Άσκηση Π.Σ. πλήρους ανάπτυξης λόγω φυσικής καταστροφής ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2016

 

3/4/2016

Της Δρ. Ασπασία Καραμάνου

Η άσκηση ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2016 διεξήχθη στις 31-3-2016 στο Δήμο Αχαρνών και συγκεκριμένα στο τέρμα της οδού Γαλήνη στη θέση Αμυγδαλέζα, στην αίθουσα επιχειρήσεων του Ε.Σ.Κ.Ε. (επιχειρησιακό επίπεδο)  αρχικά στο Χαλάνδρι και στη συνέχεια κινητοποίηση του Κινητού Επιχειρησιακού Κέντρου «ΟΛΥΜΠΟΣ» στην πληγείσα περιοχή.

ΣΚΟΠΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Η εξάσκηση του προσωπικού της ΠΕ.ΠΥ.Δ Αττικής στην εφαρμογή του σχεδιασμού αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, με τη συνδρομή εμπλεκόμενων Αρχών, Υπηρεσιών και Φορέων στο πλαίσιο της αποστολής τους και συμβολή στην διαλειτουργικότητα, τη συνεργασία και το συντονισμό αυτών.

Εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες

 • Πυροσβεστικό Σώμα/ Α.Π.Σ –Π.Δ.Π.Υ Αττικής
 • Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής
 • Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αχαρνών
 • Α.Τ Αχαρνών
 • ΟΑΣΠ

Σενάριο Άσκησης

Την Πέμπτη 31-03-2016 και περί Ω/11:00, ενεργοποιείται το ρήγμα της Πάρνηθας του Λεκανοπεδίου Αττικής με μέγεθος σεισμού 5,9R και διάρκεια δόνηση 15δλπ

Το Ε.Σ.Κ.Ε. αντιλαμβάνεται και ενημερώνεται για σεισμική έξαρση. Οι πληροφορίες που φτάνουν στο Ε.Σ.Κ.Ε. μετά την πάροδο του πρώτου 15λεπτου από τους διάφορους σεισμολογικούς φορείς και το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γ.Γ.Π.Π., αναφέρουν ζημιές σε κατοικίες, τραυματισμοί πολιτών, εκδήλωση πυρκαγιών και πανικός. Επίσης πληροφορίες στο Ε.Σ.Κ.Ε. αναφέρουν καταρρεύσεις κτιρίων με εγκλωβισμένα άτομα και εκδήλωση πυρκαγιών στην περιοχή των Αχαρνών.

Άμεσα το Ε.Σ.Κ.Ε. κινητοποιηθεί τον 6ο Π.Σ. Αθηνών, περιοχή ευθύνης της οποίας είναι η πληγείσα περιοχή  και θέτει σε μερική επιφυλακή όλες τις Υπηρεσίες της ΠΕ.ΠΥ.Δ Αττικής, την 1η Ε.Μ.Α.Κ. καθώς και τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και φορείς. Λόγω του ότι οι επικοινωνίες από την πληγείσα περιοχή είναι διακεκομμένες, ασαφείς και με παράσιτα ενεργοποιεί και αποστέλλει στην περιοχή του συμβάντος το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ» για την καλύτερη διαχείριση της κρίσης και την υποστήριξη των επικοινωνιών μεταξύ των εμπλεκόμενων δυνάμεων .

Επεισόδιο 1ο

Σε εγκαταλελειμμένο κτίριο της πρώην Ε.Υ.Π., στο τέρμα της οδού Γαλήνης στη θέση Αμυγδαλέζα του Δήμου Αχαρνών στο οποίο γίνονταν εργασίες επισκευής και αναστύλωσης από εργάτες ιδιωτικού συνεργείου, υπήρξε μερική κατάρρευση λόγω του σεισμού, με εκδήλωση πυρκαγιάς στον υπό κατάρρευση χώρο της κεντρικής εισόδου λόγω διαρροής φυσικού αερίου από την προ υπάρχουσα εγκατάσταση.
 

 
Ενέργειες

Οριοθέτηση του τόπου επιχείρησης  έρευνας –διάσωσης και κατάσβεσης η οποία διεξάγεται από τη ΔΙ.Π.Π.Υ. Αθηνών με πέντε (5) οχήματα του 6ου Π.Σ. Αθηνών: 6:3 Διασωστικό Όχημα και πλήρωμα τριών (3) υπαλλήλων, 6-1β πυροσβεστικής εξόδου και πλήρωμα τριών (3) υπαλλήλων, 6-2 πυροσβεστικής εξόδου και πλήρωμα δύο (2) υπαλλήλων, γερανοφόρο όχημα (6-500) με πλήρωμα δύο (2) υπαλλήλων (προσομοίωση) και ένα όχημα μεταφοράς του επιχειρησιακού Αξκου 6-13 με πλήρωμα δύο (2) υπαλλήλων καθώς και από την Δ.ΕΠ.Α. με ένα (1) όχημα (προσομοίωση) με πλήρωμα τριών (3) ατόμων.

Το εμπρός μέρος της κεντρικής πτέρυγας του εν λόγω κτιρίου έχει υποστεί μερική κατάρρευση με ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιάς στο προ υπάρχον δίκτυο φυσικού αερίου. Συνέπειας της είναι η ταχεία εξάπλωση της λόγω των εύφλεκτων υλικών από την οποία απειλείται και το υπόλοιπο κτίριο.

Ο επιχειρησιακός Αξ/κός του 6ου Π.Σ. δίνει σύντονη περιγραφή της κατάστασης και ζητά άμεσα ενισχύσεις κλιμακοφόρου, ασθενοφόρου, γερανού, κυνοφιλικής ομάδας και τεχνικούς της Δ.ΕΠ.Α. Αμέσως  προβαίνει επί τόπου στην αναγνώριση περιμετρικά της κτιριακής εγκατάστασης και διαπιστώνει ότι η πρόσβαση τους ορόφους του κτιρίου είναι απαγορευτική με τη μοναδική είσοδο να είναι υπό κατάρρευση με ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιάς. Στην παρούσα φάση δεν διαπιστώνει εγκλωβισμένους ή επιφανειακά θύματα. Ξεκινάνε όλες οι απαραίτητες ενέργειες προσβολής της πυρκαγιάς περιμετρικά της εσίας αναμένοντας τους τεχνικούς της Δ.ΕΠ.Α. Σε σύντομο χρονικό διάστημα φτάνουν οι τεχνικοί της Δ.ΕΠ.Α., οι οποίοι αφού διακόπτουν την παροχή του φυσικού αερίου από το κεντρικό δίκτυο, δίνουν τη δυνατότητα στην πυροσβεστική έξοδο για πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Επεισόδιο 2ο

Παράλληλα με την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην υπό κατάρρευση πτέρυγα διεξάγεται επιχείρηση διάσωσης στον 2ο όροφο από το κλιμακοφόρο όχημα και την κυνοφιλική ομάδα της Ε.Μ.Α.Κ.

Ενέργειες

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης διεξάγεται από την ΔΙ.Π.Υ. Αθηνών και Ε.Μ.Α.Κ. με τρία (3) οχήματα: ένα όχημα μεταφοράς του επιχειρησιακού Αξ/κού 6-10 και πλήρωμα δύο (2) υπαλλήλων, 2-300 Κλιμακοφόρο Όχημα και πλήρωμα δύο (2) υπαλλήλων και το Κυνοφιλική 1 όχημα και πλήρωμα πέντε (5) υπαλλήλων.

Κατά τη διαδικασία αναγνώρισης από τον επιχειρησιακό Αξ/κό και μετά από επιταμένο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι υπάρχει εγκλωβισμένο εν ζωή άτομο στο πίσω μέρος της κεντρικής πτέρυγας της κτιριακής εγκατάστασης και δεν μπορεί να εξέλθει του κτιρίου λόγω κατάρρευσης της όδευσης διαφυγής και επαπειλείται από την επέκταση της πυρκαγιάς.  Άμεσα ο Αξ/κός διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να προβεί σε διάσωση με την υπάρχουσα δύναμη και προβαίνει σε ενημέρωση του Ε.Σ.Κ.Ε. για την επίσπευση άφιξης του κλιμακοφόρου οχήματος. Πράγματι στο σημείο αφίχθη το κλιμακοφόρο όχημα και η κυνοφιλική ομάδα   της Ε.Μ.Α.Κ. και προβαίνουν σε ενέργειες διάσωσης. Ταυτόχρονα αφίχθη και το Διοικητής του 6ου Π.Σ. (6-10) και αναλαμβάνει την διοίκηση του συμβάντος. Αρχικά με την ανάπτυξη του κλιμακοφόρου προσεγγίζει διασώστης στο σημείου που βρίσκεται το εγκλωβισμένο άτομο αλλά λόγω φυσικού εμποδίου (δέντρο) δεν δύναται να προβεί σε διάσωση. Ο χειριστής λαμβάνει εντολή από τον 6-10 να αφήσει το διασώστη στην οροφή του κτιρίου, άνωθεν του ατόμου, προς διερεύνηση έταιρου τρόπου διάσωσης και αποφασίζει την χρησιμοποίηση ορειβατικού εξοπλισμού από τους αφιχθέντες διασώστες με την κυνοφιλική ομάδα. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι η διάσωση του ατόμου, το ατόμου, το οποίο παραλαμβάνεται από ασθενοφόρο.

Επεισόδιο 3ο

Έρευνα στην οροφή του κεντρικού κτιρίου που έχει υποστεί μερική κατάρρευση για επιφανειακά θύματα από την κυνοφιλική ομάδα Ε.Μ.Α.Κ.

 

 
Ενέργειες

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης διεξάγεται από τη ΔΙ.Π.Υ. Αθηνών και της Ε.Μ.Α.Κ. με τρία (3) οχήματα: ένα όχημα μεταφοράς του επιχειρησιακού Αξ/κού ΑΡΗ ΑΘΗΝΩΝ που στο μεταξύ έχει φτάσει στο συμβάν και έχει αναλάβει τη διοίκησή του, δίνει εντολή για έρευνα από την κυνοφιλική ομάδα για έτερα εγκλωβισμένα άτομα-θύματα σε μέρος της οροφής το οποίο έχει υποστεί κατάρρευση όπως ανέφερε ο διασώστης του κλιμακοφόρου. Ταυτόχρονα μέσω ασυρμάτου ζητά συνδρομή από επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό της Ε.Μ.Α.Κ. με ορειβατικό εξοπλισμό στη δυτική οροφή της πρώτης εγκατάστασης και προβαίνει μαζί με το διασώστη του κλιμακοφόρου σε πρώτη επιφανειακή έρευνα αναμένοντας ενισχύσεις. Άμεσα στο σημείο καταφθάνουν διασωστικό όχημα από την Ε.Μ.Α.Κ. και επιχιερησιακός Αξ/κός της Ε.Μ.Α.Κ. οι οποίοι είχαν κινητοποιηθεί νωρίτερα με διαταγή του Ε.Σ.Κ.Ε.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκε βαριά τραυματισμένο άτομο στο δυτικό άκρο.

Επεισόδιο 4ο

Απεγκλωβισμός και απομάκρυνση του ατόμου από την οροφή του δυτικού κτιρίου με χρήση ορειβατικής τεχνικής (κεκλιμένης).

Ενέργειες

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης διεξάγεται από την Ε.Μ.Α.Κ. με δύο οχήματα: Διασωστικό Όχημα και πλήρωμα πέντε  (5) υπαλλήλων, όχημα μεταφοράς επιχειρησιακού Αξ/κού Ε.Μ.Α.Κ. και πλήρωμα δύο (2) υπαλλήλων.

Μετά τον εντοπισμό του επιφανειακού ατόμου από την υπό κατάρρευση οροφή του δυτικού κτιρίου από την κυνοφιλική ομάδα για την έρευνα στα ερείπια της υπό κατάρρευσης  πτέρυγας και εν συνεχεία στον εντοπισμό τυχόντων ατόμων με οπτικοακουστικά  μέσα. Ουδέν ανευρέθει.

Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο (Κ.Ε.Κ.)  «ΟΛΥΜΠΟΣ»

Κατά τη διάρκεια του δευτέρου σεναρίου στον τόπο του συμβάντος καταφθάνει το Κ.Ε.Κ. του οποίου την διοίκηση αναλαμβάνει αρχικά ο Διοικητής του 6ου Π.Σ. και στη συνέχεια με την άφιξη του ο ΑΡΗΣ ΑΘΗΝΩΝ. Το Κ.Ε.Κ. τοποθετείται σε σημείο (Σημείο Διοίκησης) που μπορεί να έχει καλύτερη ορατότητα και προσβασιμότητα στην πληγείσα περιοχή, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό όλων των Υπηρεσιών και Φορέων.

Στην ομάδα σχεδιασμού της άσκησης συμμετείχαν, ο Αντιπύραρχος Δημήτριος Μπριόλας ως πρόεδρος, και ο Επιπυραγός Πέτρος Μπούγιας, ο Πυραγός Ιωάννης Κολοβός, ο Πυραγός Δημήτριος Γερασόπουλος, ως μέλη.
 

 
Φωτογραφίες και παρόντες 

 • Σερεντέλλος Αθανάσιος, Αντιστράτηγος, Υπαρχηγός Επιχειρήσεων
 • Γιόβας Κωνσταντίνος, Υποστράτηγος, Διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Αττικής
 • Κλεφτοσπύρος Ιάκωβος, Αρχιπύραρχος, Υποδιοικητής του ΕΣΚΕ
 • Ανδριόπουλος Μιχάλης, Αρχιπύραρχος, Διοικητής Αθηνών
 • Κολοκούρης Στέφανος, Αρχιπύρχος, Διοικητής 1ης ΕΜΑΚ
 • Θεοδωρόπουλος Ιωάννης, Επιπυραγός, Διοικητής του 6ου Π.Σ
 • Ζαμάνης Ιωάννης , Αντιπύραρχος, Διοικητής 12ου Π.Σ
 • Χρηστάκης Διονύσιος, Επιπυραγός
 • Κλάδης Αντρέας, Υποπυραγός
 • Μπακίρας Παναγιώτης, Επιπυραγός
 • Κορδά Μαρίνα, Επιπυραγός
 • Γκουντρομίχου Χρύσα, Προϊσταμένη τμήματος Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης, ΟΑΣΠ
 • Μώκος Βασίλειος, Προϊστάμενος ΠΠ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής
 • Δαβάκης Ευστράτιος, Προϊστάμενος ΠΠ Περιφέρεια Αττικής
 • Καραμάνου Ασπασία, Προϊστάμενη ΠΠ ΠΕΚΤ Περιφέρεια Αττικής
 • Χαχλάκης Αναστάσιος Προϊστάμενος ΠΠ ΠΕΔΤ Περιφέρεια Αττικής
 • Γιώτης Αναστάσιος Προϊστάμενος ΠΠ ΠΕΑΑ Περιφέρεια Αττικής
 • Λειβαδάρος Ιωάννης, Προϊστάμενος ΠΠ ΠΕΔΑ Περιφέρεια Αττικής

Παρακολούθησαν την άσκηση οι Δόκιμοι της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.