Ο εικονιζόμενος ήρωας της πυροσβεστικής ποιος είναι;

Βαθμολογία

Ο εικονιζόμενος ήρωας της πυροσβεστικής ποιος είναι; Αναρωτηθήκατε ποτέ; Είναι γνωστό ότι τα ΜΜΕ παίζουν μεγάλο ρόλο στην δημιουργία εντυπώσεων και έχουν την δυνατότητα να επηρεάσουν σημαντικά την κοινή γνώμη – ‘μία εικόνα 1000 λέξεις’ που λέμε.

Στην προκειμένη εικόνα βλέπουμε έναν πυροσβέστη, έναν πυρονόμο μάλιστα, που σώζει ένα πτηνό από τις φλόγες. Προβάλλεται η ευαισθησία και η ανθρωπιά του πυροσβέστη, η ανιδιοτέλεια και η κοινωνική προσφορά. Μια προσφορά που δεν ξεχωρίζει ανάμεσα σε φυλές, θρησκείες, εθνικότητες και που βλέπει την ζωή ως ζωή, είτε είναι ανθρώπινη, είτε όχι. Αξιοθαύμαστο πραγματικά. Ποια είναι όμως η αληθινή ιστορία πίσω από αυτή την εικόνα, για να δούμε πόσο μπορεί να ξεγελαστεί κανείς.

Ο εικονιζόμενος της φωτογραφίας καταρχάς δεν είναι πυροσβέστης, ας ξεκινήσουμε απ’ αυτό. Τυπικά είναι εθελοντής πυροσβέστης ο οποίος όμως δεν συμμετέχει πουθενά, ούτε σε εθελοντική ομάδα, ούτε σε πυροσβεστικό σταθμό. Βρέθηκε μόνος του στην πυρκαγιά και προφανώς εκείνη την μέρα αποφάσισε να υιοθετήσει τον ρόλο του επαγγελματία πυροσβέστη και πρόβαλλε τον εαυτό του κατ’ αυτό τον τρόπο…..τουλάχιστον σ’ αυτούς που δεν τον γνωρίζανε, είπε να δοκιμάσει την τύχη του.

Φορώντας λοιπόν στολή μόνιμου πυροσβέστη χωρίς τα απαραίτητα διακριτικά σήματα του εθελοντή πυροσβέστη όπως προβλέπεται από τον Ν. 4029/2011, παρουσιάστηκε ως τομεάρχης της πυροσβεστικής ορισμένος από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος. Επειδή φόραγε, επίσης παρανόμως, τα σήματα του πυρονόμου (τελευταίος βαθμός του υπαξιωματικού) οι διάφοροι φορείς, κυρίως εθελοντές και ΟΤΑ εκτελέσουν τις εντολές του.

Καταρχάς, σημειώνεται ότι είναι αδύνατον  ο συγκεκριμένος κύριος να έχει προαχθεί στον τιμητικό και άμισθο βαθμό του εθελοντή πυρονόμου όχι μόνο γιατί δεν πληρεί τα προβλεπόμενα χρόνια ως εθελοντής πυροσβέστης τα οποία είναι 16 χρόνια (8 χρόνια στον βαθμό του εθελοντή πυροσβέστη και 8 χρόνια στον βαθμό του εθελοντή Αρχιπυροσβέστη) αλλά γιατί ηλικιακά δεν θα ήταν εφικτό. Εφόσον είναι γεννημένος το 1986 αυτό σημαίνει ότι και 18 χρονών να εντάχθηκε ως εθελοντής στο Π.Σ., το 2004 δηλαδή, προαγωγή στο βαθμό του Πυρονόμου θα έπαιρνε το 2020. Ο συγκεκριμένος εντάχθηκε στο Π.Σ. το 2007 -2008.

Άρα στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για μια ενδεχόμενη περίπτωση παραποίηση αρχής και παραποίηση στολής. Η επικινδυνότητα για τις μονάδες που επιχειρούσαν στο περιστατικό στον Κάλαμο ήταν μεγάλη και κατά ομολογία των πληρωμάτων που βρίσκονταν στο σημείο, αυτό που τους υποψίασε ήταν ότι ο συγκεκριμένος ενεργούσε επιπόλαια και άτσαλα με τρόπο που δεν άρμοζε σε καμία περίπτωση σε έναν επαγγελματία πυροσβέστη, ειδικά του συγκεκριμένου βαθμού. Με λίγα λόγια ενεργούσε επικίνδυνα και ερασιτεχνικά.

Όσον αφορά το θέμα με την διάσωση του πτηνού, η πραγματική εξέλιξη των γεγονότων είχε ως εξής: Το πτηνό ουσιαστικά διασώθηκε από εθελοντή του Συλλόγου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Αγ. Στεφάνου. Ο εικονιζόμενος έτρεξε προς το μέρος όταν αντιλήφθηκε τι συμβαίνει και  άρπαξε το πτηνό από τα χέρια του εθελοντή του Αγ. Στεφάνου και έτρεξε μετά προς τις κάμερες να απαθανατίσουν την στιγμή του ‘μεγάλου ήρωα’.

Αύτη λοιπόν είναι η πραγματική ιστορία του ήρωα πυροσβέστη που τελικά ούτε πυροσβέστης είναι, ούτε πυρονόμος είναι, ούτε διέσωσε το πτηνό τελικά. Κι΄ έτσι απλά ξεφούσκωσε όλη αυτή η ιστορία κι’ έφερε ξανά στην πραγματικότητα το τι μπορεί να είναι ο άνθρωπος πολλές φορές. Εγωιστής, συμφεροντολόγος και ολίγον τι ανισόρροπος και κομπλεξικός κατά την άποψη του αρθρογράφου. Δείχνει πως μια εικόνα δεν είναι πάντα αυτή που νομίζουμε αλλά ίσως κάτι που θέλουμε ή έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε, ή ίσως πολύ απλά εξυπηρετεί στο να προκαλέσει ένα συναίσθημα για χάρη της θεαματικότητας.

Σε καμία περίπτωση πάντως δεν συνάδει η συμμετοχή του εικονιζόμενου με τον θεσμό του εθελοντισμού, και τυπικά είναι παραβατική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά. Υποχρέωση μας είναι να αναφέρουμε τέτοια γεγονότα διότι υποτιμάνε τόσο το δύσκολο έργο των πυροσβεστών όσο και των εθελοντών. Οι αρχές έχουν ενημερωθεί επισήμως και εγγράφως και μένει να δούμε τι ενέργειες θα πάρουν για την συμμόρφωση του συγκεκριμένου. Επιπλέον, όποιος πραγματικά ενδιαφέρετε, θα μπορούσε να μάθει για πιο λόγο απομακρύνθηκε ο εικονιζόμενος από τον πυροσβεστικό σταθμό το 2010.

Ο αρθρογράφος πάντως δεν είναι αισιόδοξος για μια αξιοκρατική έκβαση μιας που απ’ ότι φαίνεται, παρ’ ότι ο κύριος είναι άφαντος από την πυροσβεστική υπηρεσία τα τελευταία 7 χρόνια (και για πειθαρχικά παραπτώματα), είναι ακόμα εγγεγραμμένος στα μητρώα των εθελοντών πυροσβεστών ενώ άλλοι που έχουν προσφέρει πραγματικά και ουσιαστικά στο Π.Σ. έχουν διαγραφεί με συνοπτικές διαδικασίες λόγω αντικειμενικών δυσκολιών στην εκτέλεση των κανονικών τους βαρδιών.

Μακάρι να βγω ψεύτης!!

Του Παντελίδη Κίμωνα MSc, GIFireE, MIAAI
Senior Fire Safety Officer του King’s College London
Έφορος Δημοσίων Σχέσεων
Ομάδας Εθελοντών Δασοπυροσβεστών – Διασωστών
Εθελοντής Πυρ/μος 9ος Π.Σ. Αθηνών

Φωτογραφία : Σταύρος Χαμπάκης (habakis@stavros-photography.com)

(Visited 14 times, 1 visits today)

24 Comments

 1.  

  ο όρος είναι “ασφάλεια σκηνής”… και όσο εδώ μπορεί να μην έχει γίνει κάτι συνταρακτικό από τύχη (κάποιος τραυματισμός ίσως συναδέρφου), τόσο θα πρέπει να προβληματίζει τι μπορεί να συμβεί αν κάποιος με τον ίδιο τρόπο μπεί σε πεδίο επιχείρησης μεγαλύτερης σημαντικότητας με πολύ πιο κακόβουλο σκεπτικό , στο τι μπορεί να κατορθώσει να κάνει. Να αναφερθεί πώς διεθνώς έχει κυκλοφορήσει ενημερωτικό σε Αρχές όλων των κρατών για τα θέματα αντιποίησης Αρχής και πώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις.

 2.  

  Κίμωνα με βρίσκεις σύμφωνο σε αυτά που γράφεις αλλά επέτρεψέ μου να είμαι λίγο πιο απαισιόδοξος από εσένα σε σχέση με την έκβαση της εν λόγω υπόθεσης.
  Αν όντως υπάρχουν πειθαρχικά παραπτώματα (από το 2010!!) έπρεπε να είχαν γίνει όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες βάσει νόμου αλλά και εσωτερικού κανονισμού. Αν επιβεβαιωνόντουσαν τα παραπτώματα, ο εν λόγω κύριος θα έπρεπε να είχε διαγραφεί από τα μητρώα και ίσως σήμερα συζητούσαμε σε άλλη βάση.
  Ίσως να έπρεπε να διαγραφεί και για πλημμελή εκτέλεση καθηκόντων του, όμως για να γίνουν όλα τα παραπάνω θα πρέπει κάποιος ή κάποιοι να κινήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες…Το παρελθόν έχει δείξει το αντίθετο, κανείς δεν νοιάζεται (ή καλύτερα ελάχιστοι νοιάζονται) για τέτοια θέματα ή ακόμα χειρότερα αν νοιαστεί κάποιος γίνεται επιλεκτικά, με δυο μέτρα και δυο σταθμά.
  Με λίγα λόγια, όποιο ποσοστό ευθύνης έχει ο συγκεκριμένος (και ο οποιοσδήποτε στην θέση του), το ίδιο και ίσως μεγαλύτερο, έχει αυτός που κάνει τα στραβά μάτια ή επιδεικνύει τον γνώστο ωχαδερφισμό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν οι ανάλογες κυρώσεις σε όποιο αδίκημα προκύψει.
  Δεν θέλω να δικαιολογήσω τον εν λόγω ”κύριο” ,απλά είμαι πεπεισμένος ότι βρίσκει και τα κάνει, όπως και πολλοί άλλοι. Αν τυχόν υπήρχαν κυρώσεις σε κάθε παράπτωμα, πιθανολογώ ότι ο καθένας θα σκεφτόταν την συμπεριφορά του προτού κάνει κάτι και θα ήταν και πιο δίκαιο για όλους που είναι τυπικοί στην συνολική συμπεριφορά τους.

  Με εκτίμηση ,

  Χρήστος Τσιάφης

 3.  

  Καλησπέρα, δεν ξέρω ποια συμφέροντα εξυπηρετεί αυτό το άρθρο ή τι προσωπικά μπορεί να έχετε με τον εικονιζόμενο πυροσβέστη, και πραγματικά μου είναι εντελώς αδιάφορο.
  Ήμουν στη φωτιά από την πρώτη στιγμή της φωτιά στον Καλαμο, ως φωτογράφος και στη συγκεκριμένη σκηνή ήμουν μπροστά, πριν από οποιαδήποτε υποψία ότι θα βρεθεί κάποιο πουλάκι. Γύρω μου βρισκόταν αρκετή συνάδελφοι φωτογράφοι. Το συγκεκριμένο πουλί μόλις αντιλήφθηκε τη φωτιά στην φωλιά του. Πέταξε τρομαγμένο και εγκλωβίστηκε κάτω από μια πεσμένη κλάρα πεύκου και θα καιγόταν δευτερόλεπτα μετά. 2-3 άνθρωποι προσπάθησαν να το βγάλουν και ο συγκεκριμένος βρέθηκε στην καλύτερη θέση και έχοντας μπροστά του καθαρό, ανοιγμένο, δρόμο φρόντισε να το πάει σε ένα πυροσβεστικό όχημα. Η φωτογραφία μου εκφράζει την προσπάθεια και την ευαισθησία των πυροσβέστων εθελοντών και μη.
  Πραγματικά θεωρώ ότι χρησιμοποιείτε σκληρή γλώσσα, για κάτι τόσο σωστό με μόνο ιδιοτελή κινητρα.
  Λυπάμαι, γιατί κάποια πράγματα είναι πολύ βολικό να τα σχολιάζεις από την άνεση του υπολογιστή. Αλλά εκεί ήταν πολύ δύσκολα, για την άδικη κριτική σας.
  Για τα νομικά και υπηρεσιακά θέματα, θα μπορούσατε να το κάνετε χωρίς να γράφετε ολόκληρα άρθρα, για την προβολή σας.
  Παραμένω στη διάθεση σας για την οποία διευκρίνιση

 4.  

  Καλησπέρα σας,
  ονομάζομαι Σταύρος Χαμπάκης και είμαι φωτογράφος, είχα την τύχη ή την ατυχία να τραβήξω την συγκεκριμένη φωτογραφία και κατ’επέκταση να βρίσκομαι εκεί σε αντίθεση με εσας.
  Πραγματικά με εκπλήσει αρνητικά το ότι γραψατε ολόκληρο κείμενο με στόχο την μειώση της προσπαθειας και συνεισφοράς αυτων των ανθρώπων. Δεν μπορώ να καταλάβω τα σύμβολα στις στολές και με αφήνουν αδιάφορο, αυτό λοιπόν, που εγω είδα και δεν φαντάστηκα ένα μηνα μετά από την βολή του γραφείου μου, ήταν το εξείς. Ένα δάσος να καίγεται, και οι καπνοί να πνίγουν την φωλιά ενός μικρού πτηνού, από φόβο λοιπόν το πουλί αυτό έφυγε να “σωθεί” κάτω από μία κλάρα που θα καιγόταν δευτερόλεπτα μετά. Δύο λοιπόν πυροσβέστες, ο κ.Οικονόμου, με βάση τη στολή του, και ένας ακόμα έτρεξαν στο κλαδί αυτό, ό ένας το κράτησε ψηλά και ο άλλος έπιασε το μικρο πτηνό, και το μετέφερε μέχριν την ασφάλεια της θέσης του συνοδηγού σε πυροσβεστικό όχημα.
  Όπως λοιπόν καταλαβαίνεται, γράφεται ανακρίβιες, προφανώς από προσωπικά και ιδιοτελή κίνητρα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το μήνυμα της φωτογραφίας αυτής. Που δεν είναι άλλο από το γεγονός, ότι οι πυροσβέστες παρα τις αντίξοες συνθήκες διατηρούν τις αξίες τους και την αγάπη προς τη φύση και προσπαθούν με κάθε τρόπο να κάνουν καλύτερα το λειτούργημα τους. Τώρα αν είναι με μισθό, εθελοντής ή κάτι άλλο, μου είναι αδιάφορο, όπως και σε εσας φαντάζομαι, απλα βρήκατε μία καλή ευκαιρεία να βρεθείτε και εσείς μπροστα “στην κάμερα”…
  Λυπάμαι και παραμένω στη διάθεσή σας, αν θέλετε να διαψευσετε τις φωτογραφίες μου, πριν και μετά τη διάσωση του πτηνού.
  habakis@stavros-photography.com

  •  

   Αγαπητέ κ. Χαμπάκη σας έχουμε αποστείλει και email, αναφορικά με την καθυστέρηση της έγκρισης των σχολίων όχι μόνο των δικών σας αλλά όλων.
   Από ότι είδαμε το σύστημα που ενημερώνει αυτόματα τους διαχειριστές για την ανάγνωση σχολίων και έγκριση τους κατόπιν (καθώς έχουμε πολύ spam) δεν ενεργοποιήθηκε και κανένας δεν ενημερώθηκε εκτός από σήμερα που λάβαμε το email σας.
   Σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση και ζητούμε συγνώμη για την ταλαιπωρία.

 5.  

  Αξιότιμοι,

  Οι απόψεις συναδέλφων που ήταν σε αυτό το σημείο διαφέρουν από τις δικές σας, ειδικά του εθελοντή που το έπιασε το πτηνό. Παρόλα συτά, η διάσωση του πτήνου ήταν η αφορμή για το άρθρο με σκοπό να αποκαλυφθούν άλλα σοβαρότερα γεγονότα όπως η παραποίηση αρχής. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει με τον συγκεκριμένο, οπότε πριν μπούμε σε διάλογο για το τι συμφέροντα εκπροσωπεί αυτό το άρθρο, ας μην βρίσκουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Η αν θέλετε, ας μην κολλάμε στο πουλί και χάσουμε την ουσία του άρθρου που αποκαλύπτει μια τεράστια κι επικίνδυνη παρανομία.

  Με εκτίμηση
  Παντελίδης Κίμωνας

 6.  

  KALIMERA
  ZHTO SIGNOMI POY GRAFO LATINIKA ALLA TO PC MOY EXEI ENA PROBLIMA ME TA ELLINIKA GRAMMATA.
  EIMOYNA PARON STIN DIASOSI LEGOMAI ALEXIS PONCE DOYLEBO OS FREE LANSER GIA TON ANTENA TV AN DITE PISO EIMAI EGW ME TIN KAMERA,
  H DIASOSI TIN KANANE DYO PIROSBESTE DEN DIAXORIZO AN EINAI E8ELOTIS H KANONIKOS OMOS TIN KIRIOS DOYLIA TIN EKANE O EIKONIZOMENOS .
  DEN TSERO AN EINAI IDIOTIS H KANONIKOS TO DIKO MOY ILIKO TIS EPIXIRIS EINAI STON ANTENNA TV KAI MPORITE NA TO PARETE .
  8EORO APO TIN MERIA OPIODIPODE SBINEI MIA FOTIA H SOZEI ENAN AN8ROPO H ENA ZW APO TIN KATASTROFI PREPEI NA PROBALETAI GIA PARADIGMATIMO STOYS PERISOTEROYS.
  8EORO MIKRO PREPEIA NA ASKITE AYTO TO TROPO MIA PROPA8IA KATAPLITIKI, NA EXOYMAI OLOI YGIA KAI MAKRIA APO AYTA TA GEGONOTA
  EYXARITO
  ALEXIS PONCE
  EUROIRIDA
  EIKONOLIPTIS

 7.  

  Αλέξη καλησπέρα,

  Ο ιστότοπος είναι πυροσβεστικού ενδιαφέροντος και το συγκεκριμένο άρθρο έχει τεράστιο ενδιαφέρον για την πυροσβεστική κοινότητα. Ξεχωρίστε ανάμεσα στα σχόλια που γράφουν οι συνάδελφοι για να δείτε που πέφτει η μεγαλύτερη βαρύτητα. Εγώ θα πω το εξής, δεν πρόκειται να σας διαψεύσω και ούτε έχω τέτοιο σκοπό αλλά χωρίς να είμαι εκεί δεν μπορώ και να διαψεύσω τους συναδέλφους μου που ήταν στο συγκεκριμένο σημείο. Έτσι, εγώ διατυπώνω μια κατά τ’ αλλά διασταυρωμένη πληροφορία. Δέχομαι απολύτως ότι ενδεχομένως να είδατε εσείς την φάση με διαφορετικό και πιο ψύχραιμο μάτι.

  Ας δεχτώ λοιπόν ότι αυτός το έσωσε το πουλί και θα μπορούσα να κάνω μια ωραία δήλωση δημοσίως ότι τα στοιχεία σχετικά με την διάσωση στο άρθρο μου ήταν ανακριβή. Πείτε μου σας παρακαλώ τι ακριβώς αλλάζει από την τεράστια και επικίνδυνη παρανομία που διέπραξε ο εικονιζόμενος. Δηλαδή αν ο άλλος από τη μία σκοτώσει κάποιον και μετά βοηθήσει μια γιαγιά να περάσει το δρόμο, πρέπει να τον επαινέσουμε τον δολοφόνο; Να τραβήξουμε λοιπόν την προσοχή απ’ αυτά τα ουσιώδη ζητήματα και να ασχοληθούμε με το πουλί; Τι θέλετε να κάνουμε ακριβώς;

  Όπως έγραψα σε προσωπικό μήνυμα στον κ. Χαμπάκη, φανταστείτε ότι είμαι πολύ συγκρατημένος στο λόγο μου για το συγκεκριμένο άτομο γιατί υπάρχουν άλλα τέτοια αντίστοιχα περιστατικά πολύ χειρότερα και αηδιαστικά.

  Θέλω να γνωρίζεται ότι ένα μόνιμο άγχος των εθελοντών είναι να γίνουν αποδεκτοί από το Σώμα που βοηθάνε. Αφιερώνουν ώρες, χρήματα και πολύ κόπο να το καταφέρουν αυτό, και πολλές φορές σκύβουν το κεφάλι σε προσβολές και κριτική προκειμένου να διατηρήσουν καλές σχέσεις. Δεν γίνεται λοιπόν ο εικονιζόμενος να εμφανίζεται όποτε θέλει και να ενεργεί κατ’ αυτό το τρόπο λέγοντας στον κόσμο ότι είναι τομεάρχης από το Αρχηγείο και να τους θέτει σε κίνδυνο…..και το χειρότερο ακόμα, να τον καλύπτουν κιόλας κάποιοι αξιωματικοί να μην τον διαγράψουν.

  Σας παρακαλώ, μην βρίσκουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Τα σχόλια σας εύστοχα και δεκτά αλλά μην χάνεται το νόημα κιόλας.

  Με εκτίμηση πάντα,
  Παντελίδης Κίμωνας

 8.  

  Καλησπέρα είμαι ο Γιώργος Μαλαταντης πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών πολιτικής προστασίας Αγ. Στεφάνου, ο άνθρωπος που σώζει τα πουλιά είναι μέλος συλλόγου μας και ο κύριος στον οποίο ανέφερε τε το άρθρο άρπαξε τα πουλιά μέσα από τα χέρια του και έτρεξε προς τον φωτογράφο ο κύριος που αναφέρετε το άρθρο ήταν μέλος του συλλόγου μας και τον διώξαμε γιατί δεν έκανε με το ήθος και το ύφος του συλλόγου μας το ενδιέφερε η προσωπική προβολή

  Γιώργος Μαλαταντης

  Πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών
  Πολιτικής Προστασίας Αγ. Στεφάνου

 9.  

  Αν και κατανοώ την άποψη των φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων που προφανώς θα εκθειάσουν την όλη εικόνα ενός ανθρώπου που προσπαθεί να δώσει ένα άλλο έμβιο όν,.. πρέπει να διαχωριστεί κάτι.

  Ο συγκεκριμένος κύριος προέβη σε σοβαρότατες παρανομίες που συνήθως η ποινική τιμωρία τους είναι φυλάκιση. Αντιποίηση Αρχής βάσει του ποινικού κώδικα (αρθρο 175 ) είναι ένα έτος φυλάκισης ή μεγάλο χρηματικό πρόστιμο.

  Πέραν τούτου πρέπει να σημειωθεί πώς η φωτογραφία δεν δείχνει πώς επενέβη στο έργο πυροσβεστών , δίνοντας διαταγές ( !!! ) ενώ παράλληλα έθετε σε κίνδυνο τόσο το έργο που γινόταν όσο και την ακεραιότητα των παραπάνω αναφερόμενων εθελοντών και επαγγελματιών πυροσβεστών.

  Η εικόνα λοιπόν που παρουσιάζεται με κάποιον που φορά παράνομα στολή και βαθμούς που δεν έχει σύμφωνα με τα παραπάνω δικαίωμα να το κάνει, με ενέργειες που έθεταν σε κίνδυνο επιχείρηση και συμμετέχοντες… είναι το πρωταρχικό θέμα που αφορά τόσο το Πυροσβεστικό Σώμα (που πρέπει κανονικά να κινηθεί με ΕΔΕ αλλά και διώξεις, διότι ο εν λόγω κύριος κατά τύχη δεν προκάλεσε βλάβη ακόμα και σε στελέχη του).. όσο και το σύνολο των ανθρώπων της πολιτικής προστασίας στο ζήτημα του ποιός έχει πρόσβαση και πώς , σε ένα πεδίο επιχειρήσεων όπου μπορεί να συμβεί οτιδήποτε εσκεμμένα ή ακκούσια.

  Καλές οι φωτογραφίες και πραγματικά ευχαριστούμε τους ανθρώπους που συντρέχουν μαζί με εθελοντές και επαγγελματίες του Π.Σ. για να αναδείξουν τα προβλήματα και τις αντιξοότητες που υπάρχουν σε ένα πεδίο τόσο δύσκολο με δασικές πυρκαγιές, αλλά κάποια θέματα όπως αυτό, προφανώς είναι κατανοητό πώς αγγίζουν σοβαρά επιχειρησιακά ζητήματα και θέματα ασφαλείας που υπερέχουν της εικόνας διάσωσης ενός πτηνού, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει αναγκαστική διάσωση ενός ανθρώπου λόγω των παραπάνω πράξεων ενός ανθρώπου .. ξαναλέω πώς δεν κρίνω την πρόθεση ή οχι , ενδεχόμενου δόλου.

 10.  

  Ως εκπαιδευτικός, θλίβομαι βαθύτατα που ένας νέος άνθρωπος, όπως εσείς κύριε Παντελίδη, με σπουδές και γνώσεις ανάλογες αυτών που παραθέτετε υπογράφοντας αναλώνεται δημόσια τόσες ημέρες, προσπαθώντας να αμαυρώσει τη φήμη ενός ανθρώπου. Οι ίδιοι οι αυτόπτες μάρτυρες, ο κύριος Χαμπάκης και ο κύριος Πόνσε, παρόντες στην εξέλιξη του περιστατικού, σας διαψεύδουν κι εσείς παρά ταύτα περί άλλων τυρβάζετε. Επιμένετε να συκοφαντείτε ανηλεώς έναν άνθρωπο, με τον οποίο προφανέστατα έχετε προσωπικές διαφορές -που, πιστέψτε με, ΔΕΝ μας αφορούν- χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο περιστατικό κατά το δοκούν και μεταχειριζόμενος όλους εμάς τους αναγνώστες ως φιλοθεάμον κοινό για την προσωπική σας βεντέτα. Επιεικώς απαράδεκτο! Η πράξη του εν λόγω εθελοντή ήρθε να προστεθεί στις άοκνες και ηρωικές προσπάθειες όλων των Πυροσβεστών, Μόνιμων, Εθελοντών και Εποχικών, να προστατέψουν ΟΛΟΥΣ μας. Η δική σας πράξη από την άλλη, κηλιδώνει αυτές τις προσπάθειες. Μία δημόσια συγνώμη προς το θύμα σας, δημοσιευμένη όπως ακριβώς δημοσιεύσατε το δυσφημιστικό σας κείμενο, θα ήταν αν μη τι άλλο επιβεβλημένη.

 11.  

  Κα. Αδαμοπουλου

  Σεβαστές οι απόψεις σας.

  Σας παραπέμπω στα παραπάνω σχόλια γιατί προφανώς δεν τα διαβάσετε.

  Με εκτίμηση
  Παντελίδης Κίμωνας

 12.  

  Ο οποίος άνθρωπος υποστήριζε ότι σπουδάζει νομική στην Κύπρο και θεωρητικά θα πρέπει να γνωρίζει τι σημαίνει “αντιποιηση αρχής”! Στο παρελθόν έχει προβεί σε παρόμοιες ενέργειες (πυρκαγιά Βαρβάρα, πριν 3-4 χρόνια) Η προσωπική μου γνωριμία με τον Κιμωνα δε μου αφήνει περιθώρια άλλα πέρα από την πλήρη υποστήριξη μου,καθώς γνωρίζω πολύ καλά το ποιος είναι και αν θα έκανε κάτι με δολο! Κιμωνα μαζί σου.

  Με εκτίμηση,
  Σφυριδάκης Γιώργος
  Εθ.πυρστης 9ος ΠΣ Αθηνών

 13.  

  Σε ολους οσους κατακρίνουν τo περιεχομενο του άρθρου: αν δηλαδη ντυθώ αστυνομικός και πάω να κάνω τον τροχονόμο και τυχει να αποτρεψω ατυχημα θα ειμαι ηρωας;

 14.  

  Κύριε Παντελίδη,
  σας ξεμπρόστιασαν και δεν μπορείτε να κρυφτείτε…
  Επειδή 20 (?) χρόνια τώρα βολτάρετε στα βουνά, νομίσατε οτι μπορείτε να γράφετε δήθεν κρίσιμα άρθρα συκοφαντώντας τους πραγματικούς ήρωες της κοινωνίας μας.
  Ευτυχώς όμως βρέθηκαν 2 τίμιοι συμπολίτες μας που συνέδραμαν στην κατάσβεση χωρίς καν κατάλληλο εξοπλισμό αλλά μόνο με μια φωτογραφική !!!
  Αυτοί είναι αξιόπιστοι μάρτυρες κύριε Παντελίδη, όχι οι δήθεν συνάδελφοι των οποίων τις απόψεις διασταυρώσατε από κάποιο δροσερό και σκιερό δωμάτιο όταν γράφατε το άρθρο.
  Οι φωτιές δεν σβήνουνε κύριε Παντελίδη, με διασταυρώσεις απόψεων όπως θα έπρεπε να γνωρίζετε, αλλά μόνο με επιτόπου σκληρή δουλειά και … φωτογράφιση.
  ΖΗΤΩ λοιπόν στους ήρωες μας, φωτογραφιζόμενους και φωτογράφους που με αυτοθυσία σβήνουν τις φωτιές και σώζουν ζωές και περιουσίες.
  ΖΗΤΩ !

 15.  

  Ευτυχώς κ. Κυριακίδη έχω τώρα και το οπτικοακουστικό υλικό στα χέρια μου. Ευτυχώς που δεν έχω ν αποδείξω τίποτα σ εσας. Δυστυχώς κι εσείς είστε απο αυτούς που έχουν χάσει εντελώς την ουσία και το νόημα του άρθρου. Αυτές οι τακτικές αντιπερισπασμού δεν θα δουλέψουν να το ξέρετε και θα αποφανθεί η δικαιοσύνη. Να δω τι θα λετε τότε.

  Σας ευχαριστώ για τα καλα σας λόγια και τους χαρακτηρισμούς. Ο θεός μαζί σας.

 16.  

  Θα μπορούσατε πολύ απλά να μιλήσετε μαζί μου αντι να βγάζετε συμπεράσματα και σχολιάζετε με αύτο το τρόπο…είδατε να μην είμαι ανοιχτός σε διαλογο και συζήτηση.

 17.  

  Καλά λοιπόν, το ξαναγράφω με άλλα λόγια διότι χάθηκε η μπάλα.

  Η ιστορία μας έχει 3 πρωταγωνιστές και πολλούς κομπάρσους.
  Οι πρωταγωνιστές είναι ο Θύτης , ο Παρατηρητής και ο Ηθικός Αυτουργός ενώ τα θύματα είναι οι κομπάρσοι.
  Ξεκινάμε λοιπόν με τον Θύτη που προσπαθεί (σε ένα σκηνικό μεγάλης πυρκαγιάς) να πιάσει κορόιδο τα θύματα (σε άλλο σκηνικό με καναπέδες και tablet) με την παρότρυνση και την υποστήριξη του Ηθικού Αυτουργού. Το κόλπο δουλεύει ρολόι και η κομπίνα πετυχαίνει το σκοπό της, δηλαδή την προβολή και των δύο (Θύτη και Ηθικού Αυτουργού).
  Ξαφνικά εμφανίζεται ο Παρατηρητής ο οποίος τυχαίνει να έχει δει την ίδια ή παρόμοια κομπίνα πολλές φορές, οπότε αποφασίζει να ενημερώσει τα θύματα. Και αντί ο Ηθικός Αυτουργός να ζητήσει συγνώμη και να εξετάσει το ενδεχόμενο, στην επόμενη αντίστοιχη περίπτωση να κάνει κάτι εποικοδομητικό, σπεύδει να υπερασπιστεί το δικαίωμα του να εκτελεί την συγκεκριμένη κομπίνα οπότε υπερασπίζεται και τον συνεργό του (Θύτη).

  Στην προηγούμενη δημοσίευση μου ήθελα να δείξω, με κάποια υπερβολή, πως αυτοί που συμπεριφέρονται με τρόπο άκρως προβληματικό και μας τον παρουσιάζουν για καλό, ακόμα και όταν αυτό γίνει οφθαλμοφανές, προσπαθούν δημιουργώντας μια ακόμα πιο κατασκευασμένη εικόνα της πραγματικότητας, να μας πείσουν ότι καλά έκαναν και περίπου τους χρωστάμε και χάρη.

  Στην πράξη, όσο υπάρχουν αυτοί που πάνε στις πυρκαγιές για να βγάλουν ειδήσεις και φωτογραφίες πιασάρικες, θα υπάρχουν υποχρεωτικά και αυτοί που πάνε για να γίνουν φίρμες ακόμα και βάζοντας σε κίνδυνο με τις ενέργειες τους την ασφάλεια των υπολοίπων. Το πρόβλημα το δημιουργούν οι πρώτοι και το διογκώνουν οι δεύτεροι, όπως και σε όλες τις υπόλοιπες αντίστοιχες περιπτώσεις πέραν των πυρκαγιών.

  ΥΓ1: Ελπίζω αυτή τη φορά να είναι σαφές ποια είναι η γνώμη μου για την συγκεκριμένη υπόθεση.
  ΥΓ2: Κατά τα γνωστά, κάθε ομοιότητα της ιστορίας μου με πραγματικά πρόσωπα είναι τυχαία κτλ κτλ

  •  

   Απάντηση εκ μέρους Κίμωνα Παντελίδη (λόγω αδυναμίας σύνδεσης)

   κ. Κυριακίδη,

   Πραγματικά τέτοια αμπελοφιλοσοφία, εικασία και θεωρία συνωμοσίας είχα να ακούσω καιρό. Που ζούμε; Στην εποχή του Στάλιν στην Ρωσία. Φοβάμαι ότι σε λίγο μπορεί να μας πείτε και Μασόνους και δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Ας σοβαρευτούμε λιγάκι λοιπόν και ας μπούνε να πράγματα σε μια τάξη:

   Σε πρώτη φάση μπορείτε να μου απαντήσετε αν με γνωρίζετε; γιατί σχολιάζεται για περί 20 χρόνια στα δάση και για καναπέδες και tablet και αναρωτιέμαι από που προκύπτουν αυτά τα στοιχεία; Ξέρετε ποιος είμαι; Τι κάνω; τι σχέση έχω με το αντικείμενο; Που ήμουν την ώρα του συμβάντος ; τα γνωρίζεται αυτά;

   Φαντάζομαι πως όχι και εκεί είναι η μεγάλη διαφορά μεταξύ μας.

   Εσείς μιλάτε κάνοντας εικασίες για θεωρίες συνωμοσίας χωρίς καμία απολύτως βάση και στηριζόμενος μόνο συναισθηματικά στις απόψεις σας – οι οποίες επαναλαμβάνω είναι σεβαστές αλλά χωρίς ουσία για μένα. Έχετε αποφύγει πολύ επιδέξια να απαντήσετε σε βασικά ερωτήματα σχετικά με την παρανομία που πράττει ο εικονιζόμενος.

   Ας επαναλάβω λοιπόν:
   Έχω πλέον το βίντεο στα χέρια μου από το συγκεκριμένο συμβάν, κι ενώ πράγματι φαίνεται ότι δεν αρπάζει το πουλί από τα χέρια του συναδέλφου από τον Αγ. Στέφανο όπως μου ανέφεραν αρχικά, φαίνεται ξεκάθαρα ότι έρχεται στο σημείο στο οποίο προσπαθεί να το πιάσει και τον απωθεί με ελαφριές σπρωξιές και δίνοντας του εντολή να απομακρυνθεί ενώ ο ίδιος μετά μπαίνει και το πιάνει το πουλί. Τι Γιάννης τι Γιαννάκης δηλαδή; Ψάξτε το και βρείτε το.

   Υπάρχουν και άλλα βίντεο που συντονίζει οχήματα και προσωπικό σαν να είναι αρχιστράτηγος.

   Εγώ γνωρίζω τον κύριο αρκετά χρόνια και γνωρίζω κι άλλα περιστατικά με τον συγκεκριμένο που αν τα αναφέρω εδώ, σίγουρα δεν γλιτώνω την μήνυση, κι αυτός ίσως να μην γλιτώσει την φυλακή. Γράφω στο άρθρο ότι απομακρύνθηκε το 2010 από την Πυροσβεστική. Δεν αναρωτηθήκατε γιατί; Φαντάζομαι πως όχι.

   Ο λόγος που δημοσιεύθηκε το άρθρο και στον συγκεκριμένο ιστότοπο πυροσβεστικού ενδιαφέροντος ήταν για να ανατρέψει προσπάθειες που γίνονταν για να θάψουν την επίσημη καταγγελία που έγινε στο Π.Σ.. Επιπλέον γίνονταν προσπάθειες για καλύψουν τον εικονιζόμενο από οικείο πρόσωπο του συγκεκριμένου μέσα από το Π.Σ.

   Φτάνει με τα ρουσφέτια και τις κομπίνες σε αυτή τη χώρα επιτέλους. Να αποφανθεί η δικαιοσύνη και η αλήθεια. Για όλα αυτά που σας γράφω υπάρχουν εμπεριστατωμένα στοιχεία τα οποία έχουν κατατεθεί.

   Πραγματικά δεν έχω άλλη διάθεση να μιλάω για ανούσια πράγματα. Αν σας πω ότι έχετε 1000 δίκια για το πουλί θα σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε λίγο στην ουσία των πραγμάτων και όχι σε αρλούμπες και εικασίες. Μιλήστε μου με στοιχεία γιατί διαφορετικά δεν έχει νόημα η κουβέντα. Κι εγώ θα μπορούσα να πω και να επιμένω όπως εσάς ότι είστε βαλτός από τον εικονιζόμενο, τι θα καταφέρουμε αν το κάνουμε αυτό; Ένα μεγάλο τίποτα.

   Παντελίδης Κίμωνας

 18.  

  (4η προσπάθεια για αποστολή σχολίου)

  κ. Παντελίδη,

  καταρχήν λυπάμαι που φτάσαμε μέχρι εδώ.
  Αναγνωρίζω ότι έχω και εγώ ευθύνη που δεν έχετε καταλάβει καθόλου τα σχόλια μου.
  Τώρα θα το κάνω όσο πιο ξεκάθαρο μπορώ.
  Το 1ο μου σχόλιο είναι ειρωνικό (λόγος που χαρακτηρίζεται από δηκτική διάθεση και συνήθως λέει το αντίθετο από αυτό που εννοεί) και ειρωνεύεται την απάντηση των φωτορεπόρτερ (Ηθικοί Αυτουργοί) στην καταγγελία σας.
  Προφανώς δεν σας γνωρίζω, και εξίσου προφανώς οι βόλτες είναι … το αντίθετο από αυτό που εννοώ !! (το 20 προέκυψε ως μεγαλύτερο του 2×8 για πυρονόμο).
  Οι καναπέδες και τα tablet αναφέρονται στο φιλοθεάμων κοινό που δίνει τροφή σε τέτοιες συμπεριφορές (του φωτογράφου και του φωτογραφιζόμενου)
  Υποθέτω (από την αρχή) ότι η σχέση σας με το αντικείμενο είναι αυτή που γράφετε στην υπογραφή σας και ότι την ώρα του συμβάντος ήσασταν σε κάποιο άλλο σημείο αφού δεν αναφέρεται ιδία εμπειρία.
  Η παρανομία που πράττει ο εικονιζόμενος είναι επίσης προφανής όσο προφανής είναι και η ανάγκη να βρεθεί ο μηχανισμός με τον οποίο προέκυψε.
  Και δεν αναρωτήθηκα γιατί απομακρύνθηκε από το σώμα διότι και αυτό είναι προφανές.

  Δηλαδή από την αρχή ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ, με μόνη ίσως διαφορά, το ποσοστό ευθύνης που θεωρούμε ότι έχουν για αυτή την κατάσταση όσοι φωτορεπόρτερ ενδιαφέρονται, άρα και ενθαρρύνουν, για πιασάρικες φωτογραφίες.

  (Αυτά είναι τα στοιχεία με τα οποία μπορώ να μιλήσω)

  ΥΓ: (αντιγράφοντας από το 1ο μου σχόλιο): “συνέδραμαν στην κατάσβεση… μόνο με μια φωτογραφική”
  Κυκλοφορεί ελεύθερος, άνθρωπος (που ξέρει γραφή και ανάγνωση) ο οποίος μπορεί να υποστηρίζει σοβαρά το παραπάνω, ώστε να δημιουργείται αμφιβολία για το κατά πόσο εννοώ σοβαρά αυτά που λέω στο 1ο σχόλιο ?

 19.  

  Αγαπητέ κ.Παντελίδη,
  παρακαλώ αποστείλατέ μου τηλέφωνο ΑΜΕΣΗΣ επικοινωνίας σας, διότι έχω εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη υπόθεση, το οποίο θα σας αναλύσω το συντομότερο.
  Μαρία Δρ. Σαραντέα

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.