ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ – Βασικές Αρχές Διάσωσης Προσφύγων στην Θάλασσα και Υγειονομικής Περίθαλψης στους Καταυλισμούς

 

 
Του Αναστάσιου Γερασιμάτου

Ο δημιουργός αυτού του εγχειριδίου, σκοπό έχει να συμβάλει ελάχιστα στην καλύτερη προετοιμασία κυρίων των κρατικών ιατρικών, νοσοκομειακών, και διασωστικών υπηρεσιών της χώρας μας, στην υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων, έγκαιρα και προληπτικά πριν την άφιξή τους, άμεσα και αποτελεσματικά κατά την παραμονή τους στην χώρα μας.

Η ιατρικώς και νοσοκομειακώς οργανωμένη διαχείριση των προβλημάτων υγείας που προκύπτουν πάντοτε συνεπεία του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος σε μια χώρα, εκτός των άλλων, αποτελεί την καλύτερη ασπίδα προστασίας της υγείας των πολιτών της χώρας αυτής σε γενικό επίπεδο και της προστασίας της υγείας των κατοίκων των περιοχών όπου εγκαθίστανται οι καταυλισμοί σε ειδικό επίπεδο.

Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης δέχεται κατά καιρούς κύματα μεταναστών και προσφύγων. Η προετοιμασία της στον υγειονομικό τομέα θα πρέπει να είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας δέχεται την μεγαλύτερη ροή προσφύγων και μεταναστών που έχει παρατηρηθεί ποτέ από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, ιδιαίτερα έπειτα από την έναρξη των εχθροπραξιών στην Συρία. Η κύρια πύλη εισόδου τους προς την Ευρώπη είναι η ανατολική δίοδος μέσα στην οποία περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Τα εκατομμύρια των προσφύγων και μεταναστών που μέχρι σήμερα έχουν εισέλθει στην Ευρώπη, που έχουν περάσει από την Ελλάδα ή που παραμένουν στην χώρα μας, έπειτα και από τα κλειστά σύνορα και τους φράχτες που υψώθηκαν, αποτελούν ζωτικής σημασίας πρόβλημα τόσο συνολικά για την Ευρώπη, όσο και ιδιαίτερα για την χώρα μας.
Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη προληπτικών και θεραπευτικών υγειονομικών δράσεων και μέτρων από την συντεταγμένη πολιτεία και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την δημιουργία και ανάδειξη μιας νέας πολιτικής υγείας για μετανάστες και πρόσφυγες ενταγμένης και νομοθετημένης με σοβαρότητα και επαγγελματισμό στο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας.

Η διάσωση προσφύγων και μεταναστών, η υγειονομική περίθαλψη αυτών και κάθε ζήτημα υγείας τους, δεν μπορεί να επαφίεται στο φιλότιμο των πολιτών της χώρας ή στην εθελοντική δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, διότι από την πλευρά του κράτους χάνεται το μέτρο, το όριο, η αξιοπιστία, το κύρος, η διαχείριση, ο έλεγχος και πολύ σύντομα αναδεικνύονται από τους εμπλεκόμενους αξιώσεις.
Το παρόν εγχειρίδιο με τίτλο «ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ – Βασικές Αρχές Διάσωσης Προσφύγων στην Θάλασσα και Υγειονομικής Περίθαλψης στους Καταυλισμούς» αποτελεί την τρίτη έκδοση της σειράς ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ του Αναστασίου Γ. Γερασιμάτου – Emergency, Crisis and Disaster Manager, με πρώτη έκδοση το Εγχειρίδιο “ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ – Βασικές Αρχές Δημιουργίας, Οργάνωσης, Λειτουργίας – 20.03.16’’ και δεύτερη έκδοση το Εγχειρίδιο ‘‘ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ – Βασικές Αρχές Διαχείρισης – 20.04.16’’.

Ο δημιουργός αυτού του εγχειριδίου, καταθέτει την εθνική και διεθνή εμπειρία και δράση του επί 32 χρόνια στον τομέα της διαχείρισης επειγόντων περιστατικών, φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και της παροχής και διαχείρισης ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλο τον κόσμο.
Εκπαιδεύτηκε, εξειδικεύτηκε και πιστοποιήθηκε επί 25 χρόνια στην Φρανκφούρτη από τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό στην διαχείριση επειγόντων περιστατικών, στην διαχείριση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, στην διοίκηση οργανισμών στο πεδίο των καταστροφών, στην εκπαίδευση και διοίκηση εθελοντών, σε θέματα πολιτικής προστασίας.


Πατήστε για να διαβάσετε την ηλεκτρονική έκδοση σε μορφή PDF

Υπηρέτησε και δραστηριοποιήθηκε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στα ανώτερα διοικητικά όργανα αυτού, έχοντας στο ενεργητικό του πλούσιο συγγραφικό έργο, διεθνείς αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές ως επικεφαλής για την διαχείριση καταυλισμών προσφύγων, διεθνείς αποστολές σε φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές για την έρευνα και διάσωση, διεθνείς συνεργασίες για την εκπαίδευση και ανάπτυξη του εθελοντισμού, υλοποίηση διακρατικών και διαϊδρυματικών προγραμμάτων για τον γενικό πληθυσμό, κ.α.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Διάσωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της Κυνοφιλικής Ομάδας Διάσωσης, της Ομάδας Ταχείας Επέμβασης, επικεφαλής του Τμήματος Εκπαίδευσης των Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, ίδρυσε για πρώτη φορά και λειτούργησε 42 περιφερειακά τμήματα του Τομέα Σαμαρειτών σε όλη την Ελλάδα, εκπαίδευσε, πιστοποίησε και διοικούσε 4.500 εν ενεργεία επιχειρησιακούς Εθελοντές Πρώτων Βοηθειών, Διάσωσης και Ναυαγοσωστικής του Ε.Ε.Σ., εκπαίδευσε και πιστοποίησε 12.500 Έλληνες πολίτες στις πρώτες βοήθειες, εκπαίδευσε και πιστοποίησε 250 Εθελοντές Διασώστες από την Τουρκία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Βουλγαρία, την Αλβανία, την Ρουμανία, το Μαυροβούνιο, την Σερβία, κ.α.

Ο δημιουργός αυτού του εγχειριδίου, επικαλέστηκε τις γνώσεις και την εμπειρία του, μελέτησε σύγχρονη βιβλιογραφία και ειδικές μελέτες και προσπάθησε να αποτυπώσει σε αυτό το λιτό εγχειρίδιο με απλά και κατανοητά λόγια τις πιο βασικές αρχές για την διάσωση και την υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην χώρα μας, μέσω προληπτικών δράσεων και μέτρων, στους τομείς της διάσωσης, ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και ψυχολογικής υποστήριξης.
Ειδικά στο θέμα της καθημερινής διαβίωσης και υγιεινής έπειτα από την επιβεβαιωμένη παραμονή των προσφύγων στην Ελλάδα, απαιτείται επιπλέον υλικό, το οποίο θα αποτελέσει μια τέταρτη έκδοση εν ευθέτω χρόνο.

Πάτρα, 20 Ιουνίου 2016

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟΣ
Emergency, Crisis and Disaster Manager
Επικοινωνία : anastgerasimatos@yahoo.com

Σχετικά προηγούμενα άρθρα:

ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ – Βασικές Αρχές Δημιουργίας, Οργάνωσης, Λειτουργίας
ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ – Βασικές Αρχές Διαχείρισης Καταυλισμών

1 Comment

  1.  

    Συγχαρητήρια στον συγγραφέα για την αξιόλογη προσπάθεια και του συγκεκριμένου βιβλίου, όπου γίνεται για πρώτη φορά ειδική αναφορά και στους ανθρώπους του καθήκοντος της διάσωσης των προσφύγων αλλά και για τα δύο προηγούμενα βιβλία του, της ίδιας σειράς, καθότι έστω και με αυτές τις γνώσεις, γίνεται μια σπουδαία αρχή για την ανάπτυξη αυτής της θεματολογίας του προσφυγικού – μεταναστευτικού στην ελληνική βιβλιογραφία για πρώτη φορά και μάλιστα από έναν καταξιωμένο επιστήμονα.
    Συγχαρητήρια και στην συγκεκριμένη διαδικτυακή πύλη fire.gr και στους ανθρώπους που εργάζονται στο παρασκήνιο, που τα φιλοξενεί με άκρως επαγγελματικό τρόπο και μας τα προσφέρει ελεύθερα και δωρεάν σε όλους.

1 Trackback / Pingback

  1. «Καταυλισμοί προσφύγων – Βασικές Αρχές Διάσωσης Προσφύγων στην Θάλασσα και Υγειονομικής Περίθαλψης στους Καταυλισμούς»

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.