Φυσικό αέριο, τι κάνουμε σε περίπτωση διαρροής ή σεισμού;

 
Σωστή χρήση – Ασφάλεια


Γιατί το φυσικό αέριο έχει χαρακτηριστική οσμή;
Το φυσικό αέριο, όπως βγαίνει από τα κοιτάσματα, είναι άοσμο, αλλά κατά τη μεταφορά του προστίθεται σε πολύ μικρές ποσότητες μια ειδική ουσία με χαρακτηριστική οσμή, ώστε να γίνεται αντιληπτό άμεσα σε περίπτωση διαφυγής.

Το φυσικό αέριο είναι τοξικό;
Το φυσικό αέριο δεν είναι τοξικό. Αν η καύση του γίνεται κανονικά παράγονται μόνο διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμοί, καθώς και άζωτο. Κίνδυνος υπάρχει μόνο αν, όπως και στην καύση του πετρελαίου θέρμανσης, η καύση είναι ατελής όπου είναι δυνατόν να παραχθεί μονοξείδιο του άνθρακα που είναι τοξικό.

Υπάρχουν κίνδυνοι από σεισμό;
Τα υλικά κατασκευής των δικτύων φυσικού αερίου τα καταστούν μη ευπαθή σε σεισμούς. Οι αγωγοί στα νέα δίκτυα κατασκευάζονται από εύκαμπτο υλικό (πολυαιθυλένιο), ενώ τα παλαιά χυτοσιδηρά δίκτυα αντικαθίστανται σταδιακά με δίκτυα πολυαιθυλενίου. Επίσης υπάρχουν βαλβίδες αυτόματης διακοπής της ροής στον αγωγό και στις παροχές. Αντίστοιχες διατάξεις προβλέπονται στις εσωτερικές εγκαταστάσεις, των οποίων η κατασκευή ακολουθεί αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας, όπως χειροκίνητη βάνα ασφαλείας μετά το μετρητή, εξασφάλιση σωστού αερισμού, χιτώνια και στηρίγματα στις σωληνώσεις για αντισεισμική προστασία και προαιρετικά τοποθέτηση αντισεισμικής βαλβίδας αποκοπής, τοποθέτηση ανιχνευτή φυσικού αερίου και ηλεκτροβάνας αυτόματης αποκοπής σε περίπτωση ανίχνευσης διαρροής.

Τι να κάνω σε περίπτωση σεισμού;
Σε περίπτωση σεισμού, θα πρέπει πρωτίστως να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να γνωρίζετε που βρίσκεται η κεντρική βάνα διακοπής τροφοδοσίας φυσικού αερίου ώστε να την κλείσετε. Με την λήξη το σεισμού και εφόσον  δεν υπάρχει οσμή φυσικού αερίου μπορείτε να ανοίξετε εκ νέου την παροχή.

Μου μυρίζει αέριο. Τι ΠΡΕΠΕΙ να κάνω;
•    Ανοίξτε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα του χώρου καθώς το φυσικό αέριο είναι πιο ελαφρύ από τον αέρα και θα διαφύγει στην ατμόσφαιρα.
•    Θα πρέπει να σβήσετε άμεσα τυχόν αναμμένο τσιγάρο ή άλλες εστίες φλόγας ή σπινθήρα.
•    Θα πρέπει να κλείσετε την κεντρική βάνα παροχής αερίου και τους διακόπτες όλων των συσκευών φυσικού αερίου.
•    Θα πρέπει να καλέσετε το Κέντρο Ελέγχου Άμεσης Επέμβασης (Κ.Ε.Α.Ε.) της ΕΠΑ Αττικής στα τηλέφωνα 8001111330 και 210-3406600
ή την Γραμμή Εξυπηρέτησης Καταναλωτών 1133.

Τι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κάνω;
•    Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσετε σπίρτα, αναπτήρα ή άλλη εστία φλόγας.
•    Δεν πρέπει να προκαλέσετε σπινθήρα, ο οποίος δεν είναι πάντα ορατός, αλλά μπορεί να προκληθεί ακόμη και αν καλέσετε το ασανσέρ, αν χρησιμοποιήσετε συσκευή τηλεφώνου, αν πατήσετε ηλεκτρικό ή ηλεκτρονικό διακόπτη, ακόμη αν ενεργοποιήσετε ένα φακό.


Έκρηξη φυσικού μετά από διαρροή σε οικία στις ΗΠΑ η οποία καταγράφηκε από κάμερα εντός περιπολικού που είχε σπεύσει στο σημείο λόγω της μυρωδιάς

Καλή λειτουργία και συντήρηση εσωτερικής εγκατάστασης

Για να είστε σίγουροι ότι επιτυγχάνεται το μέγιστο της απόδοσης και ασφάλειας της εσωτερικής εγκατάστασης και των συσκευών του φυσικού αερίου που διαθέτετε φροντίστε για την καλή λειτουργία και συντήρηση αυτών. Αναθέσετε τις σχετικές εργασίες σε αδειοδοτημένους τεχνικούς, τηρήστε ένα αρχείο με τα έγγραφα που αφορούν στη χρήση του φυσικού αερίου και κρατήστε ένα ενημερωμένο ημερολόγιο συντήρησης.

•    Κάθε πότε πρέπει να γίνεται ο έλεγχος εσωτερικής εγκατάστασης και η συντήρηση των συσκευών
Η συντήρηση των συσκευών φυσικού αερίου, η ρύθμιση του καυστήρα, ο καθαρισμός του λέβητα και ο συνολικός έλεγχος της εγκατάστασης, καθώς και ο έλεγχος στεγανότητας της καμινάδας προτείνεται να γίνεται 1 φορά το χρόνο, ώστε να εξασφαλίζετε εξοικονόμηση ενέργειας, βελτίωση της απόδοσης, άνεση και ασφάλεια.

Σε καμία περίπτωση μην επιχειρήσετε να επιδιορθώσετε μόνοι σας τις συσκευές φυσικού αερίου. Για κάθε παρέμβαση πρέπει να απευθυνθείτε αποκλειστικά στον εγκαταστάτη σας ή σε αδειοδοτημένους και ειδικευμένους υδραυλικούς και τεχνικούς καυστήρων.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία (ΦΕΚ 963/2003) οι εσωτερικές εγκαταστάσεις χρήσης φυσικού αερίου οφείλουν να επανελέγχονται ως προς τη στεγανότητα από αδειούχους εγκαταστάτες υδραυλικούς κάθε τέσσερα χρόνια, με παράλληλη έκδοση ”πιστοποιητικού επανελέγχου”.

•    Συμβόλαιο συντήρησης
Ζητήστε από τον εγκαταστάτη σας να σας προτείνει ένα συμβόλαιο τακτικής συντήρησης. Έτσι απαλλάσσεστε από την υποχρέωση να θυμάστε πότε πρέπει να κάνετε συντήρηση και από το άγχος της ασφάλειας σας.

Πηγή : www.aerioattikis.gr

(Visited 19 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.