Πανέτοιμη η Πυροσβεστική χάρη σε δωρεές που κάνουν ιδιώτες

 

20/6/2016

Εχει ήδη συμπληρωθεί ένας μήνας και πλέον από την επίσημη έναρξη της Αντιπυρικής Περιόδου και η Πυροσβεστική Υπηρεσία δηλώνει πανέτοιμη για ένα ακόμη καλοκαίρι. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός έχει εφαρμοστεί στην εντέλεια, ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός, τα μέσα και τα οχήματα που διαθέτει η Υπηρεσία του νησιού βρίσκονται ετοιμοπόλεμα, σε άριστη κατάσταση και σε επαρκέστατο αριθμό. Όπως περιγράφει στην ΗΜΕΡΑ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νησιού μας, Πύραρχος Στέλιος Γεωργούσης, το προσωπικό είναι πανέτοιμο να επέμβει όπου χρειάζεται ενώ ο αριθμός τους κρίνεται απόλυτα ικανοποιητικός, αφού τόσο οι Εποχικοί Πυροσβέστες όσο και οι Πενταετούς θητείας, με διευρυμένα φέτος ωράρια, βρίσκονται στις επάλξεις, λύνοντας τα χέρια της Υπηρεσίας. Οι καθοριστικές επεμβάσεις καθαρισμών και αποψιλώσεων στο δρόμο της Ρίζας και στα ορεινά του νησιού συνεχίζονται εντατικά, ενώ τόσο οι υδροφόρες όσο και το δίκτυο υδροστμίων κρίνεται επαρκές για τις ανάγκες μας. Με άλλα λόγια η Ζάκυνθος είναι έτοιμη σε κάθε επίπεδο.

Δεν θα μπορούσαμε ωστόσο να παραλείψουμε το γεγονός πως, σε ό,τι αφορά τα υλικά μέσα, η συνδρομή των ιδιωτών ήταν για άλλη μία φορά καθοριστική. Οι άτυποι «χορηγοί» της Υπηρεσίας αποδεικνύονται πολύτιμοι σύμμαχοι, παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπονται τέτοιου είδους δωρεές. Ωστόσο αποτελεί πάγια τακτική των διοικητών της Πυροσβεστικής στο νησί μας, απόλυτα δικαιολογημένη, αν όχι επιβεβλημένη, να γίνονται αποδέκτες δωρεών από ιδιώτες του τουριστικού κυρίως κλάδου, με στόχο πρωτίστως την ασφάλεια των πυροσβεστών και βέβαια την αποτελεσματικότερη δράση τους σε κάθε συμβάν.

Έτοιμοι σε κάθε επίπεδο
Σύμφωνα με όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία η προετοιμασία της Ζακύνθου βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός έχει εφαρμοστεί πλήρως. Μάλιστα η προμήθεια των ελαστικών και ο γενικότερος έλεγχος των οχημάτων για να κριθεί αν είναι αξιόμαχα, έχει γίνει από πολύ νωρίς, αρκετούς μήνες πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, επομένως και επιχειρησιακά το νησί μας βρίσκεται σε πολύ καλό στάδιο. Πολλά βέβαια οφείλονται για άλλη μία χρονιά στις δωρεές ιδιωτών, κυρίως επιχειρηματιών του ξενοδοχειακού κλάδου, οι οποίοι αναλαμβάνουν τις δαπάνες κάλυψης βασικών αναγκών της Υπηρεσίας, κυρίως την προμήθεια ελαστικών για τα οχήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε ένα από τα ελαστικά αυτά έχει κόστος αρκετών εκατοντάδων ευρώ και όπως είναι γνωστό, το κόστος αυτό δεν είναι δυνατό να καλυφθεί εξολοκλήρου από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Διακριτική ανωνυμία
Ο κ. Γεωργούσης όπως άλλωστε και οι προκάτοχοί του στη διοίκηση της Υπηρεσίας, διατηρούν διακριτική στάση απέναντι στους ιδιότυπους αυτούς «χορηγούς», μη δημοσιεύοντας τα ονόματά τους. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο περιγράφει την προσφορά τους ως εξόχως σημαντική, αφού, όπως λέει χαρακτηριστικά «αν δε είχαμε τις δωρεές των ιδιωτών, 4 από τα μεγάλα πυροσβεστικά οχήματά μας θα βρίσκονταν ακινητοποιημένα στο γκαράζ και απλώς θα καθόμαστε να τα βλέπουμε».

Δωρεές πολλών χιλιάδων ευρώ
Δεν είναι άλλωστε η πρώτη χρονιά που γίνεται αυτό. Ηδη από την έναρξη της οικονομικής ύφεσης στη χώρα μας, πολλές από τις πάγιες ή έκτακτες δαπάνες συντήρησης και επισκευής υλικοτεχνικού εξοπλισμού, καλύπτονται από ιδιώτες του τουριστικού κλάδου. Ακόμη και προμήθεια εξοπλισμού γίνεται από επιχειρηματίες του κλάδου, κατόπιν συνεννόησης με τη διοίκηση της Υπηρεσίας. Ετσι, πριν λίγα χρόνια, πανάκριβος ορειβατικός εξοπλισμός όπως σχοινιά και άλλα υλικά, που προορίζονται να καλύψουν τια ανάγκες των διασωστών της ΕΜΑΚ στο νησί, καλύφθηκαν από γνωστό ιδιοκτήτη ξενοδοχειακών μονάδων της Ζακύνθου.

Θέμα ασφάλειας
Μπορεί η τακτική αυτή να εγείρει ερωτηματικά και να θεωρείται τουλάχιστον ανορθόδοξη, ωστόσο αποτελεί μονόδρομο. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργούσης, επαναλαμβάνοντας λεγόμενα των προκατόχων του, αποτελεί τεράστιο ρίσκο η κίνηση των ογκωδών πυροσβεστικών οχημάτων με φθαρμένα ελαστικά και για κανένα λόγο ένας διοικητής δεν αναλαμβάνει να διακινδυνεύσει τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα του ανθρώπινου δυναμικού του, από τη στιγμή που έχει προκύψει αυτή η έστω και ασυνήθιστη προοπτική της δωρεάς από ιδιώτες. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που ο κ. Γεωργούσης παρατηρεί πως η φετινή χρονιά είναι η καλύτερη σε ό,τι αφορά αριθμό οχημάτων ικανών να επιχειρήσουν σε κάθε είδους συμβάν.

Πλήρης στόλος οχημάτων
Τη ίδια στιγμή έχει ήδη ολοκληρωθεί η διάθεση στην Υπηρεσία των υδροφόρων οχημάτων (από την Πυροσβεστική αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση), και μάλιστα σε αριθμό ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος στο Κλιμάκιο Ελατίων έχουν διατεθεί 5 υδροφόρες σε σύγκριση με τις τρεις που διατέθηκαν την περασμένη χρονιά. Εξάλλου με 4 ολοκαίνουρια πυροσβεστικά οχήματα κάθε μεγέθους έχει εξοπλιστεί ήδη η Υπηρεσία του νησιού που και αυτά είναι έτοιμα να ριχτούν στη μάχη με τις φλόγες, αν χρειαστεί.

Ηρθαν οι εποχικοί
Από την 1η Ιουνίου εξάλλου έχουν έρθει στο νησί οι 17 Εποχικοί Πυροσβέστες, με 4 από αυτούς να έχουν τοποθετηθεί στο Κλιμάκιο Ελατίων και οι υπόλοιποι στα κεντρικά της Υπηρεσίας, στους Αμπελόκηπους. Στους εποχικούς υπαλλήλους περιλαμβάνεται μάλιστα και μία γυναίκα. Ο αριθμός θεωρείται σχετικά μεγάλος και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Υπηρεσίας στη διάρκεια της Αντιπυρικής περιόδου. Οι εποχικοί, όπως είναι γνωστό, έχουν αρμοδιότητες πυρόσβεσης και διάσωσης. «Ακόμη και ένας εποχικός πυροσβέστης να προστεθεί στη δύναμή μας είναι σημαντική βοήθεια, πόσω μάλλον 17», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργούσης.

Σχεδόν 100 πυροσβέστες στη διάθεση της Υπηρεσίας
Το σύνολο της Πυροσβεστικής δύναμης στο νησί φθάνει τα 98 άτομα. Υπενθυμίζεται ότι από τον αριθμό αυτό, οι 37 είναι πυροσβέστες πενταετούς θητείας. Πρόκειται για 28 άτομα που υπηρετούν στα κεντρικά και 9 που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Κλιμάκιο Ελατίων. Από φέτος μάλιστα οι αρμοδιότητες των πενταετών πυροσβεστών είναι διευρυμένες, όπως και το ωράριο εργασίας τους. Πιο συγκεκριμένα, εργάζονται πλέον έντεκα 15ωρα το μήνα, με πρωινές και απογευματινές 8ωρες βάρδιες, ενώ πραγματοποιούν και ορισμένες νυχτερινές.

Εντατικοί καθαρισμοί
Επιπρόσθετα η Πυροσβεστική Υπηρεσία διαθέτει φέτος τη συνεπή συνδρομή των τοπικών αρχών και φορέων, όπως του Δήμου και της Περιφέρειας. Όπως είναι γνωστό, το όχημα γκρέιντερ συνεχίζει να αποψιλώνει και να ομαλοποιεί δασικούς δρόμους, όχι μόνο στα ορεινά του νησιού αλά και σε άλλες περιοχές που κρίνονται από την Πυροσβεστική ως υψηλού κινδύνου. «Ηδη το όχημα καθαρίζει επιμελώς το δρόμο τη Ρίζας που για εμάς και κατ’ επέκταση για την ασφάλεια του νησιού, έχει τεράστια σημασία», λέει χαρακτηριστικά ο διοικητής της Υπηρεσίας. «Μάλιστα το τελευταίο διάστημα οι αποψιλώσεις έχουν εντατικοποιηθεί και πιστεύω ότι μέχρι να εισέλθουμε στην καρδιά της Αντιπυρικής Περιόδου θα έχουν ολοκληρωθεί».

Στο Κάστρο
Εντατικοί καθαρισμοί πραγματοποιούνται εξάλλου στους περιμετρικούς δρόμους εξωτερικά των τειχών του Κάστρου -η συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων ήταν από την πρώτη στιγμή άριστη και εξόχως αποτελεσματική στη μέριμνα για την πυροπροστασία του Ενετικού Κάστρου. Αυτή τη στιγμή όχημα JBC συνεχίζει την αποψίλωση των στενότερων δρόμων στα δυτικά πρανή του λόφου της Μπόχαλης (Κάναλος), όπου η βλάστηση είναι ιδιαίτερα πυκνή και δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους. «Επιθεωρήσαμε τους καθαρισμούς και τις αποψιλώσεις και διαπιστώσαμε ότι το Κάστρο είναι εξαιρετικά καθαρό», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργούσης. «Αυτό που χρειάζεται πλέον είναι επανάληψη των αποψιλώσεων κάθε 20 ημέρες περίπου για να διατηρηθεί η περιοχή ασφαλής», συμπληρώνει.

Για το καλό του νησιού
Η προετοιμασία το νησιού βρίσκεται σε υψηλότατο επίπεδο και, όπως τονίζει ο κ. Γεωργούσης, αυτό γίνεται για το καλό του ίδιου του νησιού. «Η επέμβαση της Πυροσβεστικής διαρκεί από ελάχιστες ώρες μέχρι κάποιες ημέρες, όταν πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό συμβάν. Οι επιπτώσεις όμως ακολουθούν το νησί για πολλά χρόνια. Επομένως οι καθαρισμοί, οι διανοίξεις δρόμων, η συνδρομή ιδιωτών, αρχών και φορέων, είναι μονόδρομος. Πρόκειται για το καλό του ίδιου του νησιού και των κατοίκων του. Εμείς απλά ζητάμε πρόσβαση και νερό για να δράσουμε όταν χρειάζεται. Όλα τα άλλα είναι θέμα τοπικών αρχών», καταλήγει ο κ. Γεωργούσης.

Πηγή : http://imerazante.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.