Ορεινή διάσωση (Mountain rescue)

 

29/11/2013

Ορεινή διάσωση ονομάζουμε τις ενέργειες που γίνονται ώστε να ανευρεθεί και διασωθεί άτομο (α) σε ορεινό περιβάλλον αν και το ίδιο όρο χρησιμοποιούμε και για άλλα ιδιόμορφα περιβάλλοντα όπως η έρημος. Οι δυσκολίες λόγω των αποστάσεων και του αφιλόξενου του εδάφους απαιτούν την ανάπτυξη διαφορετικών τεχνικών αλλά και εξοπλισμού. Συχνά χρησιμοποιούνται σκυλιά για τον εντοπισμό και ελικόπτερα για γρήγορη μεταφορά των θυμάτων.

Υπηρεσίες ορεινής διάσωσης υπάρχουν τόσο επαγγελματικές όσο και εθελοντικές πέραν αυτών υπάρχουν και αμειβόμενες ομάδες σε χώρους με υψηλές ανάγκες όπως οι Άλπεις, Εθνικά Πάρκα με ορεινό έδαφος και Χιονοδρομικά κέντρα. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η πλειοψηφία των διασώσεων γίνεται λόγω γνώσεων της τοποθεσίας από εθελοντικές ομάδες με τοπικούς οδηγούς τοπικούς οδηγούς και ορειβάτες. Συχνά υπάρχει στενή συνεργασία επαγγελματικών ομάδων με ελικόπτερο από αέρος και εθελοντικών ομάδων διάσωσης στο έδαφος. Όσον αφορά το κόστος αυτό κυμαίνεται από το δωρεάν έως 4.000 δολάρια (Ελβετία). Πολλά μέρη του πλανήτη δε δεν διαθέτουν ανάλογες υπηρεσίες.

Θα κάνουμε μια βόλτα στο κόσμο της ορεινής διάσωσης.

Καναδάς
Στα πέντε Εθνικά Πάρκα του Καναδά η διάσωση είναι προνόμιο του κράτους. Υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να γραφτεί σε προγράμματα «αυτόματης» έρευνας αν δεν δώσει σημεία ζωής σε προκαθορισμένο σημείο. Ο ορειβάτης δε πρέπει να είναι αυτόνομος για διαβίωση 24 ωρών. Το κόστος καλύπτεται από το αντίτιμο εισόδου στο πάρκο.


Καναδάς

Η.Π.Α.
Στις Η.Π.Α. η ορεινή διάσωση γίνεται από επαγγελματικές ή εθελοντικές ομάδες. Στα πάρκα Denali National Park, Yosemite National Park, Grand Teton National Park, και στο Mount Rainier National Park υπάρχουν επαγγελματικές ομάδες. Οι ομάδες εθελοντών «Mountain Rescue Association (ΣΑΑ)» λειτουργούν υπό την εποπτεία του τοπικού σερίφη. Οι ομάδες θα βοηθούν επίσης και σε αποστολές εκτός πολιτείας ή σε ένα εθνικό πάρκο, όταν ζητηθεί.
Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Περιστατικών, μία ομάδα ορεινής διάσωσης χρειάζεται συγκεκριμένα προσόντα και εξοπλισμό.


H.Π.A.

Ηνωμένο Βασίλειο
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ορεινή διάσωση είναι μια δωρεάν υπηρεσία, που παρέχεται από εθελοντές. Κάθε ομάδα είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, και συνδέεται με περιφερειακές οργανώσεις και εθνικούς φορείς.


Ηνωμένο Βασίλειο

Χονγκ – Κονγκ
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Δημόσιας Διοίκησης, η μονάδα Ορεινής διάσωσης MRU ιδρύθηκε το 1967, λόγω ζήτησης υπηρεσιών διάσωσης στο βουνό. Η M.R.U. διαθέτει δύο ξεχωριστά κέντρα διοίκησης: ένα στο νησί Χονγκ Κονγκ, και το άλλο στην χερσόνησο Kowloon. Τα δύο κέντρα διοίκησης συγχωνεύθηκαν το 1972 και η υπηρεσία εδρεύει στο Kowloon. Το 2005, η M.R.U. μετονομάστηκε σε «Εταιρεία Ορεινής Έρευνας και διάσωσης» και είναι υπεύθυνη για την έρευνα και διάσωση στους λόφους του κράτους. Η εταιρεία έχει 83 υπαλλήλους και 163 μέλη σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα ενημέρωσης στην ιστοσελίδα τους «CAS Χονγκ Κονγκ». Η μονάδα επιδοτείται από την Κυβερνητική Υπηρεσία Αέρος και τη Πυροσβεστική Υπηρεσία του Χονγκ Κονγκ. Εκτός από επιχειρήσεις διάσωσης συμβάλει στην προώθηση της ασφαλούς ορειβασίας.


Χονγκ – Κονγκ

Ιρλανδία
Τα συνεργεία διάσωσης βουνού στην Ιρλανδία λειτουργούν υπό την ομπρέλα της Ένωσης Ορεινής Διάσωσης της Ιρλανδίας (Cumann Tarrthála Sléibhte na h-Éireann στα ιρλανδικά).


Ιρλανδία

Γαλλία
Η Χωροφυλακή είναι υπεύθυνη για τη διάσωση στο βουνό. Όντας μια παραστρατιωτική αστυνομική δύναμη με δικαίωμα επιβολής του νόμου τις έχουν ανατεθεί αναθέσεις μια ευρεία ποικιλία αποστολών, κυρίως: έρευνας και διάσωσης, επιτήρησης των ορεινών περιοχών, η επιβολή του νόμου για την πρόληψη των ατυχημάτων και την ασφάλεια του κοινού
Η Χωροφυλακή απασχολεί 260 χωροφύλακες και χωρίζεται σε 20 μονάδες σε εθνικό επίπεδο, 15 Μονάδες Χωροφυλακής de Haute Montagne (PGHM) στις Άλπεις και τα Πυρηναία, και εκτός μητροπολιτικού εδάφους στα νησιά της Ρεϋνιόν στον Ινδικό ωκεανό και την Κορσική και 5 Μονάδες στην κεντρική Γαλλία στη οροσειρά Vosges και γειτονικές περιοχές. Το 90% των παρεμβάσεων γίνονται από τον αέρα.


Γαλλία

Ισπανία
Από το 1981 η αναζήτηση της Guardia Civil και του Grupo de Rescate e Intervención en Μοντάνα είναι υπεύθυνες για τη ορεινή διάσωση. Μέχρι τότε την η διάσωση στο βουνό γινόταν από εθελοντές. Η μονάδα διαιρείται σε:

  • Ειδική Μονάδα Βουνού
  • Εξερευνητική ομάδα των Άλπεων
  • Ομάδα Αγώνων
  • Ειδικό Κέντρο εκπαίδευσης Βουνού


Ισπανία

Αποτελείται από 250 μέλη που κάνουν 10 μήνες εκπαίδευση σε εξειδικευμένο κέντρο εκπαίδευσης στη Candanchu. Η μονάδα είναι διασκορπισμένη σε 5 περιφέρειες Jaca, Cangas de Onís, Navacerrada, Γρανάδα, Viella (Ανδόρα) και το 2011 πραγματοποίησε 761 αποστολές.

Πηγή http://en.wikipedia.org
Μετάφραση Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

1 Comment

  1.  

    Μπάμπη πολύ ωραίο το άρθρο μπράβο, το επόμενο προτείνω επειδή έχουμε πολύ καλό υλικό στην Ελλάδα να κάνουμε ένα αφιέρωμα στις Ελληνικές Ομάδες Διάσωσης (ΠΣ, Εθελοντεές κλπ)

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.