Μάσκα ολόκληρου προσώπου – ανάλυση της FPS 7000

 

 
Του Ρέτσιου Ιωάννη

Αν και έχω γράψει αρκετά άρθρα για τις μάσκες προστασίας σήμερα θέλω να αναλύσω και να παρουσιάσω μια μάσκα ολοκλήρου προσώπου η οποία διαθέτει πολλές καινοτομίες και ήδη αρκετοί πυροσβέστες, διασώστες και όχι μόνο είναι κάτοχοι της. Η μάσκα ολόκληρου προσώπου FPS 7000 του οίκου Draeger Γερμανίας ξεκίνησε να παράγεται περίπου το 2009 ως η νέα μάσκα βασιζόμενη ουσιαστικά στον προκάτοχο της την μάσκα Panorama Nova που για 35 ολόκληρα χρόνια έχει πουλήσει πάνω από 2. 000.000 τεμάχια σε όλο το κόσμο.

Θα ξεκινήσω την ανάλυση της κομμάτι κομμάτι καθώς είναι και αίτημα πολλών φίλων και συναδέλφων να μπορούν να καταλάβουν την διαδικασία σύνθεσης της και πώς θα την παραγγείλουν (διαμόρφωση).

Το σώμα της μάσκας είναι κατασκευασμένο από υλικό EPDM ή υλικό από σιλικόνη.

Τι είναι το EPDM

Το ελαστικό EPDM (αιθυλένιο Μονομερές διένιο προπυλενίου (M-class) ελαστικό), είναι ένα είδος συνθετικού καουτσούκ. Πρόκειται  για ένα ελαστομερές που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία εφαρμογών.

Το E αναφέρεται σε αιθυλένιο, το P σε προπυλένιο, το D σε διένιο και το M αναφέρεται στην κατάταξή στην προδιαγραφή ASTM D-1418.

Πλεονεκτήματα του EPDM:

1) Λόγω της τεράστιας ελαστικότητας του, είναι και εξαιρετικά ανθεκτικό (περισσότερο από 50 χρόνια).
2) Παράγεται και εφαρμόζεται σε μονοκόμματο τεμάχιο
3) Ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες
4) Ανθεκτικό στα χημικά
5) ανθεκτικό στην διάσχιση

Πλεονεκτήματα της μάσκας από σιλικόνη

 • Καθαρίζεται ευκολότερα από χημικά
 • Είναι πιο άνετη στην προσαρμογή στο πρόσωπο
 • Συνήθως προτείνεται για εργαζόμενους σε διυλιστήρια η βιομηχανίες χημικών.

Το 90% των χρηστών επιλέγει ως υλικό το EPDM, στο σώμα της μάσκας ολόκληρου προσώπου. Η μάσκα FPS 7000 διαθέτει τρία διαφορετικά μεγέθη για πρόσωπα Small, Medium, Large, σίγουρα συμφωνούμε όλοι ότι τα χαρακτηριστικά των προσώπων μας δεν είναι ίδια, για αυτό το λόγο άλλος μπορεί να έχει μεγαλύτερο μέτωπο , η μικρότερη μύτη ή μεγαλύτερο σαγόνι. Εδώ ακριβώς έρχεται η δεύτερη προσαρμογή μεγέθους επιλέγοντας το εσωτερικό μασκάκι να είναι ένα από τα τρία διαθέσιμα νούμερα (1,2,3) με σκοπό την πλήρη και ορθή προσαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο σας.

Η μάσκα μπορεί να έχει το γνωστό κεφαλόδεμα πέντε (5) σημείων και τη διπλή γραμμή σφράγισης τα οποία εξασφαλίζουν την ασφαλή και άνετη εφαρμογή σε κάθε τύπο κεφαλής ή το σύστημα αγκίστρωσης για κράνη (πολλοί το αναφέρουν και ως σύστημα με ελατηριωτά στηρίγματα). Όπως και να αναφερθεί από την στιγμή που στην επιλογή σας δεν θα έχετε το κεφαλόδεμα πέντε σημείων αλλά σύστημα να πιάνει η μάσκα σας πάνω στο κράνος πρέπει να το επιλέξτε με συνάρτηση ποιο κράνος χρησιμοποιείται στην υπηρεσία σας. Τα κράνη έχουν pockets (θέσεις τσέπες) όπου εκεί αγκιστρώνουν τα στηρίγματα της μάσκας.


Μάσκα ολόκληρου προσώπου FPS 7000 με σύστημα αγκίστρωσης S-Fix

Στην συγκεκριμένη μάσκα μπορείτε να επιλέξτε τα παρακάτω συστήματα αγκίστρωσης :

 1. FPS 7000 με σύστημα S-Fix : για κράνη MSA Gallet F1, Draeger HPS 6100, HPS 6200, HPS 7000
 2. FPS 7000 με σύστημα Q-Fix : για κράνη Draeger HPS 6200, 7000


S-Fix

Q-Fix

Σας εξήγησα αναλυτικά μέχρι τώρα το υλικό κατασκευής της μάσκας, τα μεγέθη της, και το σύστημα προσαρμογής της. Πάμε λίγο να δούμε την πανοραμική και ιδιαίτερα ανθεκτική σε κρούσεις και θερμοκρασίες οματοθυρίδα (ζελατίνα) η οποία προσφέρει εξαιρετικά ευρύ οπτικό πεδίο χωρίς παραμόρφωση, ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες.

Επιλογές που έχουμε στην διάθεση μας.

Οι διαθέσιμες ζελατίνες για την μάσκα FPS 7000 είναι όπως παρακάτω :

 1. Από πολυκαρβονικό υλικό κατάλληλη για πυρόσβεση (PC-F)
 2. Από πολυκαρβονικό υλικό κατάλληλη για πυρόσβεση, αντιχαρακτική (PC-F-As)
 3. Από πολυκαρβονικό υλικό κατάλληλη για πυρόσβεση, αντιχαρακτική εξωτερικά και αντιθαμβωτική εσωτερικά (PC-F-Af)

Μπορεί να δείτε στο διαδίκτυο ή να λάβετε μια προσφορά όπου ο παρακάτω σχεδόν «μαθηματικός τύπος» θα σας μπερδέψει: FPS 7000 RA-EPDM-M2-PC-CR

Η εξήγηση είναι όπως παρακάτω :

FPS 7000 (τύπος μάσκας) RA (Κανονικής πίεσης με πρότυπο RD40) EPDM (Το υλικό κατασκευής της μάσκας) Μ2 (το μέγεθος της μάσκας Μ= Medium & 2= μεσαίο μασκάκι) PC (πολυκαρβονική οματοθυρίδα) CR (με κεφαλόδεμα 5 σημείων)

Βλέπουμε πιο πάνω το RA, το οποίο θα μπορούσε να ήταν P, PE ή ακόμα και ESA.

Θα μου πείτε τι σημαίνουν όλα αυτά; Η κάθε μάσκα ολόκληρου προσώπου κατασκευάζεται έτσι ώστε να μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο εύρος συνδέσεων αεροπνεύμονα αναλόγως της ανάγκης των χρηστών αλλά και των τοπικών ή εθνικών προδιαγραφών. Αναλύοντας τους τύπους  σύνδεσης να εξηγήσω ότι ο υποδοχέας της μάσκας μπορεί να είναι βιδωτός ή κουμπωτός.

Πιο αναλυτικά :

 • RA : Σύστημα με βιδωτό σπείρωμα, πρότυπο RD40 κανονικής πίεσης κατά ΕΝ 148-1
 • PE : Σύστημα με βόλτες βιδωτό πρότυπο M45 θετικής πίεσης κατά ΕΝ 148-3 (κόκκινο)
 • ESA : Σύστημα κουμπωτό – βιδωτό πρότυπο ESA θετικής πίεσης κατά DIN 58600 (κόκκινο) και για φίλτρα αναπνοής κατά ΕΝ14387.
 • P : Σύστημα κουμπωτό πρότυπο P θετικής πίεσης της Draeger.
 • RP : Σύστημα κουμπωτό πρότυπο RP θετικής πίεσης της Draeger για συσκευές κλειστού κυκλώματος τύπου BG4.

Σε κάποιο άλλο άρθρο θα εξηγήσω πως δημιουργηθήκαν όλα αυτά τα πρότυπα σύνδεσης στο παρόν άρθρο όμως θα περιοριστώ να σας αναφέρω ότι στην Ελλάδα βρίσκουμε τους τύπους RA, P κάποιες φορές το PE, αλλά όχι το ESA. Η πρόταση μου είναι να επιλέγετε το πρότυπο θετικής πίεσης P κουμπωτό.

Το λεγόμενο neck strap (ιμάντας αυχένα) να μην το ξεχνάτε καθώς είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχει στην μάσκα σας καθώς από εκεί κρέμεται όταν δεν την χρησιμοποιείται αλλά επιπλέον μπορεί να αναρτηθεί προσωρινά στον αριστερό ώμο σας έτοιμη προς χρήση.

Διαθέσιμοι ιμάντες λαιμού υπάρχουν :

 • Από υλικό PVC : Ιμάντας λαιμού κατασκευασμένος από υλικό PVC
 • Από ελαστικό υλικό : Ιμάντας λαιμού κατασκευασμένος από ελαστικό υλικό (πιο ακριβό)
 • Από υλικό PVC (MHC) : MHC = Mask Helmet Combination, όταν επιλέγετε μάσκα με συνδυασμό αντί κεφαλοδέματος με σύστημα αγκίστρωσης τότε και ο ιμάντας λαιμού πρέπει να έχει το ίδιο πρότυπο (MHC).

Πολλοί με ρωτάνε αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια μάσκα ολοκλήρου προσώπου για Α.Σ.Α.Κ. με διηθητικό φίλτρο εναλλακτικά. Αυτή η περίπτωση είναι δυνατή εφόσον ο χρήστης κατανοεί τις βασικές αρχές λειτουργίας της μάσκας ολοκλήρου προσώπου. Αν η προσωπίδα σας είναι τύπου RA (κανονικής πίεσης) έχει το πρότυπο ΕN 148-1, δηλαδή συνδέεται με αεροπνεύμονα βιδωτό ιδίου σπειρώματος όπως τα διηθητικά φίλτρα RD 40. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας σπειρώματος – σύνδεσης.

Αν όμως έχετε προσωπίδα ολόκληρου προσώπου θετικής πίεσης τύπου P, τότε ο αεροπνεύμονας είναι κουμπωτός και όχι βιδωτός.

Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε για παράδειγμα την προσωπίδα σας με φίλτρο τύπου RD 40 αυτό είναι δυνατό με την χρήση ενός προσαρμογέα (adaptor) για αυτό το σκοπό. Προτείνω σε αυτή την περίπτωση η χρήση της μάσκας με τον προσαρμογέα να έχει ελαφρά χρήση και όχι χρήση βαριάς εργασίας.


Προσαρμογέας Φίλτρου για Προσωπίδες Αναπνευστικής Συσκευής Drager P σε RA (ΚΩΔΙΚΟΣ: 6736770)

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ποτέ μην συνδυάσετε μέρη εξοπλισμού διαφορετικών κατασκευαστών σε ένα  ενιαίο σύστημα!

Παράδειγμα : Σε μια αναπνευστική συσκευή να συνδυάσετε μια μάσκα ολόκληρου προσώπου της Draeger σε πλάτη της ΜSA ή αεροπνεύμονα Scott σε προσωπίδα Spasciani. Το πρόβλημα δεν έγκειται στο πρακτικό μέρος (αν θα δουλέψει) αλλά στην πιστοποίηση στο σύνολο του συστήματος που θα φορέσετε.

Οι κατασκευαστές παγκοσμίως δίδουν πιστοποιήσεις στα επί μέρους εξαρτήματα βάσει των διεθνών κανονισμών και στο σύνολο μια ενιαίας συσκευής (βλέπε αναπνευστική συσκευή) αν τα επιμέρους εξαρτήματα δεν είναι το ιδίου κατασκευαστή τότε η συσκευή δεν πληροί τους κανονισμούς σύμφωνα με τα εκάστοτε ΕΝ (Euro Norms).


Θήκη για γυαλιά μυωπίας R56230

Κλείνοντας αυτή την μικρή τεχνική ανάλυση να αναφέρω ότι η μάσκα ολοκλήρου προσώπου της Draeger FPS 7000 μπορεί να συνδυαστεί με ηλεκτρονικό εξοπλισμό όπως ηλεκτρονικό ενισχυτή φωνής (ενώ υπάρχει προεγκατεστημένη φωνητική μεμβράνη ο ενισχυτής δυναμώνει κατά 50% τον παραγόμενο ήχο του χρήστη) ή ακόμα και ενσωματωμένο σύστημα ενδοεπικοινωνίας με πομποδέκτη, όπου υπάρχει πάνω στην προσωπίδα ακουστικό και ενσωματωμένο μικρόφωνο εντός της προσωπίδας. Σε αυτή την περίπτωση όμως η διαμόρφωση απαιτεί περισσότερη προσπάθεια στην ανεύρεση κωδικών σύμφωνα με τον κατασκευαστή του πομποδέκτη όποτε καλύτερο θα ήταν να συμβουλευτείτε τους κατά τόπους προμηθευτές του προϊόντος. Βεβαίως να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι προσαρμόζεται ειδικός σκελετός για γυαλιά μυωπίας.


Πατήστε να δείτε την μάσκα σε 360view από την Neomed

Για το Fire.gr, Ιωάννης Ρέτσιος

Πηγές Βιβλιογραφία :

 • www.draeger.com 
 • Ηλεκτρονικό κατάστημα πώλησης εξοπλισμού διάσωσης – πυρόσβεσης Neomed
   

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.