«Πυροσβεστική» εφαρμογή για το Google Glass

Βαθμολογία

21/1/2014

Μία εφαρμογή για το Google Glass η οποία ενδεχομένως να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που οι πυροσβέστες κάνουν τη δουλειά τους αναπτύσσει ο Πάτρικ Τζάκσον, αμερικανός πυροσβέστης και αυτοδίδακτος προγραμματιστής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Mashable, ο Τζάκσον οραματίζεται ότι η εφαρμογή – η οποία στο στάδιο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή επιτρέπει τη λήψη μηνυμάτων και καταδεικνύει κοντινούς κρουνούς – θα είναι σε θέση να παρέχει στον πυροσβέστη πολύτιμα στοιχεία, όπως χάρτες και σχέδια κτηρίων ή διαγράμματα για τη διάσωση εγκλωβισμένων.
Ο Τζάκσον εκτιμά ότι ενδεχομένως να έχει έτοιμη μία έκδοση της εφαρμογής για επιχειρησιακή χρήση μέσα σε διάστημα έξι μηνών – πιθανότατα πριν αρχίσει η διάθεση του Google Glass στο ευρύ κοινό.
Η επερχόμενη συσκευή της Google έχει κινήσει εδώ και καιρό το ενδιαφέρον για χρήση από πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία, αλλά θεωρείται ότι σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιείται κυρίως από στελέχη που έχουν να κάνουν με τον συντονισμό επιχειρήσεων, όχι από άτομα που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή». Ο κύριος λόγος για αυτό, στην περίπτωση των πυροσβεστών, είναι ότι το Glass δεν μπορεί να χωρέσει κάτω από μία μάσκα. Ωστόσο, ο Τζάκσον ευελπιστεί ότι κάποια στιγμή η Google μπορεί να αναπτύξει μία ειδική έκδοση της συσκευής για χρήση από πυροσβέστες.

Η περίπτωση του Τζάκσον παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από μόνη της, καθώς ασχολούνταν με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές από την παιδική του ηλικία, ξεκινώντας να γράφει απλά προγράμματα σε ηλικία επτά ετών. Μετά από έναν χρόνο στο North Carolina State University για σπουδές μηχανικού υπολογιστών, άλλαξε κατεύθυνση, αφήνοντας τον χώρο της τεχνολογίας για διάστημα περίπου δέκα ετών. Ωστόσο, το ενδιαφέρον του αναζωπυρώθηκε όταν απέκτησε το πρώτο του smartphone με Android, καθώς τον συνάρπασαν οι δυνατότητες των «έξυπνων» τηλεφώνων και της φορητής τεχνολογίας. Η εφαρμογή που αναπτύσσει για το Glass δεν είναι η πρώτη του, καθώς έχει φτιάξει ήδη εφαρμογές για Android και iOS που χρησιμοποιούνται από τη μονάδα του.

Ο ίδιος οραματίζεται ότι η εφαρμογή του κάποια στιγμή θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι συνάδελφοί του μάχονται τις φωτιές και σώζουν ζωές. «Θέλω να το παρέχω ως υπηρεσία στην πυροσβεστική. Αυτή τη στιγμή είμαι ακόμα πυροσβέστης καριέρας, και αυτή η ενασχόληση είναι παράπλευρη» αναφέρει.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.