Κατηγορίες αντιμετωπίζουν 177 πυροσβέστες για ψευδή δήλωση σωματικής ικανότητας!

 

29/12/2013

Την καθυστέρηση της απόταξης πυροσβεστών που έχουν προσληφθεί εδώ και 1 χρόνο παρά την ψευδή δήλωση στοιχείων τους καταγγέλλει επιλαχών πυροσβέστης και ακροατής του ΣΚΑΪ 100,3. Ο ίδιος ο ακροατής μαζί με τους υπόλοιπους επιλαχόντες έχουν κινηθεί νομικά προς την επίσπευση της διαδικασίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση έστειλαν εξώδικη διαμαρτυρία στον Υπουργό κ. Δένδια. Η δικηγόρος τους δηλώνει πως είναι απαράδεκτο αυτό που έχει γίνει και προσδιορίζει τον αριθμό των παρανόμων πυροσβεστών σε 507. Για την υπόθεση έχουν οριστεί δυο δικάσιμες μέσα στον Ιανουάριο του 2013 καθώς οι επιλαχόντες προσπαθούν να δικαιωθούν. Το χρονικό της υπόθεσης όμως θα μπορέσει να εξηγήσει  τι ακριβώς αναφέρει ο ακροατής.

 ΧΡΟΝΙΚΟ

Τον Σεπτέμβριο του 2011 το Πυροσβεστικό Σώμα προκήρυξε θέσεις για 4000 άτομα για 5ετή θητεία. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, βγήκε η λίστα επιτυχόντων και ο πίνακας κατάταξης με μοριοδότηση. Στην μεταγενέστερη διαδικασία αναζήτησης και ελέγχου των δικαιολογητικών των επιτυχόντων, ανακαλύφθηκε από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, πως υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν κάνει ψευδείς δηλώσεις.  Δηλαδή, παρόλο που στην προκήρυξη ρητά αναφέρει πως οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν απολυθεί από το στρατό με σωματική ικανότητα Ι1, κάποιοι προσλήφθηκαν ενώ συμμετείχαν είτε με αλλαγμένο Ι από Ι2, Ι3 ή Ι4 σε Ι1 (νομίμως από Επιτροπή) μετά την απόλυσή τους από το στρατό και πριν ή και μετά την συμμετοχή τους στην Προκήρυξη.

Κάπως έτσι, η υπόθεση ήρθε στο φως και το Αρχηγείο ξεκίνησε διαδικασία διερεύνησης. Το νομικό τμήμα της Πυροσβεστικής παρέπεμψε το ζήτημα στην Δικαιοσύνη και στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους για να αποφανθεί. Η αιτία για την παραπομπή αυτή ήταν το υπεράριθμο των πυροσβεστών και η αδυναμία χειρισμού αμέσως από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής και το Νομικό του τμήμα, όπως νόμος ορίζει. Τον Μάιο του 2011 το Νομικό Συμβούλιο εξέδωσε γνωμοδότηση υπ’ αριθμόν 206/2012 κατά την οποία κατά πλειοψηφία η ολομέλεια γνωμοδοτεί πως οι επιτυχόντες στην προκήρυξη που έχουν αλλάξει την σωματική τους ικανότητα δεν πρέπει να βρίσκονται στο σώμα και πως η συμμετοχή τους στην προκήρυξη είναι παράνομη και πρέπει να αποταχθούν.

Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε στον νόμο 3938/2011 του Π.Δ. 19/2006 και την απόφαση του Πυροσβεστικού σώματος 34671 οικ. Φ.300.2/28-07-2011 στο υποκεφάλαιο I, IIκαι στο κεφάλαιο Ε. Οι διατάξεις αυτές αναφέρουν πως οι διαγωνιζόμενοι για να συμμετέχουν στην προκήρυξη πρέπει να έχουν αποφοιτήσει από το στρατό με σωματική ικανότητα Ι1 και όχι να έχουν γενικά σωματική ικανότητα Ι1. Κατά μειοψηφία, όμως υπήρχαν και απόψεις κατά τις οποίες θεωρήθηκε πως αφού η αλλαγή μετά απόφαση της ειδικής Επιτροπής είναι νόμιμη, οι πυροσβέστες καλώς υπηρετούν ακόμα και δεν πρέπει να μνημονευθεί το ζήτημα ξανά. Η Γνωμοδότηση εστάλη στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής και τον Αύγουστο κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι σήμερα, αναμένεται η υπογραφή του Υπουργού κ. Δένδια για να αποταχθούν οι παράνομοι και στην θέση τους να προσληφθούν οι επιλαχόντες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Το γραφείο τύπου του Υπουργείου μας παρέπεμψε να μιλήσουμε με το αμέσως αρμόδιο γραφείο τύπου της Πυροσβεστικής.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ

Συνομιλήσαμε με το Γρ. Τύπου της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα με τον εκπρόσωπο, κ. Τσόγκα. Μας ενημέρωσε πως έχουν ανακαλυφθεί από το Αρχηγείο 183 άτομα που προσελήφθησαν παράνομα και πρέπει να αποταχθούν και όχι 507.  Για επιβεβαίωση, μας παρέπεμψε στο κ. Γιαννούτσο, Διευθυντή Προσωπικού της Πυροσβεστικής. Εκείνος με την σειρά του μας απέστειλε επίσημο έγγραφο το οποίο επιβεβαιώνει πως γύρω στα 180 άτομα άλλαξαν το Ι τους μετά την περάτωση της θητείας τους και πριν την συμμετοχή τους στην προκήρυξη.

Για το πότε θα υπογραφεί η γνωμοδότηση μας δήλωσε πως δεν μπορεί να ξέρει. Μας τόνισε βέβαια πως η γνωμοδότηση αυτή δεν είναι δεσμευτική ούτε απόφαση. Είναι απλά μια νομική πρόταση που πρέπει να λάβει υπ’ όψιν ο Υπουργός.  Για περισσότερες πληροφορίες μας παρέπεμψε να μιλήσουμε με το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ

Προσπαθήσαμε να έχουμε ενημέρωση από τον κ. Αρτοποιό, υπασπιστή του Αρχηγού, ο οποίος μας συμβούλεψε να περιμένουμε λίγο καιρό καθώς ο Αρχηγός θα άλλαζε την Τετάρτη 28/11. Συνομιλήσαμε με τον κ. Λάμπρη, τον καινούργιο υπασπιστή που όπως δήλωσε, δεν γνώριζε το θέμα όντας νέος στη θέση. Μας ξεκαθάρισε πάντως πως δεν μπορούμε να έχουμε τέτοια ενημέρωση καθώς το ζήτημα είναι υπηρεσιακό.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Τελικά, βρεθήκαμε σε τέλμα και ξαναπροσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με το Επιτελείο του Υπουργού για κάποια επίσημη απάντηση. Eνημερωθήκαμε πως υπάρχουν 2 κατηγορίες παράνομων πυροσβεστών που προσελήφθησαν με  την προκήρυξη αυτή. Πρώτον, όσοι άλλαξαν το Ι τους κατά την συμμετοχή τους, αριθμός που ανέρχεται στα 177.Δεύτερον, όσοι κατέθεσαν πλαστά δικαιολογητικά γενικότερα (δεν σχετίζονται με την σωματική ικανότητα). Αυτοί ανέρχονται σε αριθμό των 163.

Η γνωμοδότηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, βρίσκεται όντως στα χέρια του Υπουργού για υπογραφή. Η καθυστέρηση έχει αιτία στην διφορούμενη άποψη που εξέφρασε το Νομικό Συμβούλιο. Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στο ΣτΕ για οριστική απόφαση. Η υπογραφή του Υπουργού, όπως μας διαβεβαίωσαν, θα μπει αφού το ΣτΕ αποφανθεί σε συνεδρίαση του τον επόμενο μήνα. Προς το παρόν, το Υπουργείο  εξετάζει όλα αυτά τα στοιχεία. Για την υπόθεση δε των πλαστών δικαιολογητικών γενικότερα, όπως μας τόνισε, η απόταξη θα γίνει άμεσα, καθώς σε αυτή την περίπτωση η παρανομία είναι ξεκάθαρη.

Πηγή: www.bloko.gr , http://toblogsas.skai.gr

1 Comment

  1.  

    Σε αυτό το κράτος κάθε μέρα και μία είδηση παράνομης παρέμβασης σε διαγωνισμούς, προμήθειες, προσλήψεις και κανείς δεν τιμωρείται παραδειγματικά χωρίς αναφορά ονομάτων φτωχοί του χθες πλούσιοι του σήμερα και αντίο σας διότι η “πολιτική” καρίερα δεν μου αποφέρει αρκετά πλέον ΕΛΕΟΣ

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.