Άσκηση Πεδίου Πλήρους Ανάπτυξης της Ομάδας Υποβρυχίων Διασώσεων

 

17/12/2015

Άσκηση Πεδίου Πλήρους Ανάπτυξης της Ομάδας Υποβρυχίων Διασώσεων (Ο.Υ.Δ.) της 1ης Ε.Μ.Α.Κ., με την κωδική ονομασία «Ηρακλής 2015» και αντικείμενο την εκτέλεση επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης σε υγρό στοιχείο, πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου, στη λίμνη Μαραθώνα.

Σκοπός της άσκησης ήταν η δοκιμασία και εξάσκηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του προσωπικού της Ο.Υ.Δ. της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. και ο έλεγχος αξιοπιστίας της υλικοτεχνικής υποδομής της στη διαχείριση συμβάντος έρευνας και διάσωσης σε υγρό στοιχείο, καθώς επίσης και η ενημέρωση – εκπαίδευση στελεχών του ΠΣ επί των διαδικασιών επέμβασης των Ο.Υ.Δ. σε ανάλογα συμβάντα, διασφαλίζοντας έτσι το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφαλείας και ετοιμότητας των εμπλεκόμενων φορέων.

Το σενάριο της άσκησης είχε ως εξής : Την 15/12/2015 και περί Ω/11:10, στον ευρύτερο χώρο της λίμνης Μαραθώνα, σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας και δυνατού ανέμου και λόγω κακού χειρισμού του χειριστή ανατρέπεται πλωτό μέσο τύπου kayak με δύο παράνομους αλιείς, με αποτέλεσμα την πτώση και την βύθιση ενός εκ των δύο επιβαινόντων εντός της λίμνης. Το μέρος στο οποίο έχει συμβεί το ατύχημα είναι πλησίον του φράγματος και έχει βάθος περί τα 25 μέτρα, ενώ ο βυθός στο σημείο είναι αμμώδης. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες παρακείμενου αναψυκτηρίου, στο kayak επέβαιναν δύο (2) ενήλικα άτομα, από τα οποία μετά την ανατροπή είδαν να ανέρχεται στην επιφάνεια μόνο το ένα. Πιθανόν το δεύτερο να έχει παρασυρθεί λόγω του ανέμου. Στις Ω/11:15 το 199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ. δέχεται κλήση από την Ε.ΥΔ.Α.Π. για συνδρομή του Π.Σ. Παράλληλα, το 199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ. δέχεται συνεχώς κλήσεις από παριστάμενα άτομα, τα οποία ενημερώνουν σχετικά με το συμβάν. Στις 11:17 το 199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ. σε τηλεφωνική επικοινωνία με την 1η Ε.Μ.Α.Κ., ενημερώνει σχετικά με το ατύχημα και διατάσσει την αποστολή της Ο.Υ.Δ. και ενός διασωστικού οχήματος. Ακολουθούν ενέργειες της Ο.Υ.Δ. για την έρευνα – διάσωση των ναυαγών.

Στην άσκηση, την οποία συντόνιζε ο Διοικητής της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. Αρχιπύραρχος Στέφανος Κολοκούρης, συμμετείχαν: η 1η Ε.Μ.Α.Κ., η Ε.ΥΔ.Α.Π., ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μαραθώνα, εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής, καθώς και το 199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ.

Την άσκηση που ολοκληρώθηκε με επιτυχία παρακολούθησαν ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων Αντιστράτηγος ΠΣ Ιωάννης Καρατζιάς, ο Υπαρχηγός Υποστήριξης Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Καπέλιος, ο Επιχειρησιακός Συντονιστής με έδρα τον Πειραιά Υποστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Φλόκας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νέας Μάκρης Πύραρχος Δαμιανός Παπαδόπουλος, αντιπροσωπεία Δοκίμων Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, αντιπροσωπεία Αξιωματικών του Α.Π.Σ., η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, η Εθελοντική Ομάδα Αγίου Στεφάνου, εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και εκπρόσωποι όμορων Δήμων.

Πηγή : www.fireservice.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.