Απέκρυψαν σοβαρό εργατικό ατύχημα

 

20/5/2016

Συντάκτης: Τάσος Σαραντής

Σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε προχθές στη χημική βιομηχανία AKFA στο Βαθύ Αυλίδας στην Εύβοια το οποίο έχει αποσιωπηθεί από τη διεύθυνση της εταιρείας στην οποία ανήκει η επιχείρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», την Τετάρτη (18/5), λίγο πριν το μεσημέρι, υπό άγνωστες συνθήκες, τραυματίστηκαν τρεις εργαζόμενοι που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε ότι είχαν θλάσεις, εκδορές και αναπνευστικά προβλήματα.

Ο ένας εκ των τριών εξακολουθεί να παραμένει στο νοσοκομείο, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχε προσληφθεί στο δέρμα από άγνωστη χημική ουσία η ταυτότητα της οποίας δεν προσδιορίστηκε από τον υπεύθυνο του εργοστασίου που προσήλθε στο νοσοκομείο αμέσως μετά το ατύχημα. Πριν από το συμβάν, είχε προηγηθεί έντονη δυσοσμία που έγινε αισθητή από τους κατοίκους της περιοχής τόσο κατά την ημέρα του δυστυχήματος, όσο και την προηγούμενη.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε το αστυνομικό τμήμα Χαλκίδας υπάλληλοι του οποίου πήγαν στο νοσοκομείο.
Ωστόσο, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας που εδρεύει στην Χαλκίδα καλείται να δώσει απαντήσεις τόσο για τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το ατύχημα, όσο και για το αν ήταν ασφαλισμένοι οι εργαζόμενοι που τραυματίστηκαν ή αν εργαζόντουσαν παράνομα. Επιπλέον, θα πρέπει να διαπιστώσει αν κάποιοι από τους εργαζόμενους ήταν υπάλληλοι της εταιρείας ή δούλευαν σε εργολάβο, καθώς και να ελέγξει αν ο μηχανικός ασφαλείας και ο ηλεκτρολόγος υπηρεσίας είχαν τα απαιτούμενα κατά το νόμο προσόντα ώστε να κατέχουν αυτές τις θέσεις.

Η βιομηχανία AKFA βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της πρώην ΙΝΤΕΡΚΕΜ, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, που προχώρησε σε στάση πληρωμών του προσωπικού και κατέθεσε αίτηση πτώχευσης το 2012. Το Σεπτέμβριο του 2014 τμήμα των ακινήτων και του εξοπλισμού της επιχείρησης πουλήθηκε με δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό στην εταιρεία AKFA ΕΜΠΟΡΙΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Ι.Κ.Ε.

Πρόκειται για εταιρεία παραγωγής πλαστικών ουσιών και εγκαταστάσεων αποθήκευσης και διακίνησης χημικών ουσιών.

Ως ιδιοκτήτες της AKFA φέρονται οι εταιρείες «Βιομηχανία Ρητινών Μεγάρων – Αναστάσιος Φάνης Α.Ε.» με ποσοστό συμμετοχής 50% και με ανάλογο ποσοστό η τουρκικών συμφερόντων ανώνυμη εταιρία «AK TAS DIS Ticaret Anonim Sirketi».

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Αύγουστο έγινε προσωρινή άρση της άδειας λειτουργίας της AKFA, έπειτα από απόφαση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας, καθώς δεν είχε καταθέσει την απαιτούμενη από το νόμο περιβαλλοντική μελέτη. Εκτοτε, η βιομηχανία λειτουργεί με προσωρινή άδεια 6 μηνών και με την υποχρέωση κατάθεσης εντός αυτού του χρονικού διαστήματος της περιβαλλοντικής μελέτης.

*Δεδομένων των συγκεχυμένων πληροφοριών που υπήρχαν λίγες ώρες μετά το εργατικό ατύχημα, κυρίως εξαιτίας της αποσιώπησης του ατυχήματος από τη διεύθυνση της εταιρείας, στο αντίστοιχο ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της «Εφ.Συν.» αναφέρθηκε ότι ο αριθμός των εργαζομένων που τραυματίστηκαν ήταν πέντε. Συγκεχυμένες εξακολουθούν να παραμένουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το ατύχημα, καθώς η εταιρεία επιχειρεί να υποβαθμίσει το γεγονός.

Πηγή : www.efsyn.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.