Επιστολή της Ε.Ε.Π.Α προς τον Αρχηγό Π.Σ.

 

18/6/2008

Αρ. Πρωτ. 34

Προς: ΑΡΧΗΓΟ ΠΥΡ/ΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Αντιστράτηγο Αθανάσιο Κοντοκώστα

Κοιν: Υφυπουργό Εσωτερικών
Κον Παναγιώτη Χηνοφώτη

Αθήνα, 09-06-2008

ΘΕΜΑ: « ΜΗΤΡΩΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ »

Αξιότιμε κύριε Αρχηγέ,

Το 2001 η αρμοδιότητα για την έκδοση της Ειδικής Κάρτας Εθελοντή Πυροσβέστη και χορήγησης Αριθμού Μητρώου μεταφέρθηκε από το Αρχηγείο στις Περιφερειακές Διοικήσεις.
Δυστυχώς όμως, παρά το γεγονός ότι η τότε απόφαση εκδόθηκε στα πλαίσια διευκόλυνσης και καταμερισμού της γραφειοκρατικής διαδικασίας λόγω της αθρόας προσέλευσης εθελοντών, η εν λόγω διαδικασία έχει αποφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και πλέον να μην υπάρχει δυνατότητα ελέγχου των εθελοντών και των μεταβολών από το αρμόδιο τμήμα όπως δηλαδή εφαρμόζεται και στην Διεύθυνση Προσωπικού για το μόνιμο προσωπικό.

Συγκεκριμένα αναφέρουμε:
1. Υπάρχουν 2 διαφορετικοί τύποι μητρώου. Ένας αριθμητικός και συνεχείς για όλους τους εθελοντές που εκδιδόταν από το Αρμόδιο Τμήμα του Αρχηγείου μέχρι το 2001 και ένας με προσθήκη γραμμάτων και δευτερευόντων αριθμών ώστε να υποδηλώνεται η περιφέρεια και ο σταθμός που υπηρετεί. Η τελευταία διαδικασία δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό γιατί έτσι τηρούνται 13 διαφορετικά βιβλία μητρώου αντί για ένα. Επιπλέον, σε περίπτωση μετακίνησης εθελοντή σε άλλη Υπηρεσία αυτός παραμένει δηλωμένος στην προηγούμενη.

2. Έχει χαθεί η σειρά αρχαιότητας. Το αποτέλεσμα είναι να καθίσταται αδύνατη η έκδοση επετηρίδας κάτι που ζητάμε εδώ και πολύ καιρό από το αρμόδιο τμήμα το οποίο προβάλλει κάθε φορά διαφορετική δικαιολογία για την μη έκδοσή της αφού ουσιαστικά είναι αδύνατη.

3. Καθίσταται αδύνατος ο κεντρικός έλεγχος των υπηρεσιακών μεταβολών. Η προαγωγή των εθελοντών πυροσβεστών στους επόμενους βαθμούς αποτελεί ηθική επιβράβευση για τα χρόνια που έχει αφιερώσει στην Υπηρεσία. Υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι παρακαλούν να προαχθούν παρά το γεγονός ότι έπρεπε αυτό να έχει γίνει ένα ή και δύο χρόνια νωρίτερα.

4. Ο μεγάλος αριθμός διαγραφών έχει δημιουργήσει τεράστια κενά ανάμεσα στους Αριθμούς Μητρώου των εν’ ενεργεία εθελοντών, παρουσιάζεται πλασματική εικόνα δυσχεραίνοντας την άντληση και συγκέντρωση πληροφοριών και στατιστικών στοιχειών.

5. Μετά τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε από το αρμόδιο τμήμα του Αρχηγείου σε σύγκριση με τα στοιχεία που μας απέστειλαν οι Περιφέρειες παρατηρούμε και αναφέρουμε ενδεικτικά:

I. Σύμφωνα με το Αρχηγείο:

α) Η δύναμη των εθελοντών στην Αττική είναι 396 και στην Δυτική Ελλάδα 236 ενώ η ΠΔΠΥ Ατιικής και Δυτικής Ελλάδας αναφέρουν 282 και 124 αντίστοιχα.

β) Στην έδρα της ΠΔΠΥ Αττικής και της ΔΠΥ Αθηνών υπηρετούν από 2 εθελοντές. Σε επικοινωνία με αυτές, μας δήλωσαν ότι αγνοούν την ύπαρξή τους.

γ) Στην έδρα της ΔΠΥ Πατρών υπηρετούν 37 ενώ στον 2ο Π.Σ. Πατρών 70(!). Στην επιστολή της ΠΔΠΥ Δυτικής Ελλάδας αναφέρεται ότι στους σταθμούς της ΔΠΥ Πατρών υπηρετούν συνολικά 37.

II. Σε άλλο έγγραφο του Αρχηγείου εμφανίζονται να λειτουργούν 23 Εθ. Π/Κ όμως στο δυναμολόγιο παρουσιάζεται προσωπικό μόνο για τα 5. Εφόσον λειτουργούν 23 κλιμάκια παρακαλούμε το αρμόδιο τμήμα να μας γνωστοποιήσει τα ονόματα των εθελοντών προϊσταμένων τους όπως αυτό ορίζεται από το Π.Δ. για την λειτουργία των Εθ. Πυρ/κων Υπηρεσιών.

III. Στο Εθ. Π/Κ Καλύμνου φαίνεται να υπηρετούν 17 εθελοντές. Σε επικοινωνία μαζί τους μας ανέφερεραν ότι ο αριθμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, το κλιμάκιο έχει «εγκαταλειφθεί» εδώ και 2 τουλάχιστον χρόνια τόσο από την Πυροσβεστική Διοίκηση της Κω όσο και από την εκεί Δημοτική Αρχή.

IV. Στα Άνω Πορόϊα Σερρών λειτουργούσε Εθ. Π/Κ το οποίο μετατράπηκε σε Π/Κ και όχι Εθ Π.Σ. όπως εμφανίζεται.

Συνολικά το μεγαλύτερο ποσοστό των στοιχείων που διαθέτει το Τμήμα Εθελοντισμού δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να παραθέσουμε και άλλα παραδείγματα από τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει και τα οποία βρίσκονται στην διάθεσή σας για την επιβεβαίωση των ανωτέρω. Από ότι τελικά διαπιστώνεται η εφαρμογή των διατάξεων και η σωστή τήρηση του αρχείου από τους εκάστοτε υπεύθυνους ούτε κατά το ελάχιστον πραγματοποιείται, πράγμα που αναδεικνύει την έλλειψη κάθε υπευθυνότητας και επαγγελματισμού.
Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να αποφασίσετε άμεσα για:

1) Την επανασύνταξη του μητρώου και την χορήγηση νέου αριθμητικού Α.Μ. στους εν ενεργεία και σε αναστολή εθελοντές.

2) Την αντικατάσταση όλων των υπηρεσιακών δελτίων ταυτότητας με νέου τύπου δεδομένου ότι αρκετές εκ αυτών δεν έχουν επιστραφεί από τους διαγραφέντες.

3) Την επαναφορά της διαδικασίας έκδοσης μητρώου και χορήγησης ταυτότητας στο τμήμα εθελοντισμού του ΑΠΣ.

Η οργάνωση του μητρώου σε πανελλαδικό επίπεδο αποτελεί την βάση για τον πλήρη έλεγχο και την παρακολούθηση των υπηρεσιακών μεταβολών και των Εθελοντών Πυροσβεστών. Θα πρέπει να γίνει άμεσα ξεκαθάρισμα για να μάθουμε τελικά πόσοι είμαστε, ειδικά τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια για την αναβάθμιση και ισχυροποίηση του θεσμού.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Ο Πρόεδρος
Δημήτριος Ζέρβας
Ο Γεν. Γραμματέας
Σεραφείμ ΤσιουγκρήςΈνωση Εθελοντών Πυροσβεστών Αττικής
Σωζοπόλεως 28,Αθήνα ΤΚ 10446
Τηλ:210-8044999, Fax 210-8044799

Σχετικοί Σύνδεσμοι: Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστών Αττικής

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.