Εργαλείο ζωής: Αυτόματος Απινιδωτής

Βαθμολογία

2/1/2014

Η εκπαίδευση προτείνεται αν και νομικά δεν απαιτείται για τη χρήση ενός αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Οι σύγχρονοι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μη εκπαιδευμένα άτομα και σε μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν, βοηθώντας αποτελεσματικά μία διάσωση. Η εκπαίδευση όμως αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς αναζωογόνησης και θα πρέπει να λαμβάνεται από όσους ενδεχομένως θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν κάποια στιγμή έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή.

Σημείωση: Το άρθρο δεν είναι ιατρικό είναι απλά πληροφοριακό

Με τον όρο Αυτόματος Απινιδωτής ορίζουμε τόσο τον εξωτερικό όσο και τον εμφυτευόμενο αν και συχνά οι ιδιότητες είναι παρόμοιες θα μιλήσουμε για τον εξωτερικό.

Πληροφοριακά

Ο εμφυτευόμενος απινιδωτής είναι ένας ιδιαίτερος βηματοδότης, ο  οποίος πέραν της κλασσικής του λειτουργίας ανιχνεύει και τις καρδιακές δυσλειτουργίες. Ενδείκνυται για τη πρόληψη του ξαφνικού θανάτου λόγω δυσλειτουργίας της αριστερής κοιλίας. Το γεγονός της περιορισμένης διάδοσης του είναι το υψηλό κόστος. Ο Michel Mirowski, γιατρός από το Tel Aviv μετανάστης το 1968 στις ΗΠΑ δημιουργεί τον πρώτο εμφυτευόμενο απινιδωτή το 1970, κατορθώνοντας να μειώσει στα 300 g μηχανήματα βάρους 13 – 18 kg. Η πρώτη γραπτή επιστημονική ανακοίνωση δημοσιεύεται το 1980. Η πρώτη πλήρης μελέτη που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητά του ολοκληρώνεται το 1996.

Ένας  αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής είναι μία φορητή συσκευή μπαταρίας και ο σκοπός της είναι να αναλύει τη δραστηριότητα της καρδιάς σε περιπτώσεις καρδιο-αναπνευστικής δυσλειτουργίαςΗ λειτουργία της συσκευής είναι απολύτως αυτόματη, απαλλάσσοντας το χειριστή από οποιαδήποτε απόφαση. Οι δυνατότητες της συσκευής είναι μόνον εξωτερικές δηλαδή τα ηλεκτρόδια τοποθετούνται πάνω στο δέρμα του ασθενούς. Μόλις η συσκευή διαγνώσει πρόβλημα  καρδιακού ρυθμού προκαλεί ηλεκτρική εκκένωση ή απινίδωση. Η πρώτη συσκευή παρουσιάστηκε στο εμπόριο το 1994.

Η απινίδωση συνδυαζόμενη με καρδιο-αναπνευστική αναζωογόνηση αυξάνει αισθητά την πιθανότητα επιβίωση του ασθενούς με παθολογικό καρδιακό ρυθμό, την 1η αιτία θανάτου στους ενήλικες. Για να μειωθεί ο χρόνος αντίδρασης του χειριστή υπάρχει τόσο στους αυτόματους όσο και στους ημιαυτόματους απινιδωτές μία άμεση και αυτόματη διαδικασία ανάλυσης του καρδιακού ρυθμού του ασθενούς με ειδικό ηλεκροκαρδιογραφικό λογισμικό.

Περιγραφή

Ο απινιδωτής περιλαμβάνει τα εξής εργαλεία:

 • Τσάντα μεταφοράς
 • Ψαλίδι που θα επιτρέψει τη γρήγορη πρόσβαση στο δέρμα του ασθενούς
 • ένα ξυράφι που θα χρησιμοποιήσουμε για να ξυρίσουμε το δέρμα ιδιαίτερα τριχωτών ατόμων για τη βέλτιστη επαφή των ηλεκτροδίων με το δέρμα.
 • Πετσέτες μιας χρήσεως για σκούπισμα του δέρματος σε περίπτωση ιδρώτα ή βρεγμένου δέρματος.
 • Αυτοκόλλητα έμπλαστρα (patches) για ενήλικους και ανήλικους. Αυτά τα αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια είναι που έρχονται σε επαφή με το δέρμα και κάνουν τη δουλεία
 • Μία ή περισσότερες ειδικές μπαταρίες.

Ρυθμίσεις λειτουργίας της συσκευής δεν υπάρχουν … το μόνο που σας αφήνει να κάνετε είναι να την ανάψετε και να τη σβήσετε (ON – OFF that’s all) …  αν είναι ημιαυτόματη όταν και αν το ζητήσει να πατήσετε το κουμπί απινίδωσης.

Η συσκευή διαθέτει μία κάρτα μνήμης τύπου flash memory ή κάρτα μνήμης άλλου τύπου που καταγράφει όλα τα δεδομένα της διαδικασίας απινίδωσης (καρδιογράφημα, ποσότητα και ένταση απινίδωσης, κλπ) και σε κάποια προηγμένα δε μοντέλα καταγράφεται και ο περιφερικός ήχος (χώρου και συνομιλιών) τα στοιχεία αυτά είναι χρήσιμα στη περαιτέρω ιατρική φροντίδα.

Έχουμε δύο τύπους Εξωτερικών Απινιδωτών Αυτόματης Απόκρισης.

 1. Τους Απινιδωτές με ημιαυτόματη λειτουργία στους οποίους ο χειριστής θα πατήσει το κουμπί αφού βεβαιωθεί ότι κανείς δεν ακουμπά το παθόντα
 2. Τους Απινιδωτές με απολύτως αυτόματη λειτουργία με συνέπεια να χρειάζεται να παρακολουθούμε τις φωνητικές εντολές του μηχανήματος. Λόγω αυτής της απλούστερης διαδικασίας οι αυτόματοι προτιμούνται σε χώρους όπου ο πιθανότερος χρήστης δεν θα είναι εκπαιδευμένος.

Τόσο στον ένα όσο και στον άλλο τύπο, η ανάλυση του καρδιακού ρυθμού και η διάγνωση είναι αυτόματες και η συσκευή δεν θα λειτουργήσει αν δεν χρήζει βοήθειας ο ασθενής άρα ο διασώστης μπορεί με ανεβασμένες πλέον τις πιθανότητες επιβίωσης του θύματος να συνεχίσει την καρδιο-αναπνευστική διαδικασία.

Αρχή λειτουργίας

Η πρώτη επιτυχημένη απινίδωση σε άνθρωπο έγινε το 1956. Η απινίδωση είναι η σωτήρια διαδικασία για το 45% των ανακοπών του κυκλοφορικού. Η ταχύτητα έναρξης της χρήσης απινιδωτή αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης και συγχρόνως μειώνει τη σοβαρότητα άλλων ιατρικών επιπλοκών.

Χρήση απινιδωτή γίνεται σε άνθρωπο που δεν αναπνέει. Αυτό λέγεται διότι η διαπίστωση έλλειψης αναπνοής είναι εφικτή από τον οποιονδήποτε εν αντιθέσει με την διαπίστωση έλλειψης σφυγμού – καρδιακού παλμού. Έχουμε συνεπώς σαν αρχή την τοποθέτηση και λειτουργία του απινιδωτή σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας διότι αν δεν χρειάζεται απινίδωση απλά δεν θα την κάνει το μηχάνημα.

Μέτρα προφύλαξης – Βασικές οδηγίες

 • Να βεβαιωθούμε ότι το περιβάλλον δεν έχει ατμούς εκρηκτικών αερίων (υγραέριο, φωταέριο, βενζίνη, κλπ)
 • το θύμα είναι ακουμπισμένο σε μη μεταλλική επιφάνεια
 • γυμνώνουμε το στήθος και ενδεχομένως το ξυρίζουμε
 • ανάβουμε τη συσκευή και ακούμε προσεκτικά τις οδηγίες που μας δίνει. Τοποθετούμε τα ηλεκτρόδια. Σχέδιο πάνω στη συσκευή μας δείχνει που τοποθετούμε τα ηλεκτρόδια (ΣΥΝΗΘΩΣ Το ένα στο ύψος της δεξιάς κλείδας και το άλλο κάτω από την αριστερή μασχάλη) σε κάποιες συσκευές πρέπει να ενώσουμε και τα καλώδια με τη συσκευή.
 • Από τη στιγμή που ανάψουμε και τοποθετήσουμε τη συσκευή σταματάμε κάθε επαφή με το σώμα του ασθενούς, διακόπτοντας συμπιέσεις – εμφυσήσεις ή άλλες ενέργειες.

Πως θα διαλέξω απινιδωτή;

Όταν επιλέγετε έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή, να θυμάστε ότι εκείνος με την απλούστερη διάταξη είναι πιο εύκολος στη χρήση. Όταν κάποιος πρέπει να χρησιμοποιήσει έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή για να βοηθήσει ένα θύμα που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή, ο διασώστης μπορεί να είναι εκπαιδευμένος αλλά και εντελώς ανεκπαίδευτος. Επίσης ο διασώστης είναι πιθανόν να είναι ιδιαίτερα αγχωμένος, καθώς προσπαθεί να σώσει τη ζωή κάποιου. Γι’ αυτούς τους λόγους αναζητήστε έναν απινιδωτή με απλή διάταξη. Αποφύγετε συσκευές με πολλές περιττές ρυθμίσεις, κουμπιά ή διακόπτες τα οποία θα μπερδέψουν το χρήστη τη στιγμή που θα επιχειρεί μία προσπάθεια αναζωογόνησης υπό πραγματικές συνθήκες.

Ιδανικό σενάριο

Ο διασώστης είναι παρόν τη στιγμή της κατάρρευσης του ατόμου και διαπιστώνει καρδιακή ανακοπή, το άτομο δεν αντιδρά στις ερωτήσεις, δεν αναπνέει αλλά και δεν αντιδρά σε εμφυσήσεις.

 1. Αν δεν υπάρχει άλλος, καλούμε το 112 ή το 166 και εξηγούμε τη κατάσταση
 2. Αν υπάρχει άλλος μάρτυρας είναι αυτός που αναλαμβάνει τη κλήση στο 112 φέρνοντας συγχρόνως, εάν υπάρχει, τον απινιδωτή.
 3. Ο διασώστης αρχίζει την καρδιο-αναπνευστική αναζωογόνηση.
 4. Ο άλλος μάρτυρας ετοιμάζει το μηχάνημα ενώ ο διασώστης συνεχίζει  την καρδιο-αναπνευστική αναζωογόνηση.
 5. Ο διασώστης συνεχίζει ακολουθώντας πλέον τις οδηγίες του μηχανήματος περιμένοντας την ομάδα διάσωσης.
 6. Η ομάδα διάσωσης φτάνει και αντικαθιστά το διασώστη, τοποθετεί απινιδωτή αν δεν υπήρχε. Το ιδανικό είναι να αρχίσει η απινίδωση μέσα σε 5 λεπτά από τη στιγμή της ανακοπής. (Οι πιθανότητες επιβίωσης ανεβαίνουν από 41 – 74%)
 7. Εξειδικευμένη ομάδα ιατρών ή παραϊατρικών αναλαμβάνει περαιτέρω ενέργειες μέσα στα 20 λεπτά από τη στιγμή της ανακοπής.

Παιδί και Απινίδωση (1 – 8 ετών)

Τα παιδιά σπανίως παρουσιάζουν ανακοπή που οφείλεται σε κοιλιακή αρρυθμία (1‰ των περιπτώσεων), οι πιο συχνές περιπτώσεις οφείλονται σε πνιγμούς δηλητηριάσεις και ξαφνικές άπνοιες και αυτό διότι λόγω του νεαρού των ιστών δεν υπάρχει κίνδυνος εμφράγματος. Χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις η οξυγόνωση των κυττάρων άρα εμφυσήσεις κυρίως ώστε αν και όταν χρησιμοποιηθεί απινιδωτής με τα ειδικά παιδικά ηλεκτρόδια ο οργανισμός να είναι επαρκώς οξυγονωμένος

ΒιβλιογραφίαΣυχνότερες ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την λειτουργία και την χρήση των αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών (http://www.aed.com.gr/faq)

Πηγή: http://fr.wikipedia.org , http://medical.gr

Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.