Περί Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας

 

29/4/2016

Του Νικόλαου Σαχινίδη

Θα συγκεντρωθούμε και πάλι, για να επαναλάβουμε μια γνωστή διαδικασία στα Συντονιστικά Όργανα για την Πυροπροστασίατης οποίας γνωρίζουμε εκ των προτέρων, την εξέλιξη και το αποτέλεσμα. Το εκπληκτικότερο δε όλων, είναι το γεγονός ότι μπορούμε, με απόλυτη ασφάλεια, να προβλέψουμε τι θα ειπωθεί σχεδόν από τον καθένα .

Θα ήθελα να σας απαλλάξω από τον κόπο, εσάς και όλους τους άλλους που θα παραβρεθούν, να ρίξουν  όλοι ανεξαιρέτως, σε άλλους τις ευθύνες, για  την μη μεγαλύτερη δυνατότητα, που θα μπορούσαμε να έχουμε,  υπενθυμίζοντας σας,  κάτι που ακούγετε ως γενική άποψη  :  «Αυτοί που φταίνε για όλα, είναι εκτός της αιθούσης αυτής».
Εμείς που παραβρισκόμαστε στα Συντονιστικά, όλοι κάνουμε τα πάντα και θυσιαζόμαστε.

Οι υπεύθυνοι για όλα τα προβλήματα είναι :

  • Οι Θεσμοί.
  • Το κράτος.
  • Οι νόμοι.
  • Η οικονομική κρίση.
  • Η έλλειψη προσωπικού.
  • Οι Δήμοι που δεν προσήλθαν.
  • Και διάφορα άλλα .

Εάν αυτό ισχύει ως άποψη,  τότε,

θεωρώ, ότι η προσέγγιση αυτή, στο συνολικό πρόβλημα, είναι εσκεμμένα, απόλυτα ελλιπής όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση και υποδηλώνει, ότι, δεν υπάρχει διάθεση για αγώνα και προσπάθεια προκειμένου  να βελτιωθεί η κατάσταση.  Βρήκαμε ένα εξαιρετικό άλλοθι, για να επιρριφθούν οι όποιες ευθύνες, αλλού και εμείς, να προβληθούμε, ως οι καταβάλλοντες υπεράνθρωπες προσπάθειες, που αγγίζουν της δυνατότητες ημίθεων και μάλιστα παρουσιαζόμαστε ως  θύματα που προσπαθούμε,  αλλά φταίνε άλλοι, που δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα.

Ποιες είναι λοιπόν οι ευθύνες όλων ;

Σχετικά με το Κράτος, που ουσιαστικά εκφράζεται μέσα από την κείμενη νομοθεσία.
Τι κάναμε ;
Ποια διαβήματα έγιναν;
Τι προτάσεις ;
Τι πιέσεις στην πολιτική ηγεσία ασκηθήκαν, προκειμένου να αντιληφθεί κεντρικά, τα πρόβλημα ;
Συγκεντρωθήκαμε ποτέ τους πολίτες η ως κοινωνικές οργανώσεις και όλοι μαζί, να αγωνιστούμε  για τη βελτίωση ;
Κάναμε τίποτα όταν ο νόμος, του 2014 διέλυσε το σύμπαν ; ΟΧΙ .

Μία κίνηση μόνο γνωρίζω,  που έδωσε ξεκάθαρη λύση στο συνολικό πρόβλημα της ασφάλισης των εθελοντών, για όλη την Ελλάδα και ξεκίνησε, όπως  είναι γνωστό, από την Κα Πατουλίδου, μετά από πολύχρονο αγώνα κάποιων εθελοντών. Τίποτε άλλο καταφέραμε ως εθελοντές,  η ως πολίτες, η ως  Πολιτικές Προστασίες των Δήμων,  η της Περιφέρειας ; ΟΧΙ

Θεωρώ ότι φταίμε όλοι και σας παρακαλώ, να θεωρείτε την Πολιτική Προστασία μια υπερκομματική δομή και να μη περνά η λειτουργία αυτή μέσα από μικροπολιτικές ….

Για την οικονομική Κρίση.

Είναι συγκλονιστικό, είναι απαράδεκτο και τραγικό ταυτόχρονα γεγονός , το να μιλά ο οποιοσδήποτε για οικονομικά μέσα στην Πολιτική Προστασία.
Το Πρόβλημα είναι τεχνητό και την ευθύνη την φέρει καθ ολοκληρίαν, η Τοπική Αυτοδιοίκηση.Υπάρχουν δισεκατομμύρια σκορπισμένα, αλλά ίσως δεν τα θέλετε.

Κες και κοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης :

Για να μη υπάρχει άλλοθι από εδώ και πέρα, ότι δεν τα γνωρίζετε, σας διαβεβαιώνω, ότι μετά από έρευνα νομικών κύκλων,  δεν υπάρχουν νομικά κολλήματα η άλλα, παρά μόνο, η ανυπαρξία  της θέλησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σας καταθέτω ως συνημμένα, προς απόλυτη ισχυροποίηση των  λεγομένων μου :

Στοιχεία της Αυστριακής Στατιστικής υπηρεσίας, όπου  αναφέρετε επακριβώς, το συνολικό οικονομικό όφελος, που παρέχουν οι πολίτες εθελοντές, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατ επέκταση στο κράτος τους, μέσω του ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ που ανέρχεται στο ισόποσο του 4-5% του Α.Ε.Π. της χώρας τους .

Η Ελλάδα που είναι σε αυτή την οικονομική κατάσταση, δεν πρέπει να στηρίξει τον εθελοντισμό ;

Πρέπει  να μας  χρησιμοποιείτε, για φωτογραφίες, χτυπήματα στην πλάτη και για άγρα ψήφων;

Κάντε τα, αλλά κάντε και δουλειά επιτέλους, δημιουργήστε κοινωνικό κεφάλαιο για τους κατοίκους σας, μέσω των δραστηριοτήτων των εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας τι περιμένετε ; Οι εθελοντές και οι οργανώσεις τους, δεν είναι πεδίο θεραπείας ψυχονευρωτικών παθήσεων, ούτε κομματικό η παραταξιακό όργανο, αλλά ουσία και προσφορά και οφείλετε να προστατέψετε τον εθελοντισμό και να φροντίσετε για αυτόν.

Έχει και ο εθελοντισμός  προβλήματα, αλλά η βάση της θέλησης για προσφορά είναι εδώ .

Δεν είναι δυνατόν να μιλάνε κάποιοι  για νούμερα  και να γελάμε πίσω από πλάτες μας , προσφέρουμε,  ακόμα και αν υπερβάλλουμε, η φαινόμαστε ως προβληματικοί φιγουρατζήδες, είναι ντροπή κάποιες τέτοιες συμπεριφορές, βοηθήστε στη θεραπεία κάποιων ενδεχομένων καταστάσεων και μη τις εκτρέφεται  .

Θεωρώ, ότι είναι καθήκον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναλύσει να επεξεργαστεί, να λύσει προβλήματα  και να προσπαθήσει να αντλήσει, αυτά τα οικονομικά μεγέθη που της προσφέρονται, ανεξάρτητα από το οποιοδήποτε συμφέρον και  κυρίως το πολιτικό . Δεν κοστίζει χρήματα τέτοια προσπάθεια,  αντίθετα αποδίδει .

Οι εθελοντές δεν μπορούν να μετατρέπονται σε σκλάβους, άνευ δικαιωμάτων, από συντεχνίες ( Δεν εννοώ την Τοπική αυτοδιοίκηση με τη λέξη συντεχνίες ),  λόγω της αδράνειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης . Φυσικά τα μεγέθη αυτά, δεν είναι Ε.Σ.Π.Α., δεν είναι  μετρητά κ.τ.λ.,  εννοώντας ότι  δεν συνδυάζονται  με την πεπατημένη οικονομική διαχείριση…

Ας φροντίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση   να βοηθήσει  την εθελοντική προσπάθεια  στον τόπο μας και αυτονόητο είναι, ότι στηρίζει με αυτό τον τρόπο  και το σύστημα της  Π.Π. και όχι να ζητάει  μονίμως, οικονομικά μέσα και χρήματα.

Μπορείτε γιατί δεν το κάνετε ;

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν έχει τις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορεί να αντλεί οικονομικά μεγέθη, ως  οφέλη, αν θέλει,  από τους Εθελοντές και σε αυτή γίνετε η προσφορά του έργου της .
Εάν γίνει σωστή διαχείριση του οικονομικού μεγέθους της προσφοράς των εθελοντών, μέσω της εργασίας τους, περισσεύουν υπεραρκετοί οικονομικοί πόροι  και δεν υφίσταται κατά την άποψή μου, ανάγκη μεγαλύτερης, η επιπρόσθετης ενίσχυσης, ενώ πιστεύω ότι μπορεί να προσφέρει και πλεόνασμα.
Φυσικά σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών κ.τ.λ. αυτονόητο είναι και πρέπει η Γ.Γ. Π.Π. να στηρίξει, πράγμα που πάντα το έπραττε  και το πράττει.

Το μοντέλο αυτό δοκιμάστηκε και πέτυχε, αλλά χτυπήθηκε κάτω από τη μέση, από ανόητους ιδιοτελείς παρατρεχάμενους και ενισχύθηκε η προσπάθεια διάλυσής του,  γιατί κατά την άποψή μου χάλαγε τη σούπα κάποιων. Θα ήθελα όμως, να περάσω  και σε ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα .

Μετά την διετή ταλαιπωρία  με το νέο νομοθετικό πλαίσιο  4249 του 2014, λόγω της  λειτουργικής  του δυσκαμψίας,  καθώς και των μη εκπληρωθέντων προϋποθέσεων που έθετε, προκειμένου κάποιος να μπορεί να συνεισφέρει εθελοντικά, η πολιτεία αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα,  με  νομική διόρθωση (ΝΕΟ  ΦΕΚ ), φροντίζει για την αποκατάσταση του προβλήματος. Εντός των προσεχών ημερών το ΦΕΚ αυτό θα ανακοινωθεί .

Σχετικά με τον ευρύτερο σχεδιασμό δράσεων των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας ,  θα ήθελα να προτείνω την ολοκληρωμένη σχεδίαση ετήσιων  κοινών δράσεων υπό την οργάνωση  της Π.Π. της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα αφορούν ένα  ευρύ φάσμα Κοινωνικών και άλλων παροχών στους κατοίκους .

Νίκος Σαχινίδης

Δείτε το Συνημμένο

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.