Η Π.Ε.Ε.Π.Σ. στο 20o Ετήσιο Συνέδριο της Ε.Α.Π.Σ.

Βαθμολογία

28/6/2016

Στις εργασίες του συνεδρίου της ΕΑΠΣ παρευρέθηκαν επίσης και χαιρέτησαν εκπρόσωποι από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας, την Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Τσιουγκρής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων,στη σημερινή κατάσταση του Πυροσβεστικού Σώματος και γενικότερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτό και που επηρεάζουν το σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού, στην αδιάφορη στάση της Πολιτικής Ηγεσίας έναντι του εθελοντικού προσωπικού του Σώματος καθώς και στη μη επίλυση των προβλημάτων και αιτημάτων του κλάδου.

Από το Γραφείο Τύπου

της Π.Ε.Ε.Π.Σ.

Ακολουθεί το κείμενο χαιρετισμού του Προέδρου της Π.Ε.Ε.Π.Σ.

Αξιότιμοι Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
Αγαπητό Προεδρείο,
Αγαπητοί Αξιωματικοί

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η πρόσκλησή μας στο 20ο συνέδριό σας και ευχαριστούμε το προεδρείο για τη συγκεκριμένη ενέργεια του.

Είναι σε όλους γνωστό ότι η χώρα μας για περισσότερο από 6 χρόνια βρίσκεται σε μια παρά πολύ κρίσιμη κατάσταση. Όλοι οι εργαζόμενοι το μόνο που ακούνε και επωμίζονται καθημερινά από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι οι νέοι φόροι και οι νέες περικοπές στο όνομα μιας αμφιβόλου επερχόμενης ευημερίας και ανάκαμψης.

Το Πυροσβεστικό Σώμα ως επιχειρησιακός πυλώνας της Πολιτικής Προστασίας, έχει επιφορτιστεί με ένα τεράστιο έργο που, όμως, όσο περνάει ο καιρός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή του όπως όλα τα σύγχρονα Πυροσβεστικά Σώματα. Από τη μια μεριά οι περικοπές πόρων και η συνεχόμενη μείωση προϋπολογισμών και προσωπικού που αντικαθίσταται με το σταγονόμετρο και από την άλλη η προσθήκη και άλλων ευθυνών και αρμοδιοτήτων όπως Μεταναστευτικό και τα Ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας.

Και στη μέση ο Έλληνας πολίτης να περιμένει τον πυροσβέστη, να είναι δίπλα του τη στιγμή που τον έχει ανάγκη και αυτό δεν είναι πλέον βέβαιο ότι θα μπορέσει να το κάνει όσο φιλότιμο και να έχει. Ήδη ο πυροσβεστικός μηχανισμός δοκιμάζεται σκληρά από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα.

Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης οι κυβερνήσεις παραπάνω από κάθε άλλη φορά τόνιζαν, ότι είναι ανάγκη ο κάθε πολίτης να βάλει πλάτη και να συνεισφέρει με κάθε δυνατό τρόπο στη σωτηρία της πατρίδας επικαλούμενοι την αγάπη, τη μεγαλοψυχία, την αλληλεγγύη και την αλληλοϋποστήριξη. Με αυτές τις λέξεις, και άλλες πολλές και ωραίες, η σημερινή κυβέρνηση έντυσε τις δεσμεύσεις της έναντι των εθελοντών πυροσβεστών για ικανοποίηση των διαχρονικών αιτημάτων τους που στις άλλες χώρες είναι αυτονόητα εδώ και πολλά χρόνια.

Πάνω σε αυτές τις φράσεις και αρχές, το εθελοντικό πυροσβεστικό προσωπικό προσφέρει τις υπηρεσίες του, για 20 σχεδόν χρόνια, συνεισφέροντας με εκατοντάδες χιλιάδες ώρες εργασίας, εκτελώντας βάρδιες νύχτες, Κυριακές και αργίες, τις διπλάσιες και τριπλάσιες των υποχρεωτικών, όπου υπάρχει πρόβλημα μειωμένης στελέχωσης, όχι μόνο για την υποστήριξη του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και για να μπορεί το Σώμα αυτό να βρίσκεται δίπλα στο συνάνθρωπο τη δύσκολη στιγμή. Το έργο αυτό έχει αναγνωριστεί από δεκάδες πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, από το σύνολο σχεδόν των συνδικαλιστικών δυνάμεων του Σώματος και κυρίως από το ίδιο το προσωπικό. Και βεβαίως τους ευχαριστούμε για αυτό.

Η μόνη που δεν το αναγνωρίζει ή δεν θέλει ή δεν έχει την ικανότητα να το αναγνωρίσει είναι η σημερινή κυβέρνηση.

Έχει περάσει πάνω από ενάμισης χρόνος διακυβέρνησης και δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα για την έκδοση της περίφημης υπουργικής απόφασης για το καθορισμό των Μέσων Ατομικής Προστασίας. Συνολικά δε, φτάνουμε στα 5 χρόνια που εκκρεμεί η έκδοσή της. Ίσως περιμένουν να πάμε στα 2 χρόνια για να εκδοθεί και μετά να βγουν και να πουν «είδατε το κάναμε σε λιγότερο χρόνο από τους άλλους». Η αλήθεια είναι ότι συνηθίζεται τώρα τελευταία να ποντάρουν στη συγκρινόμενη λογική το «έστω και κατά κάτι λιγότερου» από τους προηγούμενους κυβερνώντες.

Είναι πολύ μεγάλο ζήτημα να συμπεριληφθούν και οι εθελοντές πυροσβέστες στα ισχύοντα για το ένστολο προσωπικό για την είσοδό τους στα στρατιωτικά νοσοκομεία όταν μάλιστα δεν προκαλείται καμία επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό όπως αναφέρεται και στην ισχύουσα κοινή απόφαση των αρμόδιων Υπουργών.

Εκτροχιάζεται άραγε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου αν συμπεριληφθούν και οι 300 περίπου εθελοντές της Αττικής στην δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπως ισχύει με το λοιπό ένστολο προσωπικό. Μάλλον θα ήταν ηθικό ατόπημα και «μικροψυχία» να λάβουμε κι εμείς αυτή την πλούσια παροχή. Άλλωστε οι περισσότεροι από μας είμαστε υψηλόμισθοι εργαζόμενοι και μετακινούμαστε καθημερινά με τα μεγάλου κυβισμού οχήματά μας προκειμένου να προσφέρουμε, μεταξύ άλλων, και την εθελοντική μας υπηρεσία.

Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός έστω για τη σταδιακή προμήθεια ανά είδος των Μέσων Ατομικής Προστασίας και πρωτίστως των στολών για το εθελοντικό πυροσβεστικό προσωπικό των 2 τελευταίων εκπαιδευτικών σειρών το οποίο κάθεται στους σταθμούς και βλέπει τις εξόδους να φεύγουν. Το μόνο παρήγορο είναι η πρωτοβουλία του κ. Αρχηγού για χορήγηση στολής στο εθελοντικό προσωπικό μέσω δωρεάς που θα γίνει το επόμενο διάστημα και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Ούτε την δέσμευση για ποσόστωση 10% για το νέο σύστημα προσλήψεων στο Π.Σ. μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν που αντί να πάει στη Βουλή ως τροπολογία όντας βέβαιο ότι θα υποστηριζόταν από όλα σχεδόν τα κόμματα, προτιμήθηκε η οδός του Π.Δ. με την τελική ποσόστωση να υποδεικνύεται από το ΣτΕ.

Είναι η πρώτη φορά που Υπουργός αρνείται να δεχτεί το όργανο εκπροσώπησης των Ελλήνων Εθελοντών πυροσβεστών παραπέμποντας μας στο κ. Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος με την σειρά του αντί να τοποθετηθεί επί των συγκεκριμένων προβλημάτων και ζητημάτων που του θέσαμε, αρκέστηκε στην αυτόβουλη ανάλυση για δήθεν αλλαγές μοντέλων, σχεδίων και ανούσιας φιλοσοφίας του εθελοντισμού κατ’ εφαρμογή του «όποιος βαριέται να ζυμώσει 40 μέρες κοσκινίζει», και συνάμα πιστεύει ότι έλυσε όλα τα προβλήματα και έπεισε τον κάθε ενδιαφερόμενο.

Αλήθεια; Άραγε έτσι πιστεύουν κάποιοι; αυτό το… «Δεν γίνεται να ομογενοποιήσουμε τον αξιωματικό με τον εθελοντή», που ανεφέρε ο κ. Τόσκας σε απάντηση του σε ερώτηση βουλευτή για την ομογενοποίηση του 5ετους προσωπικού τι ακριβώς ήταν; Πραγματικά είναι μια υπερβατική στρατιωτική και προοδευτική συλλογιστική που εμάς μας ξεπερνάει.

Επί χρόνια ο εθελοντισμός έχει αποτελέσει «πεδίον δόξης λαμπρόν» για πολιτική και κοινωνική διείσδυση και ανάδειξη με δήθεν ενδιαφερόμενους που λέγανε πολλά, αλλά στην ουσία δεν έκαναν τίποτα. Από την άλλη δε, δεν έλειψαν και οι διάφοροι ακόμα και από το ίδιο το Σώμα που πολέμησαν και εξακολουθούν να πολεμούν (πισώπλατα πάντα) τους εθελοντές.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη δήλωση υπουργού πως ό,τι κάνουμε, το κάνουμε για την επαγγελματική μας αποκατάσταση. Οι 31 μόλις αιτήσεις που έγιναν φέτος για συμμετοχή στο διαγωνισμό μέσω πανελληνίων καθώς και όλοι οι προηγούμενοι διαγωνισμοί αποδεικνύουν αυτό ακριβώς το πράγμα. Την προσπάθεια για την επαγγελματική μας αποκατάσταση. Πραγματικά λυπούμαστε.

Είναι συνηθισμένη η αντίδραση περί του… ότι δεν μπορείς να κατανοήσεις να το φοβάσαι και να το πολεμάς. Οι Έλληνες εθελοντές πυροσβέστες κάνουν το καθήκον τους κάθε μέρα και το μόνο που ζητάνε είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας και η ικανοποίηση των θεσμικών αιτημάτων που δεν έχουν απολύτως κανένα κόστος. Από αυτό το βήμα λοιπόν καλούμε τόσο τον κ. Υπουργό όσο και τον κ. Γενικό Γραμματέα να κάνουν και αυτοί το καθήκον τους με την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων, όπως όλοι αναγνωρίζουν αιτημάτων μας, αλλά και όπως προαναφέραμε προεκλογικών δεσμεύσεων.

Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
Αγαπητό Προεδρείο,
Αγαπητοί Αξιωματικοί

Σχεδόν πριν ένα μήνα συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από τη δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης του Νόμου 1951 για την καθιέρωση του Θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη. Μιας ανόθευτης και υγιούς μορφής εθελοντισμού που σήμερα υπηρετούν 2000 συμπολίτες μας οικογενειάρχες, άνεργοι και εργαζόμενοι των 400 ευρώ. Μιας μορφής εθελοντισμού που εκφράζεται μέσα σε κάθε πυροσβεστικό σταθμό και κλιμάκιο καθώς και στους 3 εθελοντικούς σταθμούς και τα τα 12 εθελοντικά κλιμάκια πλήρους λειτουργίας σε περιοχές κυρίως όπου δεν υπήρχε μόνιμη παρουσία του Πυροσβεστικού Σώματος. Ενός εθελοντισμού που υποστηρίζεται από το μεγαλύτερο ποσοστό των Αξιωματικών και γενικότερα από το σύνολο σχεδόν του προσωπικού βλέποντας τα επιχειρησιακά οφέλη που παράγει. Ενός εθελοντισμού που χρειάζεται ελάχιστα για να παράγει πολλαπλασιαστικά. Κι όμως το μόνο που εισπράττουν από τη σημερινή πολιτική ηγεσία είναι η απρόκλητη και άνευ ορίων αδιαφορία.

Ίσως και να βλέπει κάποιος ότι οι εθελοντές πυροσβέστες περισσεύουν από το αποδεκατισμένο Πυροσβεστικό Σώμα και γι αυτό δεν θέλει να κάνει κάτι για αυτούς. Όμως, αν θέλουν και αν μπορούν, ας μας το πουν ευθέως αυτό!!! Όλα αυτά τα χρόνια το Σωματείο μας είχε αποφασίσει ομόφωνα να ακολουθήσει ένα δρόμο ειλικρινούς και ανοιχτής συνεργασίας στο πνεύμα και στη φιλοσοφία που προστάζει ο εθελοντισμός με στόχο την εξυπηρέτηση ενός κοινού σκοπού. Δεν πάει όμως άλλο. Πλέον, ο μόνος δρόμος που βλέπουμε μπροστά μας είναι αυτός της αντίδρασης και της σύγκρουσης με κάθε τρόπο προκειμένου να ακουστεί η φωνή μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στις διεργασίες του Συνεδρίου σας,είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Ένωση αξιωματικών είναι στο πλευρό μας και αναγνωρίζει και στηρίζει το έργο μας και δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες και δίπλα στους αγώνες σας για ένα καλύτερο Πυροσβεστικό Σώμα.

Σας ευχαριστώ,

Ο Πρόεδρος
Ο Γεν. Γραμματέας
Σεραφείμ Τσιουγκρής
Δημήτριος Ζέρβας
Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος
Πειραιώς 31, Αθήνα, Τ.Κ. 105 53,
Τηλ:213 215 8247 και 698 036 0855/6

Σχετικοί Σύνδεσμοι: Π.Ε.Ε.Π.Σ

(Visited 4 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.