Κάποιες σκέψεις με αφορμή το άρθρο των Εθελοντών του Βύρωνα

 

9/5/2016

Με αφορμή το άρθρο των Εθελοντών του Βύρωνα παραθέτω τις σκέψεις μου και ελπίζω, έστω τελευταία στιγμή να λυθούν τα προβλήματα των συναδέλφων .

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όσο και δυνατή να είναι μια εθελοντική προσπάθεια, δυστυχώς δεν μπορεί να σταθεί, όταν αυτή εξαρτάται από τρίτους και κυρίως,  από δομές που επιλέγουν, αν θα στηρίξουν η όχι, την προσπάθεια. Πως γίνεται η επιλογή της στήριξης από τους Δήμους , είναι απλό .

Υπάρχουν Δήμοι ( Δήμαρχοι ) που στηρίζουν τον εθελοντισμό, χωρίς ανταλλάγματα. (Είναι η εξαίρεση)

Από την  πολυετή πείρα του Ε.Σ.Ε.Π.Α.  και την συνεργασία  του με Δήμους, καταλήξαμε, στα παρακάτω συμπεράσματα :

Το έργο που παράγεται από τον ιδρώτα των εθελοντών, πρέπει να είναι έργο για το οποίο ο Κος Δήμαρχος, η παράταξή του, να λαμβάνει το 100% της προβολής στις επιτυχίες και αν υπάρχει αστοχία, τότε οι εθελοντές φταίνε. Οι εθελοντές πρέπει να είναι πολιτικός στρατός της Δημοτικής Αρχής.

Οι εθελοντές πρέπει να υπακούουν στις πολιτικές και άλλες επιλογές της Δημοτικής Αρχής π.χ. Έχουν συμβεί τέτοια περιστατικά και αναφέρω κάποια

 1. Σε νησί : Σε  αυτόν δεν θα πάτε νερό , δεν είναι δικός μας. 
 2. Στην Αθήνα :  ( Ήμασταν με οχήματα στην πυρκαγιά μας πλησίασε Δήμαρχος  ) Η πυρκαγιά σε εξέλιξη. Σβήναμε κάτι χαμόσπιτα . Θα πάτε να φυλάξετε το σπίτι του Κου …. Παρουσιαστή του Δελτίου ειδήσεων του καναλιού…. Όταν τους είπανε ότι θα ρωτήσουν τον επικεφαλής της ομάδας  και ακούσανε το Σαχινίδης, φύγανε τρέχοντας) και πολλά άλλα.

Οι Οργανώσεις συνήθως,  με κάθε αλλαγή της Δημοτικής αρχής,  αντιμετωπίζουν προβλήματα και τους τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια, διότι αυτοί  ήταν με τον προηγούμενο Δήμαρχο……

Το να παρακούσει κανείς Δήμαρχο και στους παραλογισμούς του ακόμη, αυτόματα,  έχει κηρύξει ο Δήμος τον πόλεμο .
Αφήνουν οχήματα και εξοπλισμούς, χωρίς συντήρηση δεν έχουν καύσιμα  και πολλά …

Κάποιοι λοιπόν από τις εθελοντικές οργανώσεις συμμαχούν για να αναλάβουν αυτοί η να αλλάξει ο  Πρόεδρος  ( Υπάρχουν και αυτά ) η εμφανίζεται κάποια άλλη Ε.Ο. πρόθυμη και στηριζόμενη από το Δήμαρχο. Συμβαίνουν και αυτά. Αναγκαστήκαμε  να βρούμε  λύση.

Η πρώτη προσπάθεια :

Πρωτόκολλο συνεργασίας με το Δήμο, που ο καθένας να ξέρει τις υποχρεώσεις του χωρίς συνδρομή ( Εν αρχή ),  είχε ως αποτέλεσμα η μη τήρηση των υποχρεώσεων μερικώς η ολικώς συνολικά από όλους τους Δήμους.

Δεύτερη προσπάθεια :

Προχωρήσαμε λοιπόν μετά την ανακατασκευή του Στόλου των Οχημάτων από την Εμπορική Τράπεζα σε πρωτόκολλα με συνδρομή,  προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία . Υπήρξε επιτυχές σε ποσοστό περίπου 50% . Μας φέσωναν περίπου  το άλλο 50%.

Λειτουργούσε κουτσά στραβά ….

Οι ανώνυμες καταγγελίες κατά του Ε.Σ.Ε.Π.Α. είναι πλέον στο αρχείο,  διότι δεν ανιχνεύτηκε καμιά παράνομη πράξη,  αλλά αυτό τελικά απόδειξε και κάποια άλλα στοιχεία,  ότι δηλαδή,   τα πρωτόκολλα συνεργασίας είναι νόμιμα και δεν αποτελούν εμπορικές συμβάσεις κ.τ.λ. μέσα από τη διαδικασία ελέγχων των υπηρεσιών  και εισαγγελικών ερευνών.

Το ξεκαθάρισμα της σχέσης με ένα πρωτόκολλο συνεργασίας  με το Δήμο θέλει προσοχή .

Σε περίπτωση, που το πρωτόκολλο ψηφιστεί από την Δημοτική παράταξη του Δημάρχου και την μείζονα αντιπολίτευσή του,  τότε να θεωρήσετε  ότι είναι εντάξει .( Δεσμεύονται και οι δύο  ενώ εσείς δεν κάνετε διακρίσεις υπέρ κάποιας παράταξης ). Θα παρατηρήσετε ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό  πάντα θα είναι αρνητικό αλλά αυτό είναι υγειές . Η καθολική αποδοχή από όλους είναι επιθυμητή .

Φροντίστε το πρωτόκολλο να είναι πλήρες . Δεν αλλάζει εύκολα.

Η ουσιαστική όμως λύση είναι άλλη κατά την άποψή μου .

 • Νομοθετική Ρύθμιση για τις Ε.Ο. του μητρώου της Γ.Γ.Π.Π. που να λύνει τα προβλήματα .
 • Θα πρέπει η λύση να είναι τέτοια που να μη υπάρχει εμπλοκή της Ε.Ο. με τα οικονομικά . Να παρέχονται όλα από το Δήμο η την πολιτεία .
 • Αλλιώς,  θα πρέπει να αποδεικνύεται πάντα, ότι δεν είστε ελέφαντες.
 • Θα βάζετε προσωπικά σας  χρήματα κάθε λύγο και λιγάκι ( το ξέρετε όλοι το σπορ ) και θα να ακούτε και από πάνω .
 • Να σας μαλώνουν γιατί δεν βρίσκετε χορηγούς…
 • Η οικονομική διαχείριση είναι ένα βάσανο μεγάλο .

Αγαπητό περιοδικό Fire Rescue News,

Σας παρακαλώ,  να δημιουργήσετε ένα φόρουμ με ιδέες για ένα νέο νόμο, από εθελοντές της Π.Π. για εθελοντές της Π.Π.

Ας λειτουργήσουμε συλλογικά,  ας βάλουμε τις ιδέες μας κάτω  και ας αγωνιστούμε, ας προσπαθήσουμε επιτέλους όλοι μαζί  .

Νίκος Σαχινίδης

1 Comment

 1.  

  Μη ξεχνάτε οτι πολλές εθελοντικές οργανωσεις και δή Π.Π εξαρτώνται απο τις δημοτικές αρχες διοτι εχουν σχέση εργασιακη.Υπάλληλοι παριστανουν τους εθελοντες και θεωρουν εαυτους υπερανω νομου!Επιπροσθετα η λειτουργια της εθελοντικης οργανωσης δινει και λογο υπαρξης σε αυτους τους…….ταχα εθελοντες.Εχω δει επικεφαλης εθ.οργανωσης να να αναφερει σε δημοσιευμα μ.μ.ε. πως στηριζει αυτος και η ομαδα του τον ταδε υποψηφιο δήμαρχο!!!Καμία ελπίδα!

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.