Ο Εθελοντισμός Της Πολιτικής Προστασίας Στις Δασικές Πυρκαγιές

 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοκολάκης
τ. Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας

Την Τρίτη 8 Μαΐου το πρωί σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε η Άσκηση πεδίου (αντιμετώπισης Δασικής Πυρκαγιάς ) με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2018».

Στην Αθήνα σύμφωνα και με το Δελτίο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αυτή έγινε παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου ΠΣ Σωτήριου Τερζούδη, στη δασική περιοχή στη θέση Πύριζα, του Πεντελικού όρους και συμμετείχαν επίγειες δυνάμεις από τους: 12ο και 9ο Πυροσβεστικούς Σταθμούς Αθηνών, την Π. Υ. Νέας Μάκρης, την 1η Ε.Μ.Α.Κ., την ομάδα ΘΗΣΕΑΣ, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, τη Διεύθυνση Εναερίων Μέσων, τα ΣμηΕΑ, την Υγειονομική Υπηρεσία Π.Σ., το Πυροσβεστικό Συνεργείο Αθηνών, τη Δ.Α.Ε.Ε., την Περιφέρεια Αττικής, το Γ.Ε.ΕΘ.Α., την ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Α.Β, τον ΣΠΑΠ καθώς και οι εθελοντικές ομάδες: Εθελοντικές Δυνάμεις Δασοπυρόσβεσης και Διάσωσης Ροδόπολης, ο Σύλλογος Πολιτικής Προστασίας Αγίου Στεφάνου, Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Πεντέλης και ο Σύλλογος Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού.

Αντίστοιχα σε όλες τις Περιφερειακές Ασκήσεις συμμετείχαν Εθελοντικές Οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας που σύμφωνα με το καταστατικό τους έχουν εμπλοκή στη Δασοπροστασία και τη Δασοπυρόσβεση. Βέβαια σε ένα πραγματικό συμβάν μπορούν να έχουν εμπλοκή και εθελοντικές ομάδες που εμπλέκονται στην παροχή Α’ Βοηθειών, στην Έρευνα και τη Διάσωση.

Πραγματικά χαίρομαι , όπως χαίρονται και οι εθελοντές , για αυτή τη συνεργασία, γιατί κανείς δεν περισσεύει!!!

Είναι γνωστό ότι και εξοπλισμό διαθέτουν (πυροσβεστικά οχήματα, ατομικό εξοπλισμό πυρόσβεσης, κ.ά.) και εκπαιδευμένοι είναι!!!

Παράλληλα στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) αναφέρεται στο κεφάλαιο του Εθελοντισμού ότι:

« Η ΓΓΠΠ αποτελεί τον εθνικό φορέα ένταξης Εθελοντικών Οργανώσεων και Ειδικευμένων Εθελοντών στο Μητρώο που τηρεί για την υλοποίηση του παραπάνω σκοπού. Οι ΕΟ και οι Ειδικευμένοι Εθελοντές περιλαμβάνονται στο δυναμικό της πολιτικής προστασίας αναλαμβάνοντας την υποστήριξη δράσεων πρόληψης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης καταστροφών.

Στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων μπορούν να ενταχθούν νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και ομάδες εθελοντών που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια των ΟΤΑ, εφόσον προκύπτει από το καταστατικό τους ή από την αποδεδειγμένη δράση τους κατά το πρόσφατο παρελθόν η δραστηριοποίησή τους στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Επιπλέον:

• ο Ν. 3013/2002 αναφέρει στο άρθρο 3, παραγ. 1εδαφ. γ : «Οι εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας ….. αναλαμβάνουν… και δράσεις ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστροφών».

• Ο N.3536 /2007 αναφέρει στο άρθρο 27: Στο άρθρο 14 του ν. 3013/2002 προστίθεται παράγραφος 6 ως ακολούθως: «6. Στις εθελοντικές οργανώσεις και στους ειδικευμένους εθελοντές του παρόντος περιλαμβάνονται και όσοι δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της αποστολής του Πυροσβεστικού Σώματος, με εξαίρεση εκείνους που υπάγονται στη ρύθμιση του ν. 1951/1991 (ΦΕΚ 84 Α΄)».

* Το Σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» (ΦΕΚ 423/Β΄/10-4-2003) – να υπενθυμίσω ότι το Σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ, όπως και όλα τα σχέδια, είναι Σχέδιο αντιμετώπισης… – μεταξύ άλλων αναφέρει:

* Στο: Β. ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

……………….3. Οι εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας και οι ειδικευμένοι εθελοντές Πολιτικής Προστασίας σε κεντρικό περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, που εντάσσονται στο σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αναλαμβάνουν την υποστήριξη σχεδίων και δράσεων πρόληψης και αποκατάστασης, καθώς και δράσεις ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστροφών.

Στις: 3. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ

………23. Πρόβλεψη για τη συνδρομή των Εθελοντικών Οργανώσεων στη φάση της επέμβασης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία

* Και στις : Συντονιστικές Οδηγίες

………8. Κατά την εκπόνηση των σχεδίων να λαμβάνονται υπόψη όλα τα στοιχεία, τα οποία αναφέρονται στις εθελοντικές οργανώσεις και τους ειδικευμένους εθελοντές Πολιτικής Προστασίας για την υποβοήθηση στο έργο της πολιτείας

Γιατί τα γράφω όλα αυτά;

Γιατί και πέρυσι στο άρθρο μου για τις δασικές πυρκαγιές είχα αναφερθεί στην αξιοποίηση των εθελοντών και είχα διατυπώσει κάποια ερωτήματα και δυστυχώς τα ξαναδιατυπώνω και εφέτος γιατί αν και είμαστε μέσα στην αντιπυρική περίοδο, δεν εκδόθηκε εγκύκλιος για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των Δασικών Πυρκαγιών 2018 και οι συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων σε Περιφερειακό (ΣΟΠΠ) και Δημοτικό επίπεδο (ΣΤΟ), έγιναν με τις περυσινές οδηγίες.

Προσωπικά ποτέ δεν κατάλαβα γιατί κάθε χρόνο να βγαίνει καινούργια πολυσέλιδη εγκύκλιος, όταν απλά θα έπρεπε να υπάρχει μια συμπληρωματική – τροποποιητική εγκύκλιος, με αναφορά σε κάποια νέα νομοθεσία, που τροποποιεί την αναφερόμενη στην αρχική εγκύκλιο και στις αλλαγές που προκύπτουν.

Συζητιέται η έκδοση αντίστοιχου κειμένου με αυτό του σεισμού, που εκδόθηκε στο πρόσφατο παρελθόν.

Το θέμα όμως είναι ότι δυστυχώς έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται δασικές πυρκαγιές και παραμένουν αναπάντητα τα περυσινά ερωτήματα , ενώ προστίθενται και άλλα…!!!!

Συγκεκριμένα:

1. Οι Εθελοντικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας που εκπαιδεύθηκαν μέλη τους από το Πυροσβεστικό Σώμα στην δασοπυρόσβεση, σε συνδυασμό με την ασφαλιστική κάλυψη και την αστική ευθύνη που ισχύει με την Υπουργική Απόφαση, μπορούν να κινητοποιηθούν σε περίπτωση συμβάντος εντός των ορίων ευθύνης τους;

2. Δε θα έπρεπε να υπάρχει επίσημη ενημέρωση των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας των Φορέων (Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Περιφερειών – Περιφερειακών Ενοτήτων , Δήμων), ποιες ομάδες εκπαιδεύθηκαν από την Πυροσβεστική και ονομαστικά και αριθμητικά τα μέλη της κάθε ομάδας, προκειμένου να είναι ουσιαστικός ο ρόλος των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, στα πλαίσια της κινητοποίησης;

3. Ποιος κινητοποιεί τις εθελοντικές ομάδες; Η Περιφέρεια ; Ο Δήμος; Και οι δυο; Τα ερωτήματα τα θέτω γιατί σύμφωνα με εγκυκλίους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας η κινητοποίηση γίνεται από την Περιφέρεια και αρνούνται Πυροσβεστικές Υπηρεσίες την κινητοποίησή των από τους Δήμους….!

Όμως μπαίνουν τα ερωτήματα:

* Κάθε πυρκαγιά εκδηλώνεται σε ένα χώρο που ανήκει στα όρια κάποιου Δήμου. Η Υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, μπορεί να κινητοποιήσει τις σχετικές με το συμβάν εθελοντικές οργανώσεις, που έχουν έδρα στα όρια του Δήμου;

Αν ναι, που έτσι πρέπει, θα πρέπει να διορθωθεί η εγκύκλιος της ΓΓΠΠ.

Αν όχι και χρειάζεται να ζητηθεί η συνδρομή της Περιφέρειας για την κινητοποίηση των τοπικών ομάδων, τότε εμπλέκεται η Περιφέρεια και μεταφέρεται ο συντονισμός στον Περιφερειάρχη, ενώ το συμβάν παραμένει στα όρια του Δήμου….

Και φανταστείτε ότι υπάρχουν στο Μητρώο ομάδες που έχουν ιδρυθεί με Απόφαση Δημοτικών Συμβουλίων… Και αυτές κινητοποιούνται με Απόφαση όχι του Δήμου, αλλά της Περιφέρειας….!!! Ομοίως και οι εθελοντικές οργανώσεις, που έχουν δηλώσει χώρο δράσης το Δήμο τους….!!!

Συζητείται να γίνεται η κινητοποίηση από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες…

Τότε:

* Γιατί τότε υπάρχουν οι Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας (Αποκεντρωμένων Διοικήσεων – Περιφερειών – Δήμων);

* Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες καλύπτουν τα όρια και δυο και τριών Δήμων τα όρια και σε μια εκδηλωθείσα πυρκαγιά, δε θα μπορεί ο Δήμος να ζητήσει τη συνδρομή των εθελοντικών του ομάδων για άμεση αντιμετώπιση, αλλά θα πρέπει να γίνει μέσω της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας…., όταν ο Δήμαρχος σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι ο υπεύθυνος για την κινητοποίηση και το συντονισμό….!

* Πολύ φοβάμαι ότι αν ισχύσει κάτι τέτοιο, δε θα κινητοποιούνται οι εθελοντικές ομάδες, γιατί η επιχειρησιακή φιλοσοφία της Πυροσβεστικής είναι «θα πάμε πρώτα εμείς να την αντιμετωπίσουμε και αν …τότε…». Ο νοών νοείτο…..!

Θεωρώ ότι τις εθελοντικές ομάδες θα πρέπει να τις κινητοποιεί η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας σε όποιο επίπεδο και αν είναι. Δηλαδή αυτές που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο της ΓΓΠΠ και ευρίσκονται στα όρια ευθύνης της. Δηλαδή η Αποκεντρωμένη αυτές που υπάρχουν στα όριά της, η Περιφέρεια αντίστοιχα τις δικέ της στα όριά της και ο Δήμος τις δικές το στα όρια του…. Και μιλάω και εκ πείρας…!!!

Άλλωστε ο N. 3013/02 στα άρθρα 11, 12 και 13 αναφέρει ότι ο Περιφερειάρχης και η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας του, ο Νομάρχης και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και ο Δήμαρχος και το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του (σήμερα: Συντονιστής- Περιφερειάρχης – Δήμαρχος) έχει την ευθύνη και το συντονισμό των δυνάμεων του χώρου ευθύνης του, άρα και των εθελοντικών ομάδων που ευρίσκονται στα όριά του…. Αλλά και στο άρθρο 3 του ιδίου Νόμου αναφέρει ότι οι εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, που εντάσσονται στο σχεδιασμό…..

Θα πρέπει, άσχετα πότε θα εκδοθεί η εγκύκλιος, να σταλεί ένα έγγραφο από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που να διευκολύνει και να υλοποιεί εγγράφως αυτά που είδαμε στις Ασκήσεις και ειπώθηκαν στις συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων

Προσοχή και παράκληση :

«Όχι αοριστολογίες και δυνητικές εκφράσεις στις εγκυκλίους και στα έγγραφα επί του θέματος»

Πηγή : https://vimapress.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.