Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γουμένισσας προειδοποιεί

 

7/11/2013

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΛΕΒΗΤΟΣΤΑΣΙΑ – ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ

1) Το λεβητοστάσιο (λέβητας, καυστήρας, κυκλοφορητής, κλειστό δοχείο διαστολής κ.λ.π. εξαρτήματα) τοποθετείται σε ανεξάρτητο χώρο της οικοδομής με είσοδο – έξοδο προς ελεύθερο χώρο.

2) Η δεξαμενή πετρελαίου τοποθετείται επίσης σε ανεξάρτητο χώρο της οικοδομής, πλησίον του λεβητοστασίου, με είσοδο – έξοδο προς ελεύθερο χώρο.

3) Επιβάλλεται ο επαρκής φυσικός εξαερισμός των χώρων λεβητοστασίου και δεξαμενής πετρελαίου με «άνοιγμα» προς τον ελεύθερο χώρο του κτιρίου και όχι προς κοινόχρηστους χώρους διαδρόμων, κλιμακοστασίου ή φρεατίου ανελκυστήρα, έτσι ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς ή δυσλειτουργίας του καυστήρα ο σχηματιζόμενος καπνός να «απάγεται» εκτός του κτιρίου. Η καύση απαιτεί ανάμιξη του «καυσίμου με αέρα» και αν αυτός δεν υπάρχει τότε έχουμε «ατελή καύση και επικίνδυνους ρύπους».

4) Περιμετρικά της δεξαμενής πετρελαίου πρέπει να διαμορφώνεται ένα είδος «λεκάνης», ως πυράντοχο χώρισμα, έτσι ώστε σε περίπτωση διαρροής καυσίμου αυτό να συλλέγεται εντός αυτής και να μην κατακλύζει τον χώρο.

5) Το σύστημα λέβητα – καυστήρα τοποθετείται σε επιφάνεια από σκυρόδεμα, ύψους 20 εκατοστών, πάνω από το δάπεδο του χώρου του λεβητοστασίου, έτσι ώστε σε περίπτωση διαρροής νερού, αυτό να αποχετευτεί χωρίς κίνδυνο δημιουργίας βραχυκυκλώματος.

6) Πρέπει να γίνεται έλεγχος καλής λειτουργίας, καθαρισμός και ρύθμιση των συστημάτων του λεβητοστασίου από Ειδικευμένο (Αδειούχο) Εγκαταστάτη Συντηρητή Τεχνίτη τουλάχιστον μία φορά το έτος.  Προσέχετε πάντα τις παρατηρήσεις του Φύλλου Ελέγχου που σας δίνει κάθε φορά ο «Συντηρητής» σας.

7) Πρέπει να γίνεται έλεγχος των σημείων ενώσεων της καπνοδόχου και γενικά του αγωγού για την διαπίστωση τυχόν ρωγμών καθώς και τακτικός καθαρισμός της από την αιθάλη, με συχνότητα που καθορίζεται από το είδος του χρησιμοποιούμενου καύσιμου.

8) Δεν πρέπει να τοποθετούνται μέσα στο θάλαμο καύσεως άλλες καύσιμες ύλες ούτε να χρησιμοποιείται ο χώρος για αποθήκευση.

9) Ο χώρος του λεβητοστασίου να διατηρείται καθαρός και σε τάξη.

10) Σε περίπτωση βλάβης, και πριν από την επιδιόρθωσή της, να αποφεύγεται η επαναλειτουργία του καυστήρα.

11) Σε περίπτωση που χυθεί στο έδαφος καύσιμο, (εύφλεκτο υγρό), να καλύπτεται με χώμα και άμμο και ποτέ με πριονίδια, εφημερίδες στουπιά ή ανάλογα υλικά.

12) Να τοποθετείται Σύστημα Αυτόματης Κατάσβεσης (πυροσβεστήρας ξηρής σκόνης πάνω από τον καυστήρα ο οποίος τίθεται αυτόματα σε λειτουργία αν εκδηλωθεί πυρκαγιά) καθώς και πυροσβεστήρες χειρός.

13) Ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του καλοριφέρ και ο καπνός που βγαίνει από την καμινάδα του είναι «μαύρος» (αιθάλη), αυτό δηλώνει «ατελή καύση» που δικαιολογείται από την έλλειψη παροχής αέρα στο λεβητοστάσιο.

14) Η καλά μονωμένη καπνοδόχος βοηθά στον καλύτερο ελκυσμό, δηλαδή στην καλύτερη διάχυση των καυσαερίων στο περιβάλλον και στην αποφυγή υγροποίησης τους που δημιουργεί προβλήματα σκουριάς και κιτρίνισμα στον χώρο γύρω από την καμινάδα.

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!!

ΧΡΗΣΤΟΣ Ι. ΓΚΑΝΤΙΔΗΣ (Υποπυραγός Π.Σ.)
Πηγή: www.kilkistoday.gr

2 Comments

 1.  

  καλημέρα σας,
  διαβαζω το σχετικό σας άρθρο για τους κανόνες του λεβητοστασίου, με βάλανε διαχειριστή σε συγκροτημα δύο πολυκατοικιων, με τον ιδιο λέβητα θέρμανσης , και δύο δεξαμενές πετρελαίου 4000 λίτρα, εχουμε χτίσει ενα τουβλινο τοιχο να χωρίζει καπως τον γιγαντιαιο λέβητα/καυστηρα απο το πετρέλαιο, αλλάχωρίς πόρτα, οι ατμοί του πετρελαίου μυρίζουν στην κυρία εισοδο και διαχέονται δτο λεβητοστασιο, , σκέφτομαι οτι χρειάζομαι σύστημα εξαερισμου, λεκάνη κατω απο τίς δεξαμενές, και ενα κουτί μεταλλικό με το κλειδί εξω στην πόρτα του λεβητοστασίου, ωστε αν ελθη η Πυροσβεστική , να μπορέι να μπη μέσα, και ας λείπω εγώ.Νομίζω να βάλω και ενα πυρανιχνευτή, να ειδοπειεί με σειρήνα οτι έπιασε φωτιά στο υπόγειο, θα ΄ξμουν υπόχρεος να μου δώσετε συμβουλές για την ασφαλειά μας εναντι πυρκαγιάς.

  •  

   Αγαπητέ κ. Γασπαράτο ακολουθεί η απάντηση εκ μέρους του κ. Νικόλαου Διαμαντή απο την εταιρία Alexipiro.

   Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα λεβητοστάσια, οι αποθήκες καυσίμων και τα μηχανοστάσια ανελκυστήρων κλπ πρέπει να είναι εξοπλισμένα με αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης, με φωτισμό ασφαλείς και με φορητούς πυροσβεστήρες. Ιδιαίτερα στους καυστήρες θα πρέπει να τοποθετηθούν πυροσβεστήρες οροφής ξηράς σκόνης που να καλύπτουν αυτούς και σε χώρους ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων πρέπει να τοποθετούνται τουλάχιστον δύο φορητοί πυροσβεστήρες.

   Τέλος καλό είναι ο χώρος των αποθηκών καυσίμων και του λεβητοστασίου να αερίζεται προκειμένου να αποφεύγεται συγκέντρωση ατμών υγρών καυσίμων.

   Οι λεκάνες απορροής και συλλογής πετρελαίου πρέπει να τοποθετηθούν ή να κατασκευασθούν τοιχία πέριξ των δεξαμενών ώστε πιθανή διαρροή να μην διασκορπισθεί στο σύνολο του χώρου

   Με εκτίμηση
   Νικόλαος Διαμαντής

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.