Το νέο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λευκάδας

 

12/1/2014

Στο καινούργιο κτίριο που στεγάζεται από χτες η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λευκάδας, είχα την ευκαιρία να βρεθώ σήμερα. Πρόκειται για το κτίριο που βλέπαμε να κατασκευάζεται τα τελευταία χρόνια, δίπλα στο ΚΤΕΛ. Είναι ένα κτίριο 1.900 τ.μ. και είναι ένα από τα πέντε που έχουν παραδοθεί – σε σύνολο έξι σε όλη την Ελλάδα. Θεωρείται από τα πλέον σύγχρονα στο είδος του. Το σπουδαιότερο όμως είναι, ότι σχεδιάστηκε και χτίστηκε με βάση ακριβείς προδιαγραφές για το σκοπό που προορίζεται και για το ρόλο που οφείλει να επιτελέσει ένα τέτοιου είδους κτίριο.

Ας μην ξεχνάμε ότι το κτίριο εκτός από το ανθρώπινο δυναμικό, έχει να στεγάσει ειδικά αυτοκίνητα, εξοπλισμό, εργαλεία, γερανούς, διασωστικά, χώρο για τις καθημερινές συναλλαγές με τους πολίτες καθώς και σύγχρονα «τεχνολογικά εργαλεία». Το κτίριο χτίστηκε με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), στο πλαίσιο του Νόμου 3389/2005. Θα παραδοθεί στο ελληνικό δημόσιο μετά από 25 χρόνια. Μέχρι τότε η φροντίδα συντήρησης και καθαρισμού του, θα είναι ευθύνη της κατασκευάστριας εταιρείας. Σημειώνουμε ότι για το προηγούμενο κτίριο που στεγαζόταν η Υπηρεσία, πλήρωνε ενοίκιο 2,500 ευρώ το μήνα.

Το κτίριο είναι εξαιρετικό, έχει πολύ καλή θέα, είναι ευρύχωρο, άνετο, αλλά κυρίως, έχει χώρους μελετημένους και σχεδιασμένους ώστε να λύνουν τα χέρια των εργαζομένων και να μπορούν απερίσπαστοι να ασχοληθούν με το έργο τους που είναι: η ασφάλεια και προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, του κράτους, του δασικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας από τους κινδύνους των πυρκαγιών, θεομηνιών και άλλων καταστροφών. Το κτίριο θα αναβαθμίσει το επίπεδο λειτουργίας της υπηρεσίας, καθώς και το επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ως γνωστό, στη δικαιοδοσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λευκάδας εκτός από το νησί μας, υπάγεται μέρος της Αιτωλοακαρνανίας καθώς και τα νησιά Μεγανήσι, Κάλαμος και Καστός.

Ιδιαίτερη μέριμνα στο σχεδιασμό του κτιρίου έχει δοθεί στην διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης και του «αξιόμαχου» των Πυροσβεστών – βασικού παράγοντα στην επίτευξη των στόχων τους. Έχει δημιουργηθεί στον προαύλιο χώρο γήπεδο βόλεϊ και τένις, λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο καθώς και πύργος ασκήσεων. Η πυροσβεστική Υπηρεσία υπάγεται στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και οι υπηρεσίες της είναι σε μεγάλο βαθμό αποκεντρωμένες. Πανελλαδικά αλλά και σε τοπικό επίπεδο, τόσο σύμφωνα με τις στατιστικές, όσο και με την προσωπική αίσθηση του καθενός μας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία χαίρει εκτίμησης και είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους πολίτες. Το έργο που επιτελεί είναι σημαντικό και πολυποίκιλο.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Πυροσβεστικής λόγω του εύρους των δραστηριοτήτων της διαφοροποιείται κατά περιοχές. Έτσι η συνεχής βασική εκπαίδευση του σώματος εξειδικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής. Π.χ. η ύπαρξη της μαρίνας του νησιού καθώς και γειτνίαση με το αεροδρομίου του Ακτίου, απαιτούν ειδική εκπαίδευση και σχεδιασμό για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λευκάδας.

Το κτίριο της Λευκάδας στεγάζει σε μόνιμη βάση 47 άτομα, τους εθελοντές, καθώς και 5 εποχικούς πυροσβέστες που προσλαμβάνονται το καλοκαίρι. Στους εθελοντές υπάγεται ο σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Λευκάδας. Πολύτιμη βοήθεια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία προσφέρουν ακόμα τα μέλη του συλλόγου κυνηγών. Θα απαιτηθούν αρκετές μέρες ακόμα, μέχρι να ολοκληρωθεί η πλήρης εγκατάσταση, αλλά η υπηρεσία λειτουργεί κανονικά. Μέσα σε ένα λεπτό από όταν θα δεχτούν κλήση για βοήθεια, είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν.

Ένοιωσα περήφανη και ασφαλής φεύγοντας από το καινούργιο κτίριο, που από χτες στεγάζει την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λευκάδας, όχι τόσο για την ύπαρξη αυτού του κτιρίου στο νησί μας, αλλά και για όσους το στελεχώνουν. Ο διοικητής της Πυροσβεστικής είναι, όπως όλα δείχνουν, πολύ καλός «κουμανταδόρος», έξυπνος, ψύχραιμος, πολύ καλός συζητητής, πλήρως καταρτισμένος. Ένα από εκείνα τα στελέχη που σε εκπλήσσουν ευχάριστα, όταν τα συναντάς επικεφαλής, στη δημόσια διοίκηση.

Της Βιολέττα Σάνταhttp://www.kolivas.de

Ευχαριστώ θερμά τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πύραρχο Βασίλειο Κώνστα για την ξενάγηση και τις πληροφορίες που μου παραχώρησε.

Πηγή: http://www.kolivas.de

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.