Θεαματική έκρηξη στην Αίτνα παράγει ηφαιστειακή αστραπή

 

4/12/2015

Αίτνα, το βουνό με μακράν μεγαλύτερη ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ιταλία με τρία ενεργά ηφαίστεια, ξέσπασε θεαματικά τη διάρκεια της νύχτας, στέλνοντας ένα σιντριβάνι λάβας εκτοξεύοντας σε απόσταση ενός χιλιομέτρου (0,6 μίλια) στον ουρανό τέφρα με λοφίο και ιριδίζουσες, ηφαιστειακές αστραπές.


photo credit: Volcanic lightning seen within the ash plume over the Voragine crater. Marco Restivo/Demotix/Corbis

Αν και αυτή η έκρηξη ήταν σχετικά σύντομη, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το φλογερό βουνό, έχει εκραγεί με αυτό τον τρόπο για σχεδόν δύο χρόνια.

Ο κρατήρας Voragine του stratovolcano της Σικελίας, ένα τεράστιο οικοδόμημα ύψους 3.329 μέτρων (10.922 πόδια) που καλύπτει έκταση 1.190 τετραγωνικών χιλιόμετρων (459 τετραγωνικά μίλια), ξέσπασε με θόρυβο χθες το βράδυ. Νωρίς το πρωί, το βουνό είχε ηρεμήσει, με μόνο ένα μικρό, λευκό λοφίο τέφρας να αναδεύει από τον κρατήρα. Αν και η λάβα κυλάει σποραδικά από το κρατήρα όλο το χρόνο, το μεγαλύτερο μέρος της ηφαιστειακής δραστηριότητας ήταν επικεντρωμένο στην Νοτιοανατολική πλευρά.

Αναμφισβήτητα, το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της χθεσινής έκρηξης το βράδυ ήταν η ηφαιστειακή αστραπή που φαίνεται να προέρχεται από το σκοτεινό νέφος της τέφρας. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα σπάνια, είναι ένα εξαιρετικά απρόβλεπτο φαινόμενο που είναι δύσκολο να καταγραφεί στην κάμερα. Υπάρχει κάποια συζήτηση ως προς το τι προκαλεί, αλλά οι περισσότεροι ηφαιστειολόγοι νομίζουν ότι είναι έχει να κάνει με το θετικό φορτίο του μεγαλύτερου μέρος φρέσκου που εκτοξεύεται έχει όταν ξεκίνησε προς τον ουρανό.

Μετάφραση Απόδοση στα Ελληνικά για το Fire.gr, Ιωάννης Ρέτσιος
Πηγή :www.iflscience.com

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.