Τρεις συμβουλές-κλειδιά για τους χρήστες φακών επαφής & τους πυροσβέστες

 
Η παράλειψη της τήρησης των κανόνων υγιεινής από τους χρήστες φακών επαφής μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές λοιμώξεις των ματιών, προειδοποιεί το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Σύμφωνα με σχετική έκθεση του Κέντρου (MMWR), σχεδόν μία στις πέντε λοιμώξεις που σχετίζονται με τη χρήση φακών επαφής οδηγεί σε βλάβες των ματιών, όπως ο σχηματισμός ουλώδους ιστού στον κερατοειδή ή η μερική απώλεια όρασης.

Οι λοιμώξεις των ματιών που οδηγούν σε μακρόχρονες βλάβες είναι συχνά αποτρέψιμες, επισημαίνει το Κέντρο, εάν η χρήση και η φροντίδα των φακών επαφής ακολουθεί τις συστάσεις των ειδικών. Οι τρεις βασικές συστάσεις που σχετίζονται με τις συνηθέστερες επικίνδυνες συμπεριφορές των χρηστών είναι οι εξής:

1. Δεν πρέπει να κοιμάστε με τους φακούς επαφής, καθώς η συνήθεια αυτή αυξάνει τις πιθανότητες λοίμωξης των ματιών κατά έξι έως οκτώ φορές.

2. Δεν πρέπει να συμπληρώνετε επιπλέον ποσότητα διαλύματος καθαρισμού φακών επαφής σε παλιό διάλυμα που βρίσκεται στην ειδική θήκη αποθήκευσης. Η πρακτική αυτή μειώνει τη δραστικότητα του διαλύματος ως προς την καταπολέμηση παθογόνων μικροοργανισμών.

3. Πρέπει να πετάτε τους παλιούς φακούς επαφής και να τους αντικαθιστάτε με καινούριους βάσει των οδηγιών του κατασκευαστή και του οφθαλμίατρου. Τα άτομα που χρησιμοποιούν τους ίδιους φακούς επαφής για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το ενδεδειγμένο (π.χ. χρήση μηνιαίων φακών επαφής επί τριμήνου) αντιμετωπίζουν περισσότερες επιπλοκές.

Σε ότι αφορά τους πυροσβέστες

Η χρήση των φακών επαφής από τους πυροσβέστες σήμερα σε κάποιες χώρες  απαγορεύεται. Ωστόσο, πολλοί πυροσβέστες μπορεί να επωφεληθούν από αυτή τη μορφή οπτικής διόρθωσης, χωρίς να εκθέτουν τους εαυτούς τους σε επιπλέον κινδύνους. Υπάρχουν οπτικά οφέλη που αποκομίζονται από τη χρήση των φακών επαφής τα οποία μπορούν να αυξήσουν την ασφάλεια ενός πυροσβέστη. Προσδιορίζοντας αν είναι ασφαλές να επιτραπεί στους πυροσβέστες να χρησιμοποιούν φακούς επαφής,  29 εξ αυτών σε κλινικές δοκιμές ήταν εξοπλισμένοι με μαλακούς φακούς επαφής και 21 με διαπερατούς φακούς επαφής . Τα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν πριν από την τοποθέτηση, και μετά από χρήση ενός, τεσσάρων και δέκα μηνών των φακών επαφής.

Και οι δύο τύποι φακών επαφής  (SCL) (RGPCL) παρουσίασαν στατιστικά σημαντική μείωση της συχνότητας με την οποία βιώνουν οι πυροσβέστες ερεθισμό από ξένα σώματα και ερεθιστικές αναθυμιάσεις στα μάτια, σε σύγκριση με το να μην φορούν φακούς επαφής. Οι Πυροσβέστες αισθάνθηκαν ότι οι επιδόσεις τους στα συμβάντα είχαν βελτιωθεί με τη χρήση των φακών επαφής.

Πηγή : www.onmed.gr , www.ncbi.nlm.nih.gov

(Visited 7 times, 1 visits today)

3 Comments

 1. Καλημέρα σας, ωραίο και ενημερωτικό άρθρο, θα μου επιτρέψετε να προσθέσω κάποια σχόλια που αφορά την ασφάλεια των πυροσβεστών σε αεροδρόμια, για το τι ισχύει σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία για την χρήση φακών επαφής.

  Σύμφωνα με το ΦΕΚ 1810 τεύχος Β΄ 09 Σεπ 2008, στο παράρτημα Κ αναφέρει ότι :

  α) Δεν επιτρέπεται η χρήση φακών επαφής.

  β) ‘Οπου απαιτούνται γυαλιά οράσεως θα πρέπει να είναι
  τύπου ασφαλείας και εγκεκριμένα απο την Υπηρεσία.

 2. Γεια σου ρε Μητσάρα!!! Πάντα διαβασμένος, να εισαι πάντα καλά ένας συνεκπαιδευόμενος σου , στο Σ.ΠΥ.ΠΑ στην Θέρμη!!!

  Αρχικελευστής ΠΝ

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.