Σύστημα αιχμής για την πολιτική προστασία της Κρήτης

 

31/10/2013

Τις δυνατότητες του συστήματος ΤΕΤΡΑ μαθαίνουν να χειρίζονται αυτό το χρονικό διάστημα οι άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας σε όλο το νησί καθώς και οι αρμόδιοι φορείς στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στην Περιφέρεια Κρήτης. Πρόκειται για εκείνο το σύστημα που θα μπορέσει να στηρίξει με τις επικοινωνίες που θα παρέχει μία ομπρέλα ασφαλείας πάνω από τους πολίτες σε περίπτωση μεγάλης φυσικής καταστροφή.
Το ΤΕΤΡΑ είναι ένα ψηφιακό σύστημα μεταφοράς φωνής και εικόνας που στην Κρήτη υποστηρίζεται από 100 συσκευές.

Οι συσκευές αυτές λειτουργούν και ως ασύρματος αλλά και ως τηλέφωνο, διαθέτει σήμα που δεν υποκλέπτεται και είναι τόσο ασφαλές που σε περίπτωση κινδύνου και καταστροφής εκείνο έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να εκπέμπει και να φέρει σε επαφή με το πάτημα ενός κουμπιού όλες τις υπηρεσίες σε επαφή μεταξύ τους. Όπως επεσήμανε ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης Γιάννης Τζανοκωστάκης υπάρχει ήδη διεθνής εμπειρία από την εφαρμογή αυτού τους συστήματος και ξέρουμε ότι μπορεί να υποστηρίξει το νησί σε κατάσταση ανάγκης. Έτσι όλες οι υπηρεσίες ανά νομό θα μπορούν να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους χωρίς κανένα πρόβλημα. Για να καταλάβετε, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος διαθέτει 1800 τέτοιες συσκευές, ενώ με αυτές δουλεύει το ΕΚΑΒ και άλλοι φορείς επί 4-5 χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανοκωστάκη η αναγκαιότητα εφαρμογής του συστήματος εξεταζόταν από το 2011 στα πλαίσια ειδικής άσκησης που είχε γίνει τότε και είχαν εξεταστεί μία σειρά από σενάρια … καταστροφής που έκαναν σαφές ότι κανένα από τα υπάρχοντα δίκτυα δε θα μπορούσε να αντέχει το φόρτο εργασίας παρά μόνο το ΤΕΤΡΑ.

Στην Κρήτη το σύστημα αυτό κόστισε 150.000 ευρώ και ήδη έχει διανεμηθεί και στους τέσσερις νομούς. Θα το χειρίζονται η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό, το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση καθώς και η Περιφέρεια Κρήτης και η Πολιτική της Προστασία που εμπλέκονται σε περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης. Οι υπηρεσίες αυτές έχουν δημιουργήσει κλιμάκια ανά νομό προκειμένου να διαχειρίζονται το σύστημα και τις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν ανά νομό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως επεσήμανε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας.

Αυτό που δε θα θέλαμε σε καμία περίπτωση είναι να πέσει το σύστημα σε … αδράνεια. Να ξεχαστεί σε καμία κούτα. Το μεγάλο στοίχημα για εμάς όλους είναι η χρήση του. Να ξέρουμε να το χρησιμοποιήσουμε την κατάλληλη στιγμή. Μάλιστα, για το λόγο αυτό στις 7 Νοεμβρίου έχουμε μία ημερίδα για όλους τους χρήστες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Εξάλλου έχει προγραμματιστεί να γίνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις ανά περιφερειακή ενότητα έτσι ώστε και να ξέρουν καλά όσοι χειρίζονται το σύστημα και να μην το ξεχάσουν κατέληξε ο κ. Τζανοκωστάκης.

Πηγή : www.prismanews.gr
Της Κατερίνας Μηναδάκη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.