Άσκηση “Ηρακλής 2015” της 2ης Ε.Μ.Α.Κ.

 

4/1/2016

Άσκηση Πεδίου Πλήρους Ανάπτυξης των Ειδικών Ομάδων (Ο.Υ.Δ., Ο.Ο.Ε.Δ., Κ.Ο.Ε.Δ.) της 2ης Ε.Μ.Α.Κ., με την κωδική ονομασία «Ηρακλής 2015», πραγματοποιήθηκε στις 02 Δεκεμβρίου, με αντικείμενο την εκτέλεση επιχειρήσεων Έρευνας, Eντοπισμού και Διάσωσης, τόσο υποβρυχίως στη λίμνη Τριαδίου Θεσσαλονίκης, όσο και στην ξηρά σε δύσβατη περιοχή.

Το σενάριο περιελάμβανε, τρία άτομα τα οποία δραστηριοποιούνταν στο άθλημα του αλεξιπτώτου πλαγιάς, κατά τη διάρκεια πτώσης από την κορυφή του Όρους Χορτιάτη, έχασαν τον έλεγχο των αλεξιπτώτων τους, λόγω απότομης και έντονης μεταβολής των καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα την ανώμαλη προσγείωση τους. Για την έρευνα, εντοπισμό και διάσωση τους κινητοποιήθηκαν και οι τρείς ασκούμενες ειδικές ομάδες της 2ης ΕΜΑΚ, επιχειρώντας ταυτόχρονα, τόσο υποβρυχίως όσο και στην ξηρά.

Συνολικά κατά τη διάρκεια της άσκησης επιχείρησαν 35 υπάλληλοι της 2ης ΕΜΑΚ, μεταξύ αυτών, Υποβρύχιοι Διασώστες, Ορειβάτες, Συνοδοί Διασωστικών Σκύλων, ενώ χρησιμοποιήθηκε μεγάλο μέρος του ειδικού μηχανολογικού εξοπλισμού της Μονάδας, (Ερπυστριοφόρα, διασωστικά οχήματα, παντοδαπούς εδάφους, ειδικό καταδυτικό, ορειβατικό και ειδικό όχημα κυνοφιλικής, πνευστοί λέμβοι κ.α.).

Λόγω της πολυπλοκότητας, του μεγέθους του συμβάντος, έγινε εγκατάσταση τοπικού κέντρου επιχειρήσεων και χώρου συγκέντρωσης πόρων. Σχετικά με τις διαδικασίες επικοινωνιών, εφαρμόστηκε η αντίστοιχη λειτουργία του Σύστηματος Διοίκησης Συμβάντος. Το εμπλεκόμενο προσωπικό, ενήργησε σύμφωνα με τις δοθείσες κατευθυντήριες οδηγίες του σχεδίου και τα αντίστοιχα μνημόνια ενεργειών. Σημαντικό στοιχείο της άσκησης ήταν το γεγονός ότι αυτή πραγματοποιήθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί προάσκηση, απροειδοποίητα έτσι ώστε οι χρόνοι απόκρισης και επιχειρήσεων να είναι οι πλέον ρεαλιστικοί.

Την άσκηση παρακολούθησαν, ο Επιχειρησιακός Συντονιστής Βορείου Ελλάδος, Υποστράτηγος ΠΣ Δημοσθένης Αναγνωστάκης, ο Υποδιοικητής Π.Υ. Θεσσαλονίκης, ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Συνεργείου καθώς και η εκπρόσωπος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Θέρμης.

Πηγή : www.facebook.com

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.