιήστε ισοτονικό ποτό με 3-8% περιεκτικότητα υδατανθράκων-ηλεκτρολυτών (CE) για άτομα με ήπια αφυδάτωση λόγω άσκησης. Εναλλακτικά αποδεκτά πόσιμα διαλύματα είναι το νερό, διάλυμα 12% CE, νερό καρύδας, 2% γάλα, ή τσάι με ή χωρίς πρόσθετα ηλεκτρολυτών / υδατανθράκων.

Τραυματισμός οφθαλμού από έκθεση σε χημικές ουσίες

Για έναν τραυματισμό στα μάτια που οφείλεται σε έκθεση σε χημική ουσία, αντιμετωπίστε άμεσα, ξεπλένοντάς τα συνεχώς με μεγάλη ποσότητα καθαρό νερό. Διακομίστε το άτομο για περαιτέρω εκτίμηση και αντιμετώπιση από επαγγελματία υγείας στα επείγοντα.

Πρώτες Βοήθειες σε τραυματισμούς

Έλεγχος αιμορραγίας

Για να σταματήσετε την αιμορραγία ασκήστε άμεση πίεση με ή χωρίς επίθεμα όπου είναι δυνατό να γίνει.
Μη προσπαθείτε να σταματήσετε αιμορραγία πιέζοντας στα “σημεία πίεσης” ή ανυψώνοντας το σκέλος.
Μπορεί να βοηθήσει η εφαρμογή τοπικά κρύου επιθέματος με ή χωρίς πίεση για μικρές ή κλειστές αιμορραγίες στα άκρα

Αιμοστατικοί επίδεσμοι

Τοποθετείστε αιμοστατικούς επιδέσμους όταν δεν μπορείτε να σταματήσετε την αιμορραγία με εξωτερική πίεση ή όταν δεν είναι δυνατή η εφαρμογή άμεσης πίεσης στο σημείο του τραύματος. Απαιτείται εκπαίδευση για ασφαλή και αποτελεσματική εφαρμογή αιμοστατικού επιδέσμου.

Χρήση ίσχαιμης επίδεσης

Εφαρμόστε ίσχαιμη περίδεση όταν δεν μπορείτε να σταματήσετε ακατάσχετη αιμορραγία σε ένα άκρο.
Απαιτείται εκπαίδευση για την ασφαλή και αποτελεσματική εφαρμογή ίσχαιμης περίδεσης.

 Ευθειασμός κατάγματος με παραμόρφωση άκρου

Μην ευθειάζετε κάταγμα σε μακρύ οστό που έχει γωνίωση.
Προστατεύστε το τραυματισμένο άκρο τοποθετώντας νάρθηκα. (ναρθηκοποιώντας)
Η ευθείαση καταγμάτων θα πρέπει να γίνεται μόνο από ειδικά καταρτισμένο προσωπικό.

Πρώτες Βοήθειες σε ανοικτή πληγή στο θώρακα

Αφήστε την πληγή να επικοινωνεί ελεύθερα με το περιβάλλον χωρίς να εφαρμόσετε επίθεμα ή καλύψτε την πληγή με μη σφραγιστικό (αποφρακτικό ?? ) επίθεμα αν απαιτείται. Ελέγξτε την τοπική αιμορραγία με άμεση πίεση.

Περιορισμός κίνησης αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης

Δε συστήνεται η εφαρμογή αυχενικού κολλάρου από παρόχους Πρώτων Βοηθειών. Σε περίπτωση υπόνοιας κάκωσης σπονδυλικής στήλης, σταθεροποιείστε με τα χέρια το κεφάλι ώστε να περιοριστεί η κίνηση μέχρι να αναλάβουν έμπειροι επαγγελματίες υγείας.

Αναγνώριση Διάσεισης

Παρότι θα διευκόλυνε τους παρόχους Πρώτων Βοηθειών ένα σύστημα εκτίμησης διάσεισης, δεν υπάρχει κάποιο απλό σύστημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε αυτό το επίπεδο. Άτομο με υπόνοια διάσεισης θα πρέπει να εκτιμάται από επαγγελματία υγείας.

Ψύξη εγκαυμάτων

Ψύξτε δραστικά εγκαύματα από θερμότητα όσο το δυνατόν ταχύτερα για τουλάχιστον 10 λεπτά χρησιμοποιώντας νερό.

Επιθέματα εγκαυμάτων.

Μετά την ψύξη θα πρέπει να καλύπτονται τα εγκαύματα με χαλαρά αποστειρωμένα επιθέματα.

Απόσπαση Δοντιού

Εάν ένα δόντι δεν μπορεί να επανατοποθετηθεί άμεσα, φυλάξτε το σε ένα ισοτονικό αλατούχο διάλυμα Hank.
Εάν δεν είναι διαθέσιμο χρησιμοποιείστε πρόπολη, ασπράδι αυγού, νερό καρύδας, Ricetral, πλήρες γάλα, ορό ή Ρυθμιστικό διάλυμα φωσφορικών (κατά σειρά προτίμησης) και διακομίστε το άτομο σε οδοντίατρο το συντομότερο δυνατόν.

Εκπαίδευση

Προγράμματα εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών, δράσεις ενημέρωσης κοινού σε θέματα υγείας και οργανωμένα σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών συστήνονται προκειμένου να βελτιωθεί η πρόληψη, αναγνώριση και διαχείριση τραυματισμού και ασθένειας.

Πηγή : http://firstaidtraining.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.