Η ΕΟΔ Κω στο πρόγραμμα «Διεθνής Ιατρική – Διαχείριση Κρίσεων Υγείας»

 

29/10/2013

Στο  Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών «Διεθνής Ιατρική – Διαχείριση κρίσεων υγείας» συμμετέχει το παράρτημα της ΕΟΔ στην Κω.
Τα εννέα μέλη της ΕΟΔ που παρακολουθούν το επταήμερο Συνέδριο συμμετέχουν μαζί με τους φοιτητές της ιατρικής, αποκομίζοντας πολύ σημαντικές γνώσεις.

Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί τρεις ασκήσεις αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων με πολλούς τραυματίες. Η πρώτη έγινε στο Νοσοκομείο της Κω την Δευτέρα 21/10, όπου χρειάστηκε να δοθούν Πρώτες Βοήθειες σε 18 τραυματίες έπειτα από έκρηξη σε παρακείμενη πολυκατοικία. Οι φοιτητές της ιατρικής αντιμετώπισαν το περιστατικό, εφαρμόζοντας άμεσα την διαδικασία TRIAGE. Τα μέλη της ΕΟΔ Κω που δεν συμμετέχουν στον Συνέδριο είχαν σημαντικό ρόλο στο σενάριο, καθώς έπρεπε να παρέχουν κάποιες βασικές Πρώτες Βοήθειες, ενώ ανέλαβαν και τη μεταφορά των τραυματιών.

Η άσκηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 23/10 είχε σαν θέμα «Σώζοντας ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο» και το σενάριο προέβλεπε την άφιξη δύο ταχύπλοων με λαθρομετανάστες σε παραλία του νησιού της Κω. Στην άσκηση αυτή συμμετείχαν πέντε εκπαιδευμένοι διασώστες από την ΕΟΔ Κω, που είχαν τον ρόλο του διασώστη, στον οποίο ανταπεξήλθαν πολύ εύκολα και γρήγορα.

Η τελευταία άσκηση έλαβε χώρα στο αεροδρόμιο της Κω και το σενάριο περιλάμβανε τη σύγκρουση ενός μονοκινητήριου αεροπλάνου με ένα λεωφορείο, στο οποίο μετέβαιναν 45 επιβάτες που μετακινούνταν προς το αεροπλάνο με το οποίο θα ταξίδευαν. Άμεσα κινητοποιήθηκε όλη η δύναμη του Αεροδρομίου Ιπποκράτης της Κω. Αρχικά πραγματοποιήθηκε από την Πυροσβεστική κατάσβεση της φωτιάς που είχε προκληθεί από την σύγκρουση και έπειτα η μεταφορά των τραυματιών σε συνεργασία με το υγειονομικό του στρατού ξηράς το οποίο αφίχθη στο συμβάν με πολύ μεγάλη δύναμη από φορειοφόρα οχήματα. Ξεκίνησε η διαδικασία TRIAGE και στον πρώτο σταθμό άφιξης των ασθενοφόρων στήθηκαν οι σκηνές διαχωρισμού των θυμάτων, ενώ υπήρχε και ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης.

Πηγή : www.hrt.org.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.