Κτηριακές εγκαταστάσεις Π.Υ. στον Κρατικό Αερολιμένα Ρόδου «Διαγόρας»

 

30/10/2013

Αξιότιμε κύριε Διοικητά της ΥΠΑ,
Η Ένωση μας έλαβε πρόσφατα μία επιστολή από εσάς και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι σε αρκετά σημεία της οι ενστάσεις μας είναι εύλογες και κατηγορηματικές. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να σας τις αποτυπώσουμε μία προς μία ξεκινώντας ότι:

Η Ένωση μας ουδέποτε ενέκρινε, αφού δεν είναι στις αρμοδιότητες της και δεν προβλέπεται από το ΝΟΜΟ, την προμήθεια των προκατασκευασμένων οικίσκων που προορίζονται για την προσωρινή μεταστέγαση της Π.Υ Α/Δ Ρόδου και απορούμε για το συμπέρασμα σας αυτό, το οποίο και επικαλείστε στην επιστολή σας.

Απορούμε επίσης στο ότι όπως πάλι επικαλείστε στο έγγραφο σας όλα αυτά γίνονται για την δική μας εξυπηρέτηση, ενώ αυτό ήταν καθαρά δική σας απόφαση, δίχως να έχετε προβλέψει άλλη εναλλακτική λύση στέγασης της Π.Υ Α/Δ Ρόδου, σε κατάλληλους υπάρχοντες χώρους στο παλιό ή στο νέο κτίριο του Αερολιμένα Ρόδου, ώστε να μεταστεγαστούνε προσωρινά και να διαβιώσουν ανθρώπινα οι πυροσβεστικοί μας υπάλληλοι, όπως διαβιώνουν οι υπάλληλοι της υπηρεσίας σας (ΥΠΑ ΚΑΡΔ), μέχρι να τελειώσουν τα έργα επισκευής του υφιστάμενου κτιρίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Όσο αφορά έγγραφο αίτημα μας προς εσάς (Σχετική 107/ 30-08-2013) για τη μεταφορά του στεγάστρου, την τοποθέτηση ενός τεντόπανου σε αυτό, καθώς και την χορήγηση ενός δεύτερου μικρού κοντέινερ ή τη κατασκευή μια μικρής αποθήκης πριν πραγματοποιηθεί η προσωρινή μεταστέγαση μας στους προκατασκευασμένους οικίσκους πράγματι είναι υπαρκτό. Το αίτημα μας αυτό όμως βασιζόταν σε δικής σας (ΥΠΑ ΚΑΡΔ) δέσμευση προς εμάς μετά από μια τελευταία συνάντηση που είχαμε με την κα Αερολιμενάρχη ΚΑΡΔ, παρουσία και εκπροσώπων του ΠΣ. Αν τώρα με το έγγραφό σας αυτό αναιρείται τις ήδη δικές σας (ΥΠΑ ΚΑΡΔ) δεσμεύσεις, θα πρέπει να εκτιμήσετε τα αποτελέσματα της άρνηση σας και να αναθεωρήσετε άμεσα μάλιστα.

• Πιθανή άρνηση σας στην τήρηση των δεσμεύσεων σας προς εμάς (μεταφορά του στεγάστρου και τοποθέτηση ενός τεντόπανου) θα έχει δυσμενή αποτέλεσμα για τους πυροσβέστες που υπηρετούν στην συγκεκριμένη υπηρεσία. Συγκεκριμένα θα είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται ΈΓΚΛΕΙΣΤΟΙ σε έναν προκατασκευασμένο οικίσκο (κοντέινερ) συνολικού εμβαδού 33 τμ όλο το 24ωρου, δίχως να μπορούν να βγουν έξω από αυτόν, λόγω ΈΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΓΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ από δυσμενείς καιρικές συνθήκες όπως βροχή ή ήλιο.

• Πιθανή άρνηση σας στην τήρηση των δεσμεύσεων σας προς εμάς (εύρεση επιπλέον αποθηκευτικού χώρου) με τη χορήγηση δεύτερου μικρού κοντέινερ ή η κατασκευή μια μικρής αποθήκης πλησίον του προκατασκευασμένου οικίσκου του τηλεφωνείου – ΚΨ των πυροσβεστών θα έχει επίσης δυσμενή αποτέλεσμα για τους πυροσβέστες. Συγκεκριμένα οι πυροσβέστες που υπηρετούν στην συγκεκριμένη υπηρεσία δεν θα έχουν χώρο για να τοποθετούν – αποθηκεύουν τον ατομικό πυροσβεστικό τους εξοπλισμό, αφού όπως είναι λογικό δεν μπορεί να χωρέσει και αυτός μέσα σε ένα τόσο μικρό από άποψη διαστάσεων (33 τμ) προκατασκευασμένο (κοντέινερ) οικίσκο. Ο ένας οικίσκος 33 τμ είναι τα γραφεία Διοικητή – Υποδιοικητή – Γραμματείας, ο δεύτερος 33 τμ είναι οι κοιτώνες (τρεις θάλαμοι των δύο ατόμων και ένα μπάνιο) και ο τρίτος 33 τμ το τηλεφωνικό κέντρο, ο χώρος σίτισης, καθιστικό, κουζίνα και ένα μπάνιο. Η έλλειψη λοιπόν επιπλέον αποθηκευτικού χώρου θα δημιουργήσει πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας.

Εμείς ως Ένωση ουδέποτε, θα αφήσουμε τους συναδέλφους πυροσβέστες που υπηρετούν στην συγκεκριμένη υπηρεσία να ζουν σε συνθήκες κράτησης αιχμαλώτων, μέσα σε ένα προκατασκευασμένο οικίσκο (κοντέινερ) όλο το 24ωρο υπό αυτές τις συνθήκες. Σχετικά με την αντικεραυνική προστασία γνωρίζετε καλύτερα από εμάς, μάλιστα σχετικά με το θέμα έχετε λάβει απάντηση από τον ίδιο τον Αρχηγό του ΠΣ Αντιστράτηγο κ. Σωτήριο Γεωργακόπουλο (ΣΧΕΤ. 3981 Φ. 553.35 / 31-01-2013), ότι η μελέτη – κατασκευή του συστήματος αντικεραυνικής προστασίας περιλαμβάνεται στις προαπαιτούμενες μελέτες – κατασκευές για την ανέγερση οπουδήποτε Δημόσιου κτιρίου. Η τοποθέτηση του προϋποθέτει πλήρη γνώση όλων των μελετών τις οποίες και το ΠΣ δεν διαθέτει. Το ΠΣ έχει την υποχρέωση αφού το σύστημα αντικεραυνικής προστασίας θα υπάρξει, να καλύψει την συντήρηση του συστήματος αυτού. Πόσο μάλιστα όταν η προσωρινή μετεγκατάσταση της συγκεκριμένης Υπηρεσίας δεν προέκυψε ούτε από υπαιτιότητα αλλά ούτε και με ευθύνη της συγκεκριμένης Υπηρεσίας ώστε να βαρύνουν αυτή τα έξοδα. Βάση λοιπόν του συγκεκριμένου εγγράφου είναι δική σας αρμοδιότητα να ενεργήσετε για την ασφαλή προσωρινή διαβίωση των πυροσβεστών που θα στεγαστούν στους προκατασκευασμένους οικίσκους (κοντέινερ).

Παρόλα αυτά σας δηλώνουμε με μεγάλη ειλικρίνεια ότι ως Ένωση, ουδόλως μας απασχολεί ποια υπηρεσία (ΠΣ Ή ΥΠΑ) θα είναι αυτή που θα ενεργήσει ώστε να τοποθετηθεί η αντικεραυνική προστασία. Όπως σας προείπαμε δεν είναι αυτός ο ρόλος μας, δική μας υποχρέωση είναι να φροντίσουμε για την σωματική ακεραιότητα – ασφάλεια των πυροσβεστών που υπηρετούν εκεί. Πόσο μάλιστα όταν η Ένωση μας έχει γίνει αποδέκτης αναφορών των συγκεκριμένων συναδέλφων πυροσβεστών με θέμα σύστημα αντικεραυνικής προστασίας στους μεταλλικούς προκατασκευασμένους οικίσκους, όπου και μας ρωτάνε αν έχει προβλεφθεί στη μελέτη των εν λόγω προκατασκευασμένων οικίσκων αντικεραυνική προστασία, αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για μεταλλικούς οικίσκους.

Στην συνέχεια της επιστολής σας βγάζετε ένα αυθαίρετο κατ’ εμάς συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κανένας σημαντικός λόγος που να δικαιολογεί την καθυστέρηση της εν λόγω μετεγκατάστασης (δεν ξέρουμε αν υπονοείται ότι η ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ και η ΑΣΦΑΛΕΙΑ των πυροσβεστών που υπηρετούν εκεί δεν είναι σημαντικός λόγος) και προσπαθείτε να μας μεταστεγάσετε στους οικίσκους άρον – άρον και βεβιασμένα χρονικά, μέχρι τις 31-10-2013. Παρόλα αυτά σας παραπέμπουμε σε έγγραφα με αποδέκτη εσάς από το ΠΣ, όπου αναφέρουν ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί όλα όσα θα έπρεπε ώστε να μεταφερθεί η συγκεκριμένη Υπηρεσία προσωρινά στους προκατασκευασμένους οικίσκους (κοντέινερ). Συγκεκριμένα:

• 32239 Φ. 553.35 / 19-06-2012 Έγγραφο Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου κ. Μπονάτσου Παναγιώτη
• 3981 Φ. 553.35 / 31-01-2013 Έγγραφο Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου κ. Γεωργακόπουλου Σωτήριου
• 28096 Φ. 553.35 / 24-05-2013 Έγγραφο Με Εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου κ. Γεωργακόπουλου Σωτήριου
• Πρωτόκολλο επιτροπής παραλαβής προσωρινών εγκαταστάσεων τριών προκατασκευασμένων οικίσκων στέγασης της Π.Υ Α/Δ Ρόδου
• 461 Φ. ΚΑΡΔ / 06-06-2013 Σχετική της Π.Υ Α/Δ Ρόδου

Παράλληλα μας προβληματίζει το γεγονός ότι στην επιστολή σας προς εμάς σε κανένα σημείο της δεν αναγράφεται από εσάς ο όρος προσωρινή μετεγκατάσταση, παρά μόνο η λέξη μετεγκατάσταση. Ο προβληματισμός μας αυτός πολλαπλασιάζεται αν λάβουμε υπόψη ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα εσείς οι ίδιοι (ΥΠΑ) με έγγραφο σας είχατε ανακοινώσει επέκταση απόφασης προσωρινής διακοπής εργασιών (Δ7/Ε/3768/542 της 11-02-2013). Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι, με αφορμή του εγγράφου αυτού και τη μη χρησιμοποίηση από μεριά σας στην επιστολή σας του όρου προσωρινή, δικαίως είμαστε προβληματισμένοι για το ποια πραγματικά είναι η αλήθεια.

Η Ένωση μας εκπροσωπώντας τους πυροσβέστες που υπηρετούν στην συγκεκριμένη Υπηρεσία, ουδέποτε αποδέχτηκε άλλα ούτε και πρόκειται να δεχθεί να μεταστεγαστούν οι υπάλληλοι σε αυτά τα κοντέινερ για μόνιμη εγκατάσταση παρά μόνο για προσωρινή. Για το λόγο αυτό σας ζητάμε να δεσμευτείτε γραπτώς πρώτα από όλα ότι η εργασίες θα ξεκινήσουν αυτή τη φορά κανονικά, όπως επίσης για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών στις μόνιμες εγκαταστάσεις της Π.Υ Α/Δ Ρόδου και της επιστροφής της Π.Υ Α/Δ Ρόδου σε αυτές. .

Με Τιμή

Ο Πρόεδρος
Ο Γεν. Γραμματέας
Κάσσας Παναγιώτης
Χατζηκυριάκος Ιωάννης

Σχετικοί Σύνδεσμοι: Ε.Υ.Π.Σ.Ν.Ρ.Δ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.