19 πυρκαγιές στην επαρχία Πάφου σε ένα 24ωρο

 

30/10/2013

Σε πλήρη κινητοποίηση τέθηκε χθες τη νύχτα η πυροσβεστική υπηρεσία Πάφου για την κατάσβεση τριών πυρκαγιών, που ξέσπασαν μεταξύ των ωρών 21:32 με 22:13 σε αγροτικές περιοχές της επαρχίας.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 21:57 στην περιοχή Μαραθόβουνο, κατακαίγοντας ένα εκτάριο από ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση και δένδρα μεταξύ των οποίων τρεμιθιές και σχοινιές. Για την κατάσβεση της εργάστηκαν δύο πυροσβεστικά οχήματα της πυροσβεστικής, εκ των οποίων ένα βυτιοφόρο και μια κινητή μονάδα, και ένα όχημα του Ταμείου Θήρας. Η πυρκαγιά, σύμφωνα με τις εξετάσεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ξεκίνησε κοντά σε αγροτικό δρόμο και εκτιμάται πως τέθηκε κακόβουλα.

Εξάλλου πυρκαγιά ξέσπασε και πάλι χθες τη νύχτα σε αγροτική περιοχή της κοινότητας των Αρόδων. Η πυρκαγιά, που ξεκίνησε στις 21:32 το βράδυ, μαίνονταν για έξι και πλέον ώρες και συγκεκριμένα μέχρι τις 3:31 τα ξημερώματα. Για την κατάσβεση της επιστρατεύθηκαν δύο πυροσβεστικά οχήματα και ένα όχημα του Ταμείου θήρας. Η πυροσβεστική υπηρεσία εκτιμά ότι η φωτιά ξεκίνησε κατά πάσα πιθανότητα από ανεξέλεγκτο καψάλισμα που ξεκίνησε από καλάμες. Η τελευταία πυρκαγιά ξέσπασε στις 22:13 σε αγροτική περιοχή της Φοίτης. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιστρατεύθηκαν ένα πυροσβεστικό όχημα. Η πυρκαγιά κατέκαψε 4 δεκάρια από καλάμες και ξηρά χόρτα. Η πυροσβεστική αποδίδει την πρόκληση της πυρκαγιάς σε σκόπιμη καύση που οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα.

Από τις 6:00 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου μέχρι τις 6:00 σήμερα το πρωί στην επαρχία Πάφου προκλήθηκαν 19 πυρκαγιές. Εξάλλου σύμφωνα με στοιχεία της πυροσβεστικής υπηρεσίας από την 1η Οκτωβρίου μέχρι τις 29 Οκτωβρίου στην Επαρχία Πάφου προκλήθηκαν 351 πυρκαγιές, ενώ ολόκληρο το Σεπτέμβριο μήνα ξέσπασαν στην Επαρχία 131 πυρκαγιές.
Πρώτη αιτία των πυρκαγιών στην επαρχία Πάφου είναι τα ανεξέλεγκτα καψαλίσματα που απαγορεύονται δια νομοθεσίας, οι κακόβουλες πυρκαγιές που ξεκίνησαν από χαράδρες και απροσπέλαστες περιοχές, αλλά και πυρκαγιές που ξέσπασαν από καύσεις σκυβάλων. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, το άναμμα της φωτιάς στην ύπαιθρο για κλαδέματα και άρρωστα δένδρα επιτρέπεται μόνο κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο και εφόσον κάποιος εξασφαλίσει γραπτώς άδεια από την πυροσβεστική υπηρεσία ή την αστυνομία.

Η ποινή για την πρόκληση αγροτικής πυρκαγιάς ανέρχεται σε 8.543 ευρώ ή τρία χρόνια φυλάκισης ή αμφότερες οι ποινές. Όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές η ποινή ανέρχεται σε 8.543 ευρώ ή πέντε χρόνια φυλάκισης.

Πηγή: www.ant1iwo.com

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.