Ευθύνονται οι πυρκαγιές για τον καρκίνο των Πυροσβεστών;

 

Του Dr. Hildegard Kaulen
Μετάφραση & Τεχνική επιμέλεια κειμένου: Ιωάννης Ρέτσιος


Φωτογραφία: GÖRAN KUGEL/FEUERWEHR GERA

Οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν σημαντικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης τους σε αέρια και σωματίδια καπνού.

Η λάμψη της φλόγας ακόμα διακρίνεται στο σκοτάδι. Η πυρκαγιά ξέσπασε ξαφνικά και εξαπλώθηκε γρήγορα. Δύο από τους κατοίκους του κτηρίου δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν και έπρεπε να διασωθούν από την πυροσβεστική υπηρεσία. Οι πυροσβέστες ένα πράγμα έχουν μόνο στο μυαλό τους σε αυτές τις περιπτώσεις… την διάσωση της ανθρώπινης ζωής.

Όταν υπάρχει πίεση και κάθε δευτερόλεπτο μετράει καθώς οι φλόγες κατακλύζουν ένα κτίριο, η πλήρης προσοχή των πυροσβεστών επικεντρώνεται στη διάσωση όσων είναι παγιδευμένοι και κάνουν τα πάντα για να τους διασώσουν. Μέσα από αυτή την διαδικασία όμως και οι ίδιοι οι πυροσβέστες μπορεί να γίνουν θύματα… υποκύπτοντας όχι μόνο στις φλόγες, αλλά στα επιβλαβή αέρια και τα σωματίδια. Αυτό συμβαίνει επειδή μια αστική πυρκαγιά περιλαμβάνει πολύ περισσότερους κινδύνους από μια αθώα φωτιά που καίει στο τζάκι.

Όταν τα σπίτια, τα εργοστάσια και οι αποθήκες καίγονται, τα υλικά τους (ξύλο, πλαστικά κλπ.) αναφλέγονται δημιουργώντας ένα λεπτό στρώμα επικίνδυνων ουσιών το οποίο εναποτίθεται στον εξοπλισμό ατομικής προστασίας, στα κράνη και στον υπόλοιπο εξοπλισμό που χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες. Αυτό το στρώμα αιθάλης είναι δυνητικά πολύ επικίνδυνο. Και οι σχετικοί κίνδυνοι δεν σταματούν όταν η πυρκαγιά έχει σβήσει, καθώς τα αέρια και τα σωματίδια του καπνού μπορούν να φτάσουν στο σώμα μας μέσω των αεραγωγών και του δέρματος, όπου τα αποτελέσματά τους συσσωρεύονται όταν οι πυροσβέστες εκτίθενται στις ίδιες ουσίες με το πέρασμα του χρόνου. Η DFV (η ένωση που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Γερμανών πυροσβεστών) υπολογίζει ότι 150.000 με 200.000 πυρκαγιές περίπου σβήνονται ετησίως μόνο στη Γερμανία. Αυτό σημαίνει ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γερμανίας παρεμβαίνει περίπου 550 φορές ημερησίως με αποτέλεσμα οι πυροσβέστες να έρχονται σε επαφή με επικίνδυνες ουσίες και τοξικούς καπνούς πολύ συχνά. Στο χειρότερο σενάριο μπορούμε να υπολογίσουμε ότι όλες αυτές οι ουσίες καταλήγουν στο σπίτι και στους τέσσερις τοίχους των πυροσβεστών που κάνουν χρήση  αυτού του προστατευτικού ατομικού εξοπλισμού.


Φωτογραφία : DPA/DANIEL BOCKWOLDT, COURTESY SLAC NATIONAL ACCELERATOR LABORATORY

O Μολυσμένος προστατευτικός εξοπλισμός
δεν είναι αυτό που έχουμε στο μυαλό μας για το πυροσβέστη ήρωα, αντιθέτως ο μολυσμένος εξοπλισμός θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πυροσβεστών!

Επιβλαβείς Αναθυμιάσεις

Πώς σχηματίζονται οι αναθυμιάσεις; Πολλά υλικά θερμαίνονται από τη ακτινοβολία της φωτιάς και αποχρωματίζονται πριν καν καταστραφούν από τις φλόγες. Ταυτόχρονα, αρχίζουν να παράγουν εκλυόμενα αέρια. Τουλάχιστον δέκα βασικά προϊόντα απελευθερώνονται όταν ανθρακοποιείται το ξύλο, συμπεριλαμβανομένου του νερού, της μεθανόλης, του μεθανίου, της φορμαλδεΰδης, του μονοξειδίου του άνθρακα, του υδροκυάνιου και του διοξειδίου του άνθρακα.

Ο ανθρακοποίηση του πολυαμιδίου παράγει 25 αέρια (προϊόντα καύσης) ενώ η καύση των ελαστικών των αυτοκινήτων παράγει περισσότερα από 70 αέρια. Οι καπνοί μεταφέρουν λεπτά σωματίδια αιθάλης και σταγονίδια, γνωστά και ως αέρια καπνού. Κοιτώντας την πυκνότητά του καπνού ή μυρίζοντας τον αέρα δεν λέει τίποτα για το πόσο επικίνδυνα μπορεί να είναι.

Κανείς δεν πρέπει να έχει μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας. Ενενήντα τοις εκατό (90%) των θυμάτων που πεθαίνουν σε μια φωτιά δεν πεθαίνουν από εγκαύματα, αλλά από δηλητηρίαση καπνού. Μερικές από τις εκλύσεις αυτών των  αερίων είναι απειλητικές για τη ζωή, όπως το άχρωμο και άοσμο μονοξείδιο του άνθρακα (CO). Παράγεται όταν οργανικό υλικό όπως το ξύλο, το χαρτί ή τα καύσιμα καίγονται σε καταστάσεις όπου υπάρχει ανεπαρκές οξυγόνο. Η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα ξεκινά με πονοκέφαλο, ναυτία και υπνηλία και μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε θάνατο.

Το υδροκυάνιο (HCN) είναι επίσης εξαιρετικά επικίνδυνο. Παράγεται κατά την διάρκεια καύσης υλικών, όπως χαλιά, ρούχα, ταπετσαρίες και μονωτικό υλικό. Ωστόσο, υδροκυάνιο παράγεται επίσης όταν καίγεται πλαστικό και είναι 35 φορές πιο δηλητηριώδες από το μονοξείδιο του άνθρακα. Υψηλές συγκεντρώσεις υδροκυανίου βλάπτουν την καρδιά, το αναπνευστικό σύστημα και την κυκλοφορία. Προκαλούν ασφυξία, επειδή η ανταλλαγή αερίων μεταξύ του αίματος και των κυττάρων δεν λειτουργεί πλέον. Το μονοξείδιο του άνθρακα (CO)  και το υδροκυάνιο (HCN) αναφέρονται ως τοξικά δίδυμα, επειδή μαζί, είναι πιο επικίνδυνα από ότι μεμονωμένα.

Η Dräger ήδη διαθέτει εξοπλισμό που μετρά ταυτόχρονα και τα δύο αέρια (Μονοξείδιο του άνθρακα και Υδροκυάνιο) και προειδοποιεί τους πυροσβέστες για την παρουσία τους εγκαίρως (Dräger X-am 5000 και 8000). Μια άλλη προσωπική συσκευή μέτρησης με διπλό αισθητήρα CO / HCN,  είναι το Dräger PAC 8500 το οποίο επίσης κυκλοφορεί στην αγορά από το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Το υδροχλώριο και ορισμένες ενώσεις του θείου είναι επίσης εξαιρετικά τοξικές.

Καρκινογόνες ουσίες παράγονται επίσης όταν τα υλικά ανθρακοποιούνται και καίγονται. Αυτές περιλαμβάνουν φορμαλδεΰδη, χλωριούχο βινύλιο, διοξίνη, αρσενικό και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH). Τα τελευταία από αυτά τείνουν να κολλήσουν σε σωματίδια αιθάλης. Παρόλο που μελέτες σχετικά με τον κίνδυνο του καρκίνου των πυροσβεστών διεξήχθησαν τη δεκαετία του 1950, η δημόσια πίεση αυξήθηκε πραγματικά στην αρχή της νέας χιλιετίας. Το 2006, η Grace LeMasters και οι συνάδελφοί της από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati College of Medicine δημοσίευσαν μια εξαιρετικά θεωρημένη μετά-ανάλυση.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν 32 δημοσιευμένες μελέτες και ταξινόμησαν τον κίνδυνο καρκίνου των πυροσβεστών σε τρεις κατηγορίες «πιθανό», «δυνατό» και «απίθανο». Αξιολόγησαν τον κίνδυνο πολλαπλού μυελώματος και λεμφώματος, (non-Hodgkin lymphoma) μαζί με τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Η μετά-ανάλυση της LeMasters έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό δυναμισμό, λέει ο Δρ. Dirk Taeger από το Ινστιτούτο Έρευνας για την Πρόληψη και την Επαγγελματική Ιατρική (IPA), μια μονάδα της Γερμανικής Κοινωνικής Ασφάλισης Ατυχημάτων (DGUV) που εδρεύει στο Ruhr University Bochum. “Έκτοτε, έχουν εκδοθεί δωδεκάδες μελέτες σχετικά με τον κίνδυνο του καρκίνου των πυροσβεστών, βάσει δεδομένων στηριζόμενα σε περισσότερα από 300.000 διαφορετικά περιστατικά. Ωστόσο, δεν απεικονίζουν την πραγματική εικόνα”, λέει ο Taeger.

“Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πυροσβέστες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, αλλά αυτό δεν διαφαίνεται σε όλες τις μελέτες που αναλύουν τις μορφές καρκίνου, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το κίνδυνο αυτό”.


Φωτογραφία Tim Ward (@chctim)

Ετερογενή Αποτελέσματα Μελέτης

Κατά συνέπεια, οι αποκαλυφθείσες τιμές κινδύνου αποκλίνουν και δεν υπάρχει οριστική λίστα των περιπτώσεων καρκίνου που αναπτύσσονται συχνότερα στους πυροσβέστες απ ‘ότι στο γενικό πληθυσμό. Μια μελέτη της Δανίας από το 2018 έδειξε 9% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου για παράδειγμα, ενώ μια Σουηδική μελέτη του ίδιου έτους έθεσε τον κίνδυνο στο 89%.

Υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα τέτοιων ετερογενών ευρημάτων. “Οι λόγοι είναι ποικίλοι”, εξηγεί ο Taeger. “Μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικές περιστάσεις όσον αφορά την περιγραφή και την έκθεση σε συμβάντα, τις διαφορές ανά χώρα και τις διάφορες δεκαετίες που καλύπτουν αυτές τις μελέτες. Μπορεί επίσης να οφείλεται στο υγιές αποτέλεσμα των εργαζομένων, οι πυροσβέστες είναι συχνά πιο υγιείς από τον γενικό πληθυσμό”.

“Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τον κίνδυνο ασθένειας και πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη”, λέει ο Taeger. Μεταξύ των νεότερων μελετών, η έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία (NIOSH) στις ΗΠΑ – με περίπου 30.000 πυροσβέστες – προσέλκυσε μεγάλη προσοχή. Μεταξύ αυτής της ομάδας, υπήρχε υψηλότερος κίνδυνος καρκίνου στο στόμα, στο γαστρεντερικό σωλήνα, στους αεραγωγούς και στα νεφρά. Ήταν επίσης προφανές ότι οι πυροσβέστες κάτω από την ηλικία των 65 ετών ανέπτυξαν καρκίνο στην ουροδόχο κύστη και στον προστάτη με μεγαλύτερη συχνότητα  από τον γενικό πληθυσμό.

Ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα αυξήθηκε επίσης. Με τη συνεχιζόμενη αυξημένη έκθεση σε επικίνδυνα συμβάντα, μεγάλωσε επίσης ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα ή από λευχαιμία. Ωστόσο, όλες οι μελέτες που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα έχουν δύο ελαττώματα.

Πρώτον, ο καρκίνος είναι μια κοινή ασθένεια για την οποία υπάρχουν πολλές αιτίες, από μια γενετική προδιάθεση μέχρι παράγοντες του τρόπου ζωής (όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ). Οι περισσότερες από τις μελέτες δεν έχουν εξετάσει εάν υπάρχουν άλλοι λόγοι για τις περιπτώσεις καρκίνου στους πυροσβέστες.

Δεύτερον, τα πραγματικά επίπεδα έκθεσης δεν μπορούν να μετρηθούν έτσι. Η διάρκεια της υπηρεσίας τους, ο αριθμός των συμβάντων που ανταποκρίνονται και ο χρόνος που αφιερώνεται στα περιστατικά αυτά, είναι αντιπροσωπευτικοί παράγοντες που τελικά δεν λένε τίποτα για τον αριθμό των καρκινογόνων ουσιών που βρέθηκαν στο αίμα και στα ούρα των πυροσβεστών.

Κάποιος που εμπλέκεται σε μια αστική πυρκαγιά ως διασώστης η αυλοφόρος έχει ένα επίπεδο έκθεσης διαφορετικό από το πυροσβέστη που χειρίζεται το πυροσβεστικό όχημα, παρόλο που και οι δύο έχουν περάσει τον ίδιο χρόνο στην ίδια τοποθεσία. Δεδομένου ότι τόσο λίγα είναι γνωστά για τα πραγματικά επίπεδα έκθεσης κατά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, η DGUV και η IPA στο Μπόχουμ διεξήγαγαν μια μελέτη παρακολούθησης βιολογικών δειγμάτων (biomonitoring) με τη συμμετοχή 250 πυροσβεστών στο Χάμπουργκ και το Βερολίνο, υπό την επίβλεψη του Δρ. Dirk Taeger. Αν και ο ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός παρέχει μεγάλη ασφάλεια, δεν σφραγίζει πάντα ερμητικά το σώμα.

Αερομεταφερόμενα Σωματίδια Αιθάλης
Δεν μπορούν να τακτοποιηθούν οι λεπτομέρειες των στοιχείων τους σε ορατό φως ούτε υπό φως ακτίνων Χ.  Μπορούν να παρατηρηθούν μόνο με λέιζερ ελεύθερων ηλεκτρονίων

Επτά βήματα για την ασφάλεια χειρισμού μολυσμένου προστατευτικού εξοπλισμού

 1. Αφαιρέστε την αναπνευστική σας συσκευή μόνο όταν βρεθείτε σε μια περιοχή που δεν είναι πλέον μολυσμένη
 2. Εάν είναι απαραίτητο, αφαιρέστε τον μολυσμένο προστατευτικό εξοπλισμό σας ενώ εξακολουθείτε να φοράτε την αναπνευστική συσκευή. Αφαιρέστε τα προστατευτικά γάντια όποτε είναι δυνατόν.
 3. Ζητήστε από έναν συνάδελφο να σας βοηθήσει να αφαιρέσετε τον εξοπλισμό σας, αλλά βεβαιωθείτε ότι φοράει και ο ίδιος ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό.
 4. Αφαιρέστε το προσωπικό σας προστατευτικό εξοπλισμό με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε το εσωτερικό του να μην μολυνθεί.
 5. Αν συμβεί κάτι ανεπιθύμητο, πλύνετε αμέσως το δέρμα σας αν έρθει σε επαφή με δηλητηριώδεις ουσίες και συμβουλευτείτε έναν γιατρό αν χρειαστεί.
 6. Μεταφέρετε με ασφάλεια τις μολυσμένες αναπνευστικές συσκευές και τα προστατευτικά ρούχα – π.χ. σε σάκους – στο εργαστήριο αναπνευστικών συσκευών ή στις εγκαταστάσεις απόρριψης.
 7. Οι προσωπίδες-μάσκες αναπνοής πρέπει να καθαρίζονται μόνο από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Πώς λειτουργεί η διαδικασία καθαρισμού με το MFC 7000

Το MFC 7000 είναι μια πολυλειτουργική καμπίνα στην οποία ο ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός μπορεί να καθαριστεί, να απολυμανθεί και να στεγνώσει σε λιγότερο από δύο ώρες με μία μόνο λειτουργία. Ο καθαρισμός ακολουθεί μια τυποποιημένη διαδικασία ώστε να επιτυγχάνονται πάντα τα ίδια υγιεινά αποτελέσματα. Μια προαιρετική δεύτερη πόρτα μπορεί να μετατρέψει την πολυλειτουργική καμπίνα σε ένα θάλαμο με διαχωριστικό έτσι ώστε να δημιουργηθούν δύο χώροι, ένας για την διαχείριση του λερωμένου εξοπλισμού εργασίας (επενδύτες κλπ.) και ένας της προσωπικής ενδυμασίας (στολή σταθμού).

Τα ρούχα τοποθετούνται στη μία πλευρά και αφαιρούνται από την άλλη. Η καμπίνα πολλαπλών λειτουργιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον καθαρισμό των αναπνευστικών συσκευών (πλατών) αλλά και για τις στολές χημικής προστασίας. Η καμπίνα MFC 7000 δεν είναι ενεργοβόρα και καθώς έχει υψηλό δείκτη ενεργειακής απόδοσής.

Ελλιπής πληροφόρηση για την έκθεση των πυροσβεστών

“Γνωρίζουμε ότι οι αναθυμιάσεις μπορούν να εισχωρήσουν στα ρούχα εργασίας των πυροσβεστών όταν φορούν αναπνευστική συσκευή και επιπλέον στον εξοπλισμό ατομικής προστασίας”, λέει ο Taeger. «Θέλουμε να γνωρίζουμε ακριβώς πόσο υψηλό είναι το επίπεδο έκθεσης σε κανονικές συνθήκες – για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς σε σπίτι, σε σήραγγα, σε όχημα ή σε υπόγειο χώρο. Συνεπώς, σε αυτή τη μελέτη λαμβάνουμε δείγματα ούρων πριν και μετά από κάθε συμβάν που ανταποκρίνονται οι πυροσβέστες για να διαπιστώσουμε πόσοι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH) καταλήγουν στα σώματα των πυροσβεστών».

Ελπίζουμε ότι αυτό θα μας δώσει πολύ συγκεκριμένα στοιχεία για τα πραγματικά επίπεδα έκθεσης σε κάθε σενάριο πυρκαγιάς. Ταυτόχρονα, εξετάζουμε επίσης τα βαμβακερά εσώρουχα  που φοριούνται από τους πυροσβέστες σε κάθε συμβάν για να προσδιορίσουμε την περιοχή του σώματος η οποία δέχεται την μεγαλύτερη έκθεση σε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH) λαμβάνοντάς πολύτιμες πληροφορίες για τη βελτίωση των μέσων ατομικής προστασίας. Τα πρώτα ευρήματα πρόκειται να δημοσιευθούν το 2020.

Ο Δρ. Τάγκερ και οι συνεργάτες του ερευνούν τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες επειδή αυτές οι ενώσεις είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες και μπορούν να μετρηθούν εύκολα στα ούρα. Δοκιμάζουν επίσης την μέτρηση για την παρουσία μιας ουσίας που δείχνει εάν οι πυροσβέστες καπνίζουν, καθώς αυτός ο παράγοντας πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη κατά την αξιολόγηση.

Ο νόμος για τον καρκίνο του πυροσβέστη υπογράφηκε στις ΗΠΑ στις αρχές του 2018, οπότε θα διατηρηθεί η αποθήκευση ενός εκούσιου μητρώου συλλογής στοιχείων σχετικά με διαφόρους παράγοντες που εκτίθενται οι πυροσβέστες. Η ιδέα είναι να καταγραφούν καλύτερα οι περιπτώσεις καρκίνου στους πυροσβέστες και να ενισχυθεί η έρευνα σχετικά με τους πιθανούς δεσμούς με την έκθεση ουσιών, αερίων και άλλων παραγόντων κατά τη διάρκεια των συμβάντων.

Οι επικίνδυνες αυτές ουσίες εισέρχονται κυρίως στο σώμα των πυροσβεστών μέσω των αεραγωγών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η αναπνευστική συσκευή είναι τόσο σημαντικό να φέρεται κατά το έργο της κατάσβεσης από τον πυροσβέστη και φυσικά δεν πρέπει να αφαιρείται γρήγορα και χωρίς την απαιτούμενη διαδικασία.

Οι επιβλαβείς αναθυμιάσεις εξακολουθούν να απελευθερώνονται στα συμβάντα ακόμα και μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο στάδιο της αποκάθαρσης. Το δέρμα είναι επίσης ένα σημαντικό σημείο εισόδου. Οι πόροι του δέρματος διαστέλλονται σε υψηλές θερμοκρασίες, επιτρέποντας στις επικίνδυνες ουσίες να εισέλθουν στο σώμα μας πιο γρήγορα από ότι πιστεύουμε. Η απομάκρυνση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας στο τέλος του συμβάντος είναι επίσης κρίσιμη. Πολλοί πυροσβέστες εξακολουθούν να υποτιμούν τους κινδύνους που σχετίζονται με την έλλειψη υγιεινής και την μεταφορά σχετικής μόλυνσης.


Φωτογραφία: DRÄGERWERK AG & CO. KGAA, RESEARCH TRIANGLE INSTITUTE, COURTESY OF INTERNATIONAL ASSOCIATION OF FIRE FIGHTERS

Κάντε κλικ για μεγέθυνση

Καρκίνος – μια επαγγελματική ασθένεια

Σε ορισμένες χώρες όπως στον Καναδά και στις Η.Π.Α, οι πυροσβέστες αποζημιώνονται οικονομικά εάν αναπτύξουν καρκίνο. Για τον Christian Heinz από την HFUK, (Γερμανική εταιρεία ασφάλισης ατυχημάτων για πυροσβέστες) αυτό εξαρτάται από τα διάφορα συστήματα ασφάλισης. “Στη Γερμανία, η ασφάλεια ατυχημάτων είναι υπεύθυνη για τυχόν ζημιά στην υγεία των εργαζομένων ως μέρος του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης”, εξηγεί ο Heinz. “Η αναγνώριση μιας επαγγελματικής ασθένειας διέπεται από τον κανονισμό για την επαγγελματική ασθένεια [Berufskrankheiten-Verordnung ή BKV] και επομένως καλύπτεται από το κρατικό δίκαιο”.

Στην Αμερική δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη αυτού του είδους με καθορισμένες παροχές για κρατικές επαγγελματικές ασθένειες. Αντί αυτού, ισχύουν οι όροι που αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά την κατάρτιση της σύμβασης με την εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία. Σε περίπτωση απαίτησης, η σύμβαση καθορίζει τα οφέλη που δικαιούται ο αιτών.

Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε αυτές τις περιπτώσεις, λέει ο Heinz. Το πλεονέκτημα του Γερμανικού συστήματος είναι ότι σε περίπτωση επαγγελματικής ασθένειας τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και κοινωνικής αποκατάστασης καλύπτονται από την ασφαλιστική εταιρία εκτός από οικονομικά οφέλη όπως π.χ. οι συντάξεις.

Πρέπει να πληρούνται διάφοροι όροι για να δικαιούνται παροχές οι ασφαλιζόμενοι που σχετίζονται με επαγγελματική ασθένεια στη Γερμανία. Πρώτον, η ασθένεια πρέπει να αναγνωριστεί ως επαγγελματική ασθένεια όπως ορίζεται από την BKV. Αυτό περιλαμβάνει διάφορους τύπους καρκίνου. Επιπλέον, πρέπει να υπάρξει αντίστοιχο επίπεδο έκθεσης που οδήγησε στην ασθένεια. “Στην περίπτωση ενεργών πυροσβεστών, οι χρόνοι έκθεσης δεν είναι τόσο εύκολο να προσδιοριστούν όπως σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων όπου αντιμετωπίζουν τα ίδια επίπεδα έκθεσης σε καθημερινή βάση”, λέει ο Christian Heinz.

Πολλοί πυροσβέστες εξακολουθούν να υποτιμούν τους κινδύνους που συνεπάγονται από την έλλειψη υγιεινής και την σχετική μεταφορά μόλυνσης στον εξοπλισμό τους. Μερικοί από αυτούς σπάνια σβήνουν φωτιές, ενώ άλλοι το κάνουν σχεδόν καθημερινά. Ελπίζουμε ότι η μελέτη DGUV θα μας δώσει μια εικόνα για τα επίπεδα έκθεσης σε τυποποιημένα συμβάντα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες, τα δεδομένα όμως δεν είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή. Ο δημόσιος διάλογος και η ανησυχία για τους κινδύνους στην υγεία αναφορικά με όσους εργάζονται ως πυροσβέστες άλλαξε την νοοτροπία και στο σπίτι τους τονίζοντας την σημασία της εκπαίδευσης και της πρόληψης.

Η νοοτροπία που ήθελε τους πυροσβέστες να είναι περήφανοι για τα μαύρα κράνη από την καπνίλα της πυρκαγιάς αλλά και τον βρώμικο προστατευτικό εξοπλισμό τους (επενδύτες) πρέπει να αλλάξει.

Η εκστρατεία για τον καθαρό πυροσβέστη προωθείται και μέσω αφίσας, η οποία φέρει το σύνθημα “Οι πραγματικοί ήρωες προστατεύουν τον εαυτό τους – ακόμη και μετά το συμβάν” που διεξάγεται μέσω της πρωτοβουλίας “FeuerKrebs” (“καρκίνος πυρκαγιάς”) έχει ακριβώς αυτόν τον στόχο. Η μη κερδοσκοπική εταιρεία που σχηματίζεται από τους Marcus Bätge, Dr. Nicola Byok και Olaf Reichelt έχει δεσμευτεί να παρέχει καλύτερη εκπαίδευση αναφορικά με τους κινδύνους για την υγεία και την πρόληψη στην πυροσβεστική υπηρεσία και προωθεί την αναγνώριση του καρκίνου ως επαγγελματική ασθένεια μεταξύ των πυροσβεστών.

“Οι πραγματικοί ήρωες προστατεύουν τους εαυτούς τους και μετά την φωτιά”, Εκστρατεία ευαισθητοποίησης από την Berufsverband Feuerwehr e.V.(ένωση για τους Γερμανούς Πυροσβέστες)


Η Draeger Hellas S.A συμμετέχει στην καμπάνια ενημέρωσης και έχει ετοιμάσει το αντίστοιχο φυλλάδιο στην Ελληνική γλώσσα, πατήστε πάνω στην εικόνα για να το κατεβάσετε.

Ο κίνδυνος μόλυνσης

“Στην υγιεινή δεν μπορούμε να δώσουμε υπερβολική έμφαση”, λέει ο Leif Brünslow, διευθυντής του τμήματος πυροσβεστικού εξοπλισμού στην Dräger. Η Dräger παρέχει διάφορες λύσεις για την επεξεργασία του μολυσμένου προστατευτικού εξοπλισμού. Πρόσφατα, η γκάμα των προϊόντων της περιέλαβε και μια πολυλειτουργική καμπίνα για τον αυτόματο καθαρισμό, την απολύμανση και το στέγνωμα  “Αυτό καθιστά δυνατό τον διαχωρισμού άσπρου-μαύρου”, λέει ο Brünslow.

Ο όρος “ασπρόμαυρος διαχωρισμός” χρησιμοποιείται στη Γερμανία για να περιγράψει την έννοια της προσεκτικής διατήρησης του λερωμένου εξοπλισμού ατομικής προστασίας χωριστά από το προσωπικό ρουχισμό προκειμένου να αποφευχθεί η μεταφορά επικίνδυνων ουσιών. “Πολλοί μικροί πυροσβεστικοί σταθμοί συχνά δεν έχουν ούτε το χώρο ούτε τα οικονομικά μέσα για να εφαρμόσουν μια συνεπή ασπρόμαυρη πολιτική διαχωρισμού”, λέει ο Brünslow, ο οποίος είναι και ο ίδιος μέλος της εθελοντικής πυροσβεστικής υπηρεσίας. “Αυτό σημαίνει ότι πολλά μπορούν να επιτευχθούν με απλά μέσα, ακόμη και αν δεν υπάρχουν ξεχωριστά ντουλάπια. Οι σωστές καμπάνιες ενημέρωσης για τον εξοπλισμό, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση είναι σημαντικές, ενώ πρέπει παράλληλα να τηρούνται οι τυποποιημένες διαδικασίες για τον χειρισμό μολυσμένου ατομικού εξοπλισμού προστασίας”.

Το παράδειγμα του μεσοθηλιώματος του υπεζωκότα, μιας μορφής επιθετικού καρκίνου του πνεύμονα, δείχνει ότι η μεταφορά της μόλυνσης είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Ο αμίαντος χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως δομικό υλικό στη Γερμανία μεταξύ 1965 και 1980 και τελικά απαγορεύτηκε το 1993. Πολλοί άνθρωποι αρρώστησαν ως αποτέλεσμα της εργασίας τους σε περιβάλλον με αυτό το παράγοντα. Όμως δεν ήταν μόνοι. Οι σύζυγοι τους που έπλεναν τα βρώμικα ρούχα εργασίας τους,  ακόμη και τα παιδιά τους που ζούσαν στο σπίτι υπέκυψαν επίσης στην ίδια ασθένεια. Αυτό το παράδειγμα δείχνει ότι η μεταφορά μόλυνσης είναι μια σιωπηρή απειλή που πρέπει να καταπολεμηθεί δραστικά.

Τι περιλαμβάνει ο ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός;

Οι πυροσβέστες χρειάζονται προστασία από τις φλόγες, τους καπνούς την αιθάλη και άλλες επικίνδυνες ουσίες όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα συμβάν, γι ‘αυτό και χρησιμοποιούν ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό (ΜΑΠ): προστατευτικά παντελόνια (1) και επενδύτη (2), γάντια (3) και κράνος (4). Κατά τη διάρκεια μιας κατάσβεσης, φορούν επίσης μάσκα προσώπου (5) και αναπνευστική συσκευή (6) με φιάλη πεπιεσμένου αέρα (7). Εάν συμμετάσχουν σε περιστατικό με επικίνδυνες χημικές ουσίες, φορούν επίσης χημική στολή προστασίας (8) και χρησιμοποιούν και ανιχνευτή πολλαπλών αερίων (9).

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να κατεβάσετε σε ψηφιακή μορφή το έντυπο
“Πώς λειτουργούν τα ΜΑΠ” 

Επίλογος ( Ιωάννη Ρέτσιου) 

Η σωστή χρήση του ατομικού εξοπλισμού προστασίας των πυροσβεστών δεν απαιτεί μόνο εκπαίδευση στον εξοπλισμό αναφορικά με την χρήση του αλλά απαιτεί γνώση και για την συντήρηση του, τον καθαρισμό και απολύμανση του και τέλος την σωστή αποθήκευση σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών. Δυστυχώς στην σημερινή εποχή η πλειονότητα των πυροσβεστών δεν θα αφήσει ούτε μια μέρα να περάσει αν παρουσιαστεί μια βλάβη ή δυσλειτουργία στο κινητό τους τηλέφωνο, αλλά αν το ίδιο συμβεί στον ατομικό τους εξοπλισμό (είτε αφορά δυσλειτουργία ή μόλυνση μετά από συμβάν) δεν χρήζει της ιδίας προσοχής και αντιμετωπίζεται ως δευτερεύουσα προτεραιότητα.  Εύχομαι το σύνολο των πυροσβεστών παγκοσμίως να υιοθετήσει τις καλές πρακτικές για την υγιεινή και την ασφάλεια στις υπηρεσίες τους και τα άρθρα αυτά να είναι μόνο ο κινητήριος μοχλός για σημαντικές εξελίξεις στην ασφάλεια τους.

Βιβλιογραφία :
Το άρθρο Dangerus Smoke του Dr. Hildegard Kaulen, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Draeger Review #120

Φωτογραφίες:

 • GÖRAN KUGEL/FEUERWEHR GERA
 • DPA/DANIEL BOCKWOLDT, COURTESY SLAC NATIONAL ACCELERATOR LABORATORY
 • DRÄGERWERK AG & CO. KGAA, RESEARCH TRIANGLE INSTITUTE
 • http://www.zhc.be/site/
 • https://www.dhnet.be
 • Tim Ward (@chctim)
 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.