Άρχισε η προετοιμασία σε Πυροσβεστική και Δασαρχείο εν αναμονή μιας δύσκολης αντιπυρικής περιόδου…

 

12/4/2016

Οι προβλέψεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής, μιλούν για μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο φέτος το καλοκαίρι, μιας και ο χειμώνας ήταν ιδιαίτερα ήπιος, χωρίς βροχές και χιόνια που θα βοηθούσαν την καλύτερη προστασία των δασών μας.
Τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας, όσο και το Δασαρχείο Καλαμάτας, έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία οργάνωσής τους, ενόψει της θερινής περιόδου.
Ο μεγαλύτερος εχθρός τους, όλα τα τελευταία χρόνια, οι χρηματοδοτήσεις, οι οποίες είναι από μηδενικές έως ελάχιστες και κυρίως καθυστερημένες. Ωστόσο, με προσωπική θυσία η κάθε υπηρεσία προσπαθεί να ανταποκριθεί όσο καλύτερα γίνεται.

Πυροσβεστική
Όπως σημείωσαν μιλώντας στο «Θ» ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Παναγιώτης Μούτογλης και ο υποδιοικητής Δημήτρης Γεωργανάς, ήδη έχουν ξεκινήσει οι συναντήσεις με φορείς και Δήμους, που εμπλέκονται στο θέμα της δασοπυρόσβεσης. Στόχος είναι να εντοπισθούν οι αδυναμίες και μέσα από τη συνεργασία να υπάρξει καλύτερη οργάνωση.
Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται και η συντήρηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού και των οχημάτων. Από τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» στις πυροσβεστικές υπηρεσίες, είναι η αντικατάσταση των ελαστικών στα οχήματα, τα οποία φθείρονται πολύ συχνά λόγω των δύσβατων περιοχών που προσεγγίζουν.
Ευτυχώς, στα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, η αντικατάστασή τους έγινε πέρυσι με χορηγίες και άρα φέτος δεν απαιτείται τέτοια εργασία.
Παράλληλα, αυτή την περίοδο, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχουν συγκροτηθεί επιτροπές οι οποίες έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους στις χωματερές των Δήμων. Η ενέργεια αυτή γίνεται κάθε χρόνο και κάθε χρόνο η εμπειρία μάς αποδεικνύει ότι η κατάσταση παραμένει ίδια. Ακόμα και η έκθεση που συντάσσεται είναι η ίδια, με τα ίδια προβλήματα να επισημαίνονται κάθε χρόνο, αλλά δυστυχώς με τους Δήμους, στην πλειοψηφία τους, να τα αγνοούν.
Από την Πυροσβεστική έχουν ξεκινήσει και οι έλεγχοι σε κρουνούς και δεξαμενές. Με τους κρουνούς εντός της πόλης δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ κάποιες δεξαμενές που έχουν εγκατασταθεί σε δασικές περιοχές και δεν λειτουργούσαν, στη τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, η αντιπεριφέρεια Μεσσηνίας είχε αναλάβει την επισκευή τους.
Επιπροσθέτως, φέτος τοποθετήθηκαν άλλες 10 καινούργιες ανοικτές δεξαμενές σε διάφορα σημεία του νομού, όπως δάσος Βασιλικής, Μαθία, Μελιγαλά, Κυπαρισσία, Πύλο, Γαργαλιάνους.
Τέλος, έχει επικαιροποιηθεί το σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών και βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης.

Δασαρχείο Καλαμάτας
Επί ποδός βρίσκεται και το Δασαρχείο Καλαμάτας και όπως σημείωσε ο Δασάρχης Σπύρος Κατσίποδας, από το προσωπικό έχουν ξεκινήσει έλεγχοι στο δασικό οδικό δίκτυο, προκειμένου να διαπιστωθούν οι ζημιές που έγιναν το Χειμώνα. Αμέσως μετά την καταγραφή τους, οι οποίες δεν αναμένεται να είναι πολλές καθώς ήταν ήπιες οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, θα συνταχθεί μελέτη συντήρησης των δασικών δρόμων.
Βέβαια, χρηματοδοτήσεις, όχι μόνο δεν έχουν σταλεί, αλλά οι δασικές υπηρεσίες δεν γνωρίζουν ακόμα ούτε σε ποιο ύψος θα είναι αυτές, ώστε να μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους.
Ωστόσο, αμέσως μετά το Πάσχα, το δασαρχείο Καλαμάτας θα ξεκινήσει τη συντήρηση των δρόμων με δικά του μέσα και προσωπικό.
Μάλιστα, ευτυχώς, ολοκληρώθηκε η μετάταξη δασοφύλακα σε χειριστή μηχανημάτων και έτσι θα μπορέσουν φέτος να εργασθούν τα μηχανήματα, καθώς μέχρι πριν λίγο καιρό, το Δασαρχείο Καλαμάτας δεν διέθετε κανένα χειριστή.
Τέλος, ολοκληρώθηκε η διάνοιξη του νέου δασικού δρόμου στη Ρεγκουζενίτσα Ταϋγέτου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται άλλα δύο έργα διάνοιξης δασικών δρόμων στο νομό, η ολοκλήρωση των οποίων όμως, φαίνεται ότι θα περάσει ως «έργα γέφυρα» στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Της Βίκυς Βετουλάκη

Πηγή : www.tharrosnews.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.