Μία Εκπαιδευτική Πρόταση

 

Η εκπαίδευση είναι η αρχή των πάντων. Ιδιαίτερα στα τεχνικά επαγγέλματα. Όσο καλύτερη, εμπεριστατωμένη, πολύπλευρη και  πιο ολοκληρωμένη είναι αυτή, τόσο αποτελεσματικότερη θα αποδειχθεί κατά την εφαρμογή της. Πόσο περισσότερο όταν έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές.

Είναι πασίγνωστη η ρήση “μια εικόνα χίλιες λέξεις”. Στον χώρο της εκπαίδευσης, αυτό  ισχύει στο πολλαπλάσιο.

Και έρχομαι κατευθείαν στην πρόταση, η οποία δεν είναι ρηξικέλευθη, ούτε νεοφυής. Βασικά, πρόκειται για το αυτονόητο. Στον χώρο που εκπαιδεύεται το στέλεχος της Πυροσβεστικής, ανεξαρτήτως βαθμού, εκεί που μαθαίνει για τα εργαλεία του και τον εξοπλισμό του, δεν θα ήταν απείρως καλύτερο να έβλεπε σε τομή το υπό εκπαίδευση εργαλείο; Είτε είναι φορητός πυροσβεστήρας  είτε αναπνευστική συσκευή  είτε αντλία οχήματος  είτε μέσο ατομικής προστασίας…

Αλήθεια, πόσοι συνάδελφοι γνωρίζουν ή έχουν δει τα 5 στρώματα υφασμάτων από τα οποία αποτελείται η στολή πυρκαγιάς;  Ή πάλι, πόσοι έχουν δει τα προστατευτικά  μέταλλα που υπάρχουν στις πυροσβεστικές μπότες; Έναν αυλό ή έναν αναμικτήρα αφρού βρε αδελφέ, κομμένο στη μέση για να δει κανείς το απλούστερο όλων. Δεν είναι δύσκολο. Και εδώ ολοκληρώνεται η συγκεκριμένη πρόταση με …προτεινόμενες λύσεις:

– να γίνουν δωρεές στην Πυροσβεστική Ακαδημία από τις προμηθεύτριες εταιρείες. Προσδοκώντας στην προβολή τους οι εταιρείες είναι πολύ πιθανόν να το έκαναν. Τώρα, αν φοβόμαστε για μεροληψία και έμμεση διαφήμιση, ας ζητήσουμε επίσημα και εγγράφως από όλες τις εταιρείες (των οποίων υλικά διαθέτουμε) ακριβώς το ίδιο πράγμα. Και όσες  ανταποκριθούν…

– να τεθεί σαν συμβατική υποχρέωση σε κάθε προμήθεια τέτοιων ειδών. Δεν είναι υπερβολικό το κόστος ούτε θα επηρεάσει τόσο πολύ την όλη προμήθεια.

Παρατηρήστε παρακαλώ τις συνημμένες στο παρόν άρθρο φωτογραφίες. Παρατηρήστε προσεκτικά. Δεν αισθάνεστε πλουσιότεροι σε γνώσεις;  Τις φωτογραφίες δεν τις βρήκα στο διαδίκτυο. Είναι από το προσωπικό μου αρχείο, από διεθνείς εκθέσεις πυροσβεστικού εξοπλισμού.

Αντιλαμβάνομαι ότι τα προβλήματα στην πυροσβεστική καθημερινότητα είναι μεγάλα, πολύπλοκα κι ενίοτε δυσεπίλυτα. Μερικές φορές όμως, τα απλά κάνουν την (ποιοτική) διαφορά.

Με την συγκεκριμένη φυσική ηγεσία και με συγκεκριμένους άξιους και έμπειρους συναδέλφους στις αρμόδιες τεχνικές, οικονομικές και ακαδημαικές θέσεις, θεωρώ ότι είναι ευκαιρία για το Σώμα να επιδιώξει το βέλτιστο.

Και κλείνω,  έμπλεος χαράς και ικανοποίησης, διαβάζοντας μόλις προ ολίγου παράγραφο-παράγραφο στο νεοεκδοθέν  ΦΕΚ, τις αρμοδιότητες του νεοσύστατου Γραφείου Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας, του ΑΠΣ.  Τί ομορφιά, σαν ποίηση ηχούσαν στ αυτιά μου οι αρμοδιότητές του.  Συγχαρητήρια σε όλους και καλή του πορεία!

Για το Fire.gr ,  Ιωάννης Γαιτανίδης.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.