Μη έκδοση Υπουργικής Απόφασης , επιστολή της ΠΕΕΠΣ

 

23/8/2016

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να θέσουμε υπ’ όψη σας, αν και είμαστε βέβαιοι πως το γνωρίζετε, το σοβαρότατο ζήτημα της μη χορήγησης των απαραίτητων Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π) στους Εθελοντές Πυροσβέστες, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος 4029/2011. Συγκεκριμένα με το αρ. 20 παρ. 3 του ν. 4029/2011 ορίζεται ρητά «Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη καθορίζονται ο τύπος της στολής, τα χορηγούμενα εφόδια, τα μέσα, ο ατομικός εξοπλισμός που φέρουν οι εθελοντές πυροσβέστες και οι προδιαγραφές που πρέπει αυτά να πληρούν, η συχνότητα και η διαδικασία διαγραφής τους ως δημόσιου υλικού».

Μέχρι σήμερα λοιπόν, έπειτα από 5 ολόκληρα χρόνια από την έκδοση του σχετικού νόμου για την αναβάθμιση του θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη και ύστερα από πολλές αλλαγές και εναλλαγές στην ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, η αναγκαία Υπουργική Απόφαση για την ενεργοποίηση του άρθρου 20, δεν έχει εκδοθεί. Το γεγονός μάλιστα αυτό μας προβληματίζει ιδιαιτέρως, δυσχεραίνει αφάνταστα το έργο των Ε.Π. και υπονομεύει τον θεσμό, χωρίς εμφανή λόγο και καμία πειστική απάντηση.

Τον θεσμό του Εθελοντή Πυροσβέστη στην Ελλάδα υπηρετούμε αυτή την στιγμή 2.000 εθελοντές, οι οποίοι, συμβάλλουμε τα μέγιστα υποστηρίζοντας το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος, συμμετέχοντας με θάρρος και αποτελεσματικότητα σε κάθε επιχείρηση που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας και προσφέροντας ανιδιοτελώς άμισθες υπηρεσίες δεκάδων χιλιάδων εργατοωρών ετησίως στον κρατικό μηχανισμό.

Παρ΄ όλα αυτά το επίσημο κράτος έχει αδιαφορήσει για τις υποχρεώσεις του απέναντι μας, αναγκάζοντάς είτε τους περισσοτέρους από εμάς να παραμένουμε άπραγοι λόγω ελλείψεως προβλεπομένου εξοπλισμού, είτε κάποιοι να επιχειρούμε με ακατάλληλα μέσα ή με μεταχειρισμένα και καταπονημένα δανεικά υλικά, των οποίων η ημερομηνία λήξεως έχει προ πολλού εκπνεύσει.

Καθίσταται λοιπόν αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος και αυτονόητο πως μια τέτοια κατάσταση θέτει κυρίως σε κίνδυνο τις ζωές μας και δευτερευόντως εμποδίζει την ανάπτυξη του θεσμού, οδηγώντας πλήθος συναδέλφων μας σε αποχώρηση από το Π.Σ., εξ αιτίας της αδιάφορης και περιφρονητικής πολιτειακής συμπεριφοράς.

Κύριε Υπουργέ,

Είναι τουλάχιστον απορίας άξιον το γιατί μια τόσο απλή, αλλά παράλληλα τόσο σημαντική απόφαση, καθυστερεί αδικαιολόγητα να εκδοθεί. Εδώ να σημειώσουμε και να σας υπενθυμίσουμε πως σε σχετική ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων, αποστείλατε με ημερομηνία 23 Απριλίου 2016, την υπ. αριθμ. 7017/4/19429 απάντησή σας, στην οποία αναφέρατε μεταξύ άλλων πως «…Στο πλαίσιο αυτό, από την αρμόδια Υπηρεσία του Σώματος βρίσκεται στο στάδιο της κατάρτισης Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, για τον ακριβή καθορισμό των εν λόγω ζητημάτων, όπως του τύπου της στολής, των χορηγούμενων εφοδίων….» κλπ.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι εύλογες και σύννομες απαιτήσεις μας συντάσσονται με τις ιδέες σας περί του θεσμού και ότι η μη υπογραφή έως σήμερα από εσάς της σχετικής υπουργικής απόφασης αποτελεί παράληψη, την οποία έχετε την διάθεση να διορθώσετε άμεσα, αποδεικνύοντας όχι μόνο σε όλους εμάς τους Εθελοντές Πυροσβέστες, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία, ότι το κράτος αναγνωρίζει, στηρίζει κι επιβραβεύει κάθε ανιδιοτελή προσφορά.

Αναμένοντας την απάντησή σας, ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο σας και επανερχόμαστε στο 603/27-9-2015 και 620/02-02-2016 αίτημά μας για μια συνάντηση μαζί σας, ώστε ενδελεχώς να ενημερωθείτε για όλα τα τρέχοντα ζητήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός του Εθελοντή Πυροσβέστη, εξακολουθώντας να ελπίζουμε πως η παρούσα Κυβέρνηση θα τηρήσει όλα όσα έχει δημόσια δεσμευτεί στην Βουλή των Ελλήνων.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
Ο Γεν. Γραμματέας
Σεραφείμ Τσιουγκρής
Δημήτριος Ζέρβας
Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος
Πειραιώς 31, Αθήνα, Τ.Κ. 105 53,
Τηλ:213 215 8247 και 698 036 0855/6

Σχετικοί Σύνδεσμοι: Π.Ε.Ε.Π.Σ

1 Comment

  1.  

    καλά κάνετε και υπενθυμίζετε συνέχεια στους εκάστοτε αρμοδίους ποιες είναι οι δεσμεύσεις και οι υποχρεώσεις τους απέναντι στον θεσμό του εθελοντή πυροσβέστη… αλλά αντί να γίνονται βήματα αναβάθμισης υπάρχει μια απαξίωση που εκφράζεται είτε με το όριο ηλικίας και το ποσοστό εισαγωγής στο σώμα, με την μη χορήγηση ΜΑΠ, την ¨χαλαρή αξιολόγηση¨ υποψηφίων για την απόκτηση της ιδιότητας και την μη τήρηση κανονισμών που διέπουν τον θεσμό… αν δεν πάρει στα σοβαρά τον θεσμό το ίδιο το αρχηγείο και να σεβαστεί ότι 2000 εθελοντές προσφέρουν και οι περισσότεροι από αυτούς χωρίς κανένα όφελος αλλά απλά γιατί το γουστάρουν δεν πρόκειται να γίνει τίποτα!!!

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.