Με επιτυχία η άσκηση ετοιμότητας στον Ναύσταθμο Κρήτης

 

14/6/2016

Η “άσκηση μείζονος ατυχήματος” που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις εγκαταστάσεις της περιοχής του Ναυτκού Οχυρού Σούδας του Ναυστάθμου Κρήτης , και διήρκεσε πάνω από 3 μίση ώρες, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία τόσο στο επιχειρησιακό κομμάτι, όσο και στη άψογη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, που συμμετείχαν στο συντονισμό της άσκησης.

Το σενάριο ξεκινούσε όταν μετά από ένα τροχαίο ατύχημα, στη περιοχή των εγκαταστάσεων του Ναυτικού Οχυρού Σούδας, αρχικά εκδηλώθηκε μικρής έκτασης πυρκαγιά στην οποία επενέβησαν για την κατάσβεση της δυνάμεις του Ναυστάθμου. Λόγω των ισχυρών ανέμων οι φωτιά εξαπλώθηκε και τότε ζητήθηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και άλλων φορέων. Επίσης απειλήθηκαν εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και πυρομαχικών. Η άσκηση περιελάμβανε επίσης εκκένωση του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής, καθώς και οικιών που βρίσκονται κοντά στη περίφραξη του Οχυρού.Εκτός από τη φωτιά αντιμετωπίστηκε και ένα συμβάν διαρροής και περισυλλογής πετρελαιοειδών καταλοίπων από τη θάλασα, που σ΄ αυτό συμμετείχαν δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματαος. ΕΚΑΒ και διασώστες παρελάμβαναν τραυματίες από το χώρο της φωτιάς και τους μετέφεραν αρχικά, σε ένα πλήρες υπαίθριο ιατρείο που είχε στηθεί για την παροχή πρώτης βοήθειας, ενώ στη συνέχεια με ασθενοφόρα τους μετέφεραν στο Ναυτικό Νοσοκομείο.

Στο περιθώριο της άσκησης μιλώντας στους δημοσιογράφους ο διοικητής του Ναυστάθμου Κρήτης αντιπλοίαρχος Παναγιώτης Χατζάκης τόνισε ότι « άσκηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ενώ έδειξε το μεγάλο βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων φορέων», ενώ υπογράμμισε ότι « οι ασκήσεις ετοιμότητας που πραγματοποιούμε κάθε χρόνο στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Κρήτης , βασίζονται πάντοτε σε ρεαλιστικά σενάρια. Στις ασκήσεις αυτές αξιολογείται το σύνολο του προσωπικού του Ναυστάθμου Κρήτης. Σημαντικό επίσης στοιχείο στις ασκήσεις αυτές, είναι το γεγονός ότι οι φορείς που συμμετέχουν, όπως π.χ. ΕΚΑΒ, Π.Υ. Χανίων, Εθελοντές Διασώστες κ.α. γνωρίζουν καλύτερα την ευρήτερη περιοχή του Ναυστάθμου Κρήτης, η οποία καλύπτει ένα εύρος περίφραξης 80 χιλιομέτρων. Άρα αν οι φορείς αυτοί κληθούν να αντιμετωπίσουμε ένα πραγματικό συμβάν- πράγμα που απευχόμαστε όλοι μας- θα γνωρίζουν επακριβώς τις θέσεις, τα σημεία, όλη την περιοχή γενικότερα, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν άμεσα και αποτελεσματικά».

Στη άσκηση έλαβαν μέρος εκτός από το προσωπικό του Ναυστάθμου Κρήτης, δυνάμεις από την 115 Π.Μ. και το Π.Β.Κ., το Λιμενικό Σώμα, της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού, τη Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Ελληνική Αστυνομία, Δυνάμεις της Αμερικάνικης Ναυτικής Ευκολίας που εδρεύει στη Σούδα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη ,ο Δήμος και Περιφερειακή Ενότητα, Χανίων, Εθελοντές, Διασώστες του Ερυθρού Σταυρού, το ΕΚΑΒ και το συντονιστικό όργανο του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.

Πηγή : www.haniotika-nea.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.