Υγιεινή στους εργασιακούς χώρους

 

6/11/2016

Ο όρος επαγγελματικη υγιεινή αναφέρεται σε κανόνες καθαριότητας, αποφυγής μολύνσεων, λήψη προστατευτικών μέτρων, περιοδικών ελέγχων βιολογικών δεικτών κλπ. 

Ο όρος επαγγελματικη υγεία αναφέρεται στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία επαγγελματικών ασθενειών που μπορούν να συμβούν είτε με μακροχρόνια έκθεση σε επικίνδυνους παράγοντες (π.χ. καρκινογόνες ουσίες, ραδιενέργεια), είτε με άμεση δράση ισχυρώς τοξικών ουσιών (π.χ. τοξικα αέρια, δηλητήρια, επαφή με το δέρμα κλπ) στους εργαζόμενους.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Ν.1568/85 σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 50 εργαζομένους και πάνω ο εργοδοτης είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες ενός ιατρού εργασίας.

Ο έλεγχος Υγιεινής Ασφάλειας Εργασίας πρέπει να αναφέρεται στους παρακάτω παράγοντες:

 1. Φυσικοι παράγοντες: π.χ. ακτίνες Laser, υπεριώδη ακτινοβολία, ιοντίζουσα ακτινοβολία-ραδιενεργά υλικά, θόρυβος, φωτισμός κλπ.
 2. Χημικοι παράγοντες: τοξικές, επικίνδυνες ουσίες (διαβρωτικές, εκρηκτικές, οξειδωτικές κλπ), καρκινογόνες, μεταλλαξιγόνες, ουσίες που επιδρούν στην αναπαραγωγη κλπ.
 3. Βιολογικοι παράγοντες: μικρόβια, ιοί, βακτήρια, βιοτεχνολογικά προϊόντα, βιολογικα δείγματα που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση.
 4. Εργονομικοι παράγοντες: αναφέρονται γενικά στην σχέση του εργαζόμενου με τις συνθήκες εργασίας: κτιριακές εγκαταστάσεις, θέσεις εργασίας, ρυθμός εργασίας, επαρκής φωτισμός για λεπτές εργασίες, οθόνες οπτικής καταγραφής και θέσεις εργασίας, μηχανήματα, ψυχολογικο στρες, υπερωρίες, κλπ.

Πρακτικές που προάγουν την υγιεινή στους χώρους εργασίας

 • Κατανάλωση μόνο καθαρού, πόσιμου νερού
 • Τα γεύματα να παρασκευάζονται και να καταναλώνονται μακριά από χώρους όπου χρησιμοποιούνται επικίνδυνα υλικά και σίγουρα όχι μέσα σε τουαλέτες και νιπτήρες.
 • Τακτικό πλύσιμο των χεριών και των μέρων του σώματος που εκτίθενται σε επικίνδυνες ουσίες και καθημερινό λουτρό σώματος.
 • Τακτικό πλύσιμο στόματος και δοντιών και περιοδικός οδοντιατρικός έλεγχος.
 • Κατάλληλα για κάθε εργασία ενδύματα και υποδήματα.
 • Τα ενδύματα της εργασίας να τακτοποιούνται σε ξεχωριστό χώρο από τα εκτός εργασίας χρησιμοποιούμενα ενδύματα και να πλένονται σε ειδικό πλυντήριο.
 • Χρήση των ατομικών μέσων προστασίας (μάσκες,ωτοασπίδες, γάντια) σύμφωνα με τις οδηγίες.
 • Οι χώροι υγιεινής (τουαλέτες, λουτρά, αποδυτήρια) να βρίσκονται κοντά στους χώρους εργασίας και να καθαρίζονται τακτικά.
 • Όσοι εργαζόμενοι πάσχουν από γρίππη, οξεία εντερική πάθηση ή φλεγμονώδη νοσήματα, θα πρέπει να παραμένουν εκτός εργασίας μέχρι να τους επιτρέψει ο γιατρός να επιστρέψουν.

Πηγή : http://ygieini-asfaleia.pblogs.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.