«ΚΑΡΠΑ μέσω βήχα» – «Cough CPR»

 

 
Η American Heart Association δεν υποστηρίζει την «ΚΑΡΠΑ μέσω βήχα» μια διαδικασία πρόκλησης βήχα που έχει ευρέως διαδοθεί στο Διαδίκτυο. Όπως σημειώνεται στις κατευθυντήριες οδηγίες του 2010 της American Heart Association για την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση και την Επείγουσα Καρδιαγγειακή φροντίδα, «ΚΑΡΠΑ μέσω βήχα» δεν είναι χρήσιμη για μη ανταποκρινόμενα θύματα και δεν θα πρέπει να διδάσκεται σε υποψήφιους ανανήπτες.

Κατά τη διάρκεια μιας αιφνίδιας αρρυθμίας (ανώμαλος καρδιακός ρυθμός), μπορεί να είναι δυνατό για κάποιον που έχει τις αισθήσεις του να βήξει δυνατά και επαναλαμβανόμενα για να διατηρήσει επαρκή ροή αίματος προς τον εγκέφαλο για να διατηρήσει τις αισθήσεις για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να ομαλοποιηθεί η αρρυθμία. Η ροή του αίματος συνεχίζεται με αυξημένη πίεση η οποία προκαλείται στο στήθος κατά τη διάρκεια δυνατού βήχα. Αυτό έχει εσφαλμένα θεωρηθεί «ΚΑΡΠΑ μέσω βήχα», αν και δεν είναι μια παραδοσιακή μορφή της ανάνηψης.

Γιατί δεν η «ΚΑΡΠΑ μέσω βήχα» δεν είναι κατάλληλη για εκπαίδευση ΚΑΡΠΑ;
Η «ΚΑΡΠΑ μέσω βήχα» δεν θα πρέπει να διδάσκεται σε υποψήφιους ανανήπτες σε μαθήματα ΚΑΡΠΑ επειδή δεν είναι γενικά χρήσιμο στο προνοσοκομειακό περιβάλλον. Σε όλα τα σεμινάρια ΚΑΡΠΑ για υποψήφιους διασώστες , το σημείο που σηματοδοτεί το επείγον είναι η μη ανταπόκριση του θύματος. Μη ανταποκρινόμενα θύματα δεν είναι δυνατόν να εκτελέσουν «ΚΑΡΠΑ μέσω βήχα».

Υπάρχουν περιπτώσεις, όταν «η ΚΑΡΠΑ μέσω βήχα» είναι κατάλληλη;
Η «ΚΑΡΠΑ μέσω βήχα» μπορεί να θεωρηθεί σωστή σε καταστάσεις , όπως ο εργαστηριακός καρδιακός καθετηριασμός, όπου οι ασθενείς είναι με αισθήσεις και συνεχώς ελεγχόμενοι μέσω συσκευών (monitoring) (για παράδειγμα, με έναν ηλεκτροκαρδιογράφο). Μια νοσοκόμα ή ένας γιατρός είναι παρόντες και μπορούν να καθοδηγήσουν και να συστήσουν τους ασθενείς να βήξουν δυνατά κάθε ένα με τρία δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια τα πρώτα δευτερόλεπτα εμφάνισης της αιφνίδιας αρρυθμίας. Ωστόσο, επειδή αυτή δεν είναι αποτελεσματική σε όλους τους ασθενείς, δεν θα πρέπει να καθυστερήσει η οριστική θεραπεία.

Η σύσταση της American Heart Association
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να είστε ενημερωμένοι για τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της καρδιακής προσβολής και καρδιακή ανακοπής και να ανταποκριθείτε σε αυτές καλώντας 9-1-1. (112/166). Εάν οδηγείτε μόνοι σας και αρχίσετε να αισθάνεστε έντονο πόνο στο στήθος ή δυσφορία που αρχίζει να εξαπλώνεται στο μπράτσο σας και επάνω προς το σαγόνι σας (το σενάριο που παρουσιάζεται στο άρθρο του Διαδίκτυο), σταματήστε στην άκρη και βγείτε να ζητήσετε την βοήθεια κάποιου άλλου οδηγού ή καλέστε 911 (112/166) από το κινητό σας τηλέφωνο.

Πηγή : firstaidtraining.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.