5 Δεκεμβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Βαθμολογία

5/12/2013

Η φετινή παγκόσμια ημέρα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη της συμμετοχής των νέων στον εθελοντισμό και ειδικότερα σε δράσεις που στόχο έχουν την παγκόσμια ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινωνιών.

Όπως αναφέρει το μήνυμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, «την 5η Δεκεμβρίου 2013 γιορτάζουμε σε όλον τον κόσμο για εκείνους τους νέους που δρουν ως καταλύτες για την εξέλιξη των κοινωνιών τους», αναγνωρίζοντας την αξία του εθελοντισμού σε όλες τις πτυχές του, όπως και τη σημασία της αφοσίωσης των εκατοντάδων εκατομμυρίων εθελοντών παγκοσμίως στον ιδιαίτερο ρόλο που υπηρετούν, με κοινό στόχο να βελτιώσουν τον κόσμο.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και το Πυροσβεστικό Σώμα υποδέχονται τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού, ως ευκαιρία για να εκφράσουν το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη της πολιτείας στους εθελοντές που με τη δραστηριότητά τους συμβάλλουν στη δασοπροστασία, στις κατασβέσεις δασικών πυρκαγιών, στην παροχή βοήθειας σε πληγέντες, σε ενέργειες έρευνας και διάσωσης και στην ενημέρωση του κοινού για θέματα εκτάκτων αναγκών, ενισχύοντας με τη δράση και το παράδειγμά τους την αλληλεγγύη ως πυλώνα της κοινωνίας. Αποτελεί επίσης μία αφορμή για την ΓΓΠΠ να απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους πολίτες να προσχωρήσουν στην μεγάλη οικογένεια των εθελοντών συνεισφέροντας χρόνο, δεξιότητες και πολύτιμο έργο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, που προσανατολίζεται στην Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη, καθιερώθηκε με απόφαση (Απόφαση 40/212) της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 17 Δεκεμβρίου του 1985. Έκτοτε εορτάζεται τόσο από τις εθελοντικές οργανώσεις ανά τον κόσμο, όσο και από τους κοινωνικούς φορείς και το δίκτυο των Ηνωμένων Εθνών. Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας προσφέρει την ευκαιρία στους φορείς που συντονίζουν τη δράση εθελοντών και εθελοντικών οργανώσεων, να αναδείξουν τη σημασία του έργου των τελευταίων στην ανάπτυξη της κοινωνίας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αποτελεί επίσης αφορμή αναζήτησης μεθόδων καλύτερης δικτύωσης των εθελοντικών οργανώσεων με άλλους φορείς της κοινωνίας, από την Αυτοδιοίκηση και τις κρατικές Αρχές, μέχρι τις Μη-Κυβερνητικές-Οργανώσεις και τον ιδιωτικό τομέα.

Ο τομέας δράσης της Πολιτικής Προστασίας είναι από τη φύση του συνυφασμένος με την οργάνωση της εθελοντικής προσφοράς και συμμετοχής σε στόχους ωφέλιμους για το κοινωνικό σύνολο. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται από το δίκτυο Πολιτικής Προστασίας και τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, για την θωράκιση τόσο του αστικού, κυρίως όμως του φυσικού περιβάλλοντος και του δασικού πλούτου από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές και για την ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη, είναι καθημερινή και επίπονη. Στις καθημερινές αυτές μάχες δεν περισσεύει κανείς.

Την 5η Δεκεμβρίου προβάλουμε τη σημασία του εθελοντισμού ως στάση ζωής, με στόχο να οικοδομήσουμε μια καλύτερη Κοινωνία: Μια κοινωνία ευαισθητοποιημένων πολιτών, που προσφέρουν με αλτρουισμό και αγάπη στο συνάνθρωπο, αλλά και με περίσσεια ενδιαφέροντος για ένα καλύτερο περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι στα Μητρώα της ΓΓΠΠ έχουν εγγραφεί από το 2001, 395 Εθελοντικές Οργανώσεις και 84 Ειδικευμένοι Εθελοντές. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει στα μητρώα των Υπηρεσιών του, εγγεγραμμένους και ενεργούς περίπου 1.500 εθελοντές, ενώ άλλοι 600 θα προστεθούν άμεσα στη δύναμη αυτή, μετά την ολοκλήρωση της, υψηλών απαιτήσεων,  εκπαίδευσής τους. Σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν 22 Εθελοντικοί Σταθμοί και Κλιμάκια του ΠΣ, εκ των οποίων οι έξι τέθηκαν σε λειτουργία μετά και την ψήφιση του νέου Νόμου περί εθελοντισμού το Νοέμβριο του 2011. Ο βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός του ΠΣ προβλέπει οι Σταθμοί αυτοί και τα Κλιμάκια να διπλασιαστούν.

Πηγή: www.civilprotection.gr , www.fireservice.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.