Πυροσβεστικοί σταθμοί – ερμάρια

Βαθμολογία

Του Ιωάννη Σ. Ρέτσιου

15/9/2006
Τρίτη βράδυ είχα την νυχτερινή βάρδια στο εργοστάσιο. Ήμουν αρκετά κουρασμένος ήδη, όταν πρόσεξα με την άκρη του ματιού μου μια μικρή αναλαμπή κάτω από την μεταλλική πόρτα που χώριζε τις μηχανές γαζώματος από την αποθήκη.

Με γρήγορα βήματα άρχισα να πλησιάζω μα όσο πλησίαζα οι φόβοι μου άρχισαν να μεγαλώνουν καθώς η μυρωδιά του καμένου γέμιζε τα σωθικά μου…

Πλησιάζοντας στη πόρτα οι φλόγες άρχισαν να ξεπηδούν από όλες τις χαραμάδες προσπαθώντας να βρουν διέξοδο, έτρεξα στο τηλέφωνο και κάλεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατόπιν πλησίασα το πυροσβεστικό ερμάριο που είχαμε στην είσοδο της παραγωγής αλλά ανοίγοντας το δεν βρήκα τίποτα χρήσιμο καθώς όλα ήταν σε κακή κατάσταση ακόμα και οι πυροσβεστήρες δεν λειτουργούσαν…

Αφήγηση προσωπική από εργαζόμενο σε εργοστάσιο υφασμάτων…

Κάθε μεγάλη βιοτεχνία, εταιρία, εργοστάσιο, ξενοδοχείο η γενικώς χώρος εργασίας όπου εγκυμονεί κίνδυνος πυρκαγιάς και υπάρχει αρκετό προσωπικό έτσι ώστε να δημιουργηθεί ομάδα πυρασφαλείας, θα πρέπει να έχει και ένα πυροσβεστικό σταθμό (ερμάριο) πλήρως εξοπλισμένο σύμφωνα με την εκάστοτε νομοθεσία.
Φτάνει όμως μόνο αυτό ;

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία ισχύουν τα κάτωθι γα τα πυροσβεστικά ερμάρια σε χώρους συνάθροισης όπως ξενοδοχεία:

Σε κάθε ξενοδοχείο τοποθετούνται υποχρεωτικά ειδικά ερμάρια ερυθρού χρώματος, που καλούνται “πυροσβεστικά ερμάρια” μέσα στα οποία βρίσκονται πυροσβεστικά εργαλεία. Τα παραπάνω πυροσβεστικά ερμάρια τοποθετούνται σε ασφαλή και προσιτή θέση μέσα στο ξενοδοχείο. Ο απαιτούμενος αριθμός πυροσβεστικών ερμαρίων σε όροφο εμβαδού μεγαλύτερου ή ίσου των 750 τ. μ. προκύπτει από τη διαίρεση του μικτού εμβαδού του ορόφου δια 750 τ. μ. και το πηλίκο στρογγυλεύεται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό. Εάν οι όροφοι του κτιρίου έχουν συνολικό εμβαδόν μικρότερο των 750 τ. μ. τοποθετείται ένα πυροσβεστικό ερμάριο ανά δεύτερο όροφο. Σε κάθε κτίριο, όπου το άθροισμα των μικτών εμβαδών των ορόφων υπερβαίνει τα 300 τ. μ. πρέπει να υπάρχει ένα τουλάχιστον πυροσβεστικό ερμάριο.

Κάθε “πυροσβεστικό ερμάριο” πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής ειδικά εργαλεία:

α) Ένα λοστό διάρρηξης

β) Ένα μεγάλο τσεκούρι

γ) Μία δύσφλεκτη κουβέρτα διάσωσης

δ) Ένα προστατευτικό κράνος

ε) Μία ατομική προσωπίδα με φίλτρο

Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει μία αναπνευστική συσκευή ατμοσφαιρικού αέρα υπό πίεση, λειτουργίας τουλάχιστον μισής ώρας, για κάθε τρία πυροσβεστικά ερμάρια.
Όλα τα είδη του πυροσβεστικού εξοπλισμού πρέπει να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και να μη μετακινούνται από τις μόνιμες θέσεις τους, παρά μόνο σε περιπτώσεις συντήρησης, αναγόμωσης ή χρησιμοποίησης για κατάσβεση πυρκαγιάς.

Οι πυροσβεστήρες τοποθετούνται, ελέγχονται και συντηρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Μέχρι εδώ όλα καλά λοιπόν εφόσον διαθέτουμε όλα τα παραπάνω σύμφωνα με τους κανονισμούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Καλό θα ήταν όμως να γνωρίζουμε ότι όλα τα υλικά δεν είναι ίδια και δυστυχώς τις περισσότερες φορές τα υλικά που επιλέγουμε δεν αγοράζονται με προσοχή ή βάσει προδιαγραφών με αποτέλεσμα την κακή λειτουργία τους όταν τα χειριστούμε ή ακόμα χειρότερα την επισφαλή λειτουργία τους. Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι ζούμε σε μια χώρα που δεν διαθέτει Πυροσβεστική παιδεία και για αυτό το λόγο πρέπει κατά καιρούς να διορθώνουμε τα κακώς κείμενα.

Περιεχόμενα Πυροσβεστικών Ερμαριών για Ξενοδοχεία

 • Λοστός
 • Τσεκούρι
 • Αντιπυρική κουβέρτα
 • Κράνος
 • Γάντια
 • Μάσκα με φίλτρο
 • Φακοί μπαταρίας επαναφορτιζόμενοι
 • Προαιρετικά ή αν απαιτείται : Μάσκα με φίλτρο


Περιεχόμενα Πυροσβεστικών Ερμαριών για Χώρους Συνάθροισης Κοινού

 • Λοστός
 • Τσεκούρι
 • Φτυάρι
 • Αξίνα
 • Σκεπάρνι
 • Γάντια
 • Αντιπυρική κουβέρτα
 • Φακοί μπαταρίας επαναφορτιζόμενοι
 • Κράνος
 • Μάσκα με φίλτρο
 • Προαιρετικά ή αν απαιτείται : Αναπνευστική συσκευή 30 λεπτών

Περιεχόμενα Πυροσβεστικών Ερμαριών για Βιοτεχνίες, Αποθήκες, Εργοστάσια

 • Λοστός
 • Τσεκούρι
 • Φτυάρι
 • Αξίνα
 • Γάντια
 • Σκεπάρνι
 • Αντιπυρική κουβέρτα
 • Φακοί μπαταρίας επαναφορτιζόμενοι
 • Κράνος
 • Μάσκα με φίλτρο
 • Προαιρετικά ή αν απαιτείται : Αναπνευστική συσκευή 30 λεπτών


Παραπάνω είδαμε τις ελάχιστες απατήσεις ενός κοινού πυροσβεστικού σταθμού και τα προαιρετικά υλικά που μπορεί να έχει. Ο ίδιος όμως ο πυροσβεστικός σταθμός ή ερμάριο πρέπει να είναι κατασκευασμένος από γαλβανισμένη ανοξείδωτη λαμαρίνα πάχους τουλάχιστον 1,5mm η βαφή δε να είναι φούρνου σε χρώμα τύπου RAL 3000 και να έχει αντισκωριακή προστασία. Μπορεί δε να είναι και επιτοίχιος ο πυροσβεστικός σταθμός στην εγκατάσταση αν αυτό απαιτείται.

Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει κατά την προσωπική μου άποψη να πληρούν κάποιες προδιαγραφές όπως να μην δημιουργούν σπινθήρες κατά την χρήση τους να έχουν αντοχή στην καταπόνηση και το σημαντικότερο να έχουν τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές σύμφωνα με τα πρότυπα ακόμα και αν δεν είναι υποχρεωμένος ο αγοραστής να ακολουθήσει τις Ευρωπαϊκές οδηγίες.

Αναλυτικά προτείνω :

Τσεκούρι Πυροσβεστικού Σταθμού

Από ξύλινη χειρολαβή μήκους περίπου 0,80μ με 1 μέτρο, και να είναι κατά προτίμηση σύμφωνα με τα πρότυπα DIN 14900. Προαιρετικά 1*

Λοστός

Κατασκευασμένο από ατσάλι με μαύρο φινίρισμα και εδικές εγκοπές στα άκρα του.
Προαιρετικά 1*

Φτυάρι

Με κοντάρι από ξύλο οξιάς και χειρολαβή στο άκρο τύπου Τ.
Το μήκος καλό θα ήταν να είναι μεταξύ 1 μέτρου και 1,40μ. η επιφάνεια του φτυαριού να είναι μεταλλική βαμμένη κόκκινο χρώμα και το εργαλείο κατά προτίμηση σύμφωνα με DIN 20127.
Προαιρετικά 1*

Αξίνα

Με κοντάρι από ξύλο οξιάς, το μήκος καλό θα ήταν να είναι 0,70 με 0,90μ.
Προαιρετικά 1*

Αντιπυρική κουβέρτα

Να είναι κατασκευασμένη από 100% υλικό Nomex® III, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ 1869, διαστάσεων περίπου 160Χ200 εκατοστά για προφύλαξη ατόμων από φωτιά ή κατάσβεση μικρών εστιών φωτιάς.

Κράνος

Το κράνος είναι μια βασική προϋπόθεση όταν μιλάμε για ασφάλεια. Για αυτό το λόγο η επιλογή του πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά και σύμφωνα με πρότυπα.
Το ελάχιστο πρότυπο ασφάλειας που πρέπει να ζητάμε για κράνη πυροσβεστικών σταθμών – ερμαρίων είναι κατά DIN 4840 να μην έχουν βάρος πάνω από 350 γραμμάρια επίσης να ρυθμίζονται μέσω πλαστικής στεφάνης στην κεφαλή αναλόγως. Ιδανικό θα ήταν να υπάρχει κράνος προδιαγραφών ασφαλείας κατά ΕΝ 397 ( Industrial Safety Helmets), και αν θέλετε να γίνεται πιο απαιτητικοί προσθέστε και άλλες δύο προδιαγραφές όπως ΕΝ 443 (Structural Fire fighting Helmets), ΕΝ 166 ( Protection Against High Speed particles).

Φακοί μπαταρίας

Όλοι γνωρίζουμε πόσο χρήσιμος είναι ένας φακός αλλά πόσοι ξέρουμε ότι ένας φακός σε περιπτώσεις διαρροής αερίων ή εκρηκτικής ατμόσφαιρας μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη μέσω σπινθηρισμού που θα γίνει από την ενεργοποίηση του με το διακόπτη; Προτείνω λοιπόν φακούς όχι μόνο επαναφορτιζόμενους αλλά και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία 94/9/EC περί αντί-εκρηκτικότητας (ΑΤΕΧ)2* καλό θα ήταν να την ζητάτε καθώς έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και δύο χρόνια (από τον Ιούλιο του 2003). Συνήθως το σήμα Ex είναι χαραγμένο στο σώμα του φακού. Η λάμπα του φακού μπορείτε να ζητήσετε να είναι νέας τεχνολογίας Xenon και το σύνολο του σώματος του φακού να είναι αδιάβροχο.

Γάντια

Τα γάντια αν και δυστυχώς δεν αναφέρονται στα προβλεπόμενα είδη καλό θα ήταν να συμπεριλαμβάνονται μέσα στο πυροσβεστικό σταθμό καθώς είναι εξαιρετικά χρήσιμα. Σας προστατεύουν από πυρακτωμένες επιφάνειες, εκδορές, ακόμα και από στιγμιαία επαφή με τη φλόγα αρκεί να επιλέξετε γάντια πιστοποιημένα για πυρόσβεση κατά το πρότυπο ΕΝ 659.

Προσωπίδα με φίλτρα

Η προσωπίδα θα πρέπει να είναι κατασκευασμένη σύμφωνα με τα πρότυπα ΕΝ 136 να έχει πανοραμική οπτική γωνία και η ομματοθυρίδα να είναι κατασκευασμένη από υλικό Polycarbonate. Τα λάστιχα που προσαρμόζουν στο κεφάλι να είναι με κεφαλόδεμα 5 σημείων, και η εισαγωγή που βιδώνει το φίλτρο να είναι σύμφωνα με το ΕΝ 148-1. Δώστε επίσης προσοχή στο υλικό που είναι γενικώς κατασκευασμένη η μάσκα τον τύπο του πλαστικού δηλαδή που εφαρμόζει στο πρόσωπο σας. Προτιμήστε να είναι από υλικό σιλικόνης ή neoprene.

Τα δε φίλτρα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε να είναι κατά προτίμηση συνδυασμού και όχι μόνο σωματιδίων, οργανικών ή ανόργανων αερίων. Τα φίλτρα συνδυασμού μπορεί να είναι πιο ακριβά αλλά θα σας καλύψουν πολύ καλύτερα σε πιθανή πυρκαγιά όπου μπορεί να εμπλέκονται και άλλες ουσίες στο χώρο.

Συσκευές αναπνευστικές διαφυγής

Αυτού του είδους οι συσκευές σαφώς και είναι πιο ακριβές προσφέρουν όμως μεγαλύτερη προστασία όταν βρίσκετε σε ένα κτίριο ή μια εγκατάσταση όπου απαιτείται αρκετός χρόνος σε περίπτωση πυρκαγιάς για να διαφύγετε.

Τα 15′ λεπτά που σας δίνει αυτού του είδους η συσκευή είναι αρκετά αν ήδη ξέρετε και τα καθορισμένα πλάνα διαφυγής (πολύ ενδιαφέρον σημείο που μπορούμε να σχολιάσουμε σε άλλο άρθρο) θα πρέπει λοιπόν η επιλογή αυτής της συσκευής να γίνει προσεκτικά και να πληρεί το πρότυπο EN 1146. Συνήθως αυτές οι συσκευές έχουν αυτόματη ενεργοποίηση του μηχανισμού μόλις ανοίξετε την συσκευασία τους καθώς υπάρχει κουκούλα συνεχούς ροής που μπορείτε να φορέσετε και αμέσως να ενεργοποιηθεί το σύστημα παροχής αέρα.

Αναπνευστικές συσκευές

Αν και είναι πολύ σπάνιο να δούμε σε πυροσβεστικούς σταθμούς – ερμάρια να υπάρχει αναπνευστική συσκευή κανονικού τύπου με προσωπίδα θετικής πίεσης, καλό θα ήταν να αναλύσω τις ελάχιστες προδιαγραφές που πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά μιας ολοκληρωμένης αναπνευστικής συσκευής.

Περιλαμβάνει: Φιάλη 6 λίτρων/200 bar ή 6 λίτρων/300 bar , πλάτη στήριξης φιάλης, προσωπίδα θετικής πίεσης με αεροπνεύμονα, ταχυσύνδεσμους και σωλήνες, ανακουφιστικές βαλβίδες, μανόμετρο ένδειξης πίεσης, σύστημα ειδοποίησης με συνεχές σφύριγμα σε περίπτωση που η φιάλη τελειώνει.
Ελάχιστα πρότυπα που πρέπει να πληρεί :

CE EN 137 (Αυτοφερόμενες αναπνευστικές συσκευές)

Lloyds Register SOLAS

PED (Pressure Equipment Directive)

Φορητοί Πυροσβεστήρες

Σε περίπτωση που τοποθετήσετε εντός του πυροσβεστικού ερμαρίου – σταθμού φορητό πυροσβεστήρα, οπωσδήποτε πρέπει αυτός να είναι πλήρως εναρμονισμένος με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 97/23/ΕΟΚ περί πυροσβεστήρων και να πληρεί το Ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ3.

Συντήρηση Υλικών Πυροσβεστικού Σταθμού – Ερμαρίου


Η συντήρηση όλων των εμπεριεχομένων υλικών δεν είναι δύσκολη καθώς το μόνο που απαιτείται, είναι να ελέγχετε μια φορά το μήνα τα παρακάτω :

 • Πιέσεις σε αναπνευστικές συσκευές αυτοφερόμενες ή διαφυγής.
 • Κατάσταση της μπαταρίας σε επαναφορτιζόμενους φακούς.
 • Σημεία φθοράς σε εργαλεία με ξύλινη λαβή, η χαλάρωση μεταξύ του ξύλινου κονταριού και της μεταλλικής επιφάνειας.
 • Ημερομηνία λήξεως ή συντήρησης αν πρόκειται για φορητούς πυροσβεστήρες ή φίλτρα προσωπίδων.
 • Έλεγχο όλων των υλικών αν υπάρχουν εντός του σταθμού (καλό θα ήταν να φτιάξετε μια λίστα με τα υλικά που υπάρχουν εντός του σταθμού έτσι ώστε να μπορεί κάποιος ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχει τα υλικά αυτά)Συμβουλές για το πυροσβεστικό σταθμό – ερμάριο
 • Μην αποθηκεύεται προϊόντα ή άχρηστα πράγματα μπροστά από το πυροσβεστικό ερμάριο.
 • Μην αφήνεται ανοιχτό το πυροσβεστικό ερμάριο, πολλά υλικά όπως οι πυροσβεστήρες, ή τα εργαλεία μπορούν να γίνουν επικίνδυνα στα χέρια ενός μικρού παιδιού.
 • Τοποθετήστε το πυροσβεστικό ερμάριο σε τέτοια θέση όπου να μοιράζεται η διαδρομή από όλους τους χώρους εργασίας και να είναι η διαδρομή αυτή όσο το δυνατόν πιο εύκολη. (μην τον τοποθετείτε σε στενούς χώρους ή σε διαδρόμους με στενά περάσματα)
 • Εξηγήστε σε όλους τους εργαζόμενους την σπουδαιότητα του πυροσβεστικού σταθμού – ερμαρίου στην εταιρία , βιοτεχνία, εργοστάσιο ή ξενοδοχείο σας και κάντε ένα σεμινάριο στην χρήση των εργαλείων και των συσκευών.Όπως όλα τα εργαλεία έτσι και ο πυροσβεστικός σταθμός – ερμάριο προορίζεται για την μεγιστοποίηση της ασφάλειας στο χώρο όπου υπάρχει συνάθροιση κοινού ή εργαζομένων, για αυτό το λόγο αντιμετωπίστε τον τόσο στην αγορά του αλλά και στην χρήση του με την δέουσα σοβαρότητα και προσοχή διότι η φωτιά δεν ξεχωρίζει βαθμούς ή αξιώματα ξέρει μόνο ένα πράγμα … να τρέφεται από τα υλικά που βρίσκει στο πέρασμα της …


Επεξηγήσεις

1* Προαιρετικά σε χώρους με πιθανή εκρηκτική ατμόσφαιρα καλό θα ήταν να επιλέγονται εργαλεία που το μεταλλικό μέρος τους να μην προκαλεί σπινθηρισμούς κατά την πρόσκρουση.
2* Η λέξη ΑΤΕΧ προέρχεται από την Γαλλική λέξη “ATmosphere EXplosible”.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.