Μάνδρα 2017- 10 ημέρες μετά: Οδοιπορικό με τις Εθελοντικές Οργανώσεις

 

Δρ. Ασπασία Καραμάνου

Όλοι είμαστε μάρτυρες της καταστροφικής πλημμύρας που έχει συντελεσθεί στη Μάνδρα Αττικής. Η επόμενη μέρα άφησε έκδηλη τη θλίψη, τον πόνο και την απογοήτευση. Οι ανάγκες ακόμη πολλές και οι κάτοικοι της Μάνδρας συντετριμμένοι προσπαθούν να ανασυγκροτήσουν τις ζωές τους. Φορείς, εθελοντικές οργανώσεις ακόμη και απλοί πολίτες προσπαθούν να σταθούν δίπλα στους πληγέντες.

Το Σάββατο στις 25/11/2017 εννέα από τις ενταγμένες εθελοντικές οργανώσεις στο εθνικό μητρώο πολιτικής προστασίας, αυτοοργανώθηκαν, ενώνοντας τις ατομικές προσπάθειες τους των προηγούμενων ημερών, με στόχο να αντιμετωπίσουν προφανείς ανάγκες που κατανοούσαν ότι είχαν οι πληγέντες της Μάνδρας. Μέσα από μια συλλογική δράση, παρείχαν ομαδική βοήθεια στους πληγέντες στον καθαρισμό των οικιών τους από τους τόνους λάσπης που έχουν «καταπιεί» τα πάντα. Μια αυθόρμητη πρωτοβουλία που έλαβε χώρα καθοδηγούμενη από τα κίνητρα και το ατομικό σύστημα αξιών των εθελοντών για προσφορά και παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.

Τους ακολουθήσαμε όλη την ημέρα και θα σας περιγράψουμε το οδοιπορικό τους στην πληγωμένη Μάνδρα.

Οι Εθελοντές ξεκίνησαν όλοι μαζί από το πρωί έχοντας στη διάθεσή τους τα κατάλληλα μηχανικά μέσα (αυτοκίνητα, υδροφόρες, αντλίες κτλ), ατομικό εξοπλισμό, την καλή τους εκπαίδευση για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και πάνω από όλα οπλισμένοι με τη διάθεση της προσφοράς που τους διακατέχει, αφού για τους περισσότερους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας έχει αποδειχθεί ότι πρόκειται για μια στάση ζωής. Συνεργάστηκαν με τους κρατικούς ιθύνοντες και λειτούργησαν συμπληρωματικά με τις κρατικές δράσεις, χωρίς να παρεμβαίνουν στο έργο τους και χωρίς να «απαιτήσουν» από το επαγγελματικό προσωπικό έκτακτης ανάγκης να εκτραπεί από τα κύρια καθήκοντά του, προκειμένου να αναλογιστεί πως οι εθελοντές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, να αναθέσουν καθήκοντα, να διαχειριστούν την εφοδιαστική και να εποπτεύσουν τις δράσεις.

Αν και οι περισσότεροι είχαν ξαναβρεθεί στη Μάνδρα τις προηγούμενες ημέρες παρέχοντας αρωγή στους πληγέντες, ο ενθουσιασμός μεταξύ τους ήταν διάχυτος. Σχολίασαν αρνητικά το γεγονός ότι στα διόδια έπρεπε να πληρώσουν από την τσέπη τους για να περάσουν και παρά το γεγονός ότι έχουν προτείνει στις αρμόδιες αρχές να επιλυθεί νομοθετικά αυτό το ζήτημα, αλλά το προσπέρασαν γρήγορα. Τίποτα δεν μπορούσε να χαλάσει τη θετική τους ενέργεια.

Μαζί τους είχαν και δύο πακέτα με διάφορα είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες. Το πρώτο πακέτο παραδόθηκε με δυσκολία στο Δήμο Μάνδρας γιατί όπως μας είπε ο υπεύθυνος εκεί, οι ανάγκες έχουν καλυφθεί και δεν χρειάζονται άλλα πράγματα όπως είναι τα είδη ένδυσης. Στο ερώτημά μας γιατί δεν βγαίνει ανακοίνωση από το Δήμο για το ποιες ανάγκες έχουν ήδη καλυφθεί και τι χρειάζονται ενδεχομένως ακόμη, δεν λάβαμε κάποια ικανοποιητική απάντηση. Έτσι, είδη έκτακτης ανάγκης που βρίσκονταν στο δεύτερο πακέτο παραδόθηκαν από τους ίδιους τους εθελοντές στους κατοίκους της Μάνδρας.

Στο οδοιπορικό μας στη Μάνδρα συναντήσαμε και άλλες εθελοντικές οργανώσεις που επίσης βρίσκονται διαρκώς στο πεδίο συνδράμοντας τις συλλογικές προσπάθειες για την αρωγή και την ανακούφιση των πληγέντων (Αθλητικός Όμιλος Κούρος, Ερυθρός Σταυρός, ΕΔΑΣΑ, Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων κτλ).

Η εικόνα των πληγέντων που αντικρίσαμε, δυστυχώς ανταποκρινόταν πλήρως στο καταστροφικό συμβάν που είχε προηγηθεί.

Οι άνθρωποι στην Μάνδρα είναι ακόμη συγκλονισμένοι από τις υλικές ζημιές που έχουν υποστεί ακόμη και τις σωματικές βλάβες. Θρηνούν για την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων, συγγενών και φίλων, ενώ όλοι είχαν να μας διηγηθούν μια «ιστορία» από την έκθεσή τους, είτε στο καταστροφικό συμβάν και πως σώθηκαν από αυτό κυριολεκτικά στο παρά πέντε, είτε από τις μακάβριες εικόνες των θυμάτων που αντίκρισαν, τις περιουσίες τους που βρίσκονται στα ερείπια, τις κατεστραμμένες υποδομές. Ο φόβος για την περαιτέρω ασφάλειά τους είναι μόνιμος σύντροφος στους περισσότερους από αυτούς και κάποιοι είχαν αισθήματα ενοχής είτε γιατί αυτοί είναι ακόμη ζωντανοί, γιατί δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι για να σώσουν τους ανθρώπους που χάθηκαν, είτε γιατί η δεινή θέση στην οποία βρισκόταν ήδη, ήταν καλύτερη σε σχέση με άλλους. Οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν πλέον τον ήχο της βροχής και κάθε φορά που βρέχει αναβιώνουν τις άσχημες αναμνήσεις που έζησαν. Θα  χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια και χρόνος για να μετριαστεί το στρες, η οδύνη,  η θλίψη, η απογοήτευση και ο πόνος που διακατέχει τους κατοίκους της Μάνδρας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αν και δεν έδειχναν καλά, εντούτοις προσπαθούσαν να ανασυγκροτήσουν τις ζωές τους στον απόηχο της καταστροφής. Όμως είδαμε και ανθρώπους που αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις βασικές δραστηριότητες της καθημερινότητας. Ανθρώπους ακόμη σοκαρισμένους, απαθείς ή σε υπερβολική διέγερση με έντονη ανησυχία και μειωμένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

Συναντήσαμε ανθρώπους που κοιμόντουσαν στην κυριολεξία μέσα στη λάσπη που είχε κατακλύσει το σπίτι τους. «Δεν μπορώ να αφήσω τις γατούλες μου…. δεν μπορώ να αφήσω τα πράγματά μου» μας είπε η κα Πηνελόπη μια ηλικιωμένη γυναίκα που πάλευε μόνη της να βγάλει τη λάσπη από το σπίτι της και να σώσει ότι σώζεται.

«Από τη μια στιγμή στην άλλη βρεθήκαμε να κολυμπάνε στα λασπόνερα» μας είπε ο κ. Γιάννης. «Δεν καταλάβαμε καλά-καλά τι έγινε… ευτυχώς με το νερό έσπασε η περίφραξη στην αυλή αλλιώς τώρα δεν θα ζούσαμε … όποιος δεν το έζησε δεν μπορεί να καταλάβει την αγωνία και τον πανικό μου μέχρι να δω ότι όλοι στην οικογένεια ήταν ασφαλείς …».

Η κα Μαρία που είχε χάσει το γιο της από τροχαίο λίγα χρόνια πριν μας είπε με παράπονο «Ψάχνω αλλά δεν έμεινε ούτε μια φωτογραφία από το γιο μου. Ο χείμαρρος πήρε τα πάντα».

Η Άννα, φοιτήτρια Νηπιαγωγός, προσπαθεί να βρει το κουράγιο να στηρίξει τη μαμά της, που έχει χάσει όλα της τα ψυχικά αποθέματα από την ολοκληρωτική καταστροφή του σπιτιού τους. «Η μαμά μου είναι πολύ στεναχωρημένη….. Κανείς μας δεν μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ….. Δεν μπορεί καν να μπει μέσα στο σπίτι ….Δείτε όλα τα βιβλία της σχολής μου έχουν καταστραφεί…. Δεν μας έχει μείνει τίποτα».

Όμως όλοι χαιρόντουσαν όταν έβλεπαν τα παιδιά των Εθελοντικών Οργανώσεων. Κυρίως γιατί ένιωθαν δίπλα τους την ανθρώπινη παρουσία. Μπορούσαμε να καταλάβουμε την ελπίδα που καθρεφτιζόταν στα μάτια τους όταν έβλεπαν ανθρώπους που τους νοιάζονται.  Άλλος με έναν αυλό στο χέρι, άλλος με σκούπα, άλλος με φτυάρι, βυθίστηκαν όλοι οι εθελοντές μέσα στη λάσπη και δούλεψαν αδιάκοπα όλη την ημέρα. Όχι μόνο χωρίς να βαρυγκωμήσουν ούτε μια στιγμή, αλλά με το χαμόγελο στα χείλη. Απέδειξαν για άλλη μια φορά τον ορισμό της αλληλεγγύης και της προσφοράς στον συνάνθρωπο. Άλλωστε, πέρα από τα πρακτικά θέματα, τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι εθελοντισμός έχει προταθεί και ως μία δίοδος για να μειωθεί το στρες στα θύματα των καταστροφών και ως ένα μέσο της διαδικασίας ενδυνάμωσης των θυμάτων.

Όταν  η μέρα έφυγε, το σκοτάδι σκέπασε τη Μάνδρα αφού στα περισσότερα σπίτια που είναι βουτηγμένα μέσα στη λάσπη, χρειάζεται έλεγχος των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Οι επικεφαλείς έδωσαν εντολή για αποχώρηση αλλά ούτε και αυτοί δεν ήθελαν να φύγουν. Θυμάμαι ότι στον επικεφαλή μιας εθελοντικής οργάνωσης, οι ψυχραιμότεροι έκοψαν το νερό ώστε για τη δική του ασφάλεια να πάψει να επιχειρεί μέσα στο σκοτάδι.

Αν και οι ανάγκες των πληγέντων είναι πολλές και οι εθελοντές μας ήταν πολύ κουρασμένοι, παρέμειναν ευδιάθετοι ανανεώνοντας το ραντεβού τους για παρέμβαση στην πληγωμένη Μάνδρα.

Είναι γεγονός ότι στην αντιμετώπιση μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης οι κρατικοί μηχανισμοί δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ανταπεξέλθουν αποκλειστικά στις αυξανόμενες απαιτήσεις παρέμβασης. Οι εθελοντές είναι ένας σημαντικός πόρος σε ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό, δεξιότητες, ικανότητες και δραστηριότητες υποστήριξης. Η εθελοντική βοήθεια είναι σημαντική γιατί μπορεί να παρέχεται γρήγορα στους πληγέντες μιας καταστροφής, συμμετέχοντας στη διαδικασία της ανάκαμψης, ειδικά αυτοί που ζουν ή εργάζονται κοντά στις κατεστραμμένες περιοχές. Παράλληλα μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τις ανάγκες μιας κοινότητας. Μπορούν να ενισχύσουν το επαγγελματικό προσωπικό έκτακτης ανάγκης με βασικές δεξιότητες και δραστηριότητες υποστήριξης, επιτρέποντας τους να εστιάσουν τις προσπάθειές τους σε εξειδικευμένες εργασίες κατά την απόκριση. Η εθελοντική απόκριση θα συμβεί ακόμη και ανεξάρτητα από την αίτηση συνδρομής της. Η «παρόρμηση» και το αίσθημα ευθύνης αυτών των ανθρώπων «να κάνουν κάτι» μπορεί να φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα ακόμη και από αυτούς που έχουν επίσημο ρόλο στην απόκριση. Εκθέτουν τον  εαυτό τους σε δύσκολα και απαιτητικά καθήκοντα ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες που αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν, ακόμη και αν δεν τους ζητηθεί. Ακόμη και όταν η αίσθηση που συχνά λαμβάνουν από τους κρατικούς οργανισμούς είναι της «αποστροφής» γιατί δεν είναι προετοιμασμένοι γι αυτούς, ώστε να τους αξιοποιήσουν αποτελεσματικά και να τους ενσωματώσουν στο σχεδιασμό τους.

Οι εθελοντικές και οι κρατικές δράσεις δεν πρέπει να λειτουργούν σε ανταγωνιστική σχέση αλλά να λειτουργούν σε αυτόνομη συνεργασία μεταξύ τους, ξεπερνώντας μια πλειάδα οργανωτικών και δομικών δυσλειτουργιών και σφαλμάτων που εμποδίζουν την αποτελεσματική απόκριση (έχουν αναφερθεί λεπτομερώς σε άλλα άρθρα μου και δεν αποτελούν θέμα του παρόντος).

Εν κατακλείδι, νιώθω την ανάγκη μαζί με τα ευχαριστώ που εισέπραξαν οι εθελοντές μας από τους πληγέντες της Μάνδρας να προσθέσω και το δικό μου. Αξίζουν όλοι τους, ένας προς έναν, το σεβασμό και το θαυμασμό μας!

Οι Εθελοντικές Οργανώσεις που έλαβαν μέρος στην ανωτέρω περιγραφόμενη συλλογική δράση ήταν:

  1. Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής
  2. Εθελοντική Υπηρεσία Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Δήμου Ηλιούπολης
  3. Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής
  4. Κέντρο Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Δήμου Βύρωνα
  5. Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Εκάλης
  6. Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Παπάγου – Χολαργού
  7. Εθελοντικές Δυνάμεις Δασοπυρόσβεσης Διάσωσης ΕΔΔΔ Ροδόπολης
  8. Σύλλογος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αγ. Στεφάνου
  9. Σωματείο Πολιτικής Προστασίας Εθελοντών Κρυονερίου

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.