ERDS ένα σύστημα που δεν προχώρησε..

 

Του Ιωάννη Σ. Ρέτσιου

Emergency Radio Data System
(Σύστημα μετάδοσης εκτάκτων πληροφοριών μέσω ραδιοφώνου)

Το 1993, η Εθνική επιτροπή για τα συστήματα ραδιοφώνου στις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής ,σε συνεργασία με την Federal Signal παρουσίασε ένα νέο πρότυπο για την μετάδοση των πληροφοριών στις συχνότητες του ραδιοφώνου της μπάντας των FM.
Αυτή η τεχνολογία γνωστή και ως RDS (Radio Data System) η οποία στα σημερινά ραδιόφωνα την εκμεταλλευόμαστε για να βλέπουμε τα κυλιόμενα μηνύματα των ραδιοφωνικών σταθμών που άκουμε. Από εκεί μπορούμε να επιλέξουμε μέσα από τα μηνύματα αυτά να καλέσουμε το τηλέφωνο του σταθμού που ακούμε ή να διαβάσουμε τον τίτλο του τραγουδιού που παίζει εκείνη τη στιγμή.

Το σύστημα μετάδοσης εκτάκτων πληροφοριών μέσω ραδιοφώνου (ERDS) είχε προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα στα συστήματα εκτάκτων αναγκών. Η μοναδικότητα αυτού του συστήματος είναι στη συχνότητα που εκπέμπει και μεταφέρεται μόνο σε κοντινές αποστάσεις ( ενός χιλιομέτρου ή και λιγότερο ) χρησιμοποιώντας ένα μικρής ισχύος πομπό.

Το πλεονέκτημα με αυτό το σύστημα είναι ότι δεν επηρεάζει όλους τους ακροατές αλλά μόνο αυτούς που βρίσκονται στην εμβέλεια του εκπεμπόμενου σήματος ERDS.
Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών μήπως και κοπούν οι διαφημίσεις τους γιατί όπως είπαμε επηρεάζει πολύ μικρό ποσοστό ακροατών που θα τύχει να βρίσκονται στο δρόμο που εκπέμπεται το σήμα.

Τι ακριβώς κάνει ;

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι σε ένα Πυροσβεστικό όχημα ή σε ένα Ασθενοφόρο εγκαθιστούμε το σύστημα ERDS. Όταν το όχημα εκτάκτου ανάγκης πάρει μια κλήση για ένα συμβάν ξεκινώντας, ενεργοποιεί τα ηχητικά και φωτεινά σήματα και ταυτόχρονα μπαίνει σε λειτουργία το σύστημα ERDS.
Καθοδόν λοιπόν όσα οχήματα ιδιωτικής χρήσης βρεθούν στο δρόμο του και έχουν ανοιχτό το ραδιόφωνο τους που έχει σύστημα RDS ( το 90% των επιβατικών έχουν εγκατεστημένα ραδιόφωνα με σύστημα RDS) πριν καν ακόμα δουν στο καθρέφτη τους το όχημα εκτάκτου ανάγκης, ακούν ένα δυνατό ήχο από τα ηχεία του ραδιοφώνου τους (συνεχόμενο ή διακοπτόμενο μπιπ) και φυσικό επόμενο είναι να κοιτάξουν αμέσως την οθόνη του ραδιοφώνου τους όπου θα διαπιστώσουν το κυλιόμενο μήνυμα που αναλόγως την περίπτωση μπορεί να γράφει “Προσοχή όχημα εκτάκτου ανάγκης πλησιάζει, δώστε προτεραιότητα” ή “Προσεγγίζει Ασθενοφόρο κάντε στην άκρη”.

Μόλις ενεργοποιηθεί το σύστημα ERDS αυτόματα κάνει τα παρακάτω :

 • Σταματάει το CD ή την κασέτα και γυρνάει σε λειτουργία RDS το ραδιόφωνο.
 • Ανεβάζει την ένταση της φωνής σε επιθυμητό επίπεδο.
 • Παρουσιάζει το κείμενο στην οθόνη του ραδιοφώνου με το επίπεδο προτεραιότητας.
 • Μεταδίδει ομιλία με προηχογραφημένα μηνύματα ή ζωντανά .
 • Με το πέρας της λειτουργίας του ο δέκτης επιστρέφει στην αρχική του κατάσταση.

Η συνήθης συχνότητα που έγιναν τα πειράματα με το ERDS ήταν οι 87,9 MHz (κανάλι 200) στην μπάντα των FM. Το όλο σύστημα βρισκόταν σε πειραματικό στάδιο στην Αμερική , και επειδή υπάρχουν ακόμα αρκετές διαφωνίες ως προς την χρησιμότητα του δεν έχει τεθεί ακόμα σε εφαρμογή. Η τελευταία ενημέρωση που κατάφερα να βρω είναι ένα έγγραφο από την Αμερικανική υπηρεσίαFCC η οποία στις 24 Ιανουαρίου 2001 (RM-9719) αποφάσισε να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του συστήματος διότι δεν κρίθηκε απαραίτητο ως μέτρο προειδοποίησης και δεν θα έχει σωστή εφαρμογή, απόφαση που βρήκε αντίθετους σχεδόν στο σύνολο, τους κατά τόπους Πυροσβεστικούς σταθμούς αλλά και τις υπηρεσίες των Ασθενοφόρων. Μέχρι τώρα πάντως δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή η τροποποίηση για την τύχη του συστήματος αυτού.

Πηγές:

 • Federal Communications Commission (Commission’s Rules to Authorize the Transmission of Emergency Signals on Channel 200)
 • Federal Signal Division

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.