Έκθεση Πυροσβεστικού Εξοπλισμού Interchutz 2005

 

Του Ιωάννη Σ. Ρέτσιου

Το αεροπλάνο ακούμπησε απαλά στον διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου του Ανόβερο και αμέσως άρχισε να βλέπω τις γνώριμες φιγούρες των υπαλλήλων του αεροδρομίου να τρέχουν πάνω κάτω για να τακτοποιήσουν τα πάντα. Με μια γρήγορη σχετικά διαδρομή με το ταξί, βρέθηκα στον ξενοδοχείο Mercury Hotel που θα με φιλοξενούσε για τις επόμενες δύο ημέρες.

Αν και ξύπνησα νωρίτερα από το συνηθισμένο λόγω της αλλαγής ώρας αλλά και της χαράς που θα επισκεπτόμουν για πρώτη φορά την διεθνή έκθεση πυροσβεστικού εξοπλισμού στη Γερμανία, διαπίστωσα ότι μάλλον είχα πάρει όχι και τόσο ζεστά ρούχα μαζί μου. Φτάνοντας στην έκθεση και μετά τον έλεγχο των εισιτηρίων βρέθηκα προ μεγάλης εκπλήξεως βλέποντας το μέγεθος της έκθεσης.

Τα βασικά κτίρια που στεγάζονταν τα περίπτερα όλων των αντιπροσωπειών ήταν τέσσερα και ο προαύλιος χώρος που τα περιέβαλε τεράστιος, όμως το μέγεθος του κάθε κτιρίου προειδοποιούσε για ποδαρόδρομο πολλών ωρών.

Ξεκινώντας από το κτίριο 13 ενθουσιάστηκα καθώς η ώρα ήταν μόνο 9:30 το πρωί η κοσμοσυρροή ήταν ήδη μεγάλη. Κατανάλωσα αρκετές ώρες στα περίπτερα με πυροσβεστήρες και τα αξεσουάρ τους λόγω του μεγάλου και εντυπωσιακού αριθμού που υπήρχε. Οι κινέζικες εταιρίες είχαν πάρει από νωρίς καλές θέσεις και φυσικά δεν σε άφηναν αδιάφορο.
Σίγουρα αδιάφορο δεν ήταν δυνατόν να σε αφήσουν εταιρίες Γερμανικές και Αμερικάνικες όπως φυσικά και οι φίλοι μας οι Τούρκοι που είχαν εξίσου καλή παρουσίαση σε όλα τα είδη πυροσβεστήρων, πυροσβεστικών φωλεών και άλλων εξαρτημάτων έχοντας ως προνόμιο πάντα καλές τιμές αλλά και τα πιστοποιητικά διαφόρων οίκων που εξασφαλίζουν την καλή ποιότητα.

Προχωρώντας μπορούσες να δεις αρκετά περίπτερα με διασωστικό εξοπλισμό, αναρρίχησης αλλά και πολλές εταιρίες με σωλήνες ιδιαίτερα δε από την Ινδία και την Μαλαισία, πυροσβεστικές αντλίες και εξαρτήματα για την πυρόσβεση.
Η Ιαπωνική καινοτομία πιστεύω ότι κόντραρε για τα καλά αυτή τη φορά την Γερμανική υπεροχή πάνω στις αντλίες πυρόσβεσης και αν κρίνω από το γενικότερο ενδιαφέρον του κόσμου η προσοχή μοιράστηκε.

Το περίπτερο της AWG με το θάλαμο δοκιμής αυλών ήταν αρκετά ενδιαφέρον όπως άλλωστε και οι διαφορετικού τύπου αυλοί, δίκρωνα και συστολές (πυροσβεστικά εξαρτήματα) τα οποία είχαν φροντίσει να διαμορφώσουν πολύ όμορφα φτιάχνοντας ένα δέντρο από… αυλούς και εξαρτήματα!
Αυλούς πυροσβεστικούς παρατήρησα και σε άλλες εταιρίες καλής ποιότητας όπως η Rosenbauer και η Yone.

Συστήματα ανεύρεσης θυμάτων και εντοπισμού κάτω από συντρίμμια με καινούργιες ηλεκτρονικές κατασκευές εντυπωσίασαν τους επισκέπτες σε δύο περίπτερα όπου οι Ιάπωνες κοντραρίστηκαν αυτή τη φορά με τους Αμερικανούς.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν τα περίπτερα με διασωστικό εξοπλισμό ( σανίδες ακινητοποίησης ) και μέσα για τους παραϊατρικούς.

Σε όλη την διαδρομή του κτιρίου συνάντησα πολλές βιτρίνες με πυροσβεστικές μινιατούρες σε διαφορετικές κλίμακες και από διαφορετικούς κατασκευαστές και σας πληροφορώ ότι πραγματικά ήταν χάρμα οφθαλμών ιδιαίτερα δε αν είσαι συλλέκτης.
Βγαίνοντας έξω από το κτίριο 13 και οδεύοντας για το κτίριο 27 σκέφτηκα για άλλη μια φορά ότι το κοντομάνικο μπλουζάκι και το τζιν μπουφάν ήταν τελείως λάθος επιλογή για τους 12 βαθμούς Κελσίου στο Ανόβερο.

Πριν μπω στο κτίριο 27 την προσοχή μου τράβηξαν πολλές πυροσβεστικές αντλίες ( οχήματα αντίκες ) περασμένων ετών που κάποιοι καλοί άνθρωποι φρόντισαν να τις συντηρήσουν τόσο καλά έτσι ώστε οι επόμενες γενιές να βλέπουν και να μαθαίνουν πως οι παλιοί πυροσβέστες μετέβαιναν στα συμβάντα πυρκαγιάς με πολύ λιγότερη τεχνολογία αλλά περίσσια τόλμη και θάρρος.

Και ενώ νόμιζα ότι είχε χορτάσει το μάτι μου από νέες τεχνολογίες και προϊόντα έπεσα πάνω στα περίπτερα ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού.
Η Dupont φρόντισε να προσφέρει απλόχερα θέαμα έχοντας χορευτές επί σκηνής ντυμένους πυροσβέστες και όχι μόνο ! Φυσικό επόμενο ήταν να ασφυκτιά το περίπτερο της και όχι αδίκως καθώς πέρα από το θέαμα που προσέφερε είναι και ο βασικός κατασκευαστής των πυρίμαχων στολών από υλικά Nomex, Kevlar και πολλών άλλων υλικών για πυρόσβεση και διάσωση.
Λίγο παρακάτω η Drager με ένα τεράστιο περίπτερο και με επικεφαλής τις αναπνευστικές συσκευές ανοιχτού και κλειστού κυκλώματος και φυσικά τα ηλεκτρονικά μηχανήματα εντοπισμού αερίων σε παρακινούσε όσο και αδιάφορος και αν ήσουν με το αντικείμενο να το επεξεργαστείς από κοντά.

Fenzy και Spachianni φρόντισαν επίσης να τραβήξουν το ενδιαφέρον στις αναπνευστικές συσκευές χωρίς όμως ιδιαίτερες καινοτομίες όπως και η εταιρία SCOTΤ, όλες όμως είχαν προσεγμένα περίπτερα και καλές παρουσιάσεις.

MSA & Gallet (πρώην) τράβηξαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα ευρωπαϊκά κράνη καθώς ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος έχοντας Γερμανικές εταιρίες όπως Rosenbauer, Casco αλλά και εταιρίες από την Αυστραλία όπως η Pacific, Αμερικάνικες όπως η Bullard να κονταροχτυπιούνται στις παρουσιάσεις χωρίς αποτέλεσμα μιας και όλες ήταν καλές σε διαφορετικά μοντέλα και τύπους.

Στα περίπτερα των πυροσβεστικών υποδημάτων ξεχώρισα τις εταιρίες Haix, Rosenbauer, Jolly, παρουσίασαν αρκετά ενδιαφέροντα μοντέλα δίνοντας βάση όμως στις αρβύλες δασοπυρόσβεσης μόνο οι εταιρίες Haix & Jolly καθώς η Rosenbauer έχει επικεντρωθεί πιο πολύ στις μπότες πυροσβεστικού τύπου για αστικά συμβάντα αφήνοντας έτσι το πεδίο ελεύθερο στις άλλες εταιρίες για δράση στο χώρο της δασοπυρόσβεσης.
Εξαιρετικά μοντέλα από την Rosenbauer το Tornado, από την Haix το Fire Flash Pro και το Florian Pro.

Η πρώτη ημέρα έκλεισε με πολύ φωτογραφικό υλικό πλούσιες εντυπώσεις και αρκετό κρύο. Πηγαίνοντας στο ξενοδοχείο αργά το απόγευμα συνάντησα καθοδόν και μια πυροσβεστική έξοδο τοπικού σταθμού με τους κλασικούς μπλε φάρους και την ευρωπαϊκού τύπου σειρήνα.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε πιο καλά καθώς είχα φροντίσει να εφοδιαστώ με πιο ζεστά ρούχα μιας και ο καιρός ήταν συννεφιασμένος και προμήνυε βροχή.
Φτάνοντας και πάλι στο προαύλιο χώρο δεν ήξερα πιο όχημα να κοιτάξω μιας και εταιρίες όπως η Metz, Bronto, Magirus, Scania και άλλες πολλές είχαν συνθέσει ένα δάσος από κλιμακοφόρα και βραχιονοφόρα οχήματα σε διάφορες στάσεις και θέσεις. Φυσικά δοκίμασα το νέο βραχιονοφόρο της Bronto Sky Lift 90 μέτρων (ναι δεν έχουμε πια την πρωτιά στα 88μέτρα).
Οι εντυπώσεις πολλές και ποικίλες από τα πολλά πυροσβεστικά οχήματα και τις καινοτομίες τους. Νέες αντλίες, νέος σχεδιασμός και πάνω από όλα εργονομία και ασφάλεια για τον χρήστη.

Τελειώνοντας επισκέφτηκα τα περίπτερα 12 και 26 όπου εταιρίες όπως η Rosenbauer είχαν πιάσει το περισσότερο χώρο επιδεικνύοντας ότι καλύτερο είχαν όπως το νέο πάνθηρα αεροδρομίων ( άκρως εντυπωσιακός ) και πολλά νέα μοντέλα σε οχήματα δασών αλλά και προστατευτικού εξοπλισμού.
Οι εταιρίες Hella, Federal Signal και Haztec φρόντισαν να εντυπωσιάσουν με τα συστήματα οπτικής και ηχητικής σήμανσης αλλά και με τις νέες τεχνολογίες LED που αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος στην ευρωπαϊκή αγορά.

Το απόγευμα με βρήκε να σκέφτομαι πόσα πράγματα μπορούν να αλλάξουν μέσα σε λίγα χρόνια και πως ο Πυροσβεστικός εξοπλισμός πέρα από την εναρμόνιση με Ευρωπαϊκά πρότυπα και νομοθεσίες φροντίζει να έχει ως κύριο στόχο την εργονομία και την ασφάλεια του χρήστη αλλά και την τεχνολογία με την εμφάνιση μοιρασμένα με πολύ όμορφο τρόπο. Η έκθεση στο Ανόβερο πραγματικά ήταν καταπληκτική και έδωσε σε όλους τους επισκέπτες την δυνατότητα να δουν , ακούσουν και δοκιμάσουν ότι έχει σχέση με την νέα πυροσβεστική γενιά αλλά και πυροσβεστικά συστήματα και εγκαταστάσεις.
Έφυγα με τις καλύτερες εντυπώσεις γεμάτος όμορφες εικόνες αλλά και πολλά φυλλάδια, με την πεποίθηση ότι ο κόσμος της πυρόσβεσης σίγουρα άλλαξε πρόσωπο προς το καλύτερο.

Ακολουθούν και άλλες φωτογραφίεςO Stefan Hoefer ή επονομαζόμενος και γιατρός των Bronto Sky Lift μαζι με τον υπογράφων το άρθρο Ρέτσιο Ιωάννη.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.