Υγεία και ασφάλεια των τροφίμων

 

13/5/2016

Στο πλαίσιο της ετήσιας ανταλλαγής απόψεων με την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, οι ευρωβουλευτές άσκησαν πιέσεις στον αρμόδιο επίτροπο, Βιτένις Αντριουκάιτις, ζητώντας απαντήσεις σε μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα. Ειδικότερα:

  • Ανανέωση άδειας κυκλοφορίας για τη γλυφοσάτη: Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από τον επίτροπο να αποκαλύψει τα σχέδια της Κομισιόν για την έγκριση του ζιζανιοκτόνου γύρω από το οποίο υπάρχει έντονη συζήτηση για το κατά πόσο είναι καρκινογόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο ανανέωσης της έγκρισής του για δέκα έτη παρά την αντίθετη άποψη του Κοινοβουλίου, που τάχθηκε υπέρ των επτά ετών. Ο επίτροπος διέψευσε τις πληροφορίες, ενημερώνοντας ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί στις 18 Μαΐου.
  • Νέες τεχνικές αναπαραγωγής των φυτών: Η Γενική Διεύθυνση Υγείας θα εκδώσει νομική γνωμοδότηση σχετικά με το εάν το γονιδίωμα που προκύπτει από την επεξεργασία φυτών είναι ΓΤΟ «κατά τη διάρκεια του 2016», σύμφωνα με τον Αντριουκάιτις, ο οποίος έσπευσε να συμπληρώσει ότι «η ευρωπαϊκή γεωργία δεν θα πρέπει να γίνει ένα μουσείο, αλλά να συμβάλει στη βιώσιμη καινοτομία».
  • Επισήμανση θερμίδων στα αλκοολούχα ποτά: Μετά το φθινόπωρο αναμένονται εξελίξεις από πλευράς Κομισιόν με την ενδεχόμενη δημοσίευση σχετικής έκθεσης.
  • Διαταράκτες του ενδοκρινικού συστήματος: Μέχρι το καλοκαίρι θα ανακοινωθούν τα τελικά κριτήρια για τους ενδοκρινικούς διαταράκτες, δηλαδή τις χημικές ουσίες που βρίσκονται συχνά στα φυτοφάρμακα και παρεμβαίνουν στο ενδοκρινικό σύστημα.
  • Καλή μεταχείριση των ζώων: Αποτελεί προτεραιότητα για τον επίτροπο, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη του Κοινοβουλίου ότι στα προσεχή σχέδια της Κομισιόν είναι η εκπόνηση στρατηγικής για την καλή διαβίωση των ζώων.

Πηγή : www.ypaithros.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.