Η παχυσαρκία των πυροσβεστών αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα

 

Από τον Astead Herndon Special to CNN
Μετάφραση απόδοση στα Ελληνικά για το Fire.gr, Συμεών Μπανός

Μελέτες δείχνουν πως, πάνω από το 70 % των πυροσβεστών είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι.
Τα καρδιοαγγειακά περιστατικά αποτελούν το Νο1 λόγο θανάτων εν ώρα υπηρεσίας. Αξιοσημείωτη δυσκολία, αλλά η ιστορία έχει επιδείξει πως πολλές συνήθειες μπορούν να αλλάξουν.

Η ανάγκη να βρίσκονται οι πυροσβέστες σε καλή φυσική κατάσταση είναι πλέον φανερή.Ένα τσεκούρι ζυγίζει γύρω στα 10 κιλά, και μια συσκευή με φιάλη περίπου στα 25 κιλά. Υπολογίστε στη συνέχεια, μπότες, επενδύτη, σωλήνες, κλπ. Συνοψίζοντας όλα αυτά, σε συνάρτηση με άκρως δύσκολα και πολύπλοκα συμβάντα, θα περίμενε κανείς πως οι πυροσβέστες πρέπει να βρίσκονται σε άψογη φυσική κατάσταση.

Κάνετε λάθος όμως. Το 70 % και άνω των πυροσβεστών είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι, ένα ποσοστό λίγο παραπάνω από το γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Επιδημιών (CENTERS FOR DISEASE CONTROL AND PREVENTION). “Eίναι σκληρό. Και οι πυροσβέστες άνθρωποι είναι και αυτοί. Και όπως όλος ο αμερικάνικος λαός  προσπαθεί να ξεφύγει απο το πρόβλημα της παχυσαρκίας, αυτό ακριβώς προσπαθούν και οι πυροσβέστες” τόνισε η δρ Sue Day, συντάκτης της μελέτης  για το  CDC και συνεργαζόμενη καθηγήτρια επιδημιολογίας του πανεπιστημίου UNIVERSITY OF TEXAS SCHOOL OF PUBLIC HEALTH.

Τα καρδιοαγγειακά περιστατικά είναι οι λόγοι για σχεδόν τους μισούς θανάτους πυροσβεστών εν ώρα υπηρεσίας, και η παχυσαρκία έχει χαρακτηριστεί ως το βασικότερο μειονέκτημα σε αυτό το επάγγελμα , σύμφωνα με το CDC. “Οι πυροσβέστες κάνουν μια άκρως δύσκολη και στρεσογόνα δουλειά” τόνισε η δρ Day  “αλλά αυτοί είναι οι πρώτοι μας ανταποκριτές στα συμβάντα. Πρέπει να προσέχουν τον εαυτό τους και να είναι σε καλή φυσική κατάσταση. Και πρέπει να είναι συνεργάσιμοι με τους πολίτες , να τους κατευθύνουν σε έναν καλύτερο τρόπο ζωής έτσι ώστε να αλλάξουν τις κακές τους συνήθειες.”

Δεν υπάρχουν εθνικά πρότυπα και πρωτόκολλα για τη φυσική κατάσταση των Αμερικάνων πυροσβεστών λέει η  Kimberly Quiros, υπεύθυνη σχέσεων της εθνικής επιτροπής εθελοντών πυροσβεστών. (NATIONAL VOLUNTEER FIRE COUNCIL.) Οι υποψήφιοι πυροσβέστες αναγκάζονται να αποδείξουν ότι μπορούν να φέρουν εις πέρας τις φυσικές απαιτήσεις του επαγγέλματος, αλλά όλα αυτά τα πρωταρχικά τεστ, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα απλό σημείο αναφοράς. Και όταν ο πυροσβέστης περάσει τα τεστ και  πιστοποιηθεί, τότε τίθεται στον εκάστοτε σταθμό. Οι σταθμοί όμως εδώ και πολλά χρόνια, λείπονται μιας σταθερής συντήρησης και φυσικής αγωγής. Αυτό είναι κάτι που η εθνική επιτροπή προσπαθεί να αλλάξει, σε συνεργασία με την NATIONAL FIRE PROTECTION ASSOCIATION, εκδίδοντας σειρά οδηγιών που προάγουν τη καλή φυσική κατάσταση, και τον θετικό τρόπο συμπεριφοράς στα στελέχη των σταθμών.

Η πιο πρόσφατη σειρά οδηγιών εκδόθηκε τον περασμένο χρόνο.

“Είναι οδηγίες, πρότυπα, δεν είναι νόμοι” λέει η Quiros.”Το ιδανικό θα ήταν να τις υιοθετήσουν όλοι οι σταθμοί.”
Αλλά οι περικοπές είναι ένα μείζον θέμα, τονίζει, αναφερόμενη στους περιορισμούς ωρομισθίων και δαπανών. Περίπου το 71 % των σταθμών στις ΗΠΑ έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για εθελοντές,  σύμφωνα με το U.S. FIRE ADMINISTRATION.

“Μερικοί ανησυχούν πως αν επιβάλλουμε πρότυπα καλής φυσικής κατάστασης , οι σταθμοί θα χάσουν τους μισούς από τους πυροσβέστεςτους” λέει η Quiros.”Εργαζόμαστε στο πως θα  ξεπεράσουμε τη κουλτούρα της παχυσαρκίας, και να σιγουρέψουμε τον τρόπο που θα τους κρατάμε υγιείς.”

Η Quiros υπογραμμίζει πως το χαοτικό και σχεδόν  τρελό καθημερινό πρόγραμμα είναι ενας από τους πολλούς λόγους  που οι πυροσβέστες έχουν έφεση στη παχυσαρκία εν ώρα εργασίας. Και αυτή η έφεση ενισχύεται από το γρήγορο μη υγιεινό φαγητό, και από τις καθημερινές υψηλά στρεσογόνες καταστάσεις. Συνεχίζει λέγοντας πως τρώνε στο πόδι ενώ ο ύπνος τους είναι διαρκώς διαταραγμένος.” Και πολλές φορές οι πυροσβέστες υποθέτουν πως η απλή καλή κατάσταση τους ή ο τρόπος ζωής τους μπορούν να τους κρατούν σε καλή φυσική κατάσταση αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.”

Μετά από 39 χρόνια στην ενεργό υπηρεσία ως εθελοντής πυροσβέστης, ο Kevin Quinn κατάλαβε μερικά πράγματα γι αυτά τα σημαντικά προβλήματα.
Ετσι λοιπόν 10 χρόνια μετά, ως διοικητής του South Kingstown, Rhode Island, ο Quinn αποφάσισε να πολεμήσει το πρόβλημα της παχυσαρκίας στο σταθμό του.

‘’στήσαμε μια κοινότητα που θα προωθήσει τη ποιότητα καλής ζωής και καλής φυσικής κατάστασης”,”κάθε σταθμός μας, παίρνει τη πρωτοβουλία, να προωθεί τη καλή φυσική κατάσταση, με όργανα γυμναστικής, τρέξιμο, σκάλες…..θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα φυσικής αγωγής που θα είμαστε υπερήφανοι. Ξέραμε πως οι περισσότεροι θάνατοι συναδέλφων εν ωρα υπηρεσίας ήταν αποτρέψιμοι”

Ο Quinn , συνταξιοδοτημένος πλέον, ένωσε  8 ξεχωριστούς σταθμούς πυροσβεστών σε ένα ενιαίο κέντρο φυσικής αγωγής. Στα γεύματα των συνελεύσεων  των σταθμών ,αντικατέστησε την πίτσα με φρούτα και λαχανικά, και ξεκίνησε να στέλνει τα νεότερα στελέχη σε συνεδριάσεις φυσικής αγωγής και κατάστασης.
Σύμφωνα με τον Quinn , το UNION FIRE DISTRICT in SOUTH KINGSTOWN , παρατήρησε μείωση της χρήσης τσιγάρων και κατανάλωσης αλκοόλ στα στελέχη ,καθώς επίσης και πολλοί άρχισαν να χάνουν και βάρος.

Σήμερα ο Quinn εργάζεται για την εθνική επιτροπή εθελοντών πυροσβεστών. “το να παρέχουμε καλύτερες επιλογές ήταν κρίσιμο, συνειδητοποιήσαμε πως αν δεν βάζαμε μήλα και πορτοκάλια μπροστά στους πυροσβέστες, εκείνοι ποτέ δεν θα τα έτρωγαν από μόνοι τους”

Πηγή : https://edition.cnn.com

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.