Η Ε.Ο.Δ. στην ετήσια συνάντηση του GDACS

 

5/12/2013

Με τρία μέλη εθελοντές της συμμετείχε στην ετήσια συνάντηση του Global Disaster Assessment Coordination System (GDACS), που φέτος πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι νέες εφαρμογές στον τομέα των εργαλείων πληροφόρησης και συντονισμού σε περιπτώσεις διεθνών κρίσεων (international emergencies) και συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονταν με την αρτιότερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία του GDACS. Επιπλέον, στην ατζέντα της φετινής συνάντησης περιλαμβάνονταν θέματα όπως η έκδοση και χρήση χαρτών και δορυφορικών φωτογραφιών των περιοχών όπου υπάρχει έκτακτη ανάγκη, οι νέες εφαρμογές για τη χρήση φωτογραφιών από την πληγείσα περιοχή και ο ρόλος των social media στη συλλογή πληροφοριών σε περιπτώσεις κρίσεων (crowd sourcing)
Στη συνάντηση συμμετείχαν 45 εκπρόσωποι, μεταξύ των οποίων στελέχη του ΟΗΕ, του OCHA, του NATO, του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), όπως επίσης και ο επικεφαλής του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ε.Ε.

Το Global Disaster Assessment Coordination System είναι ένα εργαλείο που ενσωματώνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, υποβοηθά το συντονισμό όλων των εμπλεκομένων, διασφαλίζει την απρόσκοπτη ροή πληροφόρησης και αποτελεί σημείο αναφοράς και επικοινωνίας μεταξύ όλων κατά τη διάρκεια μιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης μεγάλης κλίμακας (διεθνείς κρίσεις). Στην ουσία πρόκειται για ένα portal που ενσωματώνει διάφορες λειτουργίες για την κάλυψη των προαναφερθέντων αναγκών. Προέκυψε μετά τη συνεργασία των δύο μεγαλύτερων φορέων διαχείρισης και συντονισμού (Ε.Ε. και ΟΗΕ) και εδώ και τρία περίπου χρόνια είναι αναπόσπαστο μέρος των διεθνών επιχειρήσεων.

Πηγή: http://hrt.org.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.