Άσκηση Σεισιχθων 2017

 

24/2/2017

Της Δρ. Ασπασία Καραμάνου

Η άσκηση “ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2017”  με θέμα «Φυσική Καταστροφή (σεισμός) με επακόλουθο μερική κατάρρευση κτιρίου – εγκλωβισμούς ατόμων –  πρόκληση πυρκαγιάς», διεξήχθη στις 22-2-2017 στις 20:00 στο δήμο Αχαρνών στη θέση Αμυγδαλέζα στο τέρμα της οδού Γαλήνης, στο εγκαταλελειμμένο κτίριο της πρώην ΕΥΠ.

ΣΚΟΠΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Η εξάσκηση του προσωπικού της ΠΕ.ΠΥ.Δ Αττικής στην εφαρμογή του σχεδιασμού αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, με τη συνδρομή εμπλεκόμενων Αρχών, Υπηρεσιών και Φορέων στο πλαίσιο της αποστολής τους και συμβολή στην διαλειτουργικότητα, τη συνεργασία και το συντονισμό αυτών.

Εμπλεκόμενοι Φορείς και Υπηρεσίες

  • Πυροσβεστικό Σώμα / ΑΠΣ- ΠΕΠΥΔ Αττικής
  • Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής
  • Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αχαρνών
  • Α.Τ Αχαρνών
  • ΟΑΣΠ
  • Εθελοντικές Οργανώσεις (Αγίου Στεφάνου και Ροδόπολης)

Σενάριο της Άσκησης

Την Τετάρτη 22-2-2017 και ώρα 20:00 ενεργοποιείται το ρήγμα της Πάρνηθας του Λεκανοπεδίου Αττικής λόγω σεισμού μεγέθους 5,9R και διάρκειας δόνησης 15΄΄. Οι πληροφορίες που φτάνουν στο ΕΣΚΕ από τους σεισμολογικούς φορείς και της ΓΓΠΠ αναφέρουν μετασεισμική δραστηριότητα. Οι τοπικές Αρχές αναφέρουν σοβαρές ζημιές σε κατοικίες, τραυματισμούς πολιτών, εκδήλωση πυρκαγιών και πανικό.

Επίσης πληροφορίες στο ΕΣΚΕ αναφέρουν καταρρεύσεις κτιρίων με εγκλωβισμένα άτομα και εκδήλωση πυρκαγιών στην περιοχή των Αχαρνών.

Άμεσα το Ε.Σ.Κ.Ε. κινητοποιηθεί τον 6ο Π.Σ. Αθηνών, περιοχή ευθύνης της οποίας είναι η πληγείσα περιοχή  και θέτει σε μερική επιφυλακή όλες τις Υπηρεσίες της ΠΕ.ΠΥ.Δ Αττικής, την 1η Ε.Μ.Α.Κ. καθώς και τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και φορείς. Λόγω του ότι οι επικοινωνίες από την πληγείσα περιοχή είναι διακεκομμένες, ασαφείς και με παράσιτα ενεργοποιεί και αποστέλλει στην περιοχή του συμβάντος το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ» για την καλύτερη διαχείριση της κρίσης και την υποστήριξη των επικοινωνιών μεταξύ των εμπλεκόμενων δυνάμεων .

Επεισόδιο 1ο

Σε εγκαταλελειμμένο κτίριο της πρώην Ε.Υ.Π., στο τέρμα της οδού Γαλήνης στη θέση Αμυγδαλέζα του Δήμου Αχαρνών στο οποίο γίνονταν εργασίες επισκευής και αναστύλωσης από εργάτες ιδιωτικού συνεργείου, υπήρξε μερική κατάρρευση λόγω του σεισμού, με εκδήλωση πυρκαγιάς στον υπό κατάρρευση χώρο της κεντρικής εισόδου λόγω διαρροής φυσικού αερίου από την προ υπάρχουσα εγκατάσταση.

Ενέργειες

Οριοθέτηση του τόπου επιχείρησης  έρευνας – διάσωσης και κατάσβεσης η οποία διεξάγεται από τη ΔΙ.Π.Π.Υ. Αθηνών με τέσσερα (4) οχήματα του 6ου Π.Σ. Αθηνών:

  • 6-3 Διασωστικό Όχημα και πλήρωμα τριών (3) υπαλλήλων,
  •  6-1β πυροσβεστικής εξόδου και πλήρωμα τριών (3) υπαλλήλων,
  • 6-2 πυροσβεστικής εξόδου και πλήρωμα δύο (2) υπαλλήλων,
  • ένα όχημα μεταφοράς του επιχειρησιακού Αξκου 6-13 με πλήρωμα δύο (2) υπαλλήλων.

Το εμπρός μέρος της κεντρικής πτέρυγας του εν λόγω κτιρίου έχει υποστεί μερική κατάρρευση με ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιάς στο προ υπάρχον δίκτυο φυσικού αερίου. Συνέπειας της είναι η ταχεία εξάπλωση της λόγω των εύφλεκτων υλικών από την οποία απειλείται και το υπόλοιπο κτίριο.

Ο επιχειρησιακός Αξ/κός του 6ου Π.Σ. δίνει σύντονη περιγραφή της κατάστασης και ζητά άμεσα ενισχύσεις: Διασωστικού της ΕΜΑΚ με τρέιλερ φωτισμού, κλιμακοφόρου ασθενοφόρων, κυνοφιλικής ομάδας, γερανού καθώς και μηχανικών του ΟΑΣΠ και της ΔΕΠΑ.

Αμέσως  προβαίνει επί τόπου στην αναγνώριση περιμετρικά της κτιριακής εγκατάστασης και διαπιστώνει ότι η πρόσβαση τους ορόφους του κτιρίου είναι απαγορευτική με τη μοναδική είσοδο να είναι υπό κατάρρευση με ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιάς. Στην παρούσα φάση δεν διαπιστώνει εγκλωβισμένους ή επιφανειακά θύματα. Ξεκινάνε όλες οι απαραίτητες ενέργειες με εγκαταστάσεις προσβολής της πυρκαγιάς εξωτερικά του κτιρίου μέχρι της άφιξη τεχνικών της ΔΕΠΑ για τη διακοπή παροχή φυσικού αερίου και των μηχανικών του ΟΑΣΠ για τον έλεγχο της στατικότητας του κτιρίου. Επέκταση των πυροσβεστικών εγκαταστάσεων και τελική προσβολή εσωτερικά του κτιρίου.

 Επεισόδιο 2ο

Παράλληλα με την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην υπό κατάρρευση πτέρυγα διεξάγεται επιχείρηση διάσωσης μεταξύ Ισογείου και Υπογείου από το διασωστικό Όχημα και την κυνοφιλική ομάδα της Ε.Μ.Α.Κ. με συνδρομή γερανοφόρου οχήματος.

Ενέργειες

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης διεξάγεται από τη ΔΙΠΥ Αθηνών και την ΕΜΑΚ με τρία οχήματα:

Διασωστικό Όχημα με πλήρωμα πέντε (5) υπαλλήλων,

όχημα Κυνοφιλικής ομάδας «Αργος» με πλήρωμα (2) υπαλλήλων,

γερανοφόρο όχημα με πλήρωμα (2) υπαλλήλων.

Άφιξη Υποδιοικητή 6ου (6-11) ο οποίος ζητά την ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας για αποστολή ενισχύσεων (Η//Ζ Φωτισμού, χωματουργικό μηχάνημα λεωφορείο) και δίνει εντολή στον ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΜΑΚ μετά την απομάκρυνση των πυροσβεστικών δυνάμεων του 6ου και την ολοκλήρωση της αποκάθαρσης να επιχειρήσει η κυνοφιλική ομάδα «ΑΡΓΟΣ» για την έρευνα στα ερείπια της υπό κατάρρευσης πτέρυγας και εν συνεχεία στον εντοπισμό τυχόντων ατόμων με οπτικοακουστικά μέσα.

Ο Διασωστικός σκύλος «ΑΡΓΟΣ» αντιλαμβάνεται ανθρώπινη παρουσία και δίνει ένδειξη στον διασώστη. Άμεσα ενημερώνεται ο χειριστής οπτικοακουστικών μέσων και επιβεβαιώνει την ύπαρξη θύματος κάτω από πλάκα 3*2. Η ομάδα Διάσωσης προβαίνει σε τεμαχισμό της πλάκας και εν συνεχεία σε ανύψωσή της με τη χρήση Γερανοφόρου οχήματος από τον 6ο ΠΣ. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι η διάσωση του ατόμου, το οποίο παραλαμβάνεται από ασθενοφόρο.

Επεισόδιο 3ο

Έρευνα στην οροφή του κεντρικού κτιρίου που έχει υποστεί μερική κατάρρευση για επιφανειακά θύματα και εντοπισμό ενός από την κυνοφιλική ομάδα Ε.Μ.Α.Κ. με χρήση κλιμακοφόρου οχήματος

Ενέργειες

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης διεξάγεται από τη ΔΙΠΥ Αθηνών και την ΕΜΑΚ με δύο οχήματα:

2-300 Κλιμακοφόρο Όχημα με πλήρωμα δύο (2) υπαλλήλων

Το όχημα της Κυνοφιλικής ομάδας «ΗΒΗ» με πλήρωμα πέντε (5) υπαλλήλων

Παράλληλα με τη διάσωση του εγκλωβισμένου ατόμου από το Υπόγειο και μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς που διαδραματίζεται στην κεντρική πτέρυγα, κατά την διαδικασία αναγνώρισης από τον 6-11 με πιο επισταμένο έλεγχο – συλλογή πληροφοριών διαπιστώθηκε ότι υπάρχει εγκλωβισμένο εν ζωή άτομο στο 2ο Όροφο της κεντρικής πτέρυγας της κτιριακής εγκατάστασης και δεν μπορεί να εξέλθει του κτιρίου λόγω κατάρρευσης της όδευσης διαφυγής. Άμεσα ο 6-11 διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να προβεί σε διάσωση με την υπάρχουσα δύναμη και προβαίνει σε ενημέρωση του ΕΣΚΕ για επίσπευση της άφιξης του 2-300 Κλιμακοφόρου οχήματος. Άφιξη του «ΑΡΗ ΑΘΗΝΩΝ» στο σημείο και ανάληψη δράσης του συμβάντος. Άφιξη του κλιμακοφόρου και της κυνοφιλικής ομάδας «ΗΒΗ» της ΕΜΑΚ καθώς και του ΙΧΝΗΛΑΤΗ που προβαίνουν σε ενέργειες διάσωσης. Αρχικά με την ανάπτυξη του κλιμακοφόρου, προσεγγίζει από την οροφή του κτιρίου συνοδός με τον διασωστικό σκύλο και βρίσκουν δίοδο να πλησιάσουν το εγκλωβισμένο άτομο, στο σημείο που βρίσκεται στο 2ο όροφο. Άμεσα γίνονται όλες οι ενέργειες για τη διάσωση του ατόμου μέσω της οροφής του κτιρίου με τη χρήση του κλιμακοφόρου. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι η διάσωση του ατόμου, το οποίο παραλαμβάνεται από το ασθενοφόρο.

Ο συνοδός της κυνοφιλικής ομάδας «ΗΒΗ» λαμβάνει εντολή από τον επιχειρησιακό αξιωματικό ΕΜΑΚ «ΙΧΝΗΛΑΤΗ» να συνεχίζει την έρευνα στη Δυτική πλευρά του κτιρίου προς διερεύνηση ύπαρξης ετέρου θύματος. Κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκε βαριά τραυματισμένο επιφανειακό θύμα στο 2ο Όροφο της Δυτικής πτέρυγας του κτιριακού συγκροτήματος το οποίο είναι αδύνατο να μεταφερθεί με φορείο στην οροφή της κεντρικής πτέρυγας λόγω κατάρρευσης και αποφασίζεται η χρησιμοποίηση ορειβατικού εξοπλισμού από τους αφιχθέντες διασώστες της κυνοφιλικής ομάδας «ΗΒΗΣ».

Επεισόδιο 4ο

Απεγκλωβισμός και απομάκρυνση του ατόμου από την οροφή του δυτικού κτιρίου με χρήση ορειβατικής τεχνικής (κεκλιμένης).

Ενέργειες

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης διεξάγεται από την Ε.Μ.Α.Κ. με δύο οχήματα:

Το όχημα της κυνοφιλικής ομάδας «Ήβης» και πλήρωμα πέντε (5) υπαλλήλων,

το όχημα μεταφοράς του επιχειρησιακού Αξιωματικού ΕΜΑΚ «ΙΧΝΗΛΑΤΗ» και πλήρωμα δύο (2) υπαλλήλων

Συνδράμει με Η/Ζ και Χωματουργικό μηχάνημα η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Παράλληλα με την επιχείρησης διάσωσης από την οροφή τους κεντρικού κτιρίου ο ΑΡΗΣ ΑΘΗΝΩΝ δίνει εντολή στον «ΙΧΝΗΛΑΤΗ» να επιχειρήσει η κυνοφιλική ομάδα «ΗΒΗ» εκ νέου έρευνα στην οροφή της υπό κατάρρευση Δυτικής πλευράς της κτηριακής εγκατάστασης καθώς και για τη θέση σε λειτουργία του Η/Ζ φωτισμού της Πολιτικής Προστασίας ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες φωτισμού της επιχείρησης. Ο Διασωστικός σκύλος αντιλαμβάνεται την ανθρώπινη παρουσία και δίνει ένδειξη στον διασώστη όπου και εντοπίζεται βαριά τραυματισμένο επιφανειακό θύμα. Μετά τον εντοπισμό του επιφανειακού θύματος στην υπό κατάρρευση οροφή του δυτικού κτιρίου από τον διασώστη της κυνοφιλικής ομάδας αναπτύσσεται ομάδα της ΕΜΑΚ με ορειβατικό εξοπλισμό στην οροφή της εγκατάστασης με διασωστικά εργαλεία και φορείο. Αναρριχητής της κυνοφιλικής ομάδας «ΗΒΗ» προσεγγίζει με τη βοήθεια του κλιμακοφόρου την οροφή  και στη συνέχεια αναρριχάται στη δυτική πλευρά του κτηρίου και κατασκευάζει 2 διαδρομές με ορειβατικούς κάλους διάσωσης ώστε να διευκολύνει την ανάβαση των διασωστών. Εν συνεχεία πραγματοποιείται απεγκλωβισμός και κατασκευή κεκλιμένης διαδρομής με κάλους για την απομάκρυνση του φορείου. Την επιχείρηση συντονίζει ο «ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ», το άτομο απομακρύνεται και παραλαμβάνεται από το ασθενοφόρο

Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο (Κ.Ε.Κ.)  «ΟΛΥΜΠΟΣ»

Κατά τη διάρκεια του δευτέρου σεναρίου στον τόπο του συμβάντος καταφθάνει το Κ.Ε.Κ. του οποίου την διοίκηση αναλαμβάνει αρχικά ο Διοικητής του 6ου Π.Σ. και το τοποθετεί σε σημείο (Σημείο Διοίκησης) που μπορεί να έχει καλύτερη ορατότητα και προσβασιμότητα στην πληγείσα περιοχή, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό όλων των Υπηρεσιών και Φορέων, ώστε να μπορεί να ενημερωθεί το επιτελείο με επικεφαλής τον Διοικητή ΠΕΠΥΔ Αττικής και να παρακολουθεί την πορεία των επιχειρήσεων, ενημερώνοντας ταυτόχρονα μέσω του ΚΕΚ το ΕΣΚΕ και την Ιεραρχία.

Όταν στην έναρξη του 3ου επεισοδίου στον τόπο του συμβάντος φθάνει ο «ΑΡΗΣ ΑΘΗΝΩΝ» στον οποίο γίνεται μεταβίβαση της Διοίκησης του συμβάντος. Καθόλη τη διάρκεια των επεισοδίων ενημερώνει τον Διοικητή ΠΕΠΥΔ Αττικής για την εξέλιξη των ενεργει΄νω και συνεργάζεται με το Διοικητή της 1ης ΕΜΑΚ/

Στο σημείο αφικνείται ο Προϊστάμενος τμήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής ο οποίος συντονίζει τα μηχανήματα έργου και προσωπικού αρμοδιότητας και η σύνδεσμος της ΔΠΠΠΑ, Προϊσταμένη του τμήματος Σχεδιασμού Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής με το ΠΣ.

Στην ομάδα σχεδιασμού της άσκησης συμμετείχαν,  ο Επιπυραγός Κολοβός Ιωάννης, ως πρόεδρος, ο Επιπυραγός Μπούγιας Πέτρος, και  ο Υποπυραγός Μανωλόπουλος Αλέξανδρος, ως μέλη.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.