Οι τρεις διασώστριες του ΕΚΑΒ Βόλου

 

8/3/2016

Εργάζονται σε μια ανδροκρατούμενη υπηρεσία, όμως ποτέ δεν το έβαλαν κάτω. Αν και στην αρχή τα πράγματα ήταν δύσκολα για τις τρεις διασώστριες του ΕΚΑΒ Βόλου, το πείσμα τους και η επιθυμία τους για προσφορά ανέτρεψε όλα τα δεδομένα. Οι διασώστριες του ΕΚΑΒ Βόλου δίνουν καθημερινό παρών στη μάχη για την εξυπηρέτηση του επείγοντος, τονίζοντας πως οι γυναίκες μπορούν να τα καταφέρουν ισάξια με τους άνδρες, ενώ πολλές είναι οι φορές που η ευαισθησία τους αγγίζει ακόμη και τους ασθενείς.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Φορούν τις στολές τους και τρέχουν για να εξυπηρετήσουν τα επείγοντα περιστατικά. Οδηγούν τα ασθενοφόρα και βλέπουν με άλλη ματιά τους ανθρώπους. Η Βάσω, η Ελένη και η Νάνσυ είναι οι γυναίκες διασώστριες του ΕΚΑΒ Βόλου, οι οποίες μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τόσο για την εμπειρία τους όσο και για τις περιπέτειές τους.

Η πρώτη γυναίκα στο ΕΚΑΒ Βόλου

Η Βάσω Παπαγιάννη, με καταγωγή από τη Λάρισα ήταν η πρώτη γυναίκα που το 2007 εντάχθηκε στους κόλπους του ΕΚΑΒ Βόλου. Αν και σπούδασε Διοικητικό και Οικονομικό Στέλεχος Επιχειρήσεων η δουλειά της δεν την εξέφραζε. Έκανε μαθήματα κολύμβησης και έλαβε το πτυχίο της ναυαγοσωστικής. Εργάστηκε στα παράλια της Λάρισας και εξυπηρέτησε πολλά περιστατικά που έχρηζαν άμεσης βοήθειας.

«Η εμπειρία μου στη ναυαγοσωστική, η επιθυμία μου να βοηθώ τον συνάνθρωπο με οδήγησε στη σχολή του ΕΚΑΒ. Πάντα ήθελα να βοηθάω. Δεν μπορούσα να μένω απαθής. Όταν είχε κάποιος πρόβλημα, όταν πονούσε ακόμη κι όταν δεν ήξερα να χειριστώ τα περιστατικά, έτρεχα να βοηθήσω», σημείωσε η Βάσω.

Η δουλειά της διασώστριας στο ΕΚΑΒ είναι δύσκολη για μια γυναίκα. Η Βάσω αντιμετώπισε δυσκολίες στην αρχή και ιδίως όταν έφτασε στο Βόλο, καθώς δεν υπήρχε άλλη γυναίκα στην υπηρεσία.

«Είχα συνηθίσει στην Αθήνα όπου και πρωτοδιορίστηκα να έχω βοήθεια. Εκεί η ένταξη των γυναικών στο ΕΚΑΒ ήταν κάτι φυσιολογικό. Εδώ τα πράγματα ήταν περίεργα. Από τα πιο απλά πράγματα μέχρι τα πιο σοβαρά. Απαιτήσαμε ακόμη σαν γυναίκες και τη δημιουργία γυναικείων τουαλετών. Στην αρχή δυσκολεύτηκαν οι άνδρες να με δεχτούν όπως και όλες τις γυναίκες. Μέρα με την ημέρα κι όσο με γνώριζαν τα πράγματα έστρωσαν και τώρα πλέον δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», είπε η Βάσω.

Τα περισσότερα περιστατικά που σοκάρουν τη Βάσω είναι τα τροχαία. «Με σόκαρε όταν έπρεπε να βοηθήσω σε ένα τροχαίο που είχε διαμελιστεί ολόκληρη οικογένεια. Σε σοκάρει επίσης η αδιαφορία του κόσμου. Ο γείτονας περιμένει μέρες για να ενημερώσει πως ο γείτονάς του έχει πρόβλημα ή ακόμη πέθανε μέσα στο σπίτι. Μετά αυτό το ξεπερνάς. Σε βοηθάνε όμως και οι συνάδελφοί του. Κάνει ψυχοθεραπεία ο ένας στον άλλο».

Εκείνο που της έκανε όμως τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως στο Βόλο οι πολίτες δεν βοηθούν το έργο του ΕΚΑΒ όσο θα έπρεπε. «Πολλές φορές δεν μας σεβάστηκαν τόσο σαν γυναίκες όσο και σαν υπηρεσία. Υπήρχε περίπτωση να μας καταγράφουν ακόμη και με το κινητό τη στιγμή που παρείχαμε τις πρώτες βοήθειες», σημείωσε η ίδια.

Η Βάσω όμως μέσα από τις αντιξοότητες έγινε πιο δυνατή. Μάλιστα παρ’ όλη την πρώτη «κακή» εντύπωση στο ΕΚΑΒ Βόλου, η ίδια παντρεύτηκε το καλοκαίρι με συνάδελφό της διασώστη.

Διασώστρια και μητέρα

Η πρώτη γυναίκα διασώστρια που έγινε μητέρα στο ΕΚΑΒ Βόλου και μάλιστα είναι παντρεμένη με διασώστη του ΕΚΑΒ είναι η Ελένη Γκάρτσου. Και οι δύο κατάγονται από τον Αλμυρό και εργάζονται στο ΕΚΑΒ Βόλου.

Η Ελένη ήταν η πρώτη που διεκδίκησε λόγω των παιδιών μειωμένο ωράριο, ενώ πιστεύει πως η δουλειά της είναι πολύ δύσκολη κι όχι συνηθισμένη για μια γυναίκα.

«Λόγω των παιδιών με τον σύζυγο είμαστε σε διαφορετικές βάρδιες. Όμως είναι δύσκολο. Γιατί μεταφέρεις το άγχος και τα περιστατικά σου και στο σπίτι. Βέβαια από την άλλη υπάρχει μεγάλη κατανόηση αφού κάνουμε την ίδια δουλειά. Τα παιδιά μας είναι περήφανα, έχουν επηρεαστεί από μας. Έχουν την εικόνα ότι οι γονείς τους βοηθούν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Όμως μια γυναίκα στο κλάδο μας τα φέρνει βόλτα δύσκολα. Ουσιαστικά αυτός που μένει πίσω στο σπίτι γιατί ο άλλος έχει βάρδια είναι και πατέρας και μάνα κι αν έχουμε κάποια διακομιδή τότε μπορεί να λείψουμε από το σπίτι ακόμη και 18-20 ώρες. Πολλά έχουν συμβεί στα παιδιά και είτε εγώ είτε ο σύζυγος είμαστε απόντες λόγω της δουλειάς μας. Εκείνο που φοβάμαι είναι μην πάθουν τίποτα τα παιδιά μου. Βλέπουμε πολλά και φοβόμαστε μην πάθουν τίποτα. Είμαστε λίγο υπερπροστατευτικοί», επεσήμανε η Ελένη Γκάρτσου.

Η ίδια εξαιτίας της μητρότητας είναι πιο ευαίσθητη σε ορισμένα περιστατικά. «Αντιμετωπίσαμε πρόσφατα ένα περιστατικό με την πτώση ενός παιδιού 2 ετών από όροφο και ήταν μια πολύ δύσκολη περίπτωση. Είναι σοκαριστικό να συμβαίνει κάτι κακό σε ένα παιδί. Δύσκολο είναι επίσης να σε καλέσουν σε βοήθεια συγγενείς ή φίλοι σου. Αυτό δεν μπορείς να το αποφύγεις γιατί καταγόμαστε με το σύζυγο από τον Αλμυρό και όλοι εκεί γνωριζόμαστε. Σε τέτοιες περιπτώσεις κάνω τη δουλειά μου όπως ξέρω και ενεργώ με ψυχραιμία», υπογράμμισε η Ελένη.

Ο Βενιαμίν των γυναικών

Η πιο μικρή σε ηλικία διασώστης του ΕΚΑΒ Βόλου είναι η Νάνσυ Κατσιαφλάκα, η φωνή της οποίας ακούγεται στο τηλεφωνικό κέντρο.

«Είμαι η πρώτη που δέχεται τις κλήσεις και ακούει το πρόβλημα του ασθενή. Η δουλειά είναι πολύ απαιτητική μιας και πρέπει να ηρεμήσεις τις περισσότερες φορές εκείνον που σου μιλά, ο οποίος επειδή δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση, βρίσκεται σε πανικό. Χρειάζεται οργάνωση, για να μπορέσεις να ενημερώσεις σωστά εκείνους που βρίσκονται καθ’ οδών και μεγάλη ψυχραιμία για να διαχειριστείς από το τηλέφωνο τον ανθρώπινο πόνο», σημείωσε η Νάνσυ Κατσιαφλάκα.

Η ίδια επέλεξε το ΕΚΑΒ κυρίως για λόγους επαγγελματικής σταθερότητας κι αν ο μισθός της μειώνεται διαρκώς εξαιτίας των περικοπών η Νάνσυ σημειώνει πως δεν θα άλλαζε με τίποτα τη δουλειά της.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα δέχομαι κλήσεις από ανθρώπους που θέλουν μόνο να μιλήσουν. Να πουν τον πόνο τους και τα προβλήματά τους. Δεχόμαστε φυσικά και πολλά άσκοπα τηλεφωνήματα κι αυτό επιβαρύνει τη δουλειά μας, μιας και πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στο επείγον περιστατικό. Όμως είναι σημαντικό να αισθάνεσαι πως βοηθάς κάποιον έστω και που του απαντάς στο τηλεφώνημά του», είπε η ίδια.

Αξέχαστες εμπειρίες…

Οι εμπειρίες που συλλέγει ο διασώστης του ΕΚΑΒ είναι πολλές και ποικίλουν. Άλλοτε είναι ευχάριστες κι άλλοτε δυσάρεστες. Οι διασώστριες μίλησαν για τη σημερινή κατάσταση με το πλήθος των αστέγων, επισημαίνοντας πως όντως υπάρχει πρόβλημα και είναι σοβαρό.

«Καθημερινά δεχόμαστε κλήσεις για να συλλέξουμε αστέγους. Πολλοί είναι αυτοί που τηλεφωνούν στο ΕΚΑΒ θέλοντας να βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς, όμως υπάρχουν κι άλλοι που εξαναγκάζονται να το κάνουν γιατί τους…χαλούν τη βιτρίνα. Εμείς δυστυχώς δεν μπορούμε να προσφέρουμε πολλά εκτός από τη διακομιδή του αστέγου στο Νοσοκομείο. Εκεί σταματάει η δουλειά μας. Όμως η πόλη μας δεν έχει τις υποδομές για να μπορέσει να στηρίξει τους ανθρώπους αυτούς», σημείωσαν και οι τρεις διασώστριες.

Τις ημέρες των γιορτών το φαινόμενο των μοναχικών ανθρώπων παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

«Μας τηλεφωνούν κυρίως ηλικιωμένοι, που τα παιδιά τους, τους έχουν ξεχάσει. Παίρνουν τηλέφωνο στο ΕΚΑΒ και λένε τον πόνο τους. Από την εγκατάλειψη και σε συνδυασμό με τις γιορτές τα παθολογικά προβλήματα που ούτως ή άλλως έχουν διογκώνονται. Εμείς τους εξυπηρετούμε. Πηγαίνουμε στο σπίτι τους να τους δούμε. Όταν μας βλέπουν όλα περνούν. Το μόνο που θέλουν είναι μια παρέα, ή κάποιον να τους βοηθήσει να ανέβουν στο κρεβάτι. Είναι δύσκολα να είναι κανείς μόνος τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά», επεσήμανε χαρακτηριστικά η Νάνσυ Κατσιαφλάκα, η οποία στη βάρδιά της τα Χριστούγεννα δέχτηκε πολλές κλήσεις μοναχικών ηλικιωμένων.

Από την άλλη πλευρά η Βάσω Παπαγιάννη συμπληρώνοντας το θέμα των μοναχικών μετέφερε μια προσωπική της εμπειρία.

«Πέρυσι λίγο πριν τον 15Αυγούστο έτυχε περιστατικό σε ηλικιωμένη και όταν πήγαμε στο σπίτι της, ο γιος της μας έδωσε και το βιβλιάριο υγείας της μητέρας του για να μην υπάρχει πρόβλημα εισαγωγής στο Νοσοκομείο και αυτό το έκανε γιατί ήθελε να φύγει, να πάει διακοπές το τριήμερο. Αν και η υπηρεσία μας εξυπηρετεί το επείγον περιστατικό, δεν μπορείς να μην δώσεις χείρα βοηθείας σε τέτοιους ανθρώπους», είπε η ίδια.

Πηγή :  www.taxydromos.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.