Εγχειρίδιο Ενεργειών για την οργάνωση καθαριότητας Ακτών και Θαλασσών

Βαθμολογία

 
Του Αναστάσιου Γερασιμάτου

Οι θάλασσες και τα θαλάσσια οικοσυστήματα διαδραματίζουν βασικό ρόλο για τον άνθρωπο σε παγκόσμιο επίπεδο, γιατί αποτελούν πηγή ζωής και σημαντικό οικολογικό κεφάλαιο. Απειλούνται όμως, από σοβαρούς κινδύνους. Το θαλάσσιο περιβάλλον που δεν γνωρίζει σύνορα, επιβαρύνεται και υποβαθμίζεται ποιοτικά – έστω κι αν σε ορισμένες περιοχές η κατάσταση βελτιώνεται – από τις δραστηριότητες του ανθρώπου.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές και διεθνείς μελέτες, διαπιστώνεται ότι οι θάλασσες ανά τον κόσμο και η βιοποικιλότητά τους δέχονται σοβαρές πιέσεις από ρυπογόνα φαινόμενα για τα οποία ενέχονται, κυρίως, η αυξημένη ναυσιπλοΐα και η αεροπλοΐα, η βιομηχανική ανάπτυξη, η έντονη εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, η υπεραλίευση, η αστυφιλία και ο τουρισμός.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες των ανθρώπων για την προστασία των ακτών και των θαλασσών, όσο ποτέ άλλοτε. Και τα αποτελέσματα είτε μεμονωμένα είτε πιο γενικά παρουσιάζουν βελτίωση σε αρκετές των περιπτώσεων. Εν τούτοις οι ακτές και οι θάλασσες εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρές απειλές και αύξηση των ρυπογόνων φαινομένων εξαιτίας των επικίνδυνων ουσιών ή των αστικών λυμάτων που καταλήγουν στις θάλασσες και στις ακτές μετά την απόρριψη ή διαρροή από βιομηχανικές ή οικιακές χρήσεις, μέσω ποταμών ή αγωγών.

Επιπλέον, απορρίψεις ραδιοϊσοτόπων από εγκαταστάσεις επανεπεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων, πετρελαιοκηλίδες από απόβλητα πλωτών εξεδρών γεωτρήσεων και άλλων off-shore εγκαταστάσεων εξόρυξης πετρελαίου και αερίου στην θάλασσα, απορρίμματα από εμπορικά ή αλιευτικά πλοία ή από δραστηριότητες τουρισμού και αναψυχής στην θάλασσα, παράνομες απορρίψεις πετρελαίου ή χημικών ουσιών από πλοία, συμπτωματικές απορρίψεις υδρογονανθράκων μετά από ναυτικά ατυχήματα, κ.α. είναι μερικές από τις πολύ επικίνδυνες δραστηριότητες των ασυνείδητων κατά κύριο λόγο που δολοφονούν τη φύση, άρα την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη.

Η ρύπανση των ακτών και των θαλασσών μας, δεν γίνεται από άγνοια, αλλά από εγωισμό.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Jacques Yves Cousteau στην Μεσόγειο, είχε υπολογίσει ότι περίπου 10.000 θαλάσσιοι οργανισμοί (ψάρια, χελώνες, θηλαστικά) πεθαίνουν καθημερινά μόνο από την κατάποση πλαστικών πωμάτων και δακτυλίων από νερά και αναψυκτικά που ρίχνονται στην θάλασσα από τον άνθρωπο, χωρίς να υπολογιστεί οποιαδήποτε άλλη κατηγορία απορριμμάτων (π.χ. πλαστικές σακούλες, δίχτυα, πλαστικά μπουκάλια, πλαστικά εξαρτήματα σκαφών, κ.λ.π.). 

Η καθαριότητα ακτών και θαλασσών δεν πρέπει να αποτελεί ετήσια δημόσια και πανηγυρική δραστηριότητα, αλλά καθημερινή μεμονωμένη πρακτική κάθε πολίτη, μικρού ή μεγάλου. Οποιαδήποτε στιγμή που θα βρεθεί στην παραλία ή στην θάλασσα.

Η ρύπανση που προκαλούμε στις θάλασσές μας είναι σε τέτοιο βαθμό, ώστε πλέον  ξεπεράσαμε την ικανότητα της θαλάσσιας φύσης να αυτοκαθαρίζεται. Απαράδεκτο όσο και εγκληματικό.

Το να διατηρούμε καθαρές τις ακτές και τις θάλασσές μας, σημαίνει ότι θα περάσουμε ένα ευχάριστο και ασφαλές καλοκαίρι. Ήρθε η ώρα να μάθουμε να πηγαίνουμε στην παραλία, να την χαιρόμαστε, έχοντας όμως κατά νου ότι, φεύγοντας δεν θα αφήσουμε ίχνη βανδαλισμού. Στην παραλία που παίζουμε, συνυπάρχουμε με θαλάσσιες χελώνες, με φυτά, αρμυρίκια και δέντρα. Στην θάλασσα που κολυμπάμε, συνυπάρχουμε με όστρακα, κοχύλια, αχινούς, φύκια, αστερίες, κοράλλια. Η ευχαρίστηση και η ασφάλεια πρέπει να είναι ίδια και ίση για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Επιπλέον μεταξύ των ανθρώπων πρέπει να επικρατεί ευγένεια, σεβασμός και διακριτικότητα.  

Η παρούσα αναθεωρημένη έκδοση του ιδίου συγγραφέα με τίτλο «ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΚΤΕΣ ● ΚΑΘΑΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ – Εγχειρίδιο Ενεργειών για την οργάνωση καθαριότητας Ακτών και Θαλασσών» σκοπό έχει να εκθέσει συνοπτικά μια σειρά από ενέργειες πριν, κατά την διάρκεια, μετά την δράση, ώστε να επιτευχθούν τα μεγαλύτερα οφέλη για τον άνθρωπο και την φύση. Η ίδια η δραστηριότητα της καθαριότητας των ακτών και των θαλασσών μας, εφόσον λαμβάνει κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στην χώρα μας, πρέπει ταυτόχρονα να γίνεται πιο οργανωμένα, πιο συντονισμένα, πιο μαζικά και πιο αποτελεσματικά.

Ο δημιουργός αυτού του εγχειριδίου, έχοντας στο ενεργητικό του περισσότερο από τρεις 10ετίες εμπειρίας στον σχεδιασμό και οργάνωση της καθαριότητας των ακτών και των θαλασσών μας, καταθέτει τις γνώσεις και την εμπειρία του, ώστε η δουλειά κάθε ενός που θέλει να οργανώσει και υλοποιήσει αντίστοιχη δράση, να γίνεται πιο εύκολα, πιο οργανωμένα, πιο ασφαλές και πιο σύντομα. Πρόκειται για την πρώτη στην ελληνική βιβλιογραφία καταγεγραμμένη προσπάθεια περιγραφής όλης της διαδικασίας της δράσης, σε όλα της τα στάδια, προετοιμασίας, υλοποίησης, αποτίμησης.

Διαβάστε το E-book πατώντας εδώ!

Πάτρα, 10 Μαρτίου 2018

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟΣ
Emergency, Crisis and Disaster Manager
Member of International Crisis Management Association
Member of Association of Professionals in Humanitarian Assistance and Protection
Επικοινωνία : anastgerasimatos@yahoo.com 

1 Trackback / Pingback

  1. «Εγχειρίδιο ενεργειών για την οργάνωση καθαριότητας Ακτών και Θαλασσών» – Αναστάσιος Γ. Γερασιμάτος

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.