Διεθνές Πρόγραμμα Ταυτότητος του Διεθνούς Ερυθροσταυρικού Κινήματος

Βαθμολογία

Το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, πριν από 25 χρόνια, το 1992, εξέδωσε έναν πρωτότυπο και αποτελεσματικό Οδηγό για κάθε Ερυθροσταυρίτη, με τίτλο «ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΟΣ» προκειμένου να βοηθήσει στην διάδοση του ανθρωπιστικού μηνύματος, της προβολής της δημόσιας καλής εικόνας του και της κινητοποίησης νέων εθελοντών και υποστηρικτών.

Το ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΟΣ του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΡΥΘΡΟΣΤΑΥΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, σκοπό έχει να κάνει ευρύτερα γνωστή την ιδιότητα του Ερυθροσταυρίτη, το έργο του, την αποστολή του, την προσφορά του και πιο έντονη την παρουσία του, σε όλο το εύρος του πεδίου της δράσης του. Απευθύνεται δε, σε κάθε Ερυθροσταυρίτη οπουδήποτε στον πλανήτη, είτε έχει έμμισθη σχέση, είτε εθελοντική, είτε υποστηρικτική, ανεξάρτητα από την υπηρεσία στην οποία υπάγεται, την εξειδίκευση, την θέση ευθύνης, τον χρόνο και το ύψος της προσφοράς, τις διακρίσεις, ανεξάρτητα εάν επιχειρεί σε εμπόλεμες περιοχές ή σε καταστάσεις ειρήνης, ανεξάρτητα εάν ασκεί διοίκηση εθνικού συλλόγου ή είναι υπό την διοίκηση, ανεξάρτητα εάν προσφέρει χρήματα ή επισκέπτεται κρατούμενο στις φυλακές.

Το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, αντλεί τη δύναμή του από το ιδανικό που υπηρετεί, αλλά η ανθρωπιστική παράδοση που καθοδηγεί το έργο του, ποτέ δεν περιόρισε τις δραστηριότητές του. Αντίθετα, πρέπει πάντα να καταβάλλονται προσπάθειες απ’ όλους, για την ανακάλυψη νέων αλλά και περισσότερο αποτελεσματικών οδών που θα οδηγήσουν σε μια πιο δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία.

Σήμερα, το 2017, 25 χρόνια μετά, στην Ελλάδα, που ο εθνικός σύλλογος του Ερυθρού Σταυρού έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα από τις αστοχίες και την κακοδιαχείριση των διοικήσεων των, έχει πληγεί βάναυσα η δημόσια και διεθνή εικόνα του, έχει απωλεσθεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης ως προς την αξιοπιστία του, έχει παρέμβει δραματικά η Διεθνής Ομοσπονδία για αναχαίτηση της υπάρχουσας κατάστασης και εναρμόνισης με τα διεθνή πρότυπα, έχει ζητηθεί η δυναμική παρέμβαση της ελληνικής κυβερνήσεως για διαιτησία, έχει απειληθεί από την Διεθνή Ομοσπονδία με οριστική αφαίρεση του σήματος και σύρεται στα δικαστήρια σε συχνότητα που υπερβαίνει κάθε λογική, χρειάζεται μια θαρραλέα και γενναία απόφαση για την ανασύνταξη των δυνάμεων, χρειάζεται αυτογνωσία για την αποφυγή παρόμοιων λαθών, χρειάζεται η δυναμική παρέμβαση του εθελοντικού κινήματος στην λήψη αποφάσεων, χρειάζεται ένας καθοδηγητής με πίστη και όραμα, με γνώσεις και ικανότητες, με αγάπη και αφοσίωση, με πυγμή και αποφασιστικότητα να οδηγήσει τους εναπομείναντες στην αληθινή αποστολή τους, όχι υπό την απειλή, όχι υπό τον φόβο, όχι υπό το σκότος, όχι υπό την διαφθορά, αλλά υπό την αξιοκρατία, την διαφάνεια, την δικαιοσύνη, την εντιμότητα, μα κυρίως υπό τις επτά Θεμελιώδεις Αρχές του Ερυθροσταυρικού Κινήματος. Και μόνο η πίστη και η πιστή εφαρμογή των επτά Θεμελιωδών Αρχών του Ερυθροσταυρικού Κινήματος, θα μπορούσε να επαναφέρει τον εθνικό σύλλογο του Ερυθρού Σταυρού, στην θέση που κατείχε επί έναν και πλέον αιώνα, σε πολύ σύντομο χρόνο. Το δικαιούται και το αξίζει ο εθνικός σύλλογος, μα πολύ περισσότερο όσοι με πίστη τον υπηρετούν ακόμη.

Ο δημιουργός του πονήματος αυτού, ζώντας και παρακολουθώντας από κοντά την δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο εθνικός μας σύλλογος και το εθελοντικό του κίνημα, εξ ιδίας πρωτοβουλίας αποφάσισε, την αναδημοσίευση αυτού του πολύ χρήσιμου Οδηγού για κάθε Ερυθροσταυρίτη, με κύριο περιεχόμενο την Δήλωση Ταυτότητος για το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολικό να πούμε ότι πολλά από τα λεχθέντα σε αυτόν τον πολύτιμο Οδηγό για κάθε Ερυθροσταυρίτη δεν τηρούνται ή παραβιάζονται, με αποτέλεσμα την έκθεση σε άμεσο κίνδυνο της αξιοπιστίας του Κινήματος γενικότερα και του εθνικού συλλόγου που δεν συμμορφώνεται, ειδικότερα.

Το περιεχόμενο αυτού του πονήματος είναι ωφέλιμο, διαχρονικό και επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε για όλους, από τον Πρόεδρο ενός εθνικού συλλόγου Ερυθρού Σταυρού ή Ερυθράς Ημισελήνου έως και τον πιο νέο Ερυθροσταυρίτη. Προσθέτει γνώσεις ανθρωπιάς, προσφοράς, σωτηρίας.

Ιδιαίτερα όσοι αρθρογραφούν, όσοι κάνουν ομιλίες, όσοι δίνουν συνεντεύξεις, όσοι παρουσιάζουν το έργο και την δράση του Κινήματος δημόσια, μπορούν να συμβουλεύονται το Διεθνές Πρόγραμμα Ταυτότητος του Διεθνούς Ερυθροσταυρικού Κινήματος, το οποίο παρέχει πληθώρα πληροφοριών και αναλύσεων.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟΣ
Emergency, Crisis and Disaster Manager
Member of International Crisis Management Association

Διαβάστε όλο το άρθρο σε μορφή PDF:  https://www.fire.gr/wp-content/uploads

(Visited 2 times, 1 visits today)

1 Trackback / Pingback

  1. «Διεθνές Πρόγραμμα Ταυτότητος του Διεθνούς Ερυθροσταυρικού Κινήματος»

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.