Δημοτικοί υπάλληλοι και πυροσβέστες μπορούν να οδηγούν ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας

Βαθμολογία

12/2/2016

Προσωπικό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και του Πυροσβεστικού Σώματος θα μπορούν να οδηγούν τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας.

Αυτό προβλέπει τροπολογία η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το “παράλληλο πρόγραμμα” και η οποία επισυνάπτεται ολόκληρη πιο κάτω. Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η οποία υπογράφεται από τον τέως υπουργό Υγείας και νυν υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, αναφέρεται πως στόχος είναι να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Υγείας.

Λεπτομέρειες, δε, για την εκπαίδευση των υπαλλήλων και των πυροσβεστών που θα οδηγούν τα ασθενοφόρα, θα ρυθμιστούν με εγκύκλιο που θα εκδώσει το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), σε συνεργασία με το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και τους αντίστοιχους ΟΤΑ.

Στο σχετικό άρθρο αναφέρεται ότι στις περιοχές όπου υπάρχουν Κέντρα Υγείας, τα οποία δεν διαθέτουν προσωπικό για τη λειτουργία των ασθενοφόρων του ή που το προσωπικό δεν επαρκεί για την πλήρη κάλυψη διακομιδής ασθενών, θα δίνεται δυνατότητα να οδηγούν τα ασθενοφόρα οι παραπάνω υπάλληλοι, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Πρέπει να διαθέτουν επαγγελματική άδεια οδήγησης και να έχουν εκπαιδευτεί ταχύρυθμα σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών.

Η διακομιδή των ασθενών θα γίνεται με συνοδεία υγειονομικού προσωπικού από το αντίστοιχο Κέντρο Υγείας. Οι περιστασιακοί οδηγοί ασθενοφόρων δεν θα έχουν δικαίωμα να οδηγούν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Έργο

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και το καθεστώς εκπαίδευσης, το έργο του διασώστη – πλήρωμα ασθενοφόρου συνίσταται στα εξής:

Nα αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει στον τόπο του συμβάντος απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις (ατυχήματα, οξείες παθολογικές καταστάσεις) σε επαφή και συνεργασία με την Ιατρική Υπηρεσία Επειγόντων στην οποία μεταδίδει πληροφορίες με τα μέσα τηλεπικοινωνιών που χειρίζεται ο ίδιος.

Να αυτενεργήσει σε περιπτώσεις όπου η βαρύτητα δεν επιτρέπει την αναμονή (καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση επί καρδιακής ανακοπής).

Φάρμακα

Πρέπει, επίσης, να είναι σε θέση να προβεί μετά από εκτίμηση και εντολή της ιατρικής υπηρεσίας από τα παρεχόμενα από την τηλεϊατρική στοιχεία και πληροφορίες σε σωστικές ενέργειες για τον πάσχοντα, όπως είναι η χορήγηση φαρμάκων και υγρών παρεντερικώς, η ακινητοποίηση καταγμάτων, η χορήγηση οξυγόνου, η απελευθέρωση και διατήρηση ανοικτών αεροφόρων οδών, η μηχανική υποβοήθηση της αναπνοής, η ηλεκτρική ανάταξη της καρδιακής ανακοπής.

Να βοηθήσει τον ιατρό της Επείγουσας ιατρικής, όταν παρίσταται στην ομάδα, εκτελώντας με την πρέπουσα δεξιότητα και ακρίβεια τις εντολές του.

Να διακομίσει με ασφάλεια τους πάσχοντες κάτω από συνθήκες συνεχούς επίβλεψης και υποστήριξης με το ενδεδειγμένο κατά περίπτωση μέσον (ασθενοφόρο αυτοκίνητο, ιπτάμενο ή πλωτό μέσον) στον πλησιέστερο κατάλληλο Υγειονομικό Σχηματισμό.

Δ.Κ.

Πηγή : www.iatronet.gr

2 Comments

 1.  

  Καλησπέρα σας.
  Από την ενημέρωση αυτή θα κρατήσω το σημείο “να έχουν εκπαιδευτεί ταχύρυθμα σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών” για να το συνδέσω με όσα ανέφερα στο σχόλιό μου για την αεροδιακομιδή, απευθυνόμενος προς τον φίλο-συνάδελφο που είχε κάποια ερωτηματικά σχετικά.
  Ίσως τώρα να γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό το γιατί, εάν θυμηθούμε την 25ωρη εκπαίδευση “Αγωγή υγείας-Α’ βοήθειες” που έλαβαν υποχρεωτικά όλοι οι πυροσβέστες πανελλαδικά, σε συνεργασία με το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.
  Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να καταλάβει κανείς. Λίγη παρατηρητικότητα χρειάζεται και παρακολούθηση της συνέχειας των “επεισοδίων”..
  Να είμαστε γεροί, να βελτιωνόμαστε, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε ποιοτικότερα τις υπηρεσίες μας ως δημόσιοι υπηρέτες, που έλεγε και κάποιος δημόσιος υπάλληλος στο πρόσφατο παρελθόν..

  Σωκράτης Παπαγεωργίου
  Πυραγός Π.Σ.

 2.  

  Προσωπικά, με τέτοια νέα, αγαλλιάζει η ψυχή μου….
  Αργά, αλλά σταθερά γίνονται βήματα. Δεδομένου ότι τα άλματα είναι σχεδόν απαγορευτικά στη χώρα μας, τα βήματα αυτά είναι κάτι ελπιδοφόρο. Εύγε στους αποφασίσαντες!
  Πολιτισμένε πυροσβεστικά κόσμε, σου ερχόμαστε.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.