Τα 9 πιο ενδιαφέροντα προϊόντα πυρόσβεσης για το 2015

 

2/1/2016

Του Robert Avsec

Από τα νέα προϊόντα που παρουσιάστηκαν φέτος, τα εννέα παρακάτω έχουν την δυνατότητα να βελτιώσουν αισθητά τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης.

Ένα από τα ωραιότερα πράγματα στις εκθέσεις πυροσβεστικών ειδών είναι η μεγάλη ποικιλία πωλητών που παρουσιάζουν τα είδη υπάρχοντα αλλά και νέα καινοτόμα προϊόντα. Φέτος έκανα αυτοπροσώπως παρουσιάσεις σε δυο εκθέσεις και έλαβα μέρος σε κάποιες ακόμα διαδικτυακές. Εδώ παρουσιάζω τα εννιά προϊόντα που με εντυπωσίασαν για την ικανότητα τους να έχουν βελτιωτική δράση κατά την χρήση τους σε συμβάντα.

1.Spartan Chassis’ mobile gateway

Η “κινητή πύλη” (mobile gateway) προσφέρει μια ποικιλία δυνατοτήτων συνδεσιμότητας – ακόμη και όταν το σύστημα επικοινωνιών του οχήματος που έχει πρόβλημα υπολειτουργεί ή έχει καταστραφεί – και προσφέρει τις υποδομές που απαιτούνται για την διαχείριση οχημάτων, την διενέργεια προγνωστικών/διαγνωστικών ελέγχων και άλλες ενέργειες. Αυτή η πλατφόρμα θα δώσει την δυνατότητα στον τεχνικό οχημάτων να επικοινωνήσει με το όχημα που έχει την βλάβη ώστε να γίνει η επισκευή εξ αποστάσεως.

Αυτή η πύλη επικοινωνίας έχει εμβέλεια 25 μίλια, αυξάνοντας την πιθανότητα να βρεθεί κάποια κεράία κινητής τηλεφωνίας σε λειτουργία ακόμη και κατά την διάρκεια μιας καταστροφής. Η συσκευή αυτή μπορεί να εντοπίσει και να αποφύγει την σύνδεση με υπερφορτωμένες κεραίες κινητής και να συνδεθεί και να επιτύχει σύνδεση με οποιαδήποτε κεραία ακόμη και αν η ταχύτητα σύνδεσης είναι η μικρότερη δυνατή.

Η εμβέλεια του Wi-Fi είναι 450 μέτρα. Έτσι εφόσον ένας πυροσβέστης έχει απομακρυνθεί από το όχημα μπορεί ακόμη να ανταλλάξει πληροφορίες. Επιπροσθέτως αυτό το σύστημα διαθέτει δυνατότητες όπως απομακρυσμένο χειρισμό της αντλίας, επίλυση διάφορων προβλημάτων, χρήση check list από κινητά τηλέφωνα  και άλλα διαγνωστικά και προγνωστικά εργαλεία.

2. Προσομοιωτής BullEx Class A

Ο προσομοιωτής διαθέτει έναν θάλαμο με προσαρμοσμένο σύστημα ανάφλεξης αερίων το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί από τον εκπαιδευτή εξ αποστάσεως. Ο εκπαιδευτής χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα για να επιτύχει ανάφλεξη στα ξύλα εντός του θαλάμου. Από την στιγμή που η πυρκαγιά θα κατασβεστεί μπορεί να ξανα ανάψει απευθείας – χωρίς να χρειάζεται να γίνει προσθήκη καύσιμης ύλης. Παρόλο που η καύσιμη ύλη (το ξύλο) παραμένει υγρή μετά την κατάσβεση, οι φλόγες που παράγονται από την καύση του αερίου και η κατασκευή του θαλάμου στεγνώνουν την καύσιμη ύλη και την αναφλέγουν. Για την αντιμετώπιση του θέματος των εκπομπών καυσαερίων της παραδοσιακής καύσης κλάσης Α, ο καπνός και το αέριο απάγεται από τον θάλαμο και καίγεται με μία διαδικασία σε δεύτερο χρόνο με προπάνιο. Αυτή η διαδικασία καθαρίζει και τον καπνό πριν από την απελευθέρωσή του στην ατμόσφαιρα.

Τα εγκατεστημένα συστήματα πυρόσβεσης και τα “έξυπνα” συστήματα φροντίζουν να είναι οι πυροσβέστες ασφαλής. Όταν πατηθεί το κουμπί κινδύνου η πυρκαγιά σβήνει και ο καπνός απομακρύνεται αυτόματα. Ο προσομοιωτής διαθέτει σύστημα το οποίο καλύπτει τον χώρο της πυρκαγιάς με νερό το οποίο προέρχεται από σωλήνες υψηλής παροχής.

3. Πίνακας μηνυμάτων της Code 3

Όλοι γνωρίζουμε πώς τα συμβάντα επί αυτοκινητόδρομων γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνα στην αντιμετώπισή τους και οι κώνοι και τα φώτα έκτακτης ανάγκης αποδεικνύονται ανεπαρκή. Η οπτική σχεδίαση του πίνακα βελτιώνει την αναγνωσιμότητα ακόμη και κάτω από το φως του ηλίου.

Ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει μηνύματα μέσω υπολογιστή τα οποία μπορούν να δημιουργηθούν στον τόπο του συμβάντος ή να βρίσκονται αποθηκευμένα στον πίνακα (μέχρι 99 διαφορετικά μηνύματα). Το μήνυμα είναι ορατό από 100 μ μακρυά και έτσι οι οδηγοί έχουν αρκετό χρόνο να το διακρίνουν και να αντιδράσουν ανάλογα.

Ο πίνακας διατείνεται με κόκκινα ή πορτοκαλί λαμπάκια LED, και είναι κατάλληλος για φορητή χρήση αλλά μπορεί και να τοποθετηθεί σε κάποιο όχημα. Επίσης είναι αδιάβροχος.

4. Βαγόνια μεταφοράς της GearGrid

Τα πυροσβεστικά οχήματα γίνονται ολοένα ψηλότερα καθώς οι κατασκευαστές προσπαθούν να καλύψουν την ανάγκη για περισσότερο χώρο για το προσωπικό και τον εξοπλισμό.
Τα ανυψωτικά βαγόνια είναι ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά εντός του σταθμού φιαλών οξυγόνου και σωλήνων τυλιγμένων με μονή τύλιξη ή τύλιξη αμερικάνικου τύπου(cross-lay). Ο υδραυλικός γρύλος έχει την δυνατότητα ανύψωσης της πλατφόρμας ακόμη και μέχρι την κορυφή ενός οχήματος για ευκολότερη και πιο ασφαλή φόρτωση και εκφόρτωση. Επίσης διατίθεται προαιρετικά ηλεκτρονικός χειρισμός.

Η ίδια εταιρεία κατασκευάζει την πλατφόρμα χωρίς ανυψωτική δυνατότητα για την μεταφορά υλικών εντός του σταθμού. Αυτός ο εξοπλισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον τόπο του συμβάντος για την ενίσχυση της τροφοδοσίας σε επιχειρήσεις HAZMAT, σε διασώσεις και σε επίγεια έρευνα. Για παράδειγμα με μια μετατροπή των καλαθιών στο πίσω μέρος της πλατφόρμας μπορεί να χωρέσουν πάνω στο “βαγόνι”, οκτώ φιάλες οξυγόνου και πενήντα μέτρα 65άρων σωλήνων.

Το βαγόνι είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί, εφόσον χρειαστεί, και σε συνδυασμό με τα αποσπώμενα ράφια που υπάρχουν στα πυροσβεστικά οχήματα.

5. Πίνακας ελέγχου αντλητικού συγκροτήματος της Toyone

Ο πίνακας  ελέγχου, κατασκευασμένος από την  Toyone έχει την δυνατότητα να αποθηκεύεται εντός των ερμαρίων του πυροσβεστικού οχήματος και όταν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί βγαίνει σαν συρτάρι. Η δυνατότητα αποθήκευσής του εντός του οχήματος προσφέρει προστασία από τις καιρικές συνθήκες και σκόνες,σκουπίδια κλπ. Ένας σταθμός μπορεί να επιλέξει να τοποθετήσει τον πίνακα στην δεξιά πλευρά του οχήματος και έτσι ο χειριστής θα είναι προστατευμένος κατά την διάρκεια του έργου ειδικά όταν το συμβάν βρίσκεται σε οδικές αρτηρίες.

6. Σύστημα εντοπισμού πυροσβεστών της Scott

Το σύστημα εντοπισμού Pak-Tracker κάνει τον εντοπισμό ενός παγιδευμένου ή τραυματισμένου πυροσβέστη γρηγορότερο και ευκολότερο σε κάθε είδος κτηρίου. Είναι διαθέσιμο σαν ανεξάρτητο σύστημα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ή χωρίς αναπνευστική συσκευή ή να προσαρμοστεί στις αναπνευστικές συσκευές της Scott (Scott’s Air-Pak Fifty ή Air-Pak NxG2 SCBA.) Όλες οι λειτουργίες του εντοπιστή βασίζονται σε ραδιοσυχνότητα 2.4GHz.

7.  Hale SmartCAFS

Πολλοί λένε πώς κατά την χρήση κατασβεστικού αφρού είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί η κατάλληλη μίξη αφρογόνου υλικού και νερού. Το SmartCAFS διαθέτει από κατασκευής του μια λειτουργία η οποία ενεργοποιείται με το πάτημα ενός κουμπιού και παράγει τον κατάλληλο αφρό.

Η οθόνη δίνει την δυνατότητα στον χειριστή να προσαρμόσει τις συγκεντρώσεις που υπάρχουν στον αφρό ανάλογα με τις ανάγκες. Το σύστημα αυτό διαθέτει και δικλείδες ασφαλείας ώστε να αποτρέψει επικίνδυνες καταστάσεις όπως την συγκέντρωση μεγάλης ποσότητας αέρα στο μείγμα κλπ.

8. Σετ διασωστικών εργαλείων Power Hawk P-16

Μικρό, ελαφρύ αλλά ισχυρό, τα σετ διασωστικών εργαλείων όπως είναι το P-16 κάνουν την διαφορά στον τομέα της διάσωσης σε μια αστική πυρκαγιά αλλά και γενικά στις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης. Το P-16 διαθέτει τεχνικά χαρακτηριστικά όπως μικρό βάρος, είναι φορητό, οι διαστολείς και οι κόφτες μπορούν να αντικατασταθούν εφόσον χρειαστεί, μπορεί να λειτουργήσει σε περιβάλλον με ανεπαρκή ποσότητα οξυγόνου, διαθέτει μικρό όγκο πράγμα που του επιτρέπει να αποθηκευτεί εύκολα σε όχημα και δεν χρησιμοποιεί υδραυλικά για την λειτουργία του.

Τα μικρά εξολοκλήρου ηλεκτρικά εργαλεία όπως το P-16 μπορούν να προσφέρουν τεράστια βοήθεια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οχήματα έκτακτης ανάγκης, ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα.

9. In Our Gear JV tool

Πάντα μου άρεσαν τα προϊόντα που δημιουργήθηκαν από την εμπειρία των πυροσβεστών ώστε να μπορούν να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους να κάνουν την δουλειά τους καλύτερα. Το εργαλείο αυτό βοηθάει να γίνει η είσοδος σε έναν χώρο εύκολα και γρηγορότερα και με τις ελάχιστες δυνατές καταστροφές. Το εργαλείο ήταν ιδέα του John Zour, υπολοχαγού του Howard County (Md.) Fire-Rescue.

Ο πυροσβέστης τοποθετεί την βάση του εργαλείου ανάμεσα στις πόρτες είτε ανοίγει μια τρύπα σε εκείνο το σημείο αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Εκεί ο πυροσβέστης χρησιμοποιεί την υποδοχή στην άκρη του εργαλείου που βρίσκεται εντός του κτηρίου ώστε να ξεκλειδώσει την πόρτα με ελάχιστη ή καθόλου ζημιά σε αυτήν ή την κλειδαριά της.

Πηγή : www.firerescue1.com

Μετάφραση ελεύθερη απόδοση για το Fire.gr, Παναγιώτης Κοιλάκος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.