Άσκηση ετοιμότητας στη Βιομηχανική Περιοχή Λαμίας

 

10/3/2016

Κατάσβεση πυρκαγιάς με τη σύγχρονη διάσωση ενός ατόμου που είχε λιποθυμήσει από τις αναθυμιάσεις, περιελάμβανε το σενάριο της άσκησης που πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης (10/3) η Πυροσβεστική Υπηρεσία της ΒΙ.ΠΕ. Το συμβάν εκδηλώθηκε στη βιομηχανία πανέλων SIDMA S.A. (πρώην Panelco) και εξαιτίας των εύφλεκτων υλικών είχε υψηλό βαθμό επικινδυνότητας και απαιτήσεις στην οργάνωση και διαχείριση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Στην άσκηση πήρε μέρος όλο το έμψυχο δυναμικό της ΠΥ ΒΙ.ΠΕ. με επικεφαλής τον Διοικητή Αντιπύραρχο, Σίμο Αποστόλου και την υποδιοικήτρια Επιπυραγό, Σταυρούλα Μπονέ. Στο σημείο έφτασαν 5 οχήματα εκ των οποίων το ένα ειδικό βραχιονοφόρο για ρίψεις από ψηλά που απαιτεί και ειδικό χειριστή. Σε τέτοιες περιπτώσεις γνωρίζει από πριν ο κάθε πυροσβέστης στο σημείο που θα επέμβει και το ρόλο που θα παίξει στην εξέλιξη του συμβάντος. Έτσι ανάλογα με την ένταση της φωτιάς και τον κίνδυνο που προδιαγράφεται για τους ανθρώπους που βρίσκονται εντός εργοστασίου κάποιες μονάδες θα ασχοληθούν με τη φωτιά και άλλες με τη διάσωση.

Στην έξοδο του εργοστασίου στήνεται και ειδικό μηχάνημα απαγωγής καπνού προκειμένου να αδειάσει ο χώρος από επικίνδυνα αέρια. Η απομάκρυνση του προσωπικού είναι σε πρώτη προτεραιότητα και είναι στις δουλειές της ομάδας πυρασφάλειας του εργοστασίου. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι  οι βιομηχανίες – βιοτεχνίες που βρίσκονται στη Λαμιώτικη Βιομηχανική Περιοχή, ακολουθούν τις οδηγίες πυρασφάλειας και στην περίπτωση τη σημερινή, τα μέσα που διαθέτει το εργοστάσιο είναι τα πρώτα που ρίχνονται στη μάχη, μέχρι να φτάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα.

Τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς είναι τα πλέον σημαντικά και αυτό τονίστηκε και στην ειδική παρουσίαση που έκανε ο Διευθυντής του Εργοστασίου, Βασίλης Εμμανουηλίδης, καθώς τα πάνελ τους που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εργοστασιακών χώρων είναι κατηγορίας “PIR” που δεν τροφοδοτούν τη φωτιά, αλλά δε δημιουργούν και επικίνδυνες αναθυμιάσεις.

Όλα πήγαν καλώς με τον τραυματία να απομακρύνεται με ασφάλεια με όχημα του ΕΚΑΒ που συμμετέχει πάντα σε ανάλογα περιστατικά, όπως και η αστυνομία που αναλαμβάνει την απρόσκοπτη πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων. Την άσκηση παρακολούθησε ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας, Αρχιπύραρχος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Διοικητής της ΠΥ Λαμίας, Πύραρχος Θρασύβουλος Ζαγγογιάννης και ο Προϊστάμενος Συντονιστικού, Πύραρχος, Δημήτρης Γκόγιας.

Επίσης ο Διοικητής της 7ης ΕΜΑΚ, Αντιπύραρχος Αντώνης Μίχας και ο υποδιοικητής Αντιπύραρχος, Θανάσης Παπασταμούλης, καθώς είναι μία ακόμη υπηρεσία που έχει έδρα τη Βιομηχανική Περιοχή, με ειδική εκπαίδευση να αντιμετωπίζει εκτός από φωτιές, καταστάσεις σεισμών, χημικών διαρροών κλπ.

Παραβρέθηκε επίσης από την Πολιτική Προστασία ο υπεύθυνος για τη Φθιώτιδα, Πολύζος Ζώης, ο Αντιδήμαρχος Λαμιέων, Γιώργος Ζήσιμος, η επιχειρησιακή μονάδα του Λιμενικού, το γραφείο αδειοδοτήσεων του υπουργείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων, Γιώργος Γιαννίτσης και άλλα στελέχη βιομηχανικών μονάδων της περιοχής. Δείτε κι άλλες φωτογραφίες από την άσκηση και το βίντεο με τις δηλώσεις του Περιφερειακού Διοικητή της Πυροσβεστικής και του Διοικητή της ΒΙ.ΠΕ..

Επόμενη άσκηση η επονομαζόμενη «ΤΡΟΙΑ» (χημική απειλή) την Παρασκευή 11 Μαρτίου από την 7η ΕΜΑΚ στο Εφετείο Λαμίας και στις 22 Μαρτίου από την ΠΥ Λαμίας η «Σεισίχθων» που θα πραγματοποιηθεί σε ξενοδοχείο των Καμένων Βούρλων.

Πηγή : www.efthia.gr

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.